Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-03-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΜΕΛΩΝ Σ.Α.
  • [02] ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ-ΕΡΓΟ
  • [03] ΡΑΛΙ ΚΥΠΡΟΣ1η ΜΕΡΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΜΕΛΩΝ Σ.Α.

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ενημέρωσε την Παρασκευή, στη διάρκεια γεύματος εργασίας στο Προεδρικό Μέγαρο, τους Πρέσβεις στην Κύπρο των χωρών των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, για την πορεία των διαπραγματεύσεων προς επίλυση του κυπριακού προβλήματος και είχε μαζί τους ανταλλαγή απόψεων σε διάφορα θέματα, που αφορούν τις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος.

    ``Είναι μια χρήσιμη διαδικασία αυτή, έχοντας υπόψη ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων αναπτύσσεται μέσα στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας``, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους αμέσως μετά την αναχώρηση των Πρέσβεων από το Προεδρικό Μέγαρο,.

    Το γεύμα διήρκεσε δύο περίπου ώρες και, πλην των Πρέσβεων των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ρωσίας, της Αγγλίας και της Γαλλίας, παρακάθησαν σε αυτό ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης, ο Προεδρικός Επίτροπος Γιώργος Ιακώβου και ο κ. Στεφάνου.

    ``Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας``, είπε ο κ. Στεφάνου, ``στο πλαίσιο της συχνής επαφής που έχει με τους εδώ Πρέσβεις των χωρών των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, παρέθεσε σήμερα γεύμα σε αυτούς, με την παρουσία και του Υπουργού Εξωτερικών, του κ. Κυπριανού, του κ. Ιακώβου και του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω``.

    ``Το γεύμα``, πρόσθεσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ``ήταν μια ευκαιρία για να ενημερώσει ο Πρόεδρος για την πορεία των διαπραγματεύσεων και να γίνει μια ανταλλαγή απόψεων σε διάφορα θέματα, που αφορούν την πορεία των διαπραγματεύσεων και τις προσπάθειες που λαμβάνουν χώρα για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος``.

    ``Οι Πρέσβεις των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας``, δήλωσε ο κ. Στεφάνου, ``επανέλαβαν την υποστήριξη που δίδει το Συμβούλιο Ασφαλείας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, προσπάθειες που έχουν αναλάβει από τον περασμένο Σεπτέμβριο, μέσα από τη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, ο κ. Ταλάτ``.

    Ερωτηθείς εάν από τους Πρέσβεις έχει εκφρασθεί η επιθυμία για επιτάχυνση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων προς επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Στεφάνου είπε πως ``όχι``.

    ``Είναι παραδεκτό``, πρόσθεσε, ``ότι η διαδικασία ανήκει στις δύο Κοινότητες, στους δύο ηγέτες``, οι οποίοι ``ακολουθούν μια διαδικασία με συχνές συναντήσεις, μία σε κάθε εβδομάδα και, από εκεί και πέρα, είναι παραδεκτό από όλους - υπάρχει και σε σχετικό ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο Ιούνιο- ότι η διαδικασία είναι και κυπριακής ιδιοκτησίας και ό,τι συνεπάγεται από αυτήν τη διαδικασία``.

    Σε ερώτηση εάν έχει τεθεί στη συζήτηση στη διάρκεια του γεύματος το ενδεχόμενο αλλαγής της ηγεσίας στην τουρκική Κοινότητα και οι τυχόν επιπτώσεις στις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, ο κ. Στεφάνου δήλωσε πως ``όχι, δεν ήταν αυτό αντικείμενο`` της συζήτησης.

    ``Εν πάση περιπτώσει``, συνέχισε, ``δεν θα ήθελα να πω περισσότερα πράγματα σε ό,τι αφορά το τί διημείφθη``.

    ``Είναι``, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ``μέσα στο πλαίσιο του συχνού διαλόγου, που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει με τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας``.

    [02] ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ-ΕΡΓΟ

    Παρά την πρωτόγνωρη παγκόσμια οικονομική κρίση, οι τρεις βασικοί πυλώνες του Υπουργείου Οικονομικών το 2008, οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και μακροοικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα, παραμένουν και το 2009, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι ``ο τρόπος με τον οποίο έχουμε υιοθετήσει και εφαρμόζουμε τα μέτρα (στήριξης της οικονομίας), τα οποία θα ξεκινήσουν να έχουν βάρος το καλοκαίρι του 2009, ανταποκρίνεται απόλυτα στις πραγματικότητες και ανάγκες της κυπριακής οικονομίας``.

    Ο κ. Σταυράκης διαβεβαίωσε ότι παραμένουν και οι παλιές δεσμεύσεις για καμιά νέα φορολογία το 2009 και για συνέχιση της προσπάθειας για μείωση των φορολογικών στρεβλώσεων. Ταυτόχρονα, ο κ. Σταυράκης είπε ότι το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας το 2009 θα ανέλθει στο 2%, ενώ σημείωσε ότι η κεντρική πρόβλεψη του Υπουργείου Οικονομικών για το ρυθμό ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας το 2010 είναι μεταξύ του 1% και 2% και πρόσθεσε ότι ``κλειδί για την εικόνα της κυπριακής οικονομίας`` τόσο για το 2009 όσο και για το 2010 αποτελεί η πορεία της διεθνούς οικονομίας, για την οποία διίστανται σήμερα οι απόψεις διεθνώς.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για το έργο του Υπουργείου Οικονομικών - στον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια - , στην οποία παρευρέθηκαν οι επικεφαλής όλων των τμημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Σταυράκης είπε ότι ``η παγκόσμια οικονομική κρίση είναι όντως πρωτόγνωρη και η Κυβέρνηση έλαβε τα σωστά μέτρα για αντιμετώπιση της κρίσης στη σωστή χρονική διάρκεια``, προσθέτοντας ότι ``το ζητούμενο είναι να πάρουμε μόνο εκείνα τα μέτρα τα οποία είναι απαραίτητα και στοχευμένα για να μην επιβαρύνουμε τον Κύπριο φορολογούμενο τα επόμενα χρόνια``.

    [03] ΡΑΛΙ ΚΥΠΡΟΣ1η ΜΕΡΑ

    Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η πρώτη μέρα του Ράλι Κύπρος 2009, με τον παγκόσμιο πρωταθλητή Σεμπαστιάν Λοέμπ να παίρνει την πρωτιά στις 5 από τις 6 ειδικές διαδρομές. Ο Λόεμπ έχασε την πρώτη θέση στην 6η διαδρομή από τον Ισπανό Ντάνι Σόρντο κατά 2,2 δευτερόλεπτα, ωστόσο στις αυριανές χωμάτινες ειδικές διαδρομές θα έχει σημαντικό πλεονέκτημα απέναντι στους δυο κύριους αντίπαλους, Μίκο Χίρβονεν και Γιάρι Μάτι Λάτβαλα.

    Στην Κατηγορία των οδηγών που τρέχουν με αυτοκίνητα παραγωγής και διεκδικούν τον τίτλο του αντίστοιχου παγκόσμιου πρωταθλήματος (P-WRC), κυριαρχεί ο Πορτογάλος Αρμίντο Αρόγιο με αυτοκίνητο Mitsubishi Lancer Evo IX και ακολουθεί ο Σουηδός Πάτρικ Σαντέλ με Skoda Fabia RS S200. Στην Κατηγορία J-WRC, που απευθύνεται σε οδηγούς ηλικίας κάτω των 28 ετών, με αυτοκίνητα που έχουν κίνηση στους μπροστινούς τροχούς και οι οποίοι έχουν βλέψεις για επαγγελματική καριέρα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, οι έξι πρώτες ασφάλτινες ειδικές διαδρομές του Ράλι Κύπρος φέρνουν στην πρώτη θέση τον Πολωνό Μιχαήλ Κουζιούσκο με Suzuki Swift S1600.

    Από τις κυπριακές συμμετοχές ενδιαφέρον συγκεντρώνει η κούρσα μεταξύ του Χαράλαμπου Τιμοθέου και του Νίκου Θωμά, οι οποίοι κατέχουν την 20 και 21 θέση, αντιστοίχως. Η διαφορά μεταξύ των δυο Κυπρίων οδηγών είναι 12,3 δευτερόλεπτα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 13 March 2009 - 20:29:31 UTC