Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-12-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΟΡΑΜΣ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΜΗΝΥΜΑ - ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

  • [01] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΟΡΑΜΣ

    Μια απόφαση δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να αναγνωρίζεται και να εκτελείται σε άλλα κράτη μέλη ακόμη και όταν αφορά ακίνητο στα κατεχόμενα, που δεν εφαρμόζεται το κοινοτικό κεκτημένο, αναφέρει στην εισήγηση της με αφορμή την υπόθεση Αποστολίδη-Orams, η Γενική Εισαγγελέας του Δικαστηρίου της ΕΕ, Julianne Kokott.

    Εάν η ολομέλεια των δικαστών ακολουθήσει την εισήγηση της γενικής εισαγγελέως, τότε το βρετανικό Court of Appeal θα την λάβει πλήρως υπόψη, δεδομένου ότι αυτό ήταν που έστειλε προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

    Ιστορικό υπόβαθρο των σημερινών προτάσεων είναι ο κατακερματισμός της Κύπρου συνεπεία της επεμβάσεως τουρκικών στρατευμάτων το 1974, αναφέρει η εισήγηση της κ. Kokott, η οποία προσθέτει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία προσχώρησε το 2004 στην ΕΕ, ελέγχει στην πράξη μόνον το νότιο τμήμα, ενώ στο βόρειο τμήμα έχει ιδρυθεί η «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» (ΤΔΒΚ), την οποία όμως, με την εξαίρεση της Τουρκίας, δεν αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα. Επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ασκεί κυριαρχία στο βόρειο τμήμα, ανεστάλη εκεί η εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου με πρωτόκολλο που προσαρτήθηκε στην Πράξη Προσχωρήσεως.

    Ωστόσο, το ως άνω πρωτόκολλο δεν αποκλείει, κατά τη γνώμη της γενικής εισαγγελέως, την εφαρμογή του κοινοτικού κανονισμού για τη διεθνή δικαιοδοσία, την αναγνώριση και την εκτέλεση αποφάσεων σε ένδικη διαφορά ενώπιον βρετανικών δικαστηρίων, η οποία είναι σχετική με τη Βόρεια Κύπρο.

    Ενώπιον του βρετανικού Court of Appeal, το οποίο υπέβαλε στο

    Δικαστήριο αίτηση για την έκδοση προδικαστικής αποφάσεως, αντιδικούν για την αναγνώριση και την εκτέλεση αποφάσεως του Επαρχιακού

    Δικαστηρίου Λευκωσίας ο Μελέτης Αποστολίδης, Κύπριος από το νότιο τμήμα, και το ζεύγος των Βρετανών David και Linda Orams.

    Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας υποχρέωσε τους Orams να εκκενώσουν ένα ακίνητο στη Βόρεια Κύπρο και να προβούν σε διάφορες πληρωμές, τονίζει η γενική εισαγγελέας. Οι Orams είχαν αγοράσει από τρίτον το ακίνητο και είχαν αναγείρει σε αυτό εξοχική κατοικία. Ωστόσο, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις του κυπριακού δικαστηρίου, νόμιμος κύριος του ακινήτου είναι στην πραγματικότητα ο Μ. Αποστολίδης, η οικογένεια του οποίου εκδιώχθηκε από τον βορρά εξαιτίας του εν λόγω κατακερματισμού.

    Η γενική εισαγγελέας Kokott επισημαίνει ότι η μη εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου στο βόρειο τμήμα είχε ως σκοπό να καταστήσει δυνατή την προσχώρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, αφού οι διαπραγματεύσεις για την επανένωση δεν μπόρεσαν να ολοκληρωθούν με επιτυχία. Επιδιωκόταν να αποφευχθεί η σύγκρουση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους μέλους με το κοινοτικό δίκαιο, δεδομένου ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την εφαρμογή του σε ολόκληρη την επικράτειά της. Η αναγνώριση όμως και η εκτέλεση της αποφάσεως του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν απαιτεί ακριβώς καμία εφαρμογή του κοινοτικού κανονισμού στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Αντιθέτως, μόνον τα δικαστήρια του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να ενεργήσουν.

    Η εκτέλεση της αποφάσεως αυτής στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν εμποδίζεται ούτε από το γεγονός ότι οι προβληθείσες αξιώσεις σχετίζονται με τη στρατιωτική κατοχή της Βόρειας Κύπρου. Ειδικότερα, η ένδικη διαφορά μεταξύ του Μ. Αποστολίδη και του ζεύγους Orams είναι αστικής φύσεως και εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού. Από το εν λόγω πεδίο εξαιρούνται μόνον απαιτήσεις αποζημιώσεως κατά κρατικών αρχών, περί των οποίων δεν πρόκειται εν προκειμένω.

    Επιπλέον, η γενική εισαγγελέας Kokott έχει τη γνώμη ότι η διεθνής δικαιοδοσία του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για τη σχετική με το ακίνητο διαφορά είναι ανεξάρτητη από το ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο στη Βόρεια Κύπρο. Ούτε το γεγονός ότι η απόφαση δεν μπορεί επί του παρόντος να εκτελεστεί πράγματι στη Βόρεια Κύπρο απαλλάσσει κατά τη γνώμη της γενικής εισαγγελέως τα δικαστήρια άλλων κρατών μελών από την υποχρέωση να την αναγνωρίσουν και να την εκτελέσουν. Η πραγματική δυνατότητα εκτελέσεως στην ίδια τη Βόρεια Κύπρο δεν αποτελεί προϋπόθεση της υποχρεώσεως αυτής.

    Τέλος, η γενική εισαγγελέας Kokott εξετάζει και το ερώτημα αν χωρεί

    άρνηση εκτελέσεως μιας ερήμην αποφάσεως σε άλλο κράτος μέλος κατ επίκληση παρατυπιών κατά την επίδοση ή κοινοποίηση της αρχικής αγωγής.

    Οι Orams εξαιτίας διαφόρων δυσχερειών δεν είχαν δηλώσει εγκαίρως παράσταση ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, με αποτέλεσμα

    να εκδοθεί ερήμην απόφαση εις βάρος τους. Αργότερα όμως μπόρεσαν να ασκήσουν ένδικα μέσα κατά της αποφάσεως. Ως εκ τούτου, η γενική

    εισαγγελέας συμπεραίνει ότι, εν πάση περιπτώσει, δεν χωρεί άρνηση εκτελέσεως όταν βάσει των ενδίκων μέσων των εναγομένων έλαβε χώρα

    πλήρης επανεξέταση της ερήμην αποφάσεως σε δίκαιη δίκη.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΜΗΝΥΜΑ - ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

    ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Αντρέας Δημητρίου τονίζει ότι η πατρίδα μας αγωνίζεται καθημερινά, με ειρηνικά μέσα, για την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος.

    Ο Υπουργός Παιδείας σε μήνυμα του προς τους εκπαιδευτικούς, μαθητές και σπουδαστές για τα Χριστούγεννα αναφέρει ότι και φέτος τα Χριστούγεννα στον τόπο μας γιορτάζονται με την πατρίδα μας να αγωνίζεται καθημερινά, με ειρηνικά μέσα, για την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος.

    Ο κ. Δημητρίου σημειώνει ότι η λύση του κυπριακού θα πρέπει να τερματίζει τη συνεχιζόμενη εδώ και 34 χρόνια τουρκική κατοχή του 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι θα δημιουργεί τις συνθήκες για μια αρμονική και ειρηνική συνύπαρξη όλων των κατοίκων του νησιού.

    Ο Υπουργός Παιδείας αναφέρει ότι χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά σε πολεμικές συγκρούσεις στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στην Παλαιστίνη, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και σε άλλες φτωχές και υπανάπτυκτες περιοχές του πλανήτη μας.

    Σημειώνει ακόμα ότι χιλιάδες παιδιά πεθαίνουν από την πείνα, την αρρώστια και τη φτώχεια, που επιτείνεται σήμερα λόγω της συνεχιζόμενης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ενώ μεγάλοι κίνδυνοι που απειλούν τον πλανήτη μας, εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών και των ακραίων καιρικών φαινομένων, από τα οποία υποφέρει και η Κύπρος.

    Καταλήγοντας ο Υπουργός Παιδείας αναφέρει τα εξής : « μέσα στις δύσκολες αυτές συνθήκες που περνά σήμερα η ανθρωπότητα, το χαρμόσυνο μήνυμα των Χριστουγέννων απαλύνει τον ανθρώπινο πόνο και φέρνει στις ψυχές μας την ελπίδα και την αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 18 December 2008 - 14:29:32 UTC