Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-01-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΤΑΛΑΤ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [03] ΥΠΕΞ - ΙΤΑΛΙΑ - ΕΠΑΦΕΣ
  • [04] ΑΚΕΛ - ΡΑΜΑΛΛΑ - ΙΣΡΑΗΛ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΤΑΛΑΤ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι εάν ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θέλει να λυθεί το Κυπριακό πρόβλημα εντός του 2009, θα πρέπει να τεθούν στο τραπέζι των συνομιλιών λογικές προτάσεις και τοποθετήσεις οι οποίες θα στηρίζονται στο δίκαιο και στις φυσιολογικές πραγματικότητες που έχουν δημιουργηθεί ιστορικά στην Κύπρο και όχι εκείνες που έχει δημιουργήσει η τουρκική κατοχή.

    Πρόσθεσε επίσης ότι εξαρτάται από τον κ. Ταλάτ και την Τουρκία εάν θα λυθεί το Κυπριακό το 2009, χαρακτήρισε το περιουσιακό «ένα από τα θέματα κλειδιά» στο Κυπριακό και πρόσθεσε πως σοβαρό πρόβλημα εκτός του περιουσιακού είναι και η παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας επιστρέφοντας από επίσκεψη στη Σλοβακία όπου συμμετείχε στους εορτασμούς για την ένταξη της χώρας στη ζώνη του ευρώ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας κλήθηκε να σχολιάσει δήλωση του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι το 2009 θα είναι το έτος επίλυσης του Κυπριακού.

    Αφού ανέφερε ότι αυτή είναι και η δική του θέση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας διερωτήθηκε εάν «εμείς θέλουμε να διαιωνίζεται το Κυπριακό. Από τον κ. Ταλάτ εξαρτάται και από την Τουρκία για να λυθεί το Κυπριακό το 2009. Ελεγε ότι θα λυθεί το 2008, πέρασε το 2008 και βρισκόμαστε στη μία πτυχή της διακυβέρνησης», είπε.

    Επανέλαβε ακόμα πως «το γεγονός ότι είμαστε μόνο στη μια πτυχή και δεν προχωράμε γοργά δεν πρέπει να τυγχάνει της οποιασδήποτε εκμετάλλευσης από κανένα, διότι δεν οφείλεται σε μας και δεν οφείλεται στο πόσες συναντήσεις γίνονται την εβδομάδα. Οφείλεται στις θέσεις, στο περιεχόμενο των θέσεων που η κάθε πλευρά τοποθετεί στο τραπέζι και λυπάμαι να παρατηρήσω ότι οι θέσεις της Τ/κ πλευράς είναι σε πολλά σημεία χειρότερες και από αυτές που διατυπώνονται στο σχέδιο Ανάν» είπε.

    [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Την πεποίθηση ότι στο τέλος των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να υπάρξει ένα «κυπριακό Σχέδιο» και όχι ένα «Σχέδιο Ντάουνερ» ή ένα «Σχέδιο Μπαν Γκι-μουν», το οποίο ο κυπριακός λαός θα κληθεί να αποδεχτεί ή όχι, εξέφρασε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ. Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Ντάουνερ είπε πως η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού «θα είναι στο τέλος μια κυπριακή διαδικασία η οποία θα ανήκει στο λαό της Κύπρου» και πως αυτή είναι και η φιλοδοξία των Ηνωμένων Εθνών.

    «Δεν είναι μια διαδικασία η οποία θα ανήκει στα ΗΕ ή στη διεθνή κοινότητα» είπε, επισημαίνοντας πως είναι πολύ σημαντικό να νιώθουν οι Κύπριοι ότι οι διαπραγματεύσεις τους ανήκουν και ότι στο τέλος σε περίπτωση που υπάρξει μια συμφωνία, «αυτή η συμφωνία θα τους ανήκει» και πως «δεν θα πρόκειται για κάτι το οποίο τους επιβάλλεται από τους ξένους». "Η ουσία οποιασδήποτε λύσης είναι να πρόκειται για κυπριακή λύση» είπε, αναφέροντας πως αυτή η παράμετρος αποτέλεσε και μια από τις προϋποθέσεις με βάση τις οποίες ανάλαβε το ρόλο του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ γα το Κυπριακό.

    Σημείωσε δε πως παρόλο που έχει δεχτεί αρκετές επικρίσεις για το γεγονός ότι εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία όσον αφορά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και πως παρόλο που «σίγουρα δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα επιτύχουμε», όπως είπε, είναι εντούτοις «σίγουρα εφικτό με τη δέουσα βούληση και αποφασιστικότητα η διαδικασία αυτή να ολοκληρωθεί με επιτυχία». Σημείωσε ωστόσο πως χρειάζεται να διατηρηθεί το μομέντουμ το οποίο υπάρχει αυτή τη στιγμή. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχει μομέντουμ σε αυτή τη διαδικασία» πρόσθεσε σημειώνοντας τέλος πως ο κόσμος πρέπει να ελπίζει και πως πρέπει να παροτρύνει τους ηγέτες του να συνεχίσουν να διαπραγματεύονται και να καταλήξουν σε μια καλή λύση.

    [03] ΥΠΕΞ - ΙΤΑΛΙΑ - ΕΠΑΦΕΣ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην ιταλική πρωτεύουσα, συναντήθηκε με τον Ιταλό ομόλογό του Franco Frattini, με τον οποίον συζήτησε τις διμερείς σχέσεις Κύπρου Ιταλίας, το Κυπριακό και τα ευρωτουρκικά. Τους δύο Υπουργούς Εξωτερικών απασχόλησε και η κρίση στη Γάζα, την οποία συζήτησαν εκτεταμένα και χαιρέτισαν την υιοθέτηση του σχετικού ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Συζήτησαν, επίσης, το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων και άλλα θέματα που απασχολούν την ΕΕ.

    Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν τη «Συμφωνία για την Αμοιβαία Αναγνώριση Τίτλων Σπουδών για Συνέχιση Σπουδών σε Ιδρύματα Ανώτερης Εκπαίδευσης των δύο Χωρών». Η Συμφωνία έχει σκοπό την προώθηση των ανταλλαγών και της συνεργασίας στους τομείς των επιστημών και της ανώτερης εκπαίδευσης, καθώς και την ενθάρρυνση και διευκόλυνση των φοιτητών να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε κράτη μέλη της ΕΕ.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Ρώμη, ο κ. Κυπριανού συναντήθηκε στο Μέγαρο Montecitorio με τον Πρόεδρο της ιταλικής Βουλής Gianfranco Fini. Κατά την εκτενή συνάντησή τους συζητήθηκε όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών, συμπεριλαμβανομένων και των σχέσεων των δύο Κοινοβουλίων, έγινε ενημέρωση για το Κυπριακό και υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για επίκαιρα θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος.

    [04] ΑΚΕΛ - ΡΑΜΑΛΛΑ - ΙΣΡΑΗΛ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Αυτός ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει, είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει το ΑΚΕΛ με την επίσκεψη αντιπροσωπείας του στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού. Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου για την αποστολή αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ στη Ραμάλλα, παρουσία των επικεφαλής της αποστολής Σκεύης Κουκουμά, η οποία είναι μέλος της ΚΕ του ΑΚΕΛ και βουλευτής, και του Χρίστου Χριστοφίδη, μέλος της ΚΕ και ΓΓ της ΕΔΟΝ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ως ΑΚΕΛ καταγγέλλουν για άλλη μια φορά τη συνεχιζόμενη ισραηλινή επίθεση ενάντια στους Παλαιστινίους.

    ``Επαναλαμβάνουμε την άποψη μας ότι η επίθεση αυτή δεν στρέφεται μόνο ενάντια στη Χαμάς. Μέχρι σήμερα η πλειοψηφία των νεκρών είναι άμαχοι και παιδιά. Ο αριθμός των νεκρών παιδιών είναι γύρω στα 300 και αυτό αποτελεί προσβολή για τη σύγχρονη ανθρωπότητα. Να επιτρέπεται δηλαδή να δολοφονούνται αθώα παιδιά για χάρη της εξυπηρέτησης των όποιων πολιτικών ή άλλων σκοπιμοτήτων``, πρόσθεσε.

    ``Εκφράζουμε τη λύπη μας γιατί τόσο η ηγεσία του Ισραήλ όσο και η Χαμάς δεν αποδέχτηκαν την πρόταση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για εκεχειρία. Θεωρούμε ότι αυτός το πόλεμος θα πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατό και να δοθεί η ευκαιρία στις ειρηνευτικές προσπάθειες να λειτουργήσουν και αν είναι δυνατόν να αποδώσουν. Και να υπάρξει επικράτηση της ειρήνης στην Παλαιστίνη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή``, ανέφερε. Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ και του Λαϊκού Κινήματος, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα επισκεφθεί τα Παλαιστινιακά εδάφη και το Ισραήλ από την ερχόμενη Δευτέρα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 10 January 2009 - 10:29:15 UTC