Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-12-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΥΡΓΟΣ ΤΗΛΛΥΡΙΑΣ - KYΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ ΦΥΛΑΚΙΑ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΝΕΡΟ ΦΡΑΓΜΑΤΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΥΡΓΟΣ ΤΗΛΛΥΡΙΑΣ - KYΠΡΙΑΚΟ

    Τον ακριτικό Πύργο Τηλλυρίας επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε αρχικά τα ακριτικά φυλάκια της περιοχής όπου μοίρασε δώρα και ευχές στους Εθνοφρουρούς.

    Μιλώντας στους φαντάρους ο Πρόεδρος και απαντώντας στο τραγούδι τους «Καρτερούμε μέρα Νύκτα» είπε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση τη νύκτα να μην την διαδεχθεί η ημέρα και δεν υπάρχει περίπτωση να μη φέξει» προσθέτοντας ότι «θα φέξει και για τον τόπο μας και την σκλαβιά θα την διαδεχθεί η Ελευθερία». Χρειάζεται, συνέχισε, λίγη υπομονή γιατί έχουμε ένα υπέρτερο αντίπαλο όμως «το δίκαιο δεν μπορεί παρά να λάμψει» σημειώνοντας ότι «δίνουμε μάχη και χρειάζονται και ατσάλινα νεύρα από δικής μας πλευράς, πολλή υπομονή και επιμονή ούτε ώστε να λυγίσουμε την θέληση του κατακτητή και τελικά θα το πετύχουμε παρόλο που οι συνθήκες διεθνώς είναι αντίξοες και είναι αντίξοες γιατί επιτρέψετε μου να πω οι δυνάμεις του καλού δεν είναι αυτή την ώρα ακόμα υπέρτερες.»

    Πρόσθεσε ότι «κρατάμε καλά, με πίστη στο δίκαιο με πίστη στην υπόθεση μας και να είστε σίγουροι ότι τελικά θα δικαιωθεί η Κύπρος θα επανενωθεί ο τόπος μας και ο λαός μας».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμη ότι ο Υπουργός Αμυνας και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς επιμένουν σε αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς και μέσα στο σχέδιο εμπεριέχεται και η περαιτέρω μείωση της θητείας.

    «Αυτός, είπε, είναι ένας στόχος δεν είναι αυτοσκοπός και δεν έχουμε πρόθεση ενόσω συνεχίζεται η κατοχή να μειώσουμε την υπηρεσιακή ικανότητα της Εθνικής Φρουράς και αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο». Στην συνέχεια μίλησε σε συγκέντρωση κατοίκων του Κάτω Πύργου όπου άκουσε τα προβλήματα τους .

    Αναφερόμενος στο θέμα του ανοίγματος του οδοφράγματος του Λιμνίτη που είναι το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, είπε ότι λυπάται που ακόμα δεν έχει λυθεί το πρόβλημα το οποίο υφίσταται «λόγω του γιναθκιού» όπως είπε χαρακτηριστικά, των στρατιωτικών της Αγκυρας.

    Θέτουν είπε κάποιους όρους τους οποίους δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ένεκα ζητημάτων ασφάλειας.

    «Δεν σας λέω ότι δεν θα ανοίξει αλλά επίσης δεν σας λέω ότι είμαστε τόσο κοντά» είπε, για να προσθέσει ότι σε κάθε του συνάντηση με τον Ταλάτ επιμένει και ενώπιον των Η.Ε να θέτει αυτό το ζήτημα.

    Το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, ανέφερε, είναι παλιά υπόθεση και δεν μπορούσε να τεθεί ως όρος «ή ανοίγουμε το οδόφραγμα του Λιμνίτη ή δεν ανοίγουμε κανένα οδόφραγμα». Αυτό επεσήμανε θα ήταν λάθος διότι τα πράγματα δεν είναι μόνο συναισθηματικά αλλά είναι και πολιτικά και χρειάζεται και να εργαστούμε σκληρά και να ελιχθούμε αλλά και να «διανοίξουμε τρύπες στην κατοχή» για να έχει επαφή ο κόσμος και Ε/κ και Τ/κ γιατί αν στο τέλος θα αυτοαπομονωθούμε συνολικά θα χάσουμε το παιχνίδι και «άλλο που δεν θέλουν οι αντιδραστικές δυνάμεις των Τ/κ γιατί εκείνοι θέλουν την απομόνωση». Θέλουν το λεγόμενο δικό τους κράτος να εδραιωθεί να μην έχουμε σχέσεις μεταξύ μας, τόνισε .

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε στην συνέχεια ότι το θέμα του οδοφράγματος είναι στην πρώτη γραμμή της δικής του ημερήσιας διάταξης.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας κατέληξε λέγοντας ότι όταν αντάλλαξε ευχές με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, έθεσε στην πρώτη γραμμή το θέμα του Λιμνίτη «εφόσον του είπα και οι δύο διαπιστώνουμε ότι δεν έχουμε ικανοποιηθεί από την πρόοδο στις συνομιλίες συνολικά για να αναπτερώσουμε και το ηθικό του κόσμου και να ξαναζωντανέψουμε τις προσδοκίες του ας ανοίξουμε το οδόφραγμα του Λιμνίτη ούτως ώστε να κατανοήσει ο κόσμος ή να δώσουμε ξανά το μήνυμα ότι πραγματικά προσπαθούμε και ότι πραγματικά θέλουμε λύση».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού άκουσε τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κοινότητα από τον Κοινοτάρχη του Κάτω Πύργου Κώστα Μιχαηλίδη υποσχέθηκε ότι το πάγιο αίτημα τους για την δημιουργία λιμενοβραχιόνων στην θαλάσσια περιοχή θα ικανοποιηθεί μέσα στο 2009 αφού έχει μπει στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης.

    [02] ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ ΦΥΛΑΚΙΑ

    ``Πέραν από δυσκολίες, προβλήματα, αντιξοότητες, εμείς θα ακολουθήσουμε το δρόμο της σύνεσης, της αποφασιστικότητας, της λογικής και το δρόμο που οδηγεί στην απελευθέρωση της πατρίδας``, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, κατά τη διάρκεια επισκέψεών του σε Φυλάκια της Εθνικής Φρουράς.

    Συγκεκριμένα επισκέφθηκε το Φυλάκιο ``200`` στο Δάλι και το Φυλάκιο ``Γαλάτι`` στο Γέρι, συνοδευόμενος από τον Υπαρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Σάββα Αργυρού.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής ευχήθηκε στους στρατιώτες Χρόνια Πολλά, Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το καινούργιο χρόνο και τους ευχαρίστησε διότι, όπως είπε, καθημερινά υπηρετούν την πατρίδα με αφοσίωση, συνέπεια και αποφασιστικότητα και βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή των αγώνων και της προσπάθειας διαφύλαξης και ενίσχυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΝΕΡΟ ΦΡΑΓΜΑΤΑ

    Υπουργός Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Μιχάλης Πολυνείκης σε δηλώσεις του στην Πάφο, είπε πως παρά το γεγονός ότι από τις βροχοπτώσεις, το τελευταίο 24ωρο εισέρρευσαν στα φράγματα 1,5 εκατομμύριο κυβικά μέτρα νερού, το υδατικό πρόβλημα δεν λύθηκε.

    Εκφράζοντας ικανοποίηση διότι «παίρνουμε μια ανάσα στη γεωργία» ανέφερε πως το Υπουργείο Γεωργίας θα συνεχίσει την προσπάθεια και θα ολοκληρώσει το σχεδιασμό που αφορά το πόσιμο νερό με την κατασκευή μονάδων αφαλάτωσης.

    Όσον αφορά την κινητή μονάδα αφαλάτωσης που θα κατασκευαστεί στην Πάφο, ο Υπουργός Γεωργίας είπε πως η έναρξη της διαδικασίας κατασκευής θα αρχίσει στις 5 του ερχόμενου μήνα και θα ολοκληρωθεί σε 7 μήνες.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 24 December 2008 - 14:29:24 UTC