Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-02-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΛΟΙΟ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΗΕ
  • [02] ΟΗΕ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΥΡΩΣΕΩΝ - ΚΥΠΡΟΣ - ΠΛΟΙΟ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΚΕΝΘΕΑ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΛΟΙΟ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΗΕ

    Ξεκάθαρη και τελεσίδικη χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας την απάντηση της Επιτροπής Κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην έκθεση που απέστειλε η Λευκωσία για το θέμα του πλοίου, Monchegorsk, που βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Λεμεσού και για το οποίο υπάρχουν ισχυρισμοί ότι μεταφέρει οπλισμό, παραβιάζοντας ψηφίσματα των ΗΕ.

    Απαντώντας σε ερώτηση, στο περιθώριο του συνεδρίου του ΚΕΝΘΕΑ στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, αν η τοποθέτηση της Επιτροπής Κυρώσεων είναι ή όχι ξεκάθαρη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «μια από τις ξεκάθαρες τοποθετήσεις μπορεί να είναι και η εξουσιοδότηση σε εμάς να προχωρήσουμε σε κάποιες κατευθύνσεις, κατά συνέπεια, δεν σημαίνει ότι η Επιτροπή θα πει ότι θα κάνετε αυτό το συγκεκριμένο».

    Σε άλλη ερώτηση κατά πόσο η απόφαση της Επιτροπής είναι τελεσίδικη ή ενδιάμεση, ο κ. Χριστόφιας απάντησε: «Φρονώ ότι (η απάντηση) είναι η τελεσίδικη και δεν χρειάζεται να απευθυνθούμε ξανά στην Επιτροπή».

    «Η Επιτροπή είναι ξεκάθαρη», τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, σημειώνοντας παράλληλα ότι «δεν περίμενα να μας πουν να κάνετε αυτό. Δεν περίμενα να μας διατάξουν. Είμαστε χώρα μέλος των Ηνωμένων Εθνών, με κυριαρχικά δικαιώματα και νομίζω σωστά μας χειρίζεται το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Ερωτηθείς γιατί πρέπει να γίνει ξανά έλεγχος στο πλοίο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «εάν θα αποφασίσουμε να κρατήσουμε αυτό το φορτίο, δεν πρέπει να ξέρουμε τι περιέχει με πολλή λεπτομέρεια; Γι αυτόν το λόγο θα κάνουμε αυτόν τον έλεγχο».

    «Σε λίγες ημέρες θα τα πούμε», πρόσθεσε ο Πρόεδρος, απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα γίνει.

    Ανέφερε ακόμα ότι σύντομα θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του σχετικά με την απάντηση της Επιτροπής Κυρώσεων πάνω στα ερωτήματα που έθεσε η Κυπριακή Δημοκρατία, ζητώντας τη συμβουλή της Επιτροπής.

    «Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο να σας ανακοινώσω» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι ό,τι έχει να ανακοινώσει θα το ανακοινώσει πολύ σύντομα.

    Είπε επίσης ότι ο Επίτροπος Προεδρίας έχει μιλήσει επί του θέματος και είπε διάφορα πράγματα.

    [02] ΟΗΕ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΥΡΩΣΕΩΝ - ΚΥΠΡΟΣ - ΠΛΟΙΟ

    Στα χέρια της κυπριακής Κυβέρνησης βρίσκεται η απάντηση της Επιτροπής Κυρώσεων για το Ιράν του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, πάνω στα ερωτήματα που έθεσε η Κυπριακή Δημοκρατία, ζητώντας τη συμβουλή της Επιτροπής. Την απάντηση, η οποία και αποτελεί ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής παρέλαβε το Σάββατο από τον Ιάπωνα προεδρεύοντα, πρέσβη Yukio Takasu, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, Πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ.

    Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας ανέφερε πως το κείμενο της απόφασης παραμένει απόρρητο. «Διαβιβάσαμε τις απαντήσεις μας στην κυπριακή Κυβέρνηση και αναμένουμε να λάβουμε τις τοποθετήσεις της», είπε ο συγκεκριμένος διπλωμάτης. Οπως πληροφορηθήκαμε, ο κ. Τακάσου εξήγησε αναλυτικά στον Κύπριο Πρέσβη όλες τις πτυχές της απόφασης της Επιτροπής, ενώ δεν έχει τεθεί προθεσμία για την απάντηση της Κύπρου.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, στο διήμερο που προηγήθηκε, έλαβαν χώρα έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ του προέδρου της Επιτροπής και των μελών, αλλά κι όλων των ενδιαφερομένων, για να διασφαλιστεί πως δεν θα υποβληθεί καμία ένσταση. Ως γνωστόν στη «σιωπηρή διαδικασία» που επέλεξε ο πρόεδρος της Επιτροπής, αφού μοιράσει στα μέλη το κείμενο, τους ορίζει προθεσμία εντός της οποίας μπορούν να υποβάλουν τις ενστάσεις τους. Αν δεν υπάρξει ένσταση, θεωρείται πως η απόφαση έχει υιοθετηθεί.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΚΕΝΘΕΑ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΕΝΘΕΑ

    Τεράστιο παγκόσμιο κοινωνικό πρόβλημα, αποτέλεσμα της βαθιάς κρίσης αρχών και αξιών που περνά το σύστημα σε παγκόσμια κλίμακα, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφια την ουσιοεξάρτηση, τονίζοντας πως απαιτείται συντονισμός ενεργειών τόσο στον τομέα της καταστολής και μείωσης της προσφοράς ουσιών εξάρτησης, όσο και στους τομείς ανάπτυξης των μηχανισμών ατομικής και κοινωνικής αυτοάμυνας,

    Σε χαιρετισμό του κατά την εναρκτήρια τελετή του 15ου συνεδρίου του ΚΕΝΘΕΑ «Η Κύπρος ενάντια στις εξαρτήσεις», στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στις αιτίες του προβλήματος της χρήσης ουσιών εξάρτησης, ιδιαίτερα στην Κύπρο, σημείωσε και τις σοβαρές επιπτώσεις που είχαν τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα που προκάλεσε η τουρκική εισβολή του 1974.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξήρε το ρόλο του εθελοντισμού στην Κύπρο, συγχαίροντας ιδιαίτερα το ΚΕΝΘΕΑ, και χαρακτήρισε τον εθελοντισμό ως «μεγάλη κοινωνική δύναμη, η οποία, όταν συνεργαστεί με το κράτος στο πλαίσιο ξεκάθαρων προδιαγραφών, μπορεί να πετύχει πολλά».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 7 February 2009 - 12:29:13 UTC