Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-01-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΣΕΧΙΑ - ΕΕ - ΠΡΟΕΔΡΙΑ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΤΑΛΑΤ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [03] ΕΥΡΩ - ΔΙΠΛΗ ΑΝΑΓΡΑΦΗ - ΤΕΛΟΣ

  • [01] ΤΣΕΧΙΑ - ΕΕ - ΠΡΟΕΔΡΙΑ

    Η Τσεχία ανέλαβε από την 1 Ιανουαρίου 2009 για το πρώτο εξάμηνο του έτους την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη Γαλλία. Είναι η πρώτη φορά που η Τσεχία αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ από τότε που έγινε πλήρες μέλος της Ενωσης το 2004. Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Πρεσβευτής της Τσεχίας στην Κύπρο Ζαν Μπόντι είχε τονίσει ότι η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της, στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεών της με την ΕΕ, η οποία θα ήθελε να δει την Αγκυρα να υποστηρίζει τη διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού, όπως δήλωσε.

    Η τσέχικη προεδρία της ΕΕ, είπε, σκοπεύει να ανοίξει δυο κεφάλαια κατά τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, αυτό της Φορολογίας και αυτό για την Κοινωνική Πολιτική και την Εργοδότηση. Σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Μπόντι εξέφρασε υποστήριξη στις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε ο μεσολαβητής. Αυτός είναι τα Ηνωμένα Εθνη και όχι η ΕΕ, και ελπίζουμε πως στην επόμενη περίοδο θα υπάρξουν οι αναγκαίες αποφάσεις για να βρεθεί μια δίκαιη λύση». Υπογράμμισε ακόμη τη σημασία των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και είπε πως η εκπαίδευση αποτελεί ένα ισχυρό όπλο για την εξεύρεση μιας κοινής γλώσσας μεταξύ των δυο κοινοτήτων του νησιού.

    Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της τσέχικης προεδρίας, ο κ. Μπόντι είπε πως αυτές είναι: μια Ανταγωνιστική Ευρώπη, η Αντιμετώπιση των Ενεργειακών και Κλιματικών Αλλαγών και Μια Ανοικτή και Ασφαλής Ευρώπη. Ο κ. Μπόντι ανέφερε πως εντός της ΕΕ, η τσέχικη προεδρία θα εγκαινιάσει ένα πρόγραμμα Ανατολικού Συνεταιρισμού, ενδυναμώνοντας τη συνεργασία με τις χώρες της Ανατολικής Διάστασης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, καθώς και με τις χώρες του Νότιου Καυκάσου και της Περιοχής της Κασπίας.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΤΑΛΑΤ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Την πρώτη για το 2009 και την 14η συνάντηση, από την αρχή της διαδικασίας των απευθείας διαπραγματεύσεων, θα έχουν την ερχόμενη Δευτέρα, 5 Ιανουαρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Η τελευταία συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων ήταν στις 22 Δεκεμβρίου 2008, όπου είχαν συνεχίσει τη συζήτηση για τις εξωτερικές σχέσεις. Στη συνάντηση της 5ης Ιανουαρίου αναμένεται να αρχίσει η συζήτηση του κεφαλαίου ιεράρχηση των κανόνων και να συζητηθούν θέματα που έχουν απομείνει από το συνταγματικό κεφάλαιο.

    Οπως είχε ανακοινώσει μετά το τέλος της συνάντησης της 22ας Δεκεμβρίου, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, τόσο ο Πρόεδρος Χριστόφιας όσο και ο κ. Ταλάτ έδωσαν τη διαβεβαίωση πως θα πράξουν ό,τι είναι δυνατόν για να φθάσουν σε μια λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό.

    Σε κοινή τους δήλωση, οι δύο ηγέτες ανέφεραν επίσης ότι αναγνωρίζουν πως αν και έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος, αυτή ήταν ανεπαρκής. Αναγνωρίζουν δε το γεγονός ότι χρειάζεται ακόμη να μελετήσουν μια μακρά λίστα κεφαλαίων, ωστόσο, επαναβεβαιώνουν τη σθεναρή τους δέσμευση για εξεύρεση μιας συνολικής λύσης στο Κυπριακό. Οι κ. Χριστόφιας και Ταλάτ ευχαρίστησαν τα Ηνωμένα Εθνη για τη συνεισφορά τους στην προσπάθεια των ηγετών. Στη συνάντηση της ερχόμενης Δευτέρας παρών θα είναι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ - Μπρουκ Ζεριχούν ενώ ο κ. Ντάουνερ θα βρίσκεται στην Κύπρο για τις συναντήσεις στις 12 και 16 του Γενάρη.

    [03] ΕΥΡΩ - ΔΙΠΛΗ ΑΝΑΓΡΑΦΗ - ΤΕΛΟΣ

    Τερματίστηκε από την 1/1/2009 η νομοθετική υποχρέωση για διπλή αναγραφή των τιμών σε ευρώ και λίρες, μετά την παρέλευση ενός έτους από την κυκλοφορία του ευρώ στην Κύπρο. Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο συντονιστής της Εκστρατείας Υιοθέτησης του Ευρώ στο Υπουργείο Οικονομικών, Ανδρέας Χαραλάμπους, από χθες δεν είναι υποχρεωτική η διπλή αναγραφή και το Υπουργείο δεν ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να συνεχίσουν με αυτήν. Σημείωσε ότι οι εμπειρίες άλλων χωρών δείχνουν ότι είναι σωστό μετά από ένα χρονικό διάστημα να γίνεται η αναγραφή μόνο σε ευρώ «για να μεταφερθεί το μήνυμα ότι πλέον πρέπει να σκεφτόμαστε αποκλειστικά σε ευρώ».

    Πρόσθεσε ότι η διπλή αναγραφή των τιμών ήταν ένα πολύ σημαντικό μέτρο στα πλαίσια της ενημερωτικής εκστρατείας για την υιοθέτηση του ευρώ, το οποίο συνέβαλε στην εξοικείωση του πολίτη με τις τιμές του ευρώ και στην επιτυχή υιοθέτησή του. «Από την αρχή ο στόχος ήταν να διατηρήσουμε τη διπλή αναγραφή για ένα σχετικά περιορισμένο χρονικό διάστημα ενός χρόνου, ώστε μετά την εξοικείωση του κοινού με το ευρώ να γίνεται η αναγραφή μόνο σε μια τιμή, το ευρώ, που είναι το επίσημό μας νόμισμα», ανέφερε.

    Σε ερώτηση κατά πόσο ο κόσμος της Κύπρου έχει εξοικειωθεί σε ικανοποιητικό βαθμό με το ευρώ, ο κ. Χαραλάμπους εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι υπήρξε γρήγορη εξοικείωση των επιχειρήσεων και του πολίτη με το ευρώ και ότι παρόλο που κάποιοι σκέφτονται ακόμα και σε κυπριακές λίρες, η εξοικείωση έχει επιτευχθεί με μεγάλη επιτυχία. Εξέφρασε τέλος την πεποίθηση ότι ο στόχος που είχε τεθεί έχει επιτευχθεί και ότι πολύ σωστά δεν υφίσταται πλέον η νομοθετική υποχρέωση για διπλή αναγραφή.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 2 January 2009 - 10:29:27 UTC