Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-05-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΚΡΑΤΙΚΑ ΧΡΕΟΓΡΑΦΑ
  • [02] ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΚΡΑΤΙΚΑ ΧΡΕΟΓΡΑΦΑ

    Από το Λονδίνο ξεκινά τις προσπάθειες ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης για προσέλκυση του ενδιαφέροντος ξένων θεσμικών επενδυτών στη μεγαλύτερη στην ιστορία της κυπριακής οικονομίας έκδοση κρατικών χρεογράφων, τετραετούς διάρκειας, αξίας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, που στόχο έχει την αναχρηματοδότηση δημόσιου χρέους που λήγει εντός του 2009.

    O κ. Σταυράκης θα προβεί - στις 14.00 ώρα Κύπρου - στην παρουσίαση (Road Show) των πλεονεκτημάτων και της σημερινής κατάστασης της κυπριακής οικονομίας σε ξένους επενδυτές, με στόχο την προσέλκυση του ενδιαφέροντος τους για πλήρη απορρόφηση της έκδοσης.

    Συντονιστές της έκδοσης έχουν οριστεί οι γαλλικές τράπεζες ``BNP Paribas`` και ``Societe Generale`` και η βρετανική ``The Royal Bank of Scotland``, ενώ βοηθοί συντονιστές οι κυπριακές τράπεζες Κύπρου και Μαρφίν Λαϊκή και η ελληνική Αλφα.

    Μετά την παρουσίαση του Λονδίνου, ο κ. Σταυράκης θα προβεί σε σειρά παρουσιάσεων της κυπριακής οικονομίας σε ξένους επενδυτές στο Παρίσι, Φρανκφούρτη και στο Αμστερνταμ ή στο Μιλάνο, ενώ το λεγόμενο βιβλίο προσφορών θα κλείσει στις 27 Μαΐου για να διαφανεί το ενδιαφέρον που θα επιδείξουν οι ξένοι επενδυτές στην έκδοση.

    Οπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών κατά την εξαγγελία των παρουσιάσεων της κυπριακής οικονομίας, στους ξένους επενδυτές θα τονίσει ``τους πάρα πολύ καλούς δείκτες της κυπριακής οικονομίας, ότι θα έχουμε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη, ότι έχουμε τη δεύτερη χαμηλότερη ανεργία από τις 27 χώρες της ΕΕ, χαμηλό πληθωρισμό γύρω στο 1%, υγιή δημόσια οικονομικά, δημόσιο χρέος που έχει σημειώσει εντυπωσιακή βελτίωση και ένα πάρα πολύ εύρωστο τραπεζικό σύστημα που λίγες χώρες έχουν και το οποίο δεν χρειάστηκε άμεση ή έμμεση κυβερνητική στήριξη``.

    Ο κ. Σταυράκης είπε ακόμη ότι η Κυβέρνηση έχει ``σημαντικές ανάγκες άντλησης κεφαλαίων`` καθώς θα πρέπει να καλύψει τόσο το Δημόσιο Χρέος που λήγει και χρειάζεται ανανέωση, όσο και τα αναμενόμενα δημοσιονομικά ελλείμματα το 2009 και το 2010 αλλά και ``για να προικοδοτήσει το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων με 200 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, όπως είναι η δέσμευση της κυβέρνησης προς τον κυπριακό λαό``.

    Το δημόσιο χρέος, που λήγει τους επόμενους μήνες και μέχρι τον Ιανουάριο του 2009, ανέρχεται συνολικά σε 3,6 δισ. ευρώ, αλλά λόγω των κυβερνητικών καταθέσεων στις εμπορικές τράπεζες, ύψους 1,7 δις. ευρώ, οι πραγματικές ανάγκες της Κυβέρνησης για χρηματοδότηση δημοσίου χρέους ανέρχονται σε 1,9 δισ. ευρώ.

    [02] ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ

    Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Πολωνίας Σάββας διαβίβασε σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια τη συμπαράσταση της Εκκλησίας της Πολωνίας και των μελών της στον αγώνα που διεξάγει ο Ελληνισμός της Κύπρου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου, από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Πολωνίας για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και την πορεία των συνομιλιών.

    Επίσης, τον ενημέρωσε για την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στα τουρκοκρατούμενα εδάφη, την οποία χαρακτήρισε ως βαρβαρότητα και σημείωσε ότι η πολιτιστική κληρονομιά δεν ανήκει μόνο στους Ελληνοκυπρίους, αλλά και στους Μουσουλμάνους της Κύπρου και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.

    Στόχος μας, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι να διατηρήσουμε την ταυτότητά μας και μέρος αυτής της ταυτότητας αποτελεί και η πίστη μας. Επιπλέον, υπογράμμισε πως ο κυπριακός λαός σηκώνει για 35 χρόνια τώρα το σταυρό του και ευελπιστεί ότι σύντομα θα έλθει και η δική του ανάσταση.

    Εξάλλου ο Προκαθήμερος της Εκκλησίας της Πολωνίας Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Πολωνίας ενημέρωσε τον Πρόεδρο για τις επαφές που είχε στην Κύπρο, τις εντυπώσεις από τον τόπο, τα Μοναστήρια και το λαό της Κύπρου, καθώς επίσης και για τις συζητήσεις που είχε με την ιεραρχία της Εκκλησίας της Κύπρου για εκκλησιαστικά θέματα και θέματα κοινού ενδιαφέροντος


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 18 May 2009 - 9:29:16 UTC