Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-05-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΗΔΕΙΑ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
  • [02] ΥΠΕΞ ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ
  • [03] ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ - ΛΙΜΝΙΤΗΣ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ ΜΕΡΑ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΟΡΤΗ

  • [01] ΚΗΔΕΙΑ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

    «Επειγόμαστε για λύση και αγωνιζόμαστε να την κατακτήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Μόνο με τη λύση του Κυπριακού θα δικαιωθεί ο λαός μας και οι θυσίες που έχει κάνει. Θα δικαιωθούν οι πρόσφυγες, οι εγκλωβισμένοι μας, οι παθόντες της εισβολής και της κατοχής», τόνισε την Κυριακή ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, εκφωνώντας τον επικήδειο στην κηδεία των λειψάνων των αγνοουμένων της εισβολής Ανδρέα, Αρετής, Δημήτρη, Ιουλίας και Θέκλας Σουππουρή.

    Δίνουμε τη διαβεβαίωση, σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη δικαίωση των συγγενών των αγνοουμένων μας, οι οποίοι ζητούν να μάθουν και έχουν κάθε δικαίωμα να ξέρουν, τι απέγιναν τα αγαπημένα τους πρόσωπα και πρόσθεσε ότι ο εντοπισμός χώρων ταφής και οι ταυτοποιήσεις λειψάνων είναι μια σημαντική εξέλιξη για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό.

    Χρειάζεται, είπε, να προχωρήσει το διερευνητικό έργο για τη διακρίβωση και των συνθηκών μέσα στις οποίες έχουν χαθεί, όπως απαιτεί άλλωστε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να συμπαραστέκεται και να στηρίζει το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων μέχρι τη διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου αγνοουμένου.

    Το μίσος, ο φανατισμός, ο εθνικισμός και ο σοβινισμός, μαζί με τις ξένες επεμβάσεις προκάλεσαν τις μεγάλες τραγωδίες και έφεραν συμφορές στο λαό και την πατρίδα μας, με αποκορύφωμα την τουρκική εισβολή και κατοχή, είπε στη συνέχεια ο κ. Στεφάνου και τόνισε ότι «για να κλείσουν οι πληγές, που είναι ακόμα ανοικτές και χαίνουσες, πρέπει να τερματιστεί η κατοχή και να επανενωθεί η Κύπρος στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

    Οπως σημείωσε περαιτέρω, «η λύση του Κυπριακού είναι ο αμετάθετος στόχος μας, είναι το όραμά μας. Με συνέπεια στις αρχές λύσης του Κυπριακού, όπως αυτές διατυπώνονται στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και 79 και στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ. Με επιμονή στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, με αποφασιστικότητα και ευελιξία, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε έτσι ώστε οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται από τον περασμένο Σεπτέμβριο, να καταλήξουν σε λύση».

    Αναφερόμενος στη λύση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι θα είναι μια λύση συμβιβαστική, η οποία όμως θα αποκαθιστά και θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμένιων και Λατίνων και επανέλαβε ότι «τα όποια προβλήματα συναντούμε στο διακοινοτικό διάλογο δεν μας πτοούν και δεν μας οδηγούν στην αποδοχή των κατοχικών και διχοτομικών δεδομένων», προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν παρά το γεγονός ότι το κλειδί της λύσης βρίσκεται στα χέρια της Τουρκίας.

    Η διχοτόμηση, τόνισε, είναι καταστροφική για τον τόπο και πρόσθεσε ότι «άλλη διέξοδος για επίτευξη λύσης δεν υπάρχει εκτός από το διακοινοτικό διάλογο. Αλλη λύση δεν μπορεί να υπάρξει εκτός από τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, που είναι ο μεγάλος συμβιβασμός της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Αυτή τη βάση λύσης, έχει επαναβεβαιώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις συναντήσεις του με τον τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ταλάτ, με τη πολύ σημαντική συμπλήρωση ότι το ενωμένο ομοσπονδιακό κυπριακό κράτος θα έχει μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα».

    Αναφερόμενος στην κηδεία των λειψάνων του πατέρα της οικογένειας Σουππουρή, της μητέρας Αρετής, των παιδιών τους Δημήτρη και Ιουλίας και της θείας της οικογένειας Θέκλας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι «μας έφερε σήμερα όλους εδώ για να εκπληρώσουμε μια ετεροχρονισμένη υποχρέωση. Την υποχρέωση να αποδώσουμε τις πρέπουσες τιμές, να κηδεύσουμε και να θάψουμε τα λείψανα σύμφωνα με όλες τις διαδικασίες που επιβάλλει η θρησκεία και οι παραδόσεις μας».

    Ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε στους επιζώντες της τραγωδίας του ξεκληρίσματος της οικογένειας Σουππουρή, τα αδέλφια Πέτρο και Κώστα, για να σημειώσει ΄τοι όσο συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες για τον τρόπο και τις συνθήκες μέσα στις οποίες διεπράχθη το φοβερό έγκλημα της μαζικής δολοφονίας στο Παλαίκυθρο, άλλο τόσο συγκλονιστικές είναι οι δηλώσεις των αδελφών Πέτρου και Κώστα Σουππουρή, που διέφυγαν της εν ψυχρώ εκτέλεσης τότε, έτσι όπως τις κατέθεσαν σε συνέντευξή τους στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Τα δύο αδέλφια μέσα από τις δηλώσεις τους ότι το έγκλημα δεν παραγράφεται, αλλά πρέπει να μαθαίνουμε από τα λάθη και να κοιτάζουμε μπροστά «μας καλούν να μην παραγράφουμε το παρελθόν, αλλά ταυτόχρονα να μην μένουμε καθηλωμένοι σ αυτό. Μας καλούν να εργαστούμε για το αύριο και τη συμφιλίωση των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, και αυτό μπορούμε να το διασφαλίσουμε μόνο μέσα από τη λύση του Κυπριακού».

    Μας καλούν, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, να εργαστούμε για τη λύση του Κυπριακού, μακριά από μεγάλα λόγια και κούφια συνθήματα που τίποτα δεν προσφέρουν στον αγώνα μας εκτός από έξαρση των συναισθημάτων, του μίσους και του φανατισμού.

    [02] ΥΠΕΞ ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ

    Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο ξενοδοχείο Ανασσα στην Πόλη Χρυσοχούς άτυπη συνάντηση της Τρόικας των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου Δανίας και Πολωνίας, οι χώρες των οποίων θα προεδρεύσουν εκ περιτροπής του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το δεύτερο εξάμηνο του 2011 και το 2012.

    Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Μάρκο Κυπριανού, η προετοιμασία της Προεδρίας έχει μεγάλη σημασία, αφού αναμένεται να ασκηθεί η Προεδρία σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, «που σημαίνει από κοινού στόχους και κοινή προετοιμασία». Οι συνεργάτες μας, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, ήδη έχουν κάνει κοινές συναντήσεις στις αντίστοιχες πρωτεύουσες, αλλά σε πολιτικό επίπεδο είναι η πρώτη φορά που συναντιόνται οι Υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών.

    Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Per Stig Moller, είπε ότι είναι η πρώτη φορά που συναντώνται οι τρεις Υπουργοί και στόχος της συνάντησης είναι να προγραμματιστεί η από κοινού εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου και το τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα των 18 μηνών και για το πώς θα υλοποιηθούν οι στόχοι που θα τεθούν.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Radoslav Sirkoski σε δική του δήλωση ανέφερε ότι είχαν μια παραγωγική συζήτηση για τις διαδικασίες και για το πώς θα λειτουργήσουν οι νέοι θεσμοί με βάση τη Συνθήκη της Λισσαβόνας και ότι θα προχωρήσουν και στη συζήτηση άλλων θεμάτων που άπτονται της από κοινού εκ περιτροπής Προεδρίας του Συμβουλίου.

    [03] ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ - ΛΙΜΝΙΤΗΣ

    Στις προτεραιότητες του ιδίου, αλλά και του Προέδρου της Δημοκρατίας βρίσκεται το θέμα του ανοίγματος του οδοφράγματος του Λιμνίτη, δήλωσε από την Πάφο, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.

    Πρόσφατα, είπε, στη συνάντηση που είχε με το ΓΓ των ΗΕ είχε εγείρει το θέμα και εξήγησε την πρακτική και ουσιαστική σημασία που έχει το άνοιγμα του οδοφράγματος Λιμνίτη, αλλά και την πολιτική σημασία που έχει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, πρόσθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών, το συζητά και με τα κοινοβουλευτικά κόμματα στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται να εγκαταλειφθεί η προσπάθεια ανοίγματος του οδοφράγματος.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών κατέληξε λέγοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να δεχθεί παράλογες απαιτήσεις ή όρους που τίθενται από τουρκικής πλευράς, «αλλά θεωρούμε ότι έχει δεσμευτεί η τουρκική πλευρά και πρέπει να συναινέσει στο άνοιγμα».

    [04] ΚΥΠΡΟΣ ΜΕΡΑ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΟΡΤΗ

    Εκδήλωση γιορτή που περιλάμβανε χορό, μουσική, τραγούδι και ενημερωτικό υλικό για την Ευρώπη, οργάνωσαν για πρώτη φορά η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, το Δήμο Λευκωσίας και την Τροχαία Λευκωσίας,

    Σε χαιρετισμό της στην εκδήλωση, η Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Υγείας Ανδρούλα Βασιλείου, είπε ότι στόχος των εκδηλώσεων είναι να φέρουν τον πολίτη πιο κοντά στα ευρωπαϊκά δρώμενα και να εκφράσουν την ενότητα όλων μας. «Η σημερινή ημέρα είναι σύμβολο ενότητας, ειρήνης και ασφάλειας. Πόσοι άνθρωποι αλήθεια γνωρίζουν ότι στις 9 του Μάη το 1950 τέθηκε η βάση γι αυτό που έχουμε σήμερα, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Ενωση των 27 κρατών μελών, των 493 εκατομμυρίων ανθρώπων; Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική για μας εδώ στην Κύπρο, γιατί εκτός από το ό,τι γιορτάζουμε την επέτειο της δημιουργίας της ΕΕ, γιορτάζουμε ταυτόχρονα και πέντε χρόνια από την ένταξη της Κύπρου μας στην ΕΕ», πρόσθεσε.

    Σε σχέση με την Κύπρο, η κ. Βασιλείου ανέφερε, «βρισκόμαστε εδώ, στη μόνη μοιρασμένη πόλη της ΕΕ και αυτό είναι απαράδεκτο. Και η ΕΕ θα στηρίξει τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη κ. Ταλάτ για να βρεθεί όσο το δυνατό πιο σύντομα μια σωστή, δίκαιη και μόνιμη λύση για το Κυπριακό».

    Η Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Ανδρούλα Καμιναρά, σε δηλώσεις στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, είπε ότι «σήμερα θέλαμε να δείξουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να διασκεδάσει μαζί, μπορεί να γιορτάσει τις ιδιαιτερότητες του κάθε λαού και ταυτόχρονα να είναι μαζί και ενωμένοι». Ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Τάσος Γεωργίου, στις δικές του δηλώσεις, είπε ότι γιορτάζουμε σήμερα την Ημέρα της Ευρώπης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 10 May 2009 - 11:29:10 UTC