Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-03-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΒΑΤΙΚΑΝΟ
  • [02] ΥΠΕΞ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΕ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΚΡΙΣΗ
  • [04] ΥΓΡΑΕΡΙΟ - ΤΙΜΕΣ - ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΒΑΤΙΚΑΝΟ

    «Πάρα - πάρα πολύ καλή, δημιουργική και αποτελεσματική» χαρακτήρισε την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Βατικανό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ευχή πολύ σύντομα να ανακοινωθεί επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου στην Κύπρο.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας επιστρέφοντας από το Βατικανό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως ο Πάπας επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον «για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, για την πορεία των ζητημάτων που αφορούν την πολιτιστική κληρονομιά, για τη συνεργασία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Βατικανού, αλλά και της οργάνωσης του Αγίου Αιγιδίου».

    Χαρακτήρισε τη συνάντηση «πολύ εγκάρδια και αποτελεσματική. Εύχομαι σύντομα να έχουμε τη δυνατότητα να ανακοινώσουμε και το Βατικανό και εμείς, επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο, όχι περνώντας από την Κύπρο, αλλά επίσκεψη επί τούτου, δηλαδή με προορισμό την Κύπρο».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι είχε επίσης «σχεδόν μιας ώρας ιδιωτική συνάντηση, πολύ φιλική με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ηταν μια πλούσια εμπειρία, νομίζω κτίζουμε και χρειάζεται να δώσουμε συνέχεια», συνέχισε.

    Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον προκύπτει οτιδήποτε από τη συνάντηση που είχε με τον Ιταλό Πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αυτό που προκύπτει είναι «ό,τι προκύπτει μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Μπερλουσκόνι. Δεν χρειάζεται θόρυβος», είπε και χαρακτήρισε τη συνάντησή τους «πολύ καλή. Με τον κ. Μπερλουσκόνι βλεπόμαστε πάντοτε πολύ εγκάρδια στη διάρκεια των συναντήσεων των Ευρωπαίων ηγετών», είπε.

    [02] ΥΠΕΞ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΕ

    Εληξε η διήμερη άτυπη Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών (Gymnich), η οποία πραγματοποιήθηκε στο κάστρο Χλουμπόκα, της Νότιας Τσεχίας. Την Κύπρο εκπροσώπησε στην άτυπη Σύνοδο ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος σε παρέμβασή του τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.

    Κύρια θέματα της Συνόδου ήταν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και η ανάπτυξη των μη-στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΕΠΑΑ).

    Κατά το πρώτο μέρος των εργασιών, οι Υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ είχαν την ευκαιρία να προβούν σε ανασκόπηση των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Συγκεκριμένα, έγινε ανταλλαγή απόψεων σ ό,τι αφορά τις τρέχουσες εξελίξεις στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, με τους 27 να επαναλαμβάνουν τη στήριξή τους για λύση δύο κρατών. Διεξήχθη, επίσης, συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ-Συρίας, ιδιαίτερα υπό το φως των θετικών εξελίξεων στις σχέσεις Συρίας-Λιβάνου.

    Στο πλαίσιο των εργασιών της δεύτερης ημέρας της Συνόδου, διεξήχθη διευρυμένη συνεδρία και γεύμα εργασίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των υποψηφίων για ένταξη στην ΕΕ χωρών και των Δυτικών Βαλκανίων. Επιδίωξη της Τσεχικής Προεδρίας της ΕΕ ήταν η διεξαγωγή μιας ανοικτής συζήτησης, με επίκεντρο τη μελλοντική προσέγγιση και στρατηγική της Ένωσης σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση προς τα Δυτικά Βαλκάνια.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΚΡΙΣΗ

    Γίνονται πάρα πολλά από την Κυβέρνηση, τον Πρόεδρο Χριστόφια και το υπόλοιπο Υπουργικό Συμβούλιο για να ελαχιστοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, είπε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης.

    Σε χαιρετισμό του στο Παγκύπριο Συνέδριο της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ CYTA, ο κ. Σταυράκης εξέφρασε την άποψη ότι οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και διευκρίνισε ότι το «τελευταίο τρίμηνο του 2008 είχαμε το υψηλότερο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης στην ευρωζώνη, το 2009 σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πάλι αναμένεται να έχουμε το υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τα 15 παλιά μέλη της ευρωζώνης και βεβαίως ο ψηλός ρυθμός ανάπτυξης δεν είναι αυτοσκοπός. Ο κύριος λόγος είναι ότι όσο ψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης έχεις τόσο λιγότερες είναι οι πιέσεις προς την ανεργία``.

    ``Εχει υπολογιστεί ότι περίπου με ένα ρυθμό ανάπτυξης 2,5% με 3%, λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του πληθυσμού, η ανεργία παραμένει σε σταθερά επίπεδα και άρα αντιλαμβάνεστε πόσο μεγάλο είναι το στοίχημα για να έχουμε στην Κύπρο τους ψηλότερους δυνατούς ρυθμούς ανάπτυξης``, πρόσθεσε.

    Ο κ. Σταυράκης ανέφερε, επίσης, ότι πρώτη φορά υπάρχουν τόσο μεγάλα και αυξημένα κονδύλια σε θέματα κοινωνικής συνοχής, σε θέματα πασχαλινών επιδομάτων, σε θέματα συντάξεων, σε θέματα φοιτητικής μέριμνας.

    [04] ΥΓΡΑΕΡΙΟ - ΤΙΜΕΣ - ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

    Την αντίδραση του Συνδέσμου Υπεραγορών προκαλεί η απόφαση του Υπουργείου Εμπορίου να εκδώσει νέο διάταγμα με το οποίο καθορίζεται η ανώτατη τιμή πώλησης του υγραερίου και το οποίο θα εφαρμοστεί από τη Δευτέρα.

    Σε δηλώσεις στη Λεμεσό, ο Εκτελεστικός Γραμματέας του Συνδέσμου Αντρέας Χατζηαδάμου ανέφερε πως δεν μπορούν οι λιανοπώλες να αναγκάζονται να πωλούν το υγραέριο στην τιμή που τους καθορίζεται από το Υπουργείο, τη στιγμή που οι εταιρείες εισαγωγής και οι διανομείς δεν μπορούν να ελεγχθούν μέσα από τη νομοθεσία και συνεχίζουν να αυξάνουν τις τιμές πώλησής του.

    Ο κ. Χατζηαδάμου προειδοποίησε πως «αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να σταματήσουμε να πουλούμε υγραέριο» και θεωρεί πως το Υπουργείο θα έπρεπε πρώτα να αναμένει την απόφαση της ΕΠΑ, που διερευνά καταγγελίες περί καρτέλ στους διανομείς υγραερίου και μετά να εκδώσει το διάταγμα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 29 March 2009 - 10:30:20 UTC