Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-12-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΕ - AIDS
  • [02] ΔΗΜΟΣ ΜΟΡΦΟΥ - ΨΗΦΙΣΜΑ
  • [03] ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΕ - AIDS

    Τη δέσμευσή της να λάβει μέτρα προς αντιμετώπιση του ιού του AIDS ως μιας σημαντικής πρόκλησης για τη δημόσια υγεία και την κοινωνία, υπογράμμισε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Αντρούλα Βασιλείου, σημειώνοντας πως το θέμα αυτό αποτελεί μιαν πολιτική προτεραιότητα για την ίδια. Η κ. Βασιλείου μιλούσε στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσαν στη Λευκωσία το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών RUBSI με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας για το AIDS, υπό την αιγίδα του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.

    Η κ. Βασιλείου επεσήμανε πως δεν πρέπει να ξεχνούμε πως το AIDS είναι ακόμη ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα υγείας και υπογράμμισε πως η ΕΕ θα συνεχίσει να συμβάλλει σημαντικά στις κοινές προσπάθειες για αντιμετώπιση της ασθένειας στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.Εξέφρασε τη συμπάθειά της σε αυτούς που επηρεάζονται άμεσα από αυτή την ασθένεια, τις οικογένειες και τους φίλους τους και ευχαρίστησε αυτούς που με διάφορους τρόπους φροντίζουν και γνοιάζονται για όλους τους ανθρώπους που ζουν με τον ιό του AIDS σήμερα.

    Οπως ανέφερε πέραν των 30 εκατομμυρίων ατόμων παγκόσμια είναι μολυσμένα με τον ιό και πέραν των 2,5 εκατομμυρίων ατόμων πεθαίνουν κάθε χρόνο από το AIDS, ενώ μόνο 3 εκατομμύρια άτομα τυγχάνουν αντιρετροϊκής θεραπείας. Στην Ευρώπη υπάρχουν 700 χιλιάδες οροθετικά άτομα ενώ 30 χιλιάδες μολύνονται κάθε χρόνο. Η κ. Βασιλείου ανέφερε πως η αναλογία των νεαρών ατόμων και των γυναικών που μολύνονται αυξάνεται και πως ο ιός επεκτείνεται στις πιο ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας. Επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει ακόμα θεραπεία κατά του ιού του AIDS, η Επίτροπος Υγείας είπε πως το καλύτερο όπλο που έχουμε αυτή τη στιγμή για την καταπολέμησή του είναι η πρόληψη, η ανεκτικότητα, το ανοικτό μυαλό και η περίθαλψη.

    Η κ. Βασιλείου υπογράμμισε επίσης τη σημασία της εφαρμογής εθνικών προγραμμάτων κατά του AIDS. Επεσήμανε ακόμη πως το 30% των ατόμων που είναι μολυσμένα με τον ιό στην ΕΕ δεν το γνωρίζουν και έτσι σε αυτές τις περιπτώσεις η ασθένεια διαγιγνώσκεται σε ένα προχωρημένο στάδιο και όταν είναι πολύ αργά. Εξέφρασε την ευχή η νέα στρατηγική για καταπολέμηση του HIV AIDS θα καταστεί ένα πρότυπο σχέδιο μιας σύγχρονης πολιτικής κατά του AIDS, έχοντας ως ξεκάθαρη προτεραιότητά της την πρόληψη και τη συνεργασία.

    [02] ΔΗΜΟΣ ΜΟΡΦΟΥ - ΨΗΦΙΣΜΑ

    Την ευαρέσκειά τους για την έγκριση ψηφίσματος, από τη Διεθνή Ενωση των Πόλεων, για καταδίκη της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής, εξέφρασαν ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου της κατεχόμενης πόλης της Μόρφου. Σύμφωνα με ανακοίνωση, το ψήφισμα κατατέθηκε από τους Βίκτωρα Χατζηαβραάμ και Κώστα Κυριακίδη, Δημοτικούς Σύμβουλους του Δήμου Μόρφου κατά την πρόσφατη συνεδρία της Γενικής Συνέλευσης της Διεθνούς Ενωσης των Πόλεων της Ειρήνης, που πραγματοποιήθηκε στο Sochi της Ρωσίας και εγκρίθηκε ομόφωνα από όλες τις πόλεις που συμμετέχουν στη Διεθνή Ενωση.

    «Με την ευκαιρία αυτή, επιθυμούμε να καλωσορίσουμε στη Διεθνή Ενωση των Πόλεων της Ειρήνης, τον κατεχόμενο Δήμο Κερύνειας, ο οποίος κατά την τελευταία συνεδρία της Γενικής Συνέλευσης και μετά από εισήγηση του Δήμου Μόρφου έχει προστεθεί ως το νεότερο μέλος της Ενωσης». Ο Δήμος Μόρφου είναι μέλος της Διεθνούς Ενωσης των Πόλεων της Ειρήνης από το 1999 και από το 2007 έχει εκλεγεί και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ενωσης.

    Εχει επιτύχει ακόμα να πραγματοποιηθεί στην Κύπρο, η Ετήσια Γενική Συνέλευση του 2010, η οποία είναι παράλληλα και Εκλογική Συνέλευση.

    [03] ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Οι δυσκολίες στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού μπορούν να υπερπηδηθούν εάν υπάρχει καλή θέληση και από τις δύο πλευρές, δήλωσε σήμερα ο Λόρδος Κόρμπετ, εκ μέρους της βρετανικής κοινοβουλευτικής αποστολής της Επιτροπής Φίλοι της Κύπρου, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. ``Είχαμε μία πολύ καλή συνάντηση με τον Πρόεδρο. Χαρήκαμε που τον ακούσαμε να επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητά του να κάνει ό,τι μπορεί για την επίτευξη λύσης. Πριν από λιγότερο από μία ώρα, ο κ. Ταλάτ μας είπε το ίδιο πράγμα. Αυτό είναι ένα καλό σημάδι, ελπίζουμε``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``φυσικά υπάρχουν δυσκολίες στο δρόμο για μια λύση, αλλά η άποψή μας είναι ότι, εάν υπάρχει καλή θέληση, μπορεί να λυθεί, και αυτή είναι η καλύτερη ώρα να γίνει και αυτό είναι το μήνυμα που δώσαμε σε όσους συναντήσαμε αυτές τις τέσσερεις ή πέντε ημέρες``. Ερωτηθείς ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα, ο Λόρδος Κόρμπετ διευκρίνισε ότι δεν εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας ότι ``αυτό εναπόκειται στον Πρόεδρο και τον κ. Ταλάτ και άλλους``.

    ``Εμείς είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την υποστήριξή μας στη διαδικασία και εάν αρκετοί άνθρωποι πιστεύουμε ότι η διαδικασία μπορεί να πετύχει, τότε θα πετύχει. Ο Πρόεδρος και ο κ. Ταλάτ χρειάζονται τη στήριξη και των δύο κοινοτήτων για να πετύχει αυτό και ελπίζουμε ότι θα την έχουν``, κατέληξε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 1 December 2008 - 16:29:23 UTC