Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-02-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ ΡΕΝ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΥΠΟΥ
  • [02] ΖΕΡΙΧΟΥΝ ΟΗΕ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΠΛΟΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΚΦΟΡΤΩΣΗ
  • [04] ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΞΙΦΟΥΣ ΜΟΝΟΜΑΧΙΑΣ

  • [01] ΕΕ ΡΕΝ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΥΠΟΥ

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν επεσήμανε σήμερα ότι υπάρχει φέτος μία μοναδική ευκαιρία για επανένωση της Κύπρου, σημειώνοντας ότι αυτή η ευκαιρία δεν θα πρέπει να χαθεί.

    Ανέφερε ότι η ΕΕ στηρίζει πλήρως τη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών για συνολική λύση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές στο νησί είναι έτοιμες να αφήσουν πίσω τους το παρελθόν και να εργαστούν μαζί για να επανενώσουν το νησί και τις δύο κοινότητες, πράγμα που του δίδει μεγάλες ελπίδες για το μέλλον της επανενωμένης Κύπρου, ως ομαλό κράτος μέλος της ΕΕ.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στη Λευκωσία ύστερα από συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ο κ. Ρεν είπε ότι ``υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία φέτος για επανένωση της Κύπρου και τερματισμό αυτής της μακρόχρονης διαμάχης σε ευρωπαϊκό έδαφος``, προσθέτοντας ότι ``αυτή η ευκαιρία θα πρέπει να δραχθεί και όχι να χαθεί``.

    Επίσης, διαβεβαίωσε ότι ``η ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζουν πλήρως αυτή τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για συνολική διευθέτηση``.

    Αναφερόμενος στις επαφές του στο νησί με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και εκπροσώπους του ΟΗΕ, ο κ. Ρεν είπε ότι καλωσόρισε ``τη σθεναρή δέσμευσή τους για επιτυχή επανένωση``, προσθέτοντας ότι ``η Επιτροπή παρέχει όλη την πολιτική στήριξη για τις προσπάθειες και είμαστε επίσης έτοιμοι να προσφέρουμε τις νομικές και τεχνικές συμβουλές μας για θέματα που αφορούν την ΕΕ``.

    ``Μόλις οι ηγέτες συμφωνήσουν σε συνολική λύση του Κυπριακού, η ΕΕ θα προσαρμόσουν τους όρους της λύσης. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φιλοξενήσουμε τους όρους μιας λύσης, σε ευθυγράμμιση με τις βασικές αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ``, επεσήμανε.

    Ο κ. Ρεν εξήγησε ότι ``αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι φυσικά μια λύση θα πρέπει να βρίσκεται σε ευθυγράμμιση με τις αρχές και το κεκτημένο της ΕΕ, και είναι απαραίτητο η επανενωμένη Κύπρος να μπορεί να μιλά με μία φωνή στις δομές λήψης αποφάσεων της ΕΕ``.

    ``Αυτό είναι απαραίτητο για την Κύπρο και είναι απόλυτα απαραίτητο για την ΕΕ, και αυτό σημαίνει ότι είμαστε υπέρ μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ``, πρόσθεσε.

    Είπε, επίσης, ότι περπάτησε σήμερα στην οδό Λήδρας και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με άτομα και από τις δύο κοινότητες, σημειώνοντας ότι ``οι δύο πλευρές στο νησί είναι έτοιμες να αφήσουν πίσω τους το παρελθόν και να εργαστούν για να επανενώσουν το νησί και τις δύο κοινότητες``.

    ``Αυτό μου δίνει μεγάλες ελπίδες για το μέλλον της Κύπρου, της επανενωμένης Κύπρου, ως ομαλό κράτος μέλος της ΕΕ``, είπε.

    Ο κ. Ρεν σημείωσε ότι συζήτησε με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων ``κυρίως τη διαπραγματευτική διαδικασία που αφορά τη συνολική λύση, αλλά σε αυτό το πλαίσιο συζητήσαμε τη σημασία περαιτέρω μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης``.

    ``Σε αυτό το πλαίσιο καλωσόρισα την απόφασή τους να συστήσουν μία επιτροπή εμπειρογνωμόνων ή ένα συμβουλευτικό σώμα που θα χειριστεί τη διατήρηση και αναστύλωση της ακίνητης πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτό είναι και πάλι ένα βήμα προς τα εμπρός``, επεσήμανε.

    Επίσης, ευχαρίστησε τους ηγέτες ``για τη στήριξή τους στην αποναρκοθέτηση της νεκρής ζώνης``, σημειώνοντας ότι ``από το 2004 η ΕΕ έχει παράσχει γύρω στα εννέα εκατομμύρια ευρώ για το σκοπό αυτό και είμαστε έτοιμοι για να παράσχουμε περαιτέρω χορηγίες, αφού πιστεύω ότι αποτελεί έναν από τους παράγοντες που θα βοηθούσαν στην επίτευξη συνολικής λύσης``.

    Ο κ. Ρεν πρόσθεσε ότι ``η ΕΕ είναι έτοιμη να στηρίξει μία κυπριακή λύση του Κυπριακού για χάρη της Κύπρου και για χάρη της Ευρώπης, και βασιζόμαστε στις δεξιότητες και την αποφασιστικότητα των δύο ηγετών να φθάσουν στη λύση αυτή και στηρίζουμε την εργασία τους για να πετύχουν αυτόν τον κοινό στόχο``.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για πιθανά χρονοδιαγράμματα για επίτευξη λύσης, ο κ. Ρεν είπε ότι ``είναι καλύτερα να αποφεύγουμε να μπαίνουμε σε αυτή τη συζήτηση, η οποία έχει βαθιές ρίζες στις δύο κοινότητες ως κουλτούρα``.

    ``Κατά την άποψή μου, είναι απαραίτητο να υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο ηγετών, όπως υπάρχει, και ότι οι δύο κοινότητες στηρίζουν τις προσπάθειές τους, στηρίζουν τη λύση και, στην περίπτωση της τ/κ κοινότητας, στηρίζουν έναν προσανατολισμό υπέρ της λύσης και υπέρ της Ευρώπης. Αυτό είναι που μετρά και που θα φέρει αποτελέσματα, είμαι σίγουρος``, πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς τί μπορεί να πράξει η ΕΕ για γεφύρωση της διαφοράς στην προσέγγιση των δύο κοινοτήτων και της Τουρκίας, ο κ. Ρεν είπε ότι ``οι δύο ηγέτες έχουν βρει κοινό έδαφος για τη βάση της λύσης όσον αφορά τη διακυβέρνηση, και αυτό είναι σίγουρα καλοδεχούμενο, αν και ίσως κάποια θέματα παραμένουν ακόμα ανοικτά αναφορικά με αυτό το κεφάλαιο``.

    ``Οσον αφορά την Τουρκία, είχα πρόσφατα συναντήσεις με ηγέτες της Τουρκίας. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Ερντογάν πριν από μερικές εβδομάδες, και σε όλες μας τις συναντήσεις υπογραμμίσαμε τη σημασία της δυναμικής στήριξης από την Τουρκία για μια συνολική λύση, σε ευθυγράμμιση με το τί θα συμφωνήσουν οι δύο ηγέτες και οι δύο κοινότητες. Είναι βεβαίως σημαντικό η Τουρκία να συμβάλει σε μιαν ευνοϊκή πολιτική ατμόσφαιρα για να βοηθήσει στην επίτευξη συνολικής λύσης στην Κύπρο``, πρόσθεσε.

    Ο κ. Ρεν επεσήμανε ότι ``αυτό που μετρά είναι ότι οι δύο ηγέτες κατάφεραν να συμφωνήσουν στις πολιτικές βάσεις μιας επανενωμένης Κύπρου, αν και υπάρχουν ακόμα κάποια θέματα ανοικτά``.

    ``Εκφράζουμε τις απόψεις μας στην Τουρκία για ενθάρρυνση της πολιτικής στήριξης και για να υπάρξει ευνοϊκό κλίμα. Αυτό που μετρά είναι η Τουρκία να στηρίξει τη διαδικασία στο πλαίσιο αυτών επί των οποίων έχουν συμφωνήσει οι δύο ηγέτες και θα συνεχίσουν να εργάζονται ώστε να συμφωνήσουν και σε άλλα ζητήματα``, πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς εάν η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την αρχή της ΕΕ για ελεύθερη μετακίνηση πολιτών, ο κ. Ρεν είπε ότι ``η ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων είναι μία από τις κύριες ελευθερίες της ενιαίας αγοράς της ΕΕ``.

    ``Το θεωρώ φυσιολογικό ότι αυτό θα είναι το αποτέλεσμα μιας συνολικής λύσης στην Κύπρο. Δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην είναι``, κατέληξε.

    [02] ΖΕΡΙΧΟΥΝ ΟΗΕ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο δρόμος προς τη λύση του Κυπριακού είναι στρωμένος με αβεβαιότητα και δύσκολες επιλογές, αλλά η αποφασιστικότητα και η καλή θέληση των ηγετών των δύο κοινοτήτων και των υποστηρικτών τους έχουν καταστήσει τις προοπτικές για επιτυχία αυτής της αναζωογονημένης ειρηνευτικής διαδικασίας καλύτερες από ποτέ, δήλωσε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν.

    Μιλώντας σε τελετή απονομής μεταλλίων σε μέλη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο κ. Ζεριχούν είπε ότι υπήρξε ``αισθητή πρόοδος`` από πέρσι στις προσπάθειες για ειρηνική επανένωση του νησιού, σημειώνοντας ότι ``οι προσπάθειες για επίτευξη συνολικής λύσης εισήλθαν σε μια νέα φάση στις αρχές της Ανοιξης πέρσι``.

    ``Υστερα από μήνες προετοιμασιών, ο κ. Χριστόφιας και ο κ. Ταλάτ άρχισαν στις 3 Σεπτεμβρίου πέρσι επίσημες διαπραγματεύσεις για συνολική διευθέτηση στη βάση μιας δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Αν και αυτές οι αρχές για χρόνια συνιστούσαν τη συμφωνημένη φόρμουλα για τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κύπρο, χρειάστηκε όραμα, πολιτικό θάρρος και δέσμευση εκ μέρους των δύο ηγετών για να καθίσουν τελικά και να αρχίσουν να καθορίζουν ένα δρόμο που θα οδηγήσει σε μια μελλοντικά επανενωμένη και ειρηνική Κύπρο``, είπε.

    Ο κ. Ζεριχούν επεσήμανε ότι ``από τότε οι συνομιλίες έχουν πάρει μία ώθηση και επιτεύχθηκε καλή πρόοδος`` και ότι ``οι ηγέτες συζητούν από τις 4 Φεβρουαρίου μερικές από τις λεπτομέρειες του ζητήματος των περιουσιών``.

    ``Σίγουρα, ο δρόμος μπροστά είναι στρωμένος με αβεβαιότητα και δύσκολες επιλογές. Αλλά η αποφασιστικότητα και η καλή θέληση των δύο ηγετών και των υποστηρικτών τους έχουν καταστήσει τις προοπτικές για επιτυχία αυτή της αναζωογονημένης ειρηνευτικής διαδικασίας καλύτερες από ποτέ``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``όση πρόοδος και αν επιτεύχθηκε, απομένουν πολλά ακόμα να γίνουν, μάλιστα ακόμη να επιτευχθεί συμφωνία στα πιο δύσκολα και συναισθηματικά φορτισμένα θέματα``.

    ``Είναι ίσως σε αυτά τα θέματα που οι δύο πλευρές θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το αναπόφευκτο πάρε-δώσε και τους ιστορικούς συμβιβασμούς που θα χρειαστεί να κάνουν για να φθάσουν σε διευθέτηση. Οσο δύσκολες και να είναι αυτές οι επιλογές και αποφάσεις, είναι απαραίτητο να έχει κανείς κατά νου ότι η ειρηνευτική διαδικασία δεν είναι ένα παιγνίδι μηδενικού αθροίσματος, δηλαδή το κέρδος της μιας πλευράς δεν είναι κατ` ανάγκη η ζημιά της άλλης``, τόνισε.

    Ο κ. Ζεριχούν επεσήμανε ότι ``μια δίκαιη λύση θα βοηθήσει στο να ελευθερωθεί η τεράστια δυνατότητα αυτού του πανέμορφου νησιού και να το καταστήσει μία πιο σθεναρή και ευημερούσα πατρίδα για όλους τους πολίτες``, προσθέτοντας ότι ``αξίζει και υπάρχουν καλοί λόγοι για να αγωνιστεί κανείς για το μεγαλύτερο καλό, για να δει πέραν από το παρελθόν, στο κοινό και ευοίωνο μέλλον που αναμένει όλους τους Κυπρίους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους``.

    ``Καθώς τα μέρη προωθούν την ειρηνευτική διαδικασία, μπορούν να βασίζονται στη συνεχιζόμενη υποστήριξη και βοήθεια`` του ΟΗΕ, είπε ο κ. Ζεριχούν, προσθέτοντας ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν ``έχει με συνέπεια τονίσει ότι ο ρόλος του ΟΗΕ είναι να βοηθήσει αυτή τη διαδικασία που ανήκει στους Κυπρίους, επειδή είναι πεπεισμένος ότι η συμφωνία ειρήνευσης που θα πετύχει είναι αυτή που θα προκύψει μέσα από διαπραγματεύσεις και θα συμφωνηθεί από τα μέρη``.

    Αναφερόμενος στην τελευταία έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο κ. Ζεριχούν είπε ότι ο Μπαν Γκι-μουν ``τόνισε ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ συνεχίζει να διαδραματίζει ένα ζωτικό ρόλο στο νησί, τόσο ως παράγοντας σταθερότητας στο έδαφος όσο και ως πηγή κρίσιμης υποστήριξης της αποστολής καλών υπηρεσιών του``.

    ``Αυτό, πρώτα απ` όλα, αποτελεί φόρο τιμής στους ειρηνευτές μας και σε όλους τους άνδρες και τις γυναίκες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ που συνεχίζουν να επιδεικνύουν αξιοθαύμαστη αφοσίωση και επαγρύπνηση στην αποτελεσματική εφαρμογή της αποστολής του ΟΗΕ στην Κύπρο``, κατέληξε.

    [03] ΠΛΟΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΚΦΟΡΤΩΣΗ

    Την εκφόρτωση του υλικού που υπάρχει στο πλοίο Monchegorsk και τη φύλαξή του στην Κύπρο αποφάσισε η Κυπριακή Δημοκρατία.

    Αυτό αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, σημειώνοντας παράλληλα ότι η «Κυπριακή Δημοκρατία ενημέρωσε ήδη για την απόφασή της τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

    «Η φύλαξη του φορτίου», καταλήγει η ανακοίνωση, «δεν εμπερικλείει κανένα κίνδυνο».

    Ηδη αριθμός εμπορευματοκιβωτίων άρχισε να μεταφέρεται σε αποθήκες της Εθνικής Φρουράς.

    Αριθμός εμπορευματοκιβωτίων άρχισε να μεταφέρεται, με αστυνομική συνοδεία, σε αποθήκες της Εθνικής Φρουράς.

    [04] ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΞΙΦΟΥΣ ΜΟΝΟΜΑΧΙΑΣ

    Στην Κύπρο θα διεξαχθεί και φέτος το Παγκόσμιο Κύπελλο Ξίφους μονομαχίας Ανδρών-Γυναικών Β κατηγορίας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας, μετά την αξιολόγηση των αγώνων που έγιναν το 2008 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ξιφασκίας (FIE) ανέθεσε επίσημα πλέον τους αγώνες στην Κυπριακή Ομοσπονδία.

    Οι αγώνες, που έχουν προγραμματιστεί για τις 21 Νοεμβρίου του 2009, έχουν ενταχθεί στο επίσημο καλεντάρι διεθνών αγώνων και θα γίνουν και πάλι στο αθλητικό κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου, στην Αγλαντζιά.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 13 February 2009 - 12:29:41 UTC