Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-01-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΛΟΙΟ
  • [02] ΥΠΕΞ - ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΕ
  • [03] ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΗ - ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΟΛΓΚΑΤΣ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΛΟΙΟ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι διεξάγεται έρευνα για το θέμα του υπό κυπριακή σημαία πλοίου, που αγκυροβόλησε στα ανοικτά του λιμανιού της Λεμεσού και στο οποίο διεξάγεται νηοψία. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``κάνουμε υπεύθυνους χειρισμούς, δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να κάνω σχόλια, τα οποία θα έχουν συνέχεια και, τέλος πάντων, να δημιουργούν περισσότερα προβλήματα, διότι είναι ένα πρόβλημα για μας το ότι είμαστε υποχρεωμένοι να δεχθούμε πλοίο υπό κυπριακή σημαία το οποίο μεταφέρει αυτά που μεταφέρει, που είναι σε αντιπαράθεση ή σε αντίθεση με ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας``.

    ``Κάνουμε έρευνα τί μεταφέρει και για αυτό σας είπα ότι πρέπει να χειριστούμε αυτά τα πράγματα πολύ υπεύθυνα και με πολλή σοβαρότητα χωρίς πολύ θόρυβο στα μέσα``, πρόσθεσε. Ερωτηθείς αν αυτό που μεταφέρει το πλοίο είναι σε αντίθεση με όσα προνοεί το Συμβουλίου Ασφαλείας ή κατά πόσο υπάρχει καταγγελία για αυτό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``κάνουμε έρευνα, όπως σας είπα, με πολλή σοβαρότητα``, προσθέτοντας ότι ``αυτά θα διευκρινιστούν και θα τοποθετηθούμε``.

    Εξάλλου, ο Υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού δήλωσε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση θα χειριστεί υπεύθυνα το θέμα πλοίου υπό κυπριακή σημαία, που βρίσκεται στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, το οποίο, φέρεται να μετέφερε πυρομαχικά από το Ιράν. Ερωτηθείς αν όντως βρίσκεται στο λιμάνι Λεμεσού πλοίο υπό κυπριακή σημαία, το οποίο, σύμφωνα με τον Τύπο, εξαναγκάστηκε από αμερικανικό πολεμικό σκάφος να αγκυροβολήσει στη Λεμεσό επειδή μετέφερε πυρομαχικά από το Ιράν, είπε ότι «υπάρχει υπόθεση ενός πλοίου, το οποίο βρίσκεται στα χωρικά ύδατα της Κύπρου».

    [02] ΥΠΕΞ - ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΕ

    Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα στηρίξει όλες τις προσπάθειες της ΕΕ για να βοηθήσει στην επίλυση των ζητημάτων που αφορούν το Νότιο Καύκασο, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού. Μιλώντας μετά από συνάντηση με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο της ΕΕ για το Νότιο Καύκασο Peter Semneby, ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ωστόσο ότι χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν θα πρέπει να σέβονται το διεθνές δίκαιο και τις υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ και να τηρούν το διεθνές δίκαιο και την τάξη όσον αφορά την αντιμετώπιση της Κύπρου και της κατάστασης που υπάρχει στα κατεχόμενα.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ενημερώθηκε από τον κ. Semneby «για το Νότιο Καύκασο για τα διάφορα ζητήματα που αφορούν την περιοχή. Αντιλαμβάνεστε οι χώρες στον Καύκασο είναι φίλες χώρες προς την Κύπρο και μας ενδιαφέρει οι λεγόμενες παγωμένες διενέξεις να επιλυθούν το συντομότερο δυνατό γιατί καμιά φορά μετατρέπονται σε θερμές, όπως έγινε το καλοκαίρι στη Γεωργία».

    Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως μέλος της ΕΕ, είπε ο κ. Κυπριανού, «θα στηρίξει όλες τις προσπάθειες της ΕΕ για να βοηθήσει στην επίλυση αυτών των ζητημάτων αλλά και τη στήριξη των χωρών. Ταυτόχρονα όμως, απαιτούμε από τις χώρες αυτές, και αναφέρομαι ειδικά στο Αζερμπαϊτζάν, να σέβονται το διεθνές δίκαιο, να σέβονται τις υποχρεώσεις έναντι στην ΕΕ και να τηρούν το διεθνές δίκαιο και την τάξη όσον αφορά την αντιμετώπιση της Κύπρου και της κατάστασης που υπάρχει στα κατεχόμενα».

    [03] ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΗ - ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΟΛΓΚΑΤΣ

    Τη διαβεβαίωση ότι η ελληνική Κυβέρνηση, σε συνεργασία με την κυπριακή Κυβέρνηση και στο πλαίσιο του ΟΗΕ και της ΕΕ, θα αξιοποιήσει, ως πρόσθετο στοιχείο για τη διαλεύκανση του ζητήματος των αγνοουμένων, την ομολογία του Αττίλα Ολγκάτς, έδωσε από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη. Τόνισε πάντως πως αυτό το στοιχείο δεν τηρεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να παραπεμφθεί Τούρκος ηθοποιός στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

    Η κ. Μπακογιάννη, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του Προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη για την ομολογία του Αττίλα Ολγκάτς, είπε ότι το θέμα των αγνοουμένων στην Κύπρο αποτελεί ανθρωπιστικό θέμα υψίστης σημασίας και ότι η ελληνική Κυβέρνηση το χειρίζεται με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία. Υπογράμμισε πως το ζήτημα αφορά άμεσα την Ελλάδα αφού υπάρχουν ελληνικές οικογένειες που εξακολουθούν να ζουν, εδώ και 34 ολόκληρα χρόνια, με την αγωνία της τύχης των δικών τους ανθρώπων. Ανέφερε πως λίγες μέρες μετά τη γνωστοποίηση της συγκλονιστικής μαρτυρίας-ομολογίας Ολγκάτς συζήτησε το θέμα αυτό με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Μάρκο Κυπριανού, σε συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες, και συμφώνησαν ότι απαιτούνται καλά μελετημένες και μεθοδικές ενέργειες.

    Επεσήμανε ότι η μέχρι τώρα ανάλυση συμπίπτει με αυτήν της Κυπριακής Κυβέρνησης ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί η 4η Διακρατική Προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έχει ήδη ασχοληθεί με το θέμα των αγνοουμένων και έχει εκδώσει καταδικαστική απόφαση για την Τουρκία. Παρατήρησε ότι το θέμα της συμμόρφωσης της Τουρκίας με την καταδικαστική αυτή απόφαση, ελέγχεται ήδη από το 2001 από το Συμβούλιο της Ευρώπης και συγκεκριμένα την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων. Η κ. Μπακογιάννη τόνισε επίσης ότι η ομολογία του Τούρκου ηθοποιού θα πρέπει να προβληθεί και να αξιολογηθεί ως νέο στοιχείο σε όλες του τις διαστάσεις από την Επιτροπή αυτή του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η κ. Μπακογιάννη ανακοίνωσε ότι σε συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία η ελληνική Κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις σχετικές ενέργειες και επιπλέον θα θέσει το θέμα της ομολογίας Ολγκάτς και στο πλαίσιο του ΟΗΕ και συγκεκριμένα στην 3η Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

    Σειρά μέτρων και δράσεων που το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προτίθεται να εφαρμόσει με στόχο τη στήριξη της απασχόλησης και την ελαχιστοποίηση των προβλημάτων στους τομείς που θα πληγούν περισσότερο το 2009 από την οικονομική κρίση, παρουσίασε στους κοινωνικούς εταίρους, η Υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους. Ταυτόχρονα, είπε ότι η ανεργία παρουσιάζει αυξητική τάση το 2009 στους τομείς κατασκευών και τουρισμού και σημείωσε ότι η πρόβλεψη του Υπουργείου Οικονομικών για αύξηση 0,5% στην ανεργία το 2009 είναι μια ρεαλιστική πρόβλεψη, ενώ διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο Εργασίας ``είναι ευέλικτο και ανοικτό σε εισηγήσεις από τους κοινωνικούς εταίρους με στόχο όλοι μαζί να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το δύσκολο 2009``.

    Σε δηλώσεις, ύστερα από συνεδρία της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης, με τη συμμετοχή των εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, ΟΕΒ, ΚΕΒΕ, ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ, κατά την οποία εξετάστηκε η εικόνα που παρουσιάζει η απασχόληση και συζητήθηκαν μέτρα ελαχιστοποίησης των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι ``τα μέτρα που έχει προτείνει το Υπουργείο έχουν αντικριστεί θετικά από τους κοινωνικούς εταίρους και υπάρχει συναντίληψη ως προς τον τρόπο διαχείρισης της απασχόλησης σε αυτή τη δύσκολη περίοδο και αυτό μας δημιουργεί αισιοδοξία ότι μαζί με συνεργασία μπορούμε να φέρουμε εκείνα τα αποτελέσματα που να μην δημιουργήσουν μεγάλους αριθμούς ανεργίας στον τόπο μας σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες``.

    Η κ. Χαραλάμπους είπε ότι η ανεργία ανήλθε το Δεκέμβριο του 2008 στο 3,5%, ενώ για ολόκληρο το 2008 το ποσοστό ανεργίας ήταν μικρότερο από το ποσοστό του 2007, προσθέτοντας ότι ``για τον Ιανουάριο δεν είναι εύκολο να βγουν ασφαλή συμπεράσματα`` γιατί, όπως είπε, είναι, παραδοσιακά, μήνας κατά τον οποίο παρατηρείται αύξηση της ανεργίας. Αναφερόμενη στα μέτρα, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι οι δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης θα παρακολουθούν και θα αναλύουν συνεχώς την τομεακή και επαρχιακή εξέλιξη της ανεργίας, ώστε να πληροφορεί επί 15πενθήμερη βάση το Υπουργείο, με στόχο να γίνονται οι αναγκαίες παρεμβάσεις. Οσον αφορά στα θέματα απασχόλησης ανέργων από τρίτες χώρες, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι συμφωνήθηκε, όπως εντός Φεβρουαρίου συνέλθει η επιτροπή παρακολούθησης για να αξιολογήσει τη μέχρι σήμερα στρατηγική απασχόλησης αλλοδαπών και να συζητήσει την πολιτική που θα ακολουθήσουμε το 2009.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 30 January 2009 - 14:29:17 UTC