Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-12-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΗΔΕΙΑ

  • [01] ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΗΔΕΙΑ

    Κηδεύεται σήμερα στις 11:00 το πρωί, δημοσία δαπάνη, ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος απεβίωσε την Παρασκευή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, από μεταστατικό μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

    Της κηδείας, η οποία θα τελεστεί από την εκκλησία Αγίας Σοφίας στο Στρόβολο, θα προστεί ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β`.

    Σήμερα θα ανοίξει στο Υπουργείο Εξωτερικών βιβλίο συλλυπητηρίων, το οποίο θα υπογράψουν στις 10:30 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω.

    Το κοινό θα μπορεί να υπογράψει το βιβλίο συλλυπητηρίων σήμερα από τις 13:00 μέχρι τις 17:00 και την Τρίτη από τις 09:00 μέχρι τις 17:00.

    Η οικογένεια του Τάσσου Παπαδόπουλου δέχεται συλλυπητήρια σήμερα στην εκκλησία όπου θα τελεστεί η νεκρώσιμη ακολουθία, από τις 08:30 μέχρι τις 10:30.

    Επικήδειο λόγο θα εκφωνήσει ο Βάσος Λυσσαρίδης και αποχαιρετιστήριους λόγους θα εκφωνήσουν ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, ο Χριστόδουλος Πασιαρδής εκ μέρους των φίλων του αποθανόντος και η Αναστασία Παπαδοπούλου εκ μέρους της οικογένειας.

    Στην κηδεία θα παραστεί και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Καραμανλής, συνοδευόμενος από την Υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καραζαφέρης θα παραστούν επίσης στην κηδεία.

    Η ταφή θα γίνει στο κοιμητήριο Δευτεράς.

    Η οικογένεια του Τάσσου Παπαδόπουλου παρακαλεί όπως αντί στεφάνων γίνουν εισφορές στον Ερυθρό Σταυρό, το Φόρουμ Εντατικής Θεραπείας και το Συμβούλιο Ευημερίας Ασθενών Μακάρειου Νοσοκομείου.

    Το Υπουργικό Συμβούλιο, σε έκτακτη συνεδρία του την Παρασκευή το απόγευμα, κήρυξε τριήμερο δημόσιο πένθος από την Παρασκευή μέχρι τη Δευτέρα. Κατά τη διάρκεια του πένθους οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια και τα σχολεία θα κυματίζουν μεσίστιες, ενώ όλες οι επίσημες εκδηλώσεις αναβάλλονται, καθώς και η συμμετοχή των μελών της Κυβέρνησης και των αξιωματούχων του κράτους σε δημόσιες εκδηλώσεις.

    Ο Τάσσος Παπαδόπουλος απεβίωσε την Παρασκευή στις 13:05. Το θάνατο του τέως Προέδρου ανακοίνωσε επίσημα ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας Θεόδωρος Κυπριανού.

    Ο Τάσσος Παπαδόπουλος νοσηλευόταν από τις 22 Νοεμβρίου στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας με οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια. Επασχε από μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

    Διετέλεσε Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το 2003 μέχρι το 2008.

    Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε στις 16 Απριλίου του 2003 τη Συνθήκη Προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Επί προεδρίας του η Κύπρος εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση το Μάιο 2004 και υιοθέτησε το ευρώ τον Ιανουάριο 2008.

    Στις 7 Απριλίου του 2004 κάλεσε τον κυπριακό λαό να καταψηφίσει το σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα για λύση του Κυπριακού, τονίζοντας ότι το προτεινόμενο σχέδιο λύσης του Κυπριακού δεν οδηγούσε στην επανένωση της χώρας ούτε και εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του κυπριακού λαού.

    Στις προεδρικές εκλογές του 2008 απέτυχε να επανεκλεγεί στην προεδρία του κράτους.

    Ο Τάσσος Παπαδόπουλος γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1934. Σπούδασε νομικά στην Αγγλία (Grays Inn, Barrister-at-Law).

    Ελαβε ενεργά μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ από διάφορες θέσεις και διετέλεσε Υπουργός Εσωτερικών, Υπουργός Οικονομικών, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υπουργός Υγείας και Υπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων καθώς και Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο του 1976.

    Ασκησε για χρόνια το επάγγελμα του δικηγόρου στη Λευκωσία και ήταν νυμφευμένος με τη Φωτεινή Μιχαηλίδη (το γένος Λεβέντη).

    Ο αποθανών καταλείπει σύζυγο και τέσσερα παιδιά.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 15 December 2008 - 10:29:28 UTC