Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-12-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ ΓΑΖΑ - ΒΟΗΘΕΙΑ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ 2009

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ ΓΑΖΑ - ΒΟΗΘΕΙΑ

    Εκτακτη οικονομική βοήθεια ύψους 150.000 ευρώ για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, ενέκρινε την Τρίτη το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Ανακοινώνοντας την απόφαση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου επανέλαβε την ανάγκη για τερματισμό των επιθέσεων του Ισραήλ κατά της περιοχής, που προκαλούν ``εκατόμβες θυμάτων και απομακρύνουν την προοπτική για ειρήνευση στην περιοχή».

    Παράλληλα, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι το ΥΠΕΞ παρακολουθεί στενά το θέμα που δημιουργήθηκε με τον εμβολισμό πλοιαρίου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια και στο οποίο επέβαινε αντιπροσωπεία της οργάνωσης Εθελοντές Ιατροί Κύπρου. Σημείωσε ότι το πλοίο κατευθύνεται προς το Λίβανο και πρόσθεσε ότι οι επιβαίνοντες σε αυτό μάλλον θα επιστρέψουν στην Κύπρο αεροπορικώς, διότι το πλοίο υπέστη ζημιά που δεν του επιτρέπει να επιστρέψει.

    ``Εκφράζουμε τη λύπη μας γιατί δεν επετράπη σε ένα πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στον προορισμό του για να βοηθήσει στο βαθμό που είναι δυνατόν στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που υπάρχει στη Γάζα``, είπε ο Εκπρόσωπος.

    Σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και το ΥΠΕΞ παρακολουθούν από πολύ κοντά την όλη κατάσταση και πρόσθεσε πως ``η πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι το πλοίο έχει κατευθυνθεί προς Λίβανο και ότι κατά το μάλλον ή ήττον οι επιβαίνοντες θα επιστρέψουν αεροπορικώς διότι φαίνεται ότι η ζημιά που έχει πάθει το πλοίο δεν επιτρέπει την επιστροφή``.

    Ο κ. Στεφάνου επεσήμανε πως η ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή δεν είναι σημερινή, αλλά υπάρχει με τον αποκλεισμό που έχει επιβληθεί στη Γάζα από το 2007. ``Τώρα (η ανθρωπιστική κρίση έχει ενταθεί λόγω των επιθέσεων του Ισραήλ στην περιοχή``, συμπλήρωσε.

    ``Από εκεί και πέρα εμείς ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή όλων εκείνων που απαιτούν τον τερματισμό των επιθέσεων του Ισραήλ στη Γάζα, που προκαλεί πραγματικά εκατόμβες θυμάτων και άμαχων και επιτείνει την ανθρωπιστική κρίση, αλλά ταυτόχρονα απομακρύνει την προοπτική για ειρήνευση στην περιοχή και για να προχωρήσει η όλη ειρηνευτική διαδικασία``, τόνισε.

    Ο κ. Στεφάνου εξέφρασε ``την υποστήριξή μας στην Παλαιστινιακή Αρχή και στις προσπάθειες που καταβάλλονται για να τερματιστεί η ενδοπαλαιστινιακή κρίση, ακριβώς με στόχο για να προχωρήσουμε στην ειρηνευτική διαδικασία, να ειρηνεύσει επιτέλους η περιοχή γιατί είναι ένα θέμα που μας θλίβει όλους και πραγματικά παρακολουθούμε με πολλή αγωνία πώς εξελίσσονται τα πράγματα``.

    Σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση θα προβεί σε διαβήματα δεδομένου ότι στο σκάφος υπήρχαν Κύπριοι και μία βουλευτής, ο κ. Στεφάνου είπε ότι το ΥΠΕΞ χειρίζεται το θέμα.

    ``Εχουν γίνει επαφές και γίνονται επαφές τόσο με το Ισραήλ μέσω του ΥΠΕΞ και με όλους τους εμπλεκόμενους και ασφαλώς είμαστε σε επαφή και με την ΕΕ. Ως χώρα μέλος της ΕΕ καταβάλλονται κάποιες γενικότερες προσπάθειες και όχι μόνο για αυτό``, κατέληξε.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ 2009

    Τρεις ευχές για το 2009 εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, κατά την καθιερωμένη γιορτή που διοργανώνει η προεδρική φρουρά για το τέλος του χρόνου.

    Σε σύντομη δήλωση, μετά την τελευταία για φέτος συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώπιον των Υπουργών, της προεδρικής φρουράς και του προσωπικού του Προεδρικού Μεγάρου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχήθηκε υγεία, καλή χρονιά ``με πολλά νερά`` και λύτρωση της Κύπρου.

    ``Να ευχηθώ καλή χρονιά με πολλά νερά για να ευλογηθεί ο Μιχάλης Πολυνείκης και να μειωθεί το άγχος του``, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, έχοντας δίπλα του τη σύζυγό του Ελση. Ευχήθηκε υγεία σε όλους ``γιατί η υγεία είναι πολύ πολύτιμη``, ενώ παράλληλα ευχήθηκε όπως ``λυτρωθεί ο τόπος μας το 2009``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 30 December 2008 - 18:29:27 UTC