Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-05-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΑΤΑΡ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [02] ΟΗΕ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ - ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ
  • [03] ΒΟΥΛΗ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΡΑΜΣ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΟΕΛΜΕΚ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΑΤΑΡ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Σύμπτωση απόψεων σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Εμίρη του Κατάρ Σεΐχη Hamad Bin Khaliya Al Thani.

    Αυτό δήλωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστόφιας μετά τη κατ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Εμίρη του Κατάρ, όπου βρίσκεται, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας για επαφές με την ηγεσία της χώρας, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης.

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε επίσης ότι ζήτησε από τον Εμίρη να ασκήσει την επιρροή του προς τη σημερινή τουρκική ηγεσία με την οποία διατηρεί, όπως είπε, πολύ φιλικές σχέσεις προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο κυπριακό πρόβλημα.

    Σημείωσε ακόμη ότι απηύθυνε πρόσκληση προς τον ηγέτη του Κατάρ να επισκεφθεί την Κύπρο, την οποία και αποδέχθηκε.

    Σε δηλώσεις του και αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Εμίρη του Κατάρ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ``με τον Εμίρη έχουμε γνωριστεί πέρσι κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και ήταν το ίδιο εγκάρδιος όσο ήταν και σήμερα κατά τη διάρκεια της συνάντησης μας``.

    ``Είμαι ευτυχής για τις συνομιλίες σήμερα και για την εγκαρδιότητα και τη θέρμη με την οποία μας έχουν υποδεχθεί εδώ στο Κατάρ``, είπε.

    Ανέφερε ότι ``η επίσκεψη αυτή θεωρώ ότι μπορεί να καταστεί σταθμός στις σχέσεις μεταξύ του Κατάρ και της Κυπριακής Δημοκρατίας``, και πρόσθεσε ότι ``θεωρώ και πολιτικά και από οικονομικο-πολιτιστικής άποψης, τεράστιας σημασίας αυτή την επίσκεψη``.

    Οπως είπε, ``θα σφραγιστεί αυτή η διαδικασία με την επίσκεψη του Εμίρη στην Κύπρο``, επισημαίνοντας ότι ``τον έχω προσκαλέσει και έχει ευχαρίστως αποδεκτεί την πρόσκληση μου και μένει να καθορίσουμε τις ημερομηνίες καθόδου του στην Κύπρο``.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση ``διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση πάνω στην οποία θα πρέπει να στηρίζεται η λύση, στο ότι πρέπει η διαδικασία να είναι εντός των Ηνωμένων Εθνών και κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών``.

    Το Κατάρ, πρόσθεσε, ``έχει σταθερή θέση στήριξης των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της δέσμευσης των δύο κοινοτήτων για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία``.

    Σημείωσε ότι αρκετός χρόνος από τη συνάντηση αναλώθηκε στη συζήτηση για την πορεία των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού και ζήτησε, όπως είπε, από τον Εμίρη ``να ασκήσει την επιρροή του διότι έχει πολύ φιλικές σχέσεις με τη σημερινή τουρκική ηγεσία ούτως ώστε να καταλήξουμε σε μια λύση, η οποία να είναι κοινά αποδεκτή και στηριγμένη σε βασικές αρχές``.

    Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, είπε ότι ``υπήρξε μεγάλη προθυμία ανάπτυξης των οικονομικών, πολιτιστικών και αθλητικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών``.

    Πρόσθεσε ότι ``έχουν υπογραφεί σήμερα τρεις συμφωνίες και είναι στα σκαριά άλλες 9, οι οποίες ολοκληρώνονται πολύ σύντομα και θα υπογραφούν από τους αρμόδιους υπουργούς των δύο χωρών με ανταλλαγές επισκέψεων``.

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε επίσης ότι κατά τη συνάντηση προέβησαν σε ανασκόπηση της κατάστασης στο Μεσανατολικό και αντάλλαξαν απόψεις ενώ σημείωσε ότι το Κατάρ ``αναλαμβάνει κάποιες πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της ειρήνευσης``.

    ``Επαναδιατυπώσαμε τη θέση αλληλεγγύης της Κύπρου προς τον παλαιστινιακό λαό και τη λύση δύο κρατών, παλαιστινιακού κράτους με ενωμένη περιοχή και κοινό έδαφος, Λωρίδα της Γάζας και Δυτική όχθη, και το κράτος του Ισραήλ``, είπε.

    Είπε επίσης ότι συζήτησαν και για τις σχέσεις της Κύπρου με το Λίβανο τις οποίες χαρακτήρισε ως ``πολύ στενές ``.

    Ανέφερε ακόμη ότι στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της οικονομικής κρίσης για να σημειώσει ότι ``το Κατάρ είναι από τις πιο πλούσιες χώρες στον κόσμο, η μεγαλύτερη επενδυτική δύναμη στον κόσμο``.

    Υπογράμμισε ότι ``εξεφράσθη από πλευράς του Εμίρη η ετοιμότητα και η επιθυμία να επενδύσουν και στην Κύπρο την οποία θεωρεί``, όπως είπε, ``και φιλική και κοντινή χώρα``.

    Ερωτηθείς κατά πόσον στη συνάντηση συζήτησαν και το θέμα που αφορά σε μια συγκεκριμένη επενδυτική πρωτοβουλία στο κέντρο της Λευκωσίας, ξενοδοχειακού χαρακτήρα, από πλευράς του Κατάρ, είπε ότι κατά τη συνάντηση δεν έγινε ειδική αναφορά.

    Ανέφερε επιπλέον ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί αύριο κατά τη συνάντηση που θα έχει εδώ ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης με τον ομόλογό του.

    ``Υπάρχει αυτή η προθυμία και η επιθυμία, υπάρχει η βούληση και από δικής μας πλευράς να επιλυθούν τα όποια προβλήματα είναι πιθανόν να προκύψουν``, είπε.

    Επισήμανε ότι ``έως τώρα κανένας Κύπριος επενδυτής δεν έχει ενδιαφερθεί, επειδή ακούγονται διάφορα σχόλια και διάφορες κριτικές από γνωστούς κύκλους``.

    ``Δεν θέλω να ενδιατρίψω σε βάθος στο θέμα αλλά εγώ λέω ότι αν και Κύπριοι επενδυτές ενδιαφέρονται, ας κοπιάσουν, ακόμα και μαζί με το Κατάρ``, πρόσθεσε.

    Οπως είπε, θα υπάρξουν συγκεκριμένες συζητήσεις πάνω στο θέμα από τους αρμόδιους.`` Δεν είμαι αρμόδιος και ειδικός επί παντός επιστητού``, πρόσθεσε.

    [02] ΟΗΕ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ - ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ

    Η ανάγκη επίλυσης της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης προς όφελος ολόκληρης της περιοχής επισημάνθηκε στην έναρξη της διήμερης Διεθνούς Συνάντησης του ΟΗΕ προς Υποστήριξη της Ισραηλινο-Παλαιστινιακής Ειρήνης, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.

    Επίσης, επιβεβαιώθηκε η στήριξη της Κύπρου στην ειρηνευτική διαδικασία, καθώς και η δέσμευση του ΟΗΕ για επίτευξη πολιτικής λύσης της διαφοράς μέσω διαπραγματεύσεων.

    Ο Προεδρικός Επίτροπος Γιώργος Ιακώβου, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, είπε ότι ``η σθεναρή δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας για ειρηνική λύση διεθνών διαφορών μέσω διαπραγματεύσεων και πιο συγκεκριμένα την ειρηνική διευθέτηση της αραβο-ισραηλινής διαμάχης, με δίκαιο και βιώσιμο τρόπο, επιβεβαιώνεται και πάλι από την ετοιμότητά της να φιλοξενήσει αυτή τη συνάντηση``.

    ``Η δέσμευσή μας στον παλαιστινιακό λαό και την αναζήτηση για τη δημιουργία κράτους, καθώς και για διαρκή ειρήνη στην περιοχή, ιστορικά βασίζεται σε δύο αρχές, την αρχή για λύση δύο κρατών και δύο κράτη που θα ζουν σε συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας, καθώς και την αρχή περί γης για ειρήνη``, πρόσθεσε.

    [03] ΒΟΥΛΗ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΡΑΜΣ

    Με το θέμα της προστασίας των περιουσιών των προσφύγων στην κατεχόμενη Κύπρο, ασχολήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Αριστοφάνης Γεωργίου, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ανέφερε ότι η ``Επιτροπή ορθά ζήτησε να έχει από όλους τους αρμόδιους φορείς της Κυπριακής Δημοκρατίας άμεση ενημέρωση για το θέμα της απόφασης Αποστολίδη εναντίον Οραμς, που εκδόθηκε από το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ)``.

    Ο κ. Γεωργίου εξέφρασε ικανοποίηση για την ενημέρωση που έγινε αλλά και για τις θέσεις που εκφράστηκαν από πλευράς των αρμοδίων που παρευρίσκοντο στην Επιτροπή, ``γιατί κρίνουμε ότι οι τοποθετήσεις βρίσκονται προς την ορθή κατεύθυνση αξιοποίησης της απόφασης του ΔΕΚ για προστασία του δικαιώματος του κάθε Κύπριου πολίτη στη δική του ιδιοκτησία και ιδιαίτερα μιλούμε για τους πρόσφυγες και τις περιουσίες που άφησαν στα κατεχόμενα``.

    Τόνισε ότι η απόφαση του ΔΕΚ είναι πολύ σημαντική αφού το δικαστήριο έχει δεσμεύσει πλέον τις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι θα πρέπει να εγγράφουν στις χώρες τους αποφάσεις των κυπριακών δικαστηρίων που αφορούν κατεχόμενες περιουσίες.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΟΕΛΜΕΚ

    Εκκληση προς την ΟΕΛΜΕΚ όπως λάβει υπόψη της την αγωνία 9.500 περίπου μαθητών και ανακαλέσει την απόφασή της να απέχει από τις Παγκύπριες Εξετάσεις στα Νέα Ελληνικά, που θα διεξαχθούν σε δύο εβδομάδες, απηύθυνε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου.

    Σε δηλώσεις του στο Υπουργείο Παιδείας, ο κ. Δημητρίου ανέφερε πως είναι έτοιμος να ακούσει την ΟΕΛΜΕΚ με την οποία θα συναντηθεί αύριο, τονίζοντας ωστόσο πως οι κανονισμοί, που ετοίμασε το Υπουργείο και οι οποίοι ρυθμίζουν το θέμα των υπεράριθμων φοιτητών, έχουν πάρει το δρόμο προς το Υπουργικό Συμβουλίου, στην ατζέντα του οποίου θα βρεθούν την ερχόμενη Τετάρτη.

    Η ΟΕΛΜΕΚ αποφάσισε να απέχει από τις εξετάσεις των Νέων Ελληνικών αφού διαφωνεί με την πρόταση για εισαγωγή υποψηφίων στα δημόσια πανεπιστήμια με κριτήριο την επιτυχία τους σε διεθνείς εξετάσεις.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 6 May 2009 - 17:29:14 UTC