Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-01-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ - ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΟΛΓΚΑΤΣ
  • [02] ΔΟΙΚΗΤΗΣ ΚΤ - ΚΡΙΣΗ

  • [01] ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ - ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΟΛΓΚΑΤΣ

    Ετοιμος να δώσει κατάθεση σε μια ανακριτική διαδικασία αναφορικά με την ομολογία του Τούρκου ηθοποιού Αττίλα Ολγκάτς ότι σκότωσε δέκα Ε/κ, εκ των οποίων ένα 19χρονο αιχμάλωτο στρατιώτη, κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής, δηλώνει ο Δήμαρχος Νευροκοπίου Βασίλης Γιαννόπουλος.

    ``Γιατί να μην έλθω; Υποχρέωσή μου και καθήκον μου προς τους νεκρούς``, δήλωσε στο ΚΥΠΕ απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Γιαννόπουλος.

    Οπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Γιαννόπουλος, το 1990 όταν ήταν υπάλληλος του ελληνικού προξενείου στη Σμύρνη και είχε αναλάβει την έρευνα για το ζήτημα Κυπρίων αγνοουμένων στην Τουρκία, έλαβε μαρτυρία από έναν ψηλό Τούρκο άνδρα ότι κατά την εισβολή του 1974 σκότωσε ανθρώπους, μια μαρτυρία που, όπως πιστεύει, δόθηκε από τον Αττίλα Ολγκάτς.

    ``Από τα λεγόμενά του και από τη φυσιογνωμία μού θυμίζει εκείνο τον άνθρωπο. Δεν μπορώ να είμαι 100% σίγουρος. Τον είδα στα τουρκικά ΜΜΕ, πέρασαν είκοσι χρόνια από τότε, αλλά τα λεγόμενά του είναι ακριβώς αυτά που είπε σε εμένα, με την απλότητα, την κυνικότητά του, μου τα διηγήθηκε το 1990 και βεβαίως η γενική κατατομή και η γενική φυσιογνωμία μου θυμίζει εκείνον τον άνθρωπο``, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Γιαννόπουλος.

    Ανέφερε ακόμη ότι του είχε πει ότι ήταν στρατιώτης των ειδικών δυνάμεων. ``Και εκείνο που οπωσδήποτε θυμάμαι πεντακάθαρα ήταν ότι είχε βραβείο για ηρωικές πράξεις στην Κύπρο, είχε χαρακτηριστεί `γαζί, ήρωας```, συμπλήρωσε.

    Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, η μαρτυρία που έδωσε ο Τούρκος, ο οποίος του έλεγε ότι ήθελε να δικαστεί στην Ελλάδα, δεν ήταν δυνατόν να αξιοποιηθεί, διότι μετά την επίσκεψή του στο προξενείο, χάθηκαν τα ίχνη του.

    ``Εγώ πιστεύω ότι ο άνθρωπος που τότε μου έδωσε τη μαρτυρία επισημάνθηκε από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, διότι το προξενείο παρακολουθείτο. Πιστεύω ότι μόλις βγήκε έξω τον παρέλαβαν και στη συνέχεια τον χάσαμε, δεν μπορούσαμε να τον φέρουμε στην Ελλάδα``, είπε.

    Σε ερώτηση αν είχαν ληφθεί και άλλες μαρτυρίες, ο κ. Γιαννόπουλος απάντησε ``βεβαίως`` και πρόσθεσε ότι ``υπήρχαν πληροφορίες οι οποίες συνέκλιναν στο ότι οι αγνοούμενοι είχαν εκτελεστεί στην Κύπρο``.

    [02] ΔΟΙΚΗΤΗΣ ΚΤ - ΚΡΙΣΗ

    Η κυπριακή οικονομία συμπεριφέρεται, συγκριτικά, καλύτερα από τις περισσότερες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόνισε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης, προειδοποιώντας παράλληλα ότι η Κύπρος θα πρέπει να προετοιμάζεται για εφαρμογή έκτακτων μέτρων ανάκαμψης της οικονομίας, σε περίπτωση πραγματοποίησης του χειρότερου σεναρίου ανάπτυξης, το οποίο θα οφείλεται στη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη επιδείνωση των συνθηκών στην Ευρωζώνη, το Ηνωμένο Βασίλειο και στις οικονομίες των βασικών εμπορικών εταίρων.

    Ταυτόχρονα, ο κ. Ορφανίδης σημείωσε ότι οποιαδήποτε μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας ληφθούν από την Κυβέρνηση, ``αυτά θα πρέπει να είναι στοχευμένα και προσωρινά, με ημερομηνία λήξης``, καθώς δεν θα πρέπει, όπως είπε, να διακινδυνευτεί μια επιδείνωση, μακροπρόθεσμα, των δημόσιων οικονομικών, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί, προσωρινά, η κατανάλωση.

    Σε σχέση με τον τραπεζικό τομέα, ο κ. Ορφανίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτός ``παραμένει υγιής και δυνατός``, ενώ κάλεσε την Κυβέρνηση να λάβει μέτρα ενίσχυσης των πιστώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα, παρόμοια με αυτά που έχουν λάβει αριθμός χωρών της Ευρωζώνης, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η έκδοση ειδικών κυβερνητικών ομολόγων, τα οποία θα δανείσει προς τις εμπορικές τράπεζες για να τα χρησιμοποιήσουν, ως εγγύηση, ώστε να λάβουν φθηνή χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα.

    Σε ομιλία του στο δείπνο που παρέθεσε χθες βράδυ το Ινστιτούτο Certified Public Accountants, στη Λεμεσό, με θέμα ``Η διεθνής χρηματοοικονομική αναταραχή και η οικονομία``, ο κ. Ορφανίδης είπε ότι ``ενώ η οικονομία μας είναι συγκριτικά καλύτερη από τις άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης, θα πρέπει να αναγνωριστεί ότι αυτή επιβραδύνεται``, προσθέτοντας ότι ο κατασκευαστικός και ο τουριστικός τομέας είναι αντιμέτωποι με μια επιβράδυνση, ενώ η συνολική καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει μειωθεί.

    Σύμφωνα με τον κ. Ορφανίδη, ``πηγή ανησυχιών`` για την Κύπρο αποτελεί ``το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Κύπρου, είναι μια από τις χώρες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τη χρηματοοικονομική κρίση``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 29 January 2009 - 12:29:20 UTC