Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-12-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΗΓΕΤΩΝ
  • [02] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΖΕΡΙΧΟΥΝ ΔΗΛΩΣΗ
  • [03] ΥΠΕΞ ΕΚΘΕΣΗ ΓΓ ΟΗΕ
  • [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΝΔΙΑ ΒΙΒΛΙΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΗΓΕΤΩΝ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας απάντησε στις επικρίσεις που εξέφρασε πριν μια εβδομάδα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αναφορικά με την υπογραφή πολιτικής διακήρυξης Κύπρου Ρωσίας, προτάσσοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και το δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες.

    «Ελπίζω οι αντιπαραθέσεις να μην συνεχιστούν εφόσον κάναμε ξεκάθαρο ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας απορρέουν από το διεθνές δίκαιο», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας επιστρέφοντας στο Προεδρικό Μέγαρο από την περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας, όπου διεξήχθη η ενδέκατη συνάντηση των δύο ηγετών.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, στη συζήτηση που ακολούθησε ο κ. Ταλάτ εξήγησε ότι δεν αμφισβητεί το δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας να συνάπτει συμφωνίες με διάφορες χώρες.

    Πρόσθεσε όμως, ότι ο κ. Ταλάτ είχε αντίρρηση στο θέμα της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ομόσπονδο, διζωνικό και δικοινοτικό κράτος.

    Τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση ήταν η δημόσια υπηρεσία και η επιτροπή δημόσιας υπηρεσίας.

    Στα θέματα αυτά, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, υπάρχουν συγκλίσεις και αποκλίσεις.

    Η επόμενη συνάντηση των ηγετών θα πραγματοποιηθεί στις 16 Δεκεμβρίου.

    [02] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΖΕΡΙΧΟΥΝ ΔΗΛΩΣΗ

    Μια ειλικρινή συνάντηση σε ένα φιλικό κλίμα είχαν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, δήλωσε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την 11η συνάντηση, συνολικής διάρκειας δυόμιση περίπου ωρών, του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο κ. Ζεριχούν είπε ότι οι δύο ηγέτες είχαν αρχικά κατ ιδίαν συνάντηση, που διήρκησε μια ώρα.

    Στη συνέχεια, ανέφερε, οι δύο ηγέτες συνέχισαν τη συζήτηση στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης, «με επίκεντρο αυτή τη φορά το θέμα της ομοσπονδιακής δημόσιας διοίκησης», στο οποίο, όπως επεσήμανε ο κ. Ζεριχούν «υπήρξε αριθμός θεμάτων στα οποία σημειώθηκε σύγκλιση απόψεων».

    [03] ΥΠΕΞ ΕΚΘΕΣΗ ΓΓ ΟΗΕ

    Η Κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο περικλείει οποιεσδήποτε εκπλήξεις, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, προσθέτοντας ωστόσο πως ορισμένα πράγματα θα μπορούσαν να διατυπωθούν με διαφορετικό τρόπο.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στο Ατυπο Διατλαντικό Δείπνο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ο Μάρκος Κυπριανού κλήθηκε να σχολιάσει την έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την ειρηνευτική δύναμη του διεθνούς οργανισμού στην Κύπρο.

    «Η έκθεση θα μελετηθεί και ήδη έχει αρχίσει η μελέτη της από λειτουργούς του Υπουργείου Εξωτερικών. Υπάρχει μια εμφανής προσπάθεια να τηρήσει (ο ΓΓ του ΟΗΕ) ίσες αποστάσεις και αυτό οφείλεται κυρίως επειδή βρισκόμαστε στη διαδικασία των συνομιλιών», είπε και πρόσθεσε πως «εκεί που θεωρούμε εμείς ότι υπάρχουν κάποιες παραλείψεις ή αναφορά που θα έπρεπε να γίνουν με διαφορετική διατύπωση, βεβαίως, θα υποδειχθεί στα Ηνωμένα Εθνη».

    [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΝΔΙΑ ΒΙΒΛΙΟ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων, που άνοιξε στην Υπάτη Αρμοστεία της Ινδίας στην Κύπρο για το θάνατο του πρώην Πρωθυπουργού της χώρας Manmohan Singh.

    Το βιβλίο υπέγραψε επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάριος Καρογιάν.

    «Εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων έχουμε εκφράσει προς την κυβέρνηση, το κοινοβούλιο και τον Ινδικό λαό την αλληλεγγύη μας και την στήριξη τόσο προς τις οικογένειες των αθώων θυμάτων από αυτή την παράφρονα ενέργεια που έπληξε την Ινδία», είπε ο κ. Καρογιάν.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 2 December 2008 - 14:29:21 UTC