Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-02-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ
  • [02] ΥΠΕΞ - ΥΦΕΞ ΑΙΓΥΠΤΟΥ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [03] ΕΕ - ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΝΔΥΛΙΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

    Τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάριο Καρογιάν υποδέχτηκε την Τετάρτη στο Κάστρο της Πράγας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τσεχίας Βάλτσαβ Κλάους.

    Μετά τη συνάντηση ο κ. Καρογιάν εξέφρασε ικανοποίηση καθώς και τη βεβαιότητα ότι η τσεχική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της θα προσπαθήσει να ενισχύσει τις ευρύτερες προσπάθειες, έτσι που η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ, δηλαδή την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ομαλοποίηση των σχέσεων της με την Κυπριακή Δημοκρατία και την εφαρμογή της Συνθήκης της Αγκυρας.

    ``Ο κ. Κλάους επανέλαβε τις θέσεις αρχών της χώρας του σε σχέση με την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού και εμείς είχαμε την ευκαιρία να διατυπώσουμε τις θέσεις, τις απόψεις και τις προσεγγίσεις μας αλλά και να επαναλάβουμε τη βούληση να δούμε το συντομότερο δυνατό να επιλύεται το κυπριακό αλλά στη βάση αρχών και σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ και στη βάση του διεθνούς δικαίου``, ανέφερε ο κ. Καρογιάν.

    Εξέφρασε τέλος τη βεβαιότητα ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας μαζί με τον κ. Κλάους θα έχουν πολλές άλλες ευκαιρίες να τα πουν και να ανταλλάξουν επιπρόσθετες απόψεις.

    [02] ΥΠΕΞ - ΥΦΕΞ ΑΙΓΥΠΤΟΥ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Οι διμερείς σχέσεις Κύπρου-Αιγύπτου, η επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κάιρο, αλλά και θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως το Μεσανατολικό και η κρίση στη Γάζα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχαν την Τετάρτη, σε συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών, η Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Fatma Αl-Zahraa, και ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την «πλήρη υποστήριξη προς την αιγυπτιακή πρωτοβουλία για την εκτόνωση της κατάστασης και για την ενδοπαλαιστινιακή συμφιλίωση». Θέση που έχει υιοθετηθεί, όπως είπε, και από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε, επίσης, ότι η κ. Αl-Zahraa του έχει διαβιβάσει πρόσκληση του Αιγύπτιου ομολόγου του για τη διοργάνωση μιας Υπουργικής Συνόδου στο Κάιρο στις αρχές Μαρτίου για το θέμα της Γάζας, την οποία και έχει αποδεχθεί.

    Από πλευράς της, η κ. Αl-Zahraa αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κάιρο, τοποθετώντας την χρονικά τον προσεχή Απρίλιο. Επίσκεψη η οποία θα δώσει, κατέληξε, μια νέα ώθηση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

    [03] ΕΕ - ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΝΔΥΛΙΑ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για την πορεία υλοποίησης του Γ` Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης κατά τη διάρκεια του 2008, ενώ η αρμόδια Επίτροπος, Ντανούτα Χούμπνερ αναφέρθηκε και στους πρόσθετους πόρους που θα δοθούν στα κράτη μέλη από το νέο κοινοτικό πακέτο (2007-2013) , το ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο των μέτρων για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, το ποσοστό απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων από τα 4 Διαρθρωτικά Ταμεία, ανήλθε στην Κύπρο στο 84% για την περίοδο 2000-2006. Σε απόλυτους αριθμούς η Κύπρος έχει απορροφήσει ήδη 46,2 εκατ. ευρώ από τα 55,2 εκατ. που της αναλογούν συνολικά. Πρόκειται για τα κονδύλια από το Περιφερειακό Ταμείο, το Κοινωνικό Ταμείο, το Γεωργικό Ταμείο (τμήμα ανάπτυξης της υπαίθρου) και το Ταμείο Αλιείας.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια προσπάθεια να διευκολύνει τα κράτη μέλη να απορροφήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης, αποφάσισε να παρατείνει μέχρι τέλος Ιουνίου 2009, τη διορία εκταμίευσης αντί τις 31ης Δεκεμβρίου 2008. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μέσα στο διάστημα που ακολουθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου, η Κύπρος θα πρέπει να ανεβάσει το ποσοστό εκταμίευσης στο 95%. Το υπόλοιπο 5% θα δοθεί μετά την εκκαθάριση των λογαριασμών για το σύνολο της επταετίας 2000-2006.

    Αναφορικά με τους πόρους του Ταμείου Συνοχής, η Κύπρος είχε απορροφήσει μέχρι το τέλος του 2008 το 59% των κονδυλίων που της αναλογούν. Η διορία για την εκταμίευση των πόρων από το εν λόγω ταμείο λήγει στο τέλος του 2010.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 4 February 2009 - 20:29:12 UTC