Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-02-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΕΝΑΡΞΗ 20ΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΕΡΒΙΑ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
  • [03] ΗΠΑ - ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΕΠΑΦΕΣ
  • [04] ΠΑΓΔΑΤΗΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ DELRAY BEACH

  • [01] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΕΝΑΡΞΗ 20ΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

    Αρχισε γύρω στις δέκα το πρωί η 20η συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, κατά την οποία θα συνεχιστεί η συζήτηση επί του περιουσιακού.

    Πρώτος έφθασε στο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας, όπου πραγματοποιούνται οι συναντήσεις, ο Πρόεδρος Xριστόφιας, συνοδευόμενος από τον Επίτροπο Προεδρίας Γιώργο Ιακώβου, τα μέλη της ομάδας Κυπριακού και τους σύμβουλους για το περιουσιακό.

    Τον κ. Χριστόφια υποδέχθηκε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν.

    Λίγο αργότερα έφθασε στο χώρο και ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, συνοδευόμενος από το σύμβουλό του Οζντίλ Ναμί και την υπόλοιπη ομάδα συμβούλων του.

    Τον κ. Ταλάτ υποδέχθηκε επίσης ο κ. Ζεριχούν.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΕΡΒΙΑ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

    Η Κύπρος βρίσκεται στο πλευρό της Σερβίας και η Σερβία στο πλευρό της Κύπρου, δήλωσε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, επιστρέφοντας στην Κύπρο ύστερα από επίσημη επίσκεψη στη Σερβία, για την οποία εξέφρασε πλήρη ικανοποίηση.

    Μιλώντας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η Σερβία υποστηρίζει την ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι και η Κύπρος βρίσκεται στο πλευρό της Σερβίας στην υπόθεση υπεράσπισης της δικής της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας σχετικά με το Κόσσοβο.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι, ακόμα και ενθουσιασμένοι από τα αποτελέσματα αυτής της επίσκεψης``, σημειώνοντας ότι ``υπάρχει ταύτιση απόψεων με τη σερβική ηγεσία`` αναφορικά με τα προβλήματα της περιοχής.

    ``Στο Κυπριακό η θέση της Σερβίας είναι ξεκάθαρη. Υπερασπίζεται την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειές μας και τις πρωτοβουλίες μας για ειρηνική επανένωση του νησιού και απαλλαγή από τα τουρκικά στρατεύματα και τους έποικους``, σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Πρόσθεσε ότι ``με τη σειρά μας εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας προς τη Σερβία και το σερβικό λαό στην υπόθεση της υπεράσπισης της δικής τους εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας τους σχετικά με το Κόσσοβο``.

    [03] ΗΠΑ - ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΕΠΑΦΕΣ

    Ως μία καλή ευκαιρία για την Ελληνίδα Υπουργό Εξωτερικών να παρουσιάσει, 40 μόλις μέρες από την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης Ομπάμα, τους προβληματισμούς, τις θέσεις και τις προτάσεις της Ελλάδας σε μία σειρά θεμάτων, περιλαμβανομένου και του Κυπριακού, χαρακτηρίζουν ανώτερες ελληνικές διπλωματικές πηγές τις επαφές της κ. Μπακογιάννη στην αμερικανική πρωτεύουσα.

    Σε ό,τι στο Κυπριακό, σύμφωνα με ελληνική διπλωματική πηγή, η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, επισημαίνοντας την ανάγκη να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο ηγέτες να αποφασίσουν. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο σημείο αυτό στην Τουρκία και ιδίως τους στρατιωτικούς.

    Η κ. Μπακογιάννη είχε την ευκαιρία να συζητήσει ένα σημαντικό εύρος αυτών των θεμάτων χθες, με το Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου Ομπάμα, στρατηγό Τζέιμς Τζόουνς και σήμερα θα έχει διαδοχικές συνομιλίες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την ομόλογό της Χίλαρι Κλίντον, τον αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις Υφυπουργό Εξωτερικών, Ουίλιαμ Μπερνς και τον Υπουργό Αναπληρωτή Εξωτερικών, Τζέιμς Στάινμπεργκ. «Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πάρα πολλά θέματα. Ηταν μια μακρά και πολύ καλή συνάντηση σε ένα ιδιαίτερα καλό κλίμα. Συζητήσαμε θέματα ευρύτερου διεθνούς ενδιαφέροντος τα οποία άπτονται βεβαίως και της προεδρίας του ΟΑΣΕ, θέματα τα οποία θα απασχολήσουν την επόμενη συνάντηση κορυφής του ΝΑΤΟ και θέματα βεβαίως ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος», είπε για τη συνάντησή της με το στρατηγό Τζόουνς η κ. Μπακογιάννη.

    [04] ΠΑΓΔΑΤΗΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ DELRAY BEACH

    Την πρόκριση στο δεύτερο γύρο του τουρνουά Delray Beach International Tennis Championships, που διεξάγεται στη Φλόριδα, εξασφάλισε ο Κύπριος αντισφαιριστής Μάρκος Παγδατής αφού σε αγώνα που ολοκληρώθηκε γύρω στις 3:30 το πρωί της Τετάρτης κέρδισε τον Λετονό Ερνεστς Γκουλμπίς, νούμερο 42 στην παγκόσμια κατάταξη, με 2-0 σετ (7-5, 6-2).

    Στο δεύτερο γύρο του τουρνουά ο Παγδατής θα αντιμετωπίσει τον Ισραηλινό Ντούντι Σελά, νούμερο 65 στην παγκόσμια κατάταξη.

    Ο αγώνας του Παγδατή με τον Σελά είναι προγραμματισμένος να ξεκινήσει την Πέμπτη στις 18:00 το απόγευμα ώρα Κύπρου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 25 February 2009 - 10:29:15 UTC