Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-01-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΤΕπ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ
  • [03] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΟΜΙΚΩΝ - ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
  • [04] ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ - ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΤΕπ

    Χρηματοδοτήσεις ύψους 200 μέχρι 300 εκατομμυρίων ευρώ, με ελκυστικούς όρους, θα λάβει η Κύπρος το 2009 από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), με στόχο τη δημιουργία έργων υποδομής, την χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και κυρίως την χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω των κυπριακών εμπορικών τραπεζών, προς υποστήριξη της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής.

    Αυτό δήλωσε ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη, ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Πλούταρχος Σακελάρης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Ο κ. Σταυράκης και η αντιπροσωπεία της ΕΤΕπ, επικεφαλής της οποίας είναι ο κ. Σακελάρης, συζήτησαν διάφορα πιθανά θέματα συνεργασίας Κύπρου και ΕΤΕπ για να βοηθηθεί η κυπριακή οικονομία. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΤΕπ, κατά την τελευταία 12ετία (1996 - 2008), χορηγήθηκε από την Τράπεζα στην Κύπρο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, εκ των οποίων το ήμισυ δόθηκε μετά την προσχώρηση στην ΕΕ το 2004.

    Ο κ. Σακελάρης εξέφρασε την εμπιστοσύνη της ΕΤΕπ προς την κυπριακή οικονομία και ``στο έργο που κάνει η κυβέρνηση και πιστεύουμε``, όπως είπε, σύμφωνα και με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι ``θα είναι μια οικονομία που θα συνεχίσει να αναπτύσσεται``, ακόμη και μέσα από τις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες, παγκοσμίως.

    Ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ είπε ότι το ποσό που θα παραχωρηθεί το 2009 θα είναι διπλάσιο από τα 100 με 120 εκ. ευρώ που λάμβανε, κατά μέσο όρο, η Κύπρος κατά την τελευταία δεκαετία, προσθέτοντας ότι αυτό καταδεικνύει πως ``θα πρέπει να δουλέψουμε πολύ σκληρά`` για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί.

    ``Η συνεργασία με τις κυπριακές αρχές είναι πολύ καλή, αλλά μπορούμε μέσα από τις προσπάθειες μας να αυξήσουμε τη δραστηριότητα μας στην Κύπρο και φέτος και του χρόνου να τη διπλασιάσουμε``, είπε ο κ. Σακελάρης, προσθέτοντας ότι ``μπορούμε μέσα από προσπάθεια και τα κατάλληλα αναπτυξιακά έργα να φθάσουμε μέχρι και 200 με 300 εκ. ευρώ χρηματοδοτήσεις στην Κύπρο``.

    Οσον αφορά τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο κ. Σακελάρης είπε ότι η ΕΤΕπ άρχισε ήδη διαπραγματεύσεις με τις τρεις μεγάλες εμπορικές κυπριακές τράπεζες για παραχώρηση δανείου προς αυτές από την ΕΤΕπ για χρηματοδότηση, με επιτόκιο μέχρι και 1% χαμηλότερο, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες ``θα το χρησιμοποιήσουν για αναπτυξιακά τους προγράμματα, για κεφάλαιο κίνησης και για άϋλες επενδύσεις``.

    Ο κ. Σακελάρης εξέφρασε την ελπίδα μέσα στο α εξάμηνο του 2009 να υπογραφούν τα συμβόλαια με τις κυπριακές τράπεζες για χορήγηση δανείων προς τις επιχειρήσεις.

    Αναφέροντας ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμη το ποσό που θα δοθεί προς τις επιχειρήσεις, ο κ. Σακελάρης εξήγησε ότι το δάνειο που θα λάβουν οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες, μέσω των συμβάσεων που θα υπογράψουν με την ΕΤΕπ, ``να το διπλασιάσουν με δικά τους λεφτά και να το διοχετεύσουν για χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων``.

    Ο Υπουργός Οικονομικών από πλευρά του δήλωσε ότι κυριότεροι τομείς συνεργασίας είναι ``η χρηματοδότηση μεγάλων έργων της κεντρικής κυβέρνησης, των τοπικών αρχών και των ημικρατικών οργανισμών από την ΕΤΕπ με ελκυστικούς όρους και, ίσως πιο σημαντικό, η χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ανταγωνιστικά επιτόκια, μέσω των κυπριακών τραπεζών``.

    Ανέφερε ότι προγραμματίστηκε συνάντηση αύριο με τις κυπριακές τράπεζες για να τεθούν σε λεπτομέρεια οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να παραχωρηθεί αυτή η ρευστότητα στην οικονομία και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα πάρα πολύ σύντομα.

    ``Αυτή η πιθανή συνεργασία συνάδει απόλυτα και με τη δική μας πολιτική ανάπτυξης, μεγάλα έργα του δημοσίου, στήριξης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αύξηση της ρευστότητας στην αγορά``, είπε ο κ. Σταυράκης, προσθέτοντας ότι αυτή η πιθανή συνεργασία με την ΕΤΕπ βοηθά πάρα πολύ και τους δικούς μας φιλόδοξους στόχους να πετύχουμε ακόμη υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης``.

    Ο κ. Σακελάρης είπε ότι η επίσκεψή του συμπίπτει με την 5η επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και αυτό δίνει το έναυσμα για ενίσχυση της συνεργασίας Κύπρου - ΕΤΕπ προς υποστήριξη της οικονομικής προόδου και της κοινωνικής συνοχής.

    Η ΕΤΕπ, συνέχισε, λόγω της οικονομικής κρίσης, αυξάνει τις χρηματοδοτήσεις της σε έργα υποδομής, στην ενέργεια, στην καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Ανέφερε ότι ``έμφαση θα δοθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ήδη αρχίσαμε διαπραγματεύσεις με τις τρεις μεγάλες εμπορικές κυπριακές τράπεζες`` για σύναψη δανείων από την ΕΤΕπ που θα ωφελήσουν τις κυπριακές επιχειρήσεις.

    Ο κ. Σακελάρης εξήγησε ότι η ΕΤΕπ, επειδή έχει πρόσβαση στις διατραπεζικές αγορές, μπορεί να δώσει δάνειο σε μια τράπεζα με επιτόκιο που να είναι μέχρι και 1% φθηνότερο, ανάλογα με την πιστοληπτική ικανότητα της τράπεζας και σημείωσε ότι η ΕΤΕπ υποχρεώνει τις τράπεζες όπως αυτή τη διαφορά στο επιτόκιο την περάσουν και στους πελάτες τους.

    Με την ευκαιρία της επίσκεψης του κ. Σακελάρη, το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), οργανώνει αύριο ημερίδα με θέμα «Συνεργασία Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με Εμπορικές Τράπεζες για χρηματοδότηση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην Κύπρο».

    Στόχος της ημερίδας θα είναι η διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας της ΕΤΕπ με τις κυπριακές τράπεζες, λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα συγκυρία της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής και οικονομική κρίσης.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ

    Η συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας είναι άριστη, πλήρης και έγκαιρη διαβεβαίωσε σήμερα ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Δημήτριος Ράλλης, ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, τον οποίον αποχαιρέτισε και επίσημα, ενόψει της επικείμενης λήξης της θητείας του στην Κύπρο.

    Ο κ. Ράλλης είπε πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ο ίδιος ευχήθηκε κάθε καλό για την Κύπρο.

    «Θεωρώ ιδιαίτερα τιμητικό ότι για τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια εκπροσώπησα την Ελλάδα, την ελληνική Κυβέρνηση στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ηταν μια πολύ σημαντική περίοδος αυτή την οποία υπηρέτησα εδώ. Είδα τον Πρόεδρο. Με ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις και ευχήθηκα κάθε καλό για την Κύπρο μας», ανέφερε ο κ. Ράλλης.

    Ερωτηθείς τι αποκόμισε από τη θητεία του στην Κύπρο, ο Ελληνας Πρεσβευτής είπε «μόνο καλές αναμνήσεις, μόνο θετικές αναμνήσεις και αγάπη για την Κύπρο και τους Κυπρίους, όλους τους Κυπρίους, όλους όσους γνώρισα».

    [03] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΟΜΙΚΩΝ - ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Λουκάς Λουκά δήλωσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, ότι θα εξετάσει το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις σχέσεις του Αρχηγού της Αστυνομίας με τον πολιτικό του προϊστάμενο.

    Ο Υπουργός τόνισε επίσης ότι, έχοντας ως πολιτικός προϊστάμενος την ευθύνη όλων των υπηρεσιών που υπάγονται στο Υπουργείο του, θα πρέπει να λογοδοτούν σε αυτόν και οι υφιστάμενοι του. Ο κ. Λουκά ξεκαθάρισε πως ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν μπορεί να έχει λόγο στις επιχειρησιακές δραστηριότητες της Αστυνομίας.

    Σε κεκλεισμένη των θυρών συνεδρία της, η Επιτροπή ενημερώθηκε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Αρχηγό της Αστυνομίας Ιάκωβο Παπακώστα για την αναδιάρθρωση της Αστυνομίας.

    [04] ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ - ΚΥΠΡΟΣ

    Η παγκόσμια οικονομική κρίση φαίνεται να είναι το κύριο θέμα που απασχολεί τόσο Ελληνοκύπριους όσο και Τουρκοκύπριους, όπως διαφάνηκε από το Ευρωβαρόμετρο 70 που πραγματοποιήθηκε το Φθινόπωρο του 2008.

    Τα μηνύματα της έκθεσης είναι ότι ο Κύπριος πολίτης νιώθει ότι επηρεάζεται από την οικονομική κρίση παγκόσμια, ανησυχεί για το μέλλον τόσο για την κυπριακή οικονομία όσο και για την οικονομία της Ευρώπης. Φαίνεται, επίσης, μια κάμψη ανάμεσα στην κοινή γνώμη για το όφελος και πλεονεκτήματα της ένταξης στην ΕΕ, αλλά αυτή η κάμψη είναι κάτι το συνηθισμένο πέντε χρόνια μετά την ένταξη και το τρίτο στοιχείο είναι ότι ο Κύπριος παραμένει γνώστης των ευρωπαϊκών θεμάτων και θεσμικών οργάνων και πιστεύει στην ευρωπαϊκή ενοποίηση και ολοκλήρωση.

    Συνολικά, 67% των πολιτών δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να πληρώνουν όλους τους λογαριασμούς τους στο τέλος του μήνα. Από αυτούς το 33% τείνουν να συμφωνήσουν ότι δυσκολεύονται και το 34% συμφωνούν απόλυτα. Παρά τη γενικότερη ικανοποίηση τους, η συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων (78%) δεν είναι ικανοποιημένη από το κόστος διαβίωσης στην Κύπρο. Το 88% των πολιτών που διαμένουν στις περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία είναι δυσαρεστημένοι με τις τιμές για την ενέργεια.

    Δεύτεροι πιο δυσαρεστημένοι είναι οι Κύπριοι στο σύνολο της ΕΕ27 σε σχέση με τις τιμές για στέγη (93%).


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 22 January 2009 - 14:29:10 UTC