Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-02-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΣΕΡΒΙΑ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ
  • [03] ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΔΑΝΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΌ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΣΕΡΒΙΑ

    Σαφέστατο μήνυμα στήριξης της ενταξιακής πορείας της Σερβίας έστειλε από το Βελιγράδι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, τονίζοντας ότι η Σερβία πρέπει, εφόσον το επιθυμεί, να ενταχθεί στην ΕΕ ανεξαρτήτως του θέματος του Κοσσυφοπεδίου.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς τόνισε ότι η χώρα του υποστηρίζει τη θέση του Προέδρου Χριστόφια για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό σύμφωνης με το διεθνές δίκαιο. ``Αυτό σημαίνει ότι υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας``, υπογράμμισε.

    Και οι δύο ηγέτες έκαναν ιδιαίτερες αναφορές τις μακρόπνοες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες στηρίζονται στη βάση αρχών.

    Η Σερβία ως δημοκρατική χώρα έχει το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση για ένταξη στην ΕΕ, είπε στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τόνισε: ``Ως μια ευρωπαϊκή χώρα πρέπει, εφόσον το επιθυμεί ο λαός της και η νόμιμη Κυβέρνηση, να καταστεί μέλος της ΕΕ, ανεξαρτήτως του τι συμβαίνει στο Κοσσυφοπέδιο, γιατί το θέμα του Κοσσυφοπεδίου είναι θέμα δικαιοσύνης, είναι θέμα υπεράσπισης της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της χώρας και είναι ανεξάρτητο από τις υποχρεώσεις και τα κριτήρια οποιασδήποτε χώρας που επιθυμεί να καταστεί μέλος της ΕΕ``.

    Ειδικότερα, για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η Κύπρος δεν αναγνώρισε και δεν θα αναγνωρίσει τη μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας (UDI) εκ μέρους του Κοσσυφοπεδίου και υπογράμμισε ότι αυτή είναι σταθερή και συνεπής θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης και ακολουθούμε αυτή την πολιτική στο πλαίσιο της ΕΕ``.

    Εξέφρασε υποστήριξη στην πολιτική της σερβικής Κυβέρνησης για επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου στη βάση αρχών και τηρώντας ταυτόχρονα ευέλικτη στάση.

    ``Είμαστε στο πλευρό σας όχι γιατί αντιμετωπίζουμε τη παραβίαση της διεθνούς δικαίου στην Κύπρο και την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της χώρας μας, είμαστε στο πλευρό σας γιατί η δική σας υπόθεση, όπως και η δική μας υπόθεση είναι υπόθεση αρχών``, τόνισε.

    Οπως τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ``η γνώμη μας είναι ότι η ΕΕ θα πρέπει να υποστηρίξει την (τελική) Πράξη του Ελσίνκι, το διεθνές δίκαιο και τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, αντί να αναγνωρίσει το UDI (του Κοσσυφοπεδίου).

    ``Ακόμη και αν είμαστε μειονότητα στο πλαίσιο της ΕΕ θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε με συνέπεια αυτή την πολιτική``, υπογράμμισε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έκανε μνεία στην έκφραση αλληλεγγύης της τότε Γιουγκοσλαβίας με ηγέτιδα τη Σερβία, στην Κύπρο στα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή``.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Πρόεδρος της Σερβίας αφού αναφέρθηκε στη φιλία και αλληλεγγύη μεταξύ των δύο χωρών, τόνισε ότι η χώρα του προσφέρει την υποστήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία και στους θεσμούς της σχετικά με την επίτευξη μιας συμβιβαστικής λύσης ``μεταξύ του Προέδρου και των αξιωματούχων της Κύπρου με τους εκπρόσωπους της τ/κ κοινότητας``.

    Παράλληλα, ο κ. Τάντιτς επανέλαβε τη θέση της χώρας του για ``πλήρη συνεργασία`` με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), αλλά και την προσήλωση της χώρα του προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

    Τόνισε όμως ότι το θέμα του Κοσσυφοπεδίου είναι ξεχωριστό και δεν είναι μέρος των κριτηρίων της Κοπεγχάγης. ``Κανείς δεν πρέπει να θέσει ως προϋπόθεση την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου για να καταστεί μέλος της ΕΕ``, τόνισε.

    Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Τάντιτς είπε ότι αναμένει θετικό αποτέλεσμα από τη Σύνοδο Υπουργών της ΕΕ σε σχέση με τη συνεργασία της χώρας του με το ICTY. Η Σερβία κάνει ό,τι μπορεί για να ολοκληρώσει τη συνεργασία της με το ICTY ``και να εκδώσει τους υπόλοιπους φυγάδες``, είπε.

    Κληθείς να σχολιάσει τις εν εξελίξει συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, ο κ. Τάντιτς είπε ότι ``υποστηρίζουμε τη θέση του Προέδρου Χριστόφια για επίτευξη μιας συμβιβαστικής λύσης, η οποία θα είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο.``.

    Κάτι που, όπως πρόσθεσε, ``σημαίνει ότι η Σερβία υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας``, κατέληξε.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

    Σύντομη επίλυση του κυπριακού προβλήματος και επανένωση της Κύπρου και του λαού της, ευχήθηκε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Luc Van den Brande.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Van den Brande, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κύπρο, έγινε δεχτός από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάριο Καρογιάν.

    Κατά τη συνάντηση, ο κ. Καρογιάν ενημέρωσε τον κ. Van den Brande για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας ότι μόνιμος στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η συνολική επίλυση του κυπριακού προβλήματος σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και η οποία να εδράζεται στις αρχές και τις αξίες του διεθνούς δικαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διασφαλίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων πολιτών.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής, εκτιμώντας τη μέχρι σήμερα πρόοδο των απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ταλάτ, ανέφερε ότι δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος, καθώς η Τουρκία, που κρατά στα χέρια της το κλειδί για τη λύση του Κυπριακού, επιβάλλει τις πάγια αδιάλλακτες και μαξιμαλιστικές θέσεις της.

    [03] ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΔΑΝΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΌ

    Η Βασίλισσα της Δανίας Μαργκρέτε ΙΙ εξέφρασε την ελπίδα η παρούσα διαδικασία στο Κυπριακό να επιφέρει σύντομα δίκαιη και βιώσιμη λύση του προβλήματος.

    Μιλούσε στο πλαίσιο της επίσημης τελετής επίδοσης των διαπιστευτηρίων του νέου Πρέσβη της Δημοκρατίας στη Δανία Γεώργιου Κασουλίδη, στα ανάκτορα του Κρίστιανμποργκ.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, μετά τη τελετή ακολούθησε κατ` ιδίαν συνάντηση της Βασίλισσας με το νέο Πρέσβη, όπου επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στην αναμενόμενη συνεργασία των δύο χωρών για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2012.

    Ο κ. Κασουλίδης ενημέρωσε τη Βασίλισσα Μαργκρέτε ΙΙ για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ανανέωσε πρόσκληση για επίσημη επίσκεψή της στην Κύπρο.

    Από δικής της πλευράς, η Βασίλισσα εξέφρασε την ελπίδα η παρούσα διαδικασία να επιφέρει σύντομα δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 23 February 2009 - 18:29:14 UTC