Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-03-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΖΕΡΙΧΟΥΝ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ
  • [03] ΥΠΕΞ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ - ΓΥΝΑΙΚΕΣ - ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΖΕΡΙΧΟΥΝ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων συνέχισαν τη συζήτηση για το περιουσιακό, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, ενώ παρέπεμψαν τη συνέχισή της στους δύο συμβούλους Γιώργο Ιακώβου και Οζντίλ Ναμί, όπως δήλωσε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν.

    Μιλώντας μετά τη συνάντηση των ηγετών, ο κ. Ζεριχούν δήλωσε ότι «οι δύο ηγέτες ξεκίνησαν με κατ ιδίαν συνάντηση μιας ώρας και τριάντα λεπτών. Κατόπιν, συνέχισαν τη συζήτηση στο περιουσιακού», προσθέτοντας ότι οι δύο ηγέτες έχουν τώρα παραπέμψει το θέμα μαζί με τα θέματα της διακυβέρνησης και των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, στους δύο συμβούλους τους για από κοινού συζήτηση και μελέτη.

    «Οπως έχει ήδη ανακοινωθεί, τώρα θα προχωρήσουν (οι δύο ηγέτες) στη συζήτηση για τα ευρωπαϊκά θέματα την ερχόμενη Τετάρτη 11 Μαρτίου. Επίσης, οι σύμβουλοί τους θα συναντηθούν το απόγευμα της 12ης Μαρτίου για να συζητήσουν μια σειρά από θέματα που έχουν στην ατζέντα τους», ανέφερε ο κ. Ζεριχούν.

    Ερωτηθείς αν οι δύο ηγέτες μετά και τη σημερινή τους συνάντηση έχουν έρθει πιο κοντά στο περιουσιακό, ο κ. Ζεριχούν είπε πως αυτό δεν μπορεί να το πει, καθώς θα αποτελέσει μια υποκειμενική κρίση.

    «Αλλά όπως θα θυμάστε, ξεκίνησαν ανταλλάσοντας απόψεις πάνω στις αρχές που πρέπει να διέπουν τη συζήτηση (στο περιουσιακό), ακολούθως συζήτησαν τα κριτήρια και επίσης συζήτησαν, σε αυτή τη συνάντηση, αλλά και στην προηγούμενη συνάντηση, συγκεκριμένες εισηγήσεις και προτάσεις για τα κριτήρια», ενώ επίσης συζητήθηκαν οι εισηγήσεις και οι προτάσεις της κάθε πλευράς, είπε ο κ. Ζεριχούν και κατέληξε: «Εγινε μια ευρεία και ουσιαστική συζήτηση πάνω στο θέμα, όμως δεν θα προβώ στη συγκεκριμένη κρίση (ότι έχουν έρθει πιο κοντά), γιατί αποτελεί μια υποκειμενική κρίση».

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ

    Πάνω σε μερικά ζητήματα που αφορούν στο περιουσιακό υπάρχουν συγκλίσεις, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας μετά την ολοκλήρωση της 21ης συνάντησής του με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως μετά και τη σημερινή συνάντηση επί του περιουσιακού, οι δυο ηγέτες διακόπτουν τη συζήτησή του, την οποία θα συνεχίσουν οι σύμβουλοί τους Γιώργος Ιακώβου και Οζντίλ Ναμί.

    «Διακόπτουμε για το περιουσιακό, συνεχίζουν όμως ο κ. Ναμί και ο κ. Ιακώβου πάνω στη δουλειά που έχουμε κάμει μέχρι τώρα», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος ερωτηθείς αν το περιουσιακό θα επανέλθει ενώπιον των ηγετών στο στάδιο του πάρε-δώσε απάντησε: μπορεί και πριν από αυτό».

    Ερωτηθείς κατά πόσον σήμερα σημειώθηκαν συγκλίσεις ή αποκλίσεις, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως σήμερα υπήρχε έναν καλό κλίμα. «Πάνω σε μερικά ζητήματα υπάρχουν συγκλίσεις, τουλάχιστον εκείνα που συζητήσαμε σήμερα, και θα ολοκληρωθούν αυτές οι συγκλίσεις, να υπάρξει συμφωνία στο άμεσο ίσως μέλλον», ανέφερε.

    [03] ΥΠΕΞ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Την εκτίμησή του ότι το 2009 θα είναι χρονιά καθοριστικών εξελίξεων για την μελλοντική πορεία επίλυσης του Κυπριακού, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Μάρκος Κυπριανού μιλώντας σε εκπροσώπους των ομογενειακών μέσων ενημέρωσης στη Μελβούρνη.

    Ο κ. Κυπριανού, ο οποίος είναι ο πρώτος Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών που επισκέπτεται επίσημα την Αυστραλία στα πλαίσια των διμερών σχέσεων των δυο χωρών, εξέφρασε ``συγκρατημένη αισιοδοξία`` για την τελική έκβαση των απ` ευθείας συνομιλιών.

    Ο ίδιος είπε ότι δεν αναμένει σ` αυτή τη φάση εκδήλωση κάποιας πρωτοβουλίας από τη νέα Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, και σημείωσε ότι λόγω εκλογών στην Τουρκία και της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα είναι δύσκολη σ` αυτή την φάση η επίδειξη ελαστικότητας από την Αγκυρα και εκτίμησε ότι αργότερα ``μετά τις ``εκλογές`` και λόγω της αξιολόγησης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση θα φανούν οι πραγματικές προθέσεις της``.

    [04] ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ - ΓΥΝΑΙΚΕΣ - ΚΥΠΡΟΣ

    Οι γυναίκες θέλουν το επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διασφαλίσει ίση αμοιβή για ίση εργασία, να προωθήσει την ημερήσια φροντίδα για τα παιδιά, να περιλάβει τα έτη φροντίδας των παιδιών στα συντάξιμα χρόνια και να καταπολεμήσει τη βία κατά των γυναικών.

    Αυτό καταδεικνύουν τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου για τις γνώμες και προσδοκίες γύρω από τις ευρωεκλογές που παρουσιάστηκαν την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Η έρευνα δείχνει σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών, αλλά κοινή άποψη είναι ότι η ευρωπαϊκή πολιτική είναι ανδροκρατούμενη.

    Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία της έρευνας που αφορούν την Κύπρο, καταδεικνύεται ότι και στην Κύπρο, όπως και στην Ευρώπη των 27, η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών σε ποσοστό 77% (EU27 - 77%) συμφωνούν με την άποψη ότι η πολιτική κυριαρχείται από άνδρες, ενώ μόνο 23% (EU27 - 22%) διαφωνούν.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 5 March 2009 - 14:29:20 UTC