Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-05-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΛΟΥΚΑ ΝΕΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΕΛΜΕΚ
  • [04] ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΜΕΙΩΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λύπη εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας για το περιεχόμενο της συνέντευξης του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Καθημερινή», μιλώντας τη Δευτέρα το βράδυ στην εκδήλωση που οργάνωσε προς τιμήν του η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξήγησε ότι πολλοί Τουρκοκύπριοι, ζώντας μετά την εισβολή στα πλαίσια του παράνομου ψευδοκράτους και εκμεταλλευόμενοι παράνομα τις ελληνοκυπριακές περιουσίες, προσδίδουν στην πολιτική ισότητα, στη διζωνικότητα και τη δικοινοτικότητα περιεχόμενο που αντιστρατεύεται το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και καταστρατηγεί το γράμμα και το πνεύμα των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και όσων έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    «Αυτή η προσέγγιση είναι απαράδεκτη και δεν οδηγεί πουθενά. Οπως δεν οδηγεί πουθενά και η εμμονή να παραμείνει η Κύπρος εσαεί όμηρος της Τουρκίας. Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι το περιεχόμενο της χθεσινής συνέντευξης του κ. Ταλάτ σε εβδομαδιαία εφημερίδα δεν αφίσταται και πολύ αυτής της νοοτροπίας που καλλιεργείται ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Πρόσθεσε ότι τα επιχειρήματα που επιστρατεύει ο κ. Ταλάτ για να ασκήσει κριτική στις θέσεις για τη διακυβέρνηση και τις εγγυήσεις επαληθεύουν την ορθότητα των προτάσεων της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    «Οι θέσεις μας, αντίθετα με το τί ισχυρίζεται ο κ. Ταλάτ, εκπορεύονται από την ιδεολογία μας που θέλει την Κύπρο ενωμένη και τους ηγέτες της Ομοσπονδιακής Ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας να εκλέγονται δημοκρατικά από όλους τους Κυπρίους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, με κριτήρια κοινωνικο-οικονομικά, αντί να εκλέγονται χωριστά στη βάση εθνολογικών κριτηρίων», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Σε ό,τι αφορά στις εγγυήσεις και στους εγγυητές, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αν υποθέσουμε ότι ο κ. Ταλάτ έχει δίκαιο ότι οι Τουρκοκύπριοι υπέφεραν μέχρι το 1974 με ενοχή εγγυητών, πρέπει να παραδεχθεί ότι οι Ελληνοκύπριοι υπέφεραν και υποφέρουν στο πολλαπλάσιο από την εισβολή και την κατοχή του εγγυητή που λέγεται Τουρκία και γι αυτό αποστρέφονται τη συνέχιση των εγγυήσεων. Τόνισε παράλληλα ότι ούτε οι Ελληνοκύπριοι ούτε οι Τουρκοκύπριοι χρειάζονται εγγυητές και κηδεμόνες με δικαιώματα επέμβασης στα εσωτερικά τους και ότι η ιδιότητα του μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι αρκετή και ικανοποιητική εγγύηση για τους Κύπριους, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους. Συμπλήρωσε ότι είναι καιρός η μια κοινότητα να πει συγγνώμη στην άλλη για το βαθμό της ευθύνης τους, για την τραγωδία που έπληξε την Κύπρου με πρωταγωνιστές ξένους και να κοιτάξουν μπροστά.

    «Μόνο σε μια πραγματικά ανεξάρτητη, αποστρατιωτικοποιημένη και ομοσπονδιακή Κύπρο το σύνολο του λαού μας και η κάθε μια από τις δύο κοινότητες μπορούν να ζήσουν και να ευημερήσουν σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας. Είμαι δεσμευμένος να εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις και στηριζόμενος στο λαό μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, για να καταστήσουμε αυτό το ευγενικό όραμα πραγματικότητα», επεσήμανε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Είπε επίσης ότι οι Ελληνοκύπριοι από το 1964 που η τουρκοκυπριακή ηγεσία αποχώρησε από τα όργανα της Δημοκρατίας, «συνηθίσαμε να ζούμε σε ένα κράτος ουσιαστικά ελληνοκυπριακό». Για τούτο, σημείωσε, «και ορισμένοι ανάμεσα μας αδυνατούν να κατανοήσουν και να αποδεχθούν τη λύση ομοσπονδίας με αποτέλεσμα συνειδητά ή ασυνείδητα να υποσκάπτουν κάθε προσπάθεια που στοχεύει στη λύση και κάθε προσπάθεια που στοχεύει στην προώθηση της επαναπροσέγγισης».

    Τόνισε επίσης ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν θα αποστεί ποτέ από τις αρχές λύσης του Κυπριακού, ούτε όμως και θα γίνει συνεργός σε περιπέτειες που οδηγούν στην καταστροφή.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι η δίκαιη λύση στο Κυπριακό δεν είναι κάτι που εξαρτάται μόνο από την πολιτική βούληση των δύο κοινοτήτων, αλλά εξαρτάται κυρίως από το κατά πόσον η Τουρκία θα συνειδητοποιήσει πως είναι και προς το δικό της συμφέρον να βρεθεί μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό και να αλλάξει πολιτική.

    «Οσο η Αγκυρα επιμένει στις ερμηνείες της λύσης που δίδει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας δεν πρόκειται να υπάρξει λύση στο Κυπριακό. Η λύση εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από το κατά πόσον ο διεθνής παράγοντας θα ασκήσει την επιρροή του πάνω στην Αγκυρα έχοντας ως αφετηρία το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο Πρόεδρος.

    Πρόσθεσε ότι και εδώ στην Κύπρο, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, μπορούν να κάνουν πολλά.

    «Οσο επιτυγχάνουμε συγκλίσεις στο μεταξύ μας διάλογο, τόσο δυσκολεύουμε τις δυνάμεις της διαίρεσης και τόσο πιο πολύ πιέζουμε τη διεθνή κοινότητα να διαδραματίσει θετικό ρόλο. Η εμμονή μας για λύση από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους δεν στοχεύει μόνο στο να αποκρούσει απαράδεκτες παρεμβάσεις παρόμοιες με εκείνες που ζήσαμε στο παρελθόν. Επιφορτίζει και εμάς τους ίδιους με ιδιαίτερες ευθύνες», σημείωσε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαβεβαίωσε ότι για όσο θα βρίσκεται στο τιμόνι της Κυπριακής Δημοκρατίας θα παλεύει για λύση που θα απαλλάσσει την Κύπρο από την τουρκική κατοχή, τον εποικισμό και τις εξωτερικές εξαρτήσεις, θα επανενώνει το κράτος, το λαό, την οικονομία και τους θεσμούς, θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων. Παράλληλα, υποσχέθηκε ότι θα εργάζεται με συνέπεια για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθών, με μια και μόνη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια.

    «Οποιαδήποτε σκέψη παραπέμπει σε λύση έξω από αυτό το πλαίσιο, όσο και αν ωραιοποιείται, οδηγεί σε περιπέτειες και τελικά στην οριστική διχοτόμηση», ανέφερε. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξήγησε ότι με την εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας δεσμευθήκαμε απέναντι στο λαό αφενός ότι θα εργαστεί σκληρά για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού και αφετέρου ότι θα παλέψει για να υπάρχει στην Κύπρο μια πιο δίκαιη κοινωνία. Σημείωσε την αποφασιστικότητά του να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να επιτύχει αυτούς τους δύο στόχους, οι οποίοι «δεν είναι καθόλου εύκολοι αλλά αναγκαίοι προκειμένου αυτός ο τόπος να έχει μέλλον και να πάει μπροστά».

    [02] ΛΟΥΚΑ ΝΕΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Λουκάς Λουκά δήλωσε πως σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας, ο αριθμός των υποθέσεων στις οποίες εμπλέκονται ανήλικοι παρουσίασε αύξηση της τάξης του 12,5% τις χρονιές 2006 και 2008 σε σχέση με τη χρονική περίοδο 2000 2005, που ο αριθμός αυτός παρέμεινε περίπου στα ίδια επίπεδα.

    Σε χαιρετισμό του στα πλαίσια εκδήλωσης βράβευσης σχολείων για την εφαρμογή καλών πρακτικών στην πρόληψη της νεανικής παραβατικότητας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως τα πιο ψηλά ποσοστά από όλες τις παραβάσεις ανάμεσα σε μαθητές σχετίζονται με την παρακολούθηση ακατάλληλων θεαμάτων, 81% για παρακολούθηση σκηνών βίας στην τηλεόραση και 70,7% για παρακολούθηση σεξουαλικού θεάματος, προσθέτοντας πως μια κατηγορία συμπεριφορών που, επίσης, εμφανίζεται σε σημαντικά ποσοστά είναι η καταστροφή περιουσίας και τα αδικήματα κατά της περιουσίας.

    Ανέφερε ακόμη πως με βάση την ποιοτική έρευνα που διεξήγαγε το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τη νεανική παραβατικότητα, το δείγμα της οποίας κάλυψε άτομα ηλικίας 14 21 ετών, προκύπτει το γενικό συμπέρασμα ότι μια κατηγορία συμπεριφορών, που ακόμη είναι σε πολύ μικρά ποσοστά και σε ήπιο βαθμό, είναι όμως προβληματική, είναι οι συμπεριφορές βίας και η πρόθεση χρήσης βίας.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΕΛΜΕΚ

    Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου απηύθυνε έκκληση στην ΟΕΛΜΕΚ να αναλογιστεί τις ευθύνες της έναντι του δημόσιου σχολείου και έναντι των χιλιάδων τελειόφοιτων μαθητών και των οικογενειών τους.

    ``Εκφράζω την απογοήτευσή μου για την απόφαση της ΟΕΛΜΕΚ να απορρίψει και τη νέα συμβιβαστική πρόταση που τους κατέθεσα στη συνάντησή μας την προηγούμενη Παρασκευή, όπως και κάθε άλλη συμβιβαστική πρόταση που κατατέθηκε για το θέμα``, αναφέρει ο Υπουργός σε γραπτή του δήλωση.

    ``Δυστυχώς``, προσθέτει, ``η ΟΕΛΜΕΚ παραμένει απρόθυμη να συζητήσει ή να καταθέσει οποιαδήποτε πρόταση καθ όλη τη διάρκεια των συζητήσεων που έγιναν τους τελευταίους μήνες``.

    Η ΟΕΛΜΕΚ απέρριψε ενωρίτερα ομόφωνα την πρόταση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, ημερομηνίας 7 Μαΐου 2009, για την εισδοχή υπεράριθμου αριθμού φοιτητών εκτός της διαδικασίας των Παγκύπριων Εξετάσεων, αλλά με προσόντα πρόσβασης άλλης χώρας (G.C.E.s κ.λπ.)

    [04] ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΜΕΙΩΣΗ

    Μείωση, στον αερολιμένα Λάρνακας, στη διακίνηση αεροσκαφών κατά 2,3%, στη διακίνηση επιβατών κατά 10,0% και στη διακίνηση φορτίου κατά 7,3%, παρατηρήθηκε κατά τον μήνα Μάρτιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008.

    Ανακοίνωση του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων αναφέρει ότι, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που τηρούνται από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, κατά τη διάρκεια του Μαρτίου 2009, παρατηρήθηκε ότι σε σύγκριση με την αεροπορική κίνηση του ίδιου μήνα του 2008, σημειώθηκε μείωση, στον αερολιμένα Λάρνακας, στη διακίνηση αεροσκαφών κατά 2,3%, στη διακίνηση επιβατών κατά 10,0% και στη διακίνηση φορτίου κατά 7,3%.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στον αερολιμένα Πάφου σημειώθηκε μείωση στη διακίνηση αεροσκαφών κατά 13,8%, στη διακίνηση επιβατών κατά 20,4% και στη διακίνηση φορτίου κατά 65,1%.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 11 May 2009 - 19:29:10 UTC