Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-12-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΙΑΚΩΒΟΥ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΓΕΥΜΑ
  • [02] ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΚΤ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΝΟΗΤΙΚΗ ΣΤΕΡΗΣΗ

  • [01] ΙΑΚΩΒΟΥ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΓΕΥΜΑ

    Επισκόπηση της μέχρι τώρα πορείας των συνομιλιών και εναλλακτικούς τρόπους εργασίας συζήτησαν κατά το σημερινό γεύμα εργασίας ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ και ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου. Οπως δήλωσε διπλωματική πηγή στο ΚΥΠΕ, από πλευράς ΟΗΕ υπάρχει ένας προβληματισμός όσον αφορά την επιτάχυνση της διαδικασίας, αλλά δεν υπήρξε καμία συγκεκριμένη πρόταση από τον κ. Ντάουνερ, ούτε δέσμευση από την ε/κ πλευρά.

    ``Εμείς θέλουμε αποτελέσματα. Δεν είναι αγώνας δρόμου. Δηλαδή, το να τελειώσουμε ένα κεφάλαιο στο μισό χρόνο, αλλά με τα μισά αποτελέσματα δεν αποτελεί εναλλακτική πορεία``, ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή. Η εντύπωση των ΗΕ, πρόσθεσε, είναι ότι η μέχρι τώρα πορεία των συνομιλιών είναι καλή. Σημείωσε ωστόσο ότι το ότι υπάρχουν συγκλίσεις σε ορισμένα ζητήματα δεν είναι απόδειξη προόδου, υπενθυμίζοντας πρόσφατες δηλώσεις από την τουρκική πλευρά ή από τον Τ/κ ηγέτη.

    Αύριο στις 10 το πρωί ο κ. Ιακώβου και ο Σύμβουλος του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Οζντίλ Ναμί, θα έχουν νέα συνάντηση, στα πλαίσια της καταγραφής των θεμάτων που συζητούνται μεταξύ των δύο ηγετών στις συνομιλίες και διαμόρφωσης των ορολογιών, ώστε να μην υπάρχει παρεξήγηση αλλά ταυτόσημο κείμενο, όπως μας ανέφερε η ίδια πηγή. Τρία ακόμη ζητήματα στο κεφάλαιο της Διακυβέρνησης απομένουν προς συζήτηση από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, οι οποίοι θα ξανασυναντηθούν στις 16 Δεκεμβρίου.

    [02] ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΚΤ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

    Οι εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤ) είναι ότι θα καταγραφεί σημαντική επιβράδυνση στο πραγματικό ΑΕΠ της χώρας το 2009, με το ρυθμό μεγέθυνσης να κυμαίνεται γύρω στο 2%, δήλωσε ο Διοικητής της ΚΤ Αθανάσιος Ορφανίδης σε ομιλία του σε εκδήλωση του ΕΒΕ Λάρνακας για τη διεθνή οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στην κυπριακή οικονομία. Ο κ. Ορφανίδης είπε ότι «όσον αφορά την οικονομία της δικής μας χώρας, ο βαθμός επιδείνωσης των αρνητικών εξελίξεων και η επέκταση των επιπτώσεων της κρίσης σε διάφορους τομείς, όπως ο τουρισμός και οι κατασκευές, θα εξαρτηθεί από τη συνέχιση ή όχι της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης, το βαθμό επηρεασμού της πραγματικής οικονομίας στη ζώνη του ευρώ, το βαθμό απόδοσης των συντονισμένων μέτρων που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και παγκοσμίως και την προληπτική θωράκιση της δικής μας οικονομίας με τα κατάλληλα μέτρα».

    Πρόσθεσε πως «πρέπει να έχουμε όμως κατά νουν ότι, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, είναι αδύνατο η οικονομία μιας οποιασδήποτε χώρας να παραμένει αλώβητη από αναταραχές της έκτασης που βιώνουμε σήμερα. Ιδιαίτερα, αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι η κυπριακή οικονομική δραστηριότητα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εξωτερική ζήτηση». «Από την άλλη, βέβαια, δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι οι όποιες αρνητικές επιπτώσεις για την Κύπρο θα είναι εξαιρετικά ηπιότερες από τις επιπτώσεις που θα είχαμε με τη μικρή και ανοικτή οικονομία αν δεν είχαμε ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ», τόνισε.

    Σημείωσε ότι «λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα ως αυτή την στιγμή, οι εκτιμήσεις της ΚΤ είναι ότι θα καταγραφεί σημαντική επιβράδυνση στο πραγματικό ΑΕΠ της χώρας μας το 2009, με το ρυθμό μεγέθυνσης να κυμαίνεται γύρω στο 2%», τονίζοντας όμως ότι «στην παρούσα κατάσταση, ο βαθμός αβεβαιότητας είναι πολύ μεγάλος και γι αυτό το λόγο διάφοροι αναλυτές προβαίνουν σε διαφορετικά σενάρια ανάπτυξης». «Πιο αισιόδοξα σενάρια ανάπτυξης δεν αποκλείονται. Πρέπει όμως να έχουμε υπόψη μας και ενδεχόμενα σενάρια κάτω του 2% σε περίπτωση που ενταθεί η διεθνής ύφεση και επηρεαστεί ακόμα πιο σημαντικά ο κατασκευαστικός τομέας και ο τουρισμός στην Κύπρο», επισήμανε.

    Ο κ. Ορφανίδης ανέφερε ότι «η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας προβλέπεται, σύμφωνα με το κεντρικό σενάριο, να αρχίσει το 2010, χωρίς να αποκλείεται παράταση της ύφεσης σε περίπτωση εντονότερης από ότι αναμένεται σήμερα, παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης». Αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα, ο κ. Ορφανίδης είπε ότι «παρά την αναταραχή που έπληξε συθέμελα τον εν λόγω τομέα διεθνώς και σε αντίθεση με τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε αρκετές άλλες χώρες συμπεριλαμβανομένων και χωρών στη ζώνη του ευρώ, εξακολουθώ να διαπιστώνω πως παραμένει υγιής και ισχυρός».

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΝΟΗΤΙΚΗ ΣΤΕΡΗΣΗ

    Η Κυβέρνηση του Προέδρου Χριστόφια είναι αποφασισμένη να εργαστεί σκληρά για να βελτιώσει τις υφιστάμενες αδυναμίες της πολιτείας με στόχο την ικανοποίηση των δικαιωμάτων των ατόμων με νοητική υστέρηση και αναπηρίες γενικότερα, διαβεβαίωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους. Σε χαιρετισμό της στην Ημερίδα που διοργάνωσε η Επιτροπή Προστασίας Νοητικά Καθυστερημένων Ατόμων, η κ. Χαραλάμπους σημείωσε ότι όραμα της Κυβέρνησης είναι η δημιουργία μιας πιο δίκαιης κοινωνίας, που να διαπνέεται από κοινωνική ευαισθησία, μιας κοινωνίας ανανεωμένης και σύγχρονης, όπου όλοι οι πολίτες της θα έχουν τις προϋποθέσεις για να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες για ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων και δεξιοτήτων τους.

    ``Μέσα σε αυτό το πλαίσιο τοποθετούμε και τις πολιτικές μας για τα άτομα με νοητική υστέρηση και το στόχο μας για βελτίωση της ποιότητας ζωής τους``, είπε και πρόσθεσε ότι ``η ανάγκη καλύτερου συντονισμού και συνεργασίας των διαφόρων κρατικών υπηρεσιών, αλλά και των εθελοντικών οργανώσεων, μέσω μιας ολιστικής προσέγγισης, είναι αδήριτη ανάγκη``. Οσον αφορά την επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση των ατόμων με αναπηρίες, είπε ότι ``αποτελεί μιαν από τις βασικότερες παραμέτρους της πολιτικής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για κοινωνική ενσωμάτωση της ευάλωτης αυτής ομάδας του πληθυσμού μας``.

    Αναφερόμενη στην ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με αναπηρίες και ιδιαίτερα των ατόμων με νοητική υστέρηση, είπε ότι ``είναι σημαντικό να επεκταθεί ο θεσμός των σπιτιών στην κοινότητα, μέσα σε ένα οργανωμένο πλαίσιο, με τη συνεισφορά και συνεργασία των κεντρικών κρατικών υπηρεσιών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των εθελοντικών οργανώσεων``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 11 December 2008 - 20:29:25 UTC