Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-01-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΕ
  • [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΜΙΛΙΜΠΑΝΤ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΥΠΕΣ - ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
  • [04] ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΤΕΠ ΚΥΠΡΟΣ- ΕΠΙΣΚΕΨΗ

  • [01] ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΕ

    Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνουν την ικανοποιητική κατάσταση της κυπριακής οικονομίας συγκριτικά, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών, σχολιάζοντας τις αναθεωρημένες προβλέψεις της Κομισιόν για την οικονομία της Κύπρου, οι οποίες δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα και προβλέπουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,1% το 2009.

    Το Υπουργείο Οικονομικών εκφράζει αισιοδοξία ότι ``με τα μέτρα που έχουν ληφθεί μπορεί να επιτευχθεί ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 2% κατά το 2009``, ενώ διαβεβαιώνει πως ``συνεχίζει να παρακολουθεί συστηματικά τις εξελίξεις και τα νέα δεδομένα``.

    ``Η Κύπρος θα έχει τον ψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ (με εξαίρεση τη Σλοβακία, η οποία εντάχθηκε στη ζώνη του Ευρώ την 1η Ιανουαρίου του 2009)``, αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών, σημειώνοντας ότι ``η οικονομία της Κύπρου συνεχίζει να παρουσιάζει δυναμική σε πολλούς τομείς, παρά τη διεθνή κρίση, με το ΑΕΠ να εκτιμάται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι έχει παρουσιάσει αύξηση της τάξης του 3,6% για το 2008``.

    Αναφέρει, επίσης, ότι ``ο μειωμένος ρυθμός ανάπτυξης του 2009, σε σύγκριση με το 2008, οφείλεται στην παγκόσμια οικονομική κρίση που είναι βαθύτατη και αγγίζει όλη την ανθρωπότητα`` και προσθέτει ότι ``η κατάσταση της διεθνούς οικονομίας παρουσιάζει συνεχή επιδείνωση τις τελευταίες εβδομάδες και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν αρχικά στο διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα έχουν επηρεάσει βασικούς τομείς της οικονομίας, αλλά και την ψυχολογία και τις προσδοκίες του κόσμου``.

    Χωρίς αμφιβολία, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, ``η οικονομία της Κύπρου αναμένεται να επηρεαστεί από τη μειωμένη εξωτερική ζήτηση, όμως, η δυναμική που παρουσιάζουν ουσιώδεις τομείς της οικονομίας διατηρούν σε σχετικά υγιή επίπεδα την ανάπτυξη τους τελευταίους μήνες, γεγονός που με βάση τα σημερινά δεδομένα, προβλέπεται πως θα συνεχιστεί σε ικανοποιητικό βαθμό, κάτω από τις περιστάσεις, και για το 2009``.

    Σημειώνει πως ``η Κυβέρνηση δεν επαναπαύτηκε, αλλά έγκαιρα και αποτελεσματικά κατάρτισε δημοσιονομικό πρόγραμμα για αντιμετώπιση της κρίσης και βρίσκεται συνεχώς σε ετοιμότητα για λήψη πρόσθετων μέτρων αν χρειαστεί``.

    Προσθέτει ότι σε παρέμβασή του στη σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Υπουργός Οικονομικών ``επισήμανε ότι κατά την εκτίμηση του Υπουργείου Οικονομικών, η Κύπρος αναμένεται να έχει μεγαλύτερη οικονομική μεγέθυνση το 2009 από ό,τι προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεδομένων και των δημοσιονομικών μέτρων που έχει ήδη υιοθετήσει η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως η επίσπευση των αναπτυξιακών έργων και μέτρα για ενίσχυση του τουρισμού``.

    Οσον αφορά την ανεργία, το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι ``λαμβάνοντας υπόψη την δική του πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης, εκτιμά ότι η ανεργία θα είναι της τάξεως του 4,5% το 2009, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει την ανεργία να ανέρχεται στο 5,1% το 2009 σε σύγκριση με 3,9% για το 2008``.

    Το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι η πρόβλεψή του, λαμβάνει επίσης υπόψη την προσαρμογή της πολιτικής απασχόλησης των ξένων εργατών στα νέα οικονομικά δεδομένα.

    Αναφέρει, επίσης, ότι ``η Κυβέρνηση ακολουθεί μια σωστή οικονομική στρατηγική εν μέσω μιας πρωτόγνωρης διεθνούς οικονομικής κρίσης, η οποία έχει ως κύριο συστατικό την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και βασικό άξονα την επίσπευση υλοποίησης του Προϋπολογισμού Αναπτύξεως``.

    Προσθέτει ότι ``η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική που ακολουθείται, στηρίζει τους ευαίσθητους τομείς που επηρεάζονται σε μεγαλύτερο βαθμό από την κρίση, και, σε συνδυασμό με την προσδοκώμενη σταδιακή μείωση των επιτοκίων, αλλά και τα πρόσθετα μέτρα που θα ληφθούν αν απαιτηθεί, αναμένεται πως θα στηριχθεί ικανοποιητικά η ζήτηση και η οικονομική ανάπτυξη``.

    Επιπλέον, το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως ``οι επίσημες δηλώσεις και εκτιμήσεις επηρεάζουν την ψυχολογία του πολίτη, του καταναλωτή, και ως εκ τούτου θα πρέπει να είναι σοβαρές, ουσιαστικές και να βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα``, προσθέτοντας ότι το ίδιο ``θα παραμείνει συνεπές σε αυτή την αρχή``.

    ``Πιστεύουμε ότι η αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης θα πρέπει να είναι συλλογική και προς το σκοπό αυτό θεωρούμε ότι λόγο και ρόλο έχουν όλοι, συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις και οι οργανωμένοι φορείς του τόπου``, καταλήγει το Υπουργείο Οικονομικών.

    [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΜΙΛΙΜΠΑΝΤ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ ενημέρωσε τον Υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Μίλιμπαντ για τη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Ανακοίνωση της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας στη Λευκωσία αναφέρει πως οι κ. κ. Ντάουνερ και Μίλιμπαντ συζήτησαν για τα επόμενα βήματα, περιλαμβανομένου του σχεδιασμού όπως οι συνομιλίες προχωρήσουν με το περιουσιακό ζήτημα την ερχόμενη εβδομάδα.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Μίλιμπαντ σε δήλωσή του εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντησή του με τον κ. Ντάουνερ, σημειώνοντας πως συζήτησε μαζί του τη συνεχή υποστήριξη της Βρετανίας στη διαδικασία και επανέλαβε την ετοιμότητα της χώρας του να βοηθήσει στις προσπάθειες των ΗΕ για στήριξη της διαδικασίας αναζήτησης λύσης από τους δυο ηγέτες.

    Η συζήτησή τους κάλυψε επίσης το θέμα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, περιλαμβανομένου του θέματος της αποναρκοθέτησης.

    [03] ΥΠΕΣ - ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

    Στόχος του Υπουργείου Εσωτερικών είναι να περιορίσει τα όποια φαινόμενα θα οδηγήσουν σε μεγάλη αποχή στις ευρωεκλογές και προσπάθεια να διευκολυνθεί η συμμετοχή των ψηφοφόρων, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης, ο οποίος είπε, επίσης, ότι στο εξωτερικό αν εγκριθεί η νομοθεσία θα στηθούν κάλπες όπου υπάρχουν πέραν 50 εκλογέων σε μια περιοχή.

    Ερωτηθείς για τη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί με τα κόμματα την Παρασκευή για τις ευρωεκλογές και για την πρόθεση αύριο του Υπουργείου του να καταθέσει στο Υπουργικό Συμβούλιο νομοσχέδιο όσον αφορά το άνοιγμα καλπών στο εξωτερικό, ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης είπε ότι η προετοιμασία ήδη ξεκίνησε.

    Απαντώντας σε δημοσιεύματα περί κωλυσιεργίας, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι «όχι μόνο δεν υπήρξε καμιά κωλυσιεργία όσον αφορά στην τροποποίηση της νομοθεσίας για τις κάλπες στο εξωτερικό, αντίθετα πρέπει να πω ότι κινηθήκαμε με πολύ γρήγορες διαδικασίες. Ηδη τον Δεκέμβριο», είπε, μετά από συζητήσεις με τα κοινοβουλευτικά κόμματα υπήρξε μια ευρύτερη συναίνεση, καταθέσαμε γρήγορα το νομοσχέδιο, πήγε στη Νομική Υπηρεσία, τώρα είναι κοντά μας και πήρε το δρόμο, αναμένω τις επόμενες μέρες μετά τη συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο να κατατεθεί στη Βουλή».

    Ο κ. Συλικιώτης εξέφρασε την άποψη ότι το θέμα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα «για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τους επόμενους μήνες για σωστή διαδικασία γιατί χρειάζεται ετοιμασία».

    [04] ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΤΕΠ ΚΥΠΡΟΣ- ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    O Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Πλούταρχος Σακελάρης θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο στις 22 και 23 Ιανουάριου, 2009.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κύπρο, ο κ. Σακελάρης θα έχει σειρά συναντήσεων με τον Υπουργό Οικονομικών και άλλους Υπουργούς στις οποίες θα γίνει ενημέρωση και αξιολόγηση της προόδου των έργων που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στην Κύπρο, καθώς και προγραμματισμός για τη χρηματοδότηση νέων αναπτυξιακών έργων.

    Με την ευκαιρία της επίσκεψης του κ. Σακελάρη, το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), οργανώνει την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου, 2009, η ώρα 10:00, ημερίδα με θέμα: ``Συνεργασία Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με Εμπορικές Τράπεζες για χρηματοδότηση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην Κύπρο``.

    Στόχος της ημερίδας θα είναι η διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας της ΕΤΕπ με τις Κυπριακές Τράπεζες λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα συγκυρία της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής και οικονομική κρίσης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 20 January 2009 - 18:29:13 UTC