Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-01-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΟΥΛΗ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΑΖΑ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΛΟΒΑΚΙΑ ΕΥΡΩ
  • [03] ΤΣΕΧΟΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΚΥΠΡΟΣ ΕΕ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΕΕ - ΑΕΠ

  • [01] ΒΟΥΛΗ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΑΖΑ

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας ζήτησε με ομόφωνο ψήφισμά της από την ισραηλινή Κυβέρνηση να τερματίσει άμεσα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και τον αποκλεισμό των παλαιστινιακών εδαφών.

    Στην έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας προς έγκριση ψηφίσματος για ``καταδίκη της κλιμακούμενης βίας του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας``, η Βουλή των Αντιπροσώπων δήλωσε ότι παρακολουθεί ``με μεγάλη ανησυχία τις συγκρούσεις στην περιοχή της Λωρίδας της Γάζας και ιδιαίτερα την κλιμακούμενη ισραηλινή στρατιωτική επίθεση``.

    Οπως αναφέρεται στο Ψήφισμα, η Βουλή της Κυπριακής Δημοκρατίας ``αναμένει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα επιληφθεί άμεσα του θέματος για τερματισμό των συγκρούσεων και παροχή και διευκόλυνση της διοχέτευσης επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον παλαιστινιακό λαό στη Λωρίδα της Γάζας``.

    Παρακολουθώντας τις εξελίξεις αυτές, προστίθεται στο Ψήφισμα, η Βουλή διαπιστώνει ``με αποτροπιασμό ότι η πλειοψηφία των θυμάτων αυτής της επίθεσης είναι αθώοι άμαχοι, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά και ότι η κατάσταση εξελίσσεται σε πραγματική ανθρωπιστική κρίση, λόγω και της έλλειψης τροφίμων, νερού, ενέργειας και φαρμάκων από τον προηγηθέντα και συνεχιζόμενο αποκλεισμό των παλαιστινιακών εδαφών``.

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων, με το Ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα, δήλωσε ότι ``καταδικάζει έντονα και ανεπιφύλακτα τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, που έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλιάδων άλλων``.

    ``Καταδικάζει, επίσης, έντονα και ανεπιφύλακτα, κάθε τρομοκρατική επίθεση, που προκαλεί αθώα θύματα ανάμεσα στον ισραηλινό και παλαιστινιακό λαό`` και ``θεωρεί ότι η ισραηλινή Κυβέρνηση πρέπει να τερματίσει άμεσα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και τον αποκλεισμό των παλαιστινιακών αυτών εδαφών``.

    Η Βουλή δηλώνει ότι ``υποστηρίζει το σεβασμό του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, της διεθνούς νομιμότητας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων όλων των λαών της περιοχής και κυρίως του ύψιστου και ιερού δικαιώματος στη ζωή``.

    Σύμφωνα με το Ψήφισμα, η Βουλή των Αντιπροσώπων ``εκτιμά ότι η βία και οι οδυνηρές συνέπειές της δυναμιτίζουν την προοπτική μελλοντικού διαλόγου για ειρήνευση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων`` και ``επαναβεβαιώνει την αλληλεγγύη και συμπαράστασή της προς τον παλαιστινιακό λαό, που για μίαν ακόμα φορά δοκιμάζεται σκληρά``.

    ``Επαναβεβαιώνει, επίσης, την προσήλωσή της στο δικαίωμα ειρηνικής συνύπαρξης του κράτους του Ισραήλ και ενός παλαιστινιακού κράτους, με ασφάλεια και διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ``, καθώς και ``όλα τα προηγούμενα ψηφίσματά της για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή``.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΛΟΒΑΚΙΑ ΕΥΡΩ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας βρίσκεται στη Σλοβακία όπου θα παραστεί στους εορτασμούς που θα πραγματοποιηθούν στην Μπρατισλάβα για την ένταξη της Σλοβακίας στην Ευρωζώνη.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα παρακολουθήσει την εκδήλωση με τίτλο ``Στο καλό κορούνα, καλωσόρισες ευρώ``, όπου θα ομιλήσει ο Πρόεδρος της Σλοβακίας, ο Πρωθυπουργός της χώρας, καθώς και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και θα ακολουθήσει δεξίωση.

    Επιστρέφει στην Κύπρο την Παρασκευή το απόγευμα.

    [03] ΤΣΕΧΟΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΚΥΠΡΟΣ ΕΕ

    ``Παράθυρο ευκαιρίας`` για τη λύση του Κυπριακού, χαρακτήρισε τις συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων ο Τσέχος Πρεσβευτής στην Κύπρο Γιαν Μπόντι, η χώρα του οποίου ανέλαβε την 1η Ιανουαρίου 2009 την προεδρία της ΕΕ.

    Ερωτηθείς για τις προσδοκίες της Τσεχίας σε ό,τι αφορά στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, που άρχισαν στις 3 Σεπτεμβρίου 2008, ο κ. Μπόντι εξέφρασε την προσδοκία της χώρας του ότι ``η λύση του Κυπριακού θα εξευρεθεί σύντομα``.

    Κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου που παρέθεσε για παρουσίαση των προτεραιοτήτων της τσεχικής Προεδρίας, ο κ. Μπόντι είπε πως αυτές εμπίπτουν στο πλαίσιο των τομέων της οικονομίας, της ενέργειας και την παρουσία της ΕΕ στον κόσμο. Οπως είπε, το γενικότερο πλαίσιο της τσεχικής Προεδρίας αφορά την οικονομική κρίση και τη συνεπακόλουθη οικονομική επιβράδυνση, τα θεσμικά θέματα που συνδέονται με τη διαδικασία επικύρωσης της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης της Λισαβόνας και τις ευρωεκλογές.

    [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΕΕ - ΑΕΠ

    Τις σημαντικές αντοχές της κυπριακής οικονομίας σε μιας περίοδο ραγδαίας επιδείνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, επιβεβαιώνουν τα τελικά στοιχεία της Eurostat για την εξέλιξη του ΑΕΠ στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου 2008.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% στην Κύπρο το τρίτο τρίμηνο του 2008 σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο. Πρόκειται για μια από τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης. Στην Ελλάδα το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,4%.

    Αντίθετα, η ευρωζώνη συνολικά εισήλθε και επισήμως σε φάση τεχνικής ύφεσης το Γ τρίμηνο με το ΑΕΠ να υποχωρεί κατά 0,2%, όσο και το δεύτερο τρίμηνο του 2008. Στο σύνολό της, δηλαδή στα 27 κράτη μέλη, η ΕΕ δεν εισήλθε σε τεχνική ύφεση διότι ναι μεν το ΑΕΠ μειώθηκε, επίσης, 0,2% το τρίτο τρίμηνο, αλλά το δεύτερο είχε καταγραφεί μηδενική και όχι αρνητική εξέλιξη του ΑΕΠ, όπως στην ευρωζώνη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 8 January 2009 - 20:29:13 UTC