Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-11-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΘΗΝΑ - ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ - ΤΡΟΜΩΔΗΣ ΝΟΣΟΣ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [04] ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΓΑΛΛΙΑΣ

  • [01] ΑΘΗΝΑ - ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ

    Πλήρης ταύτιση απόψεων, τόσο στις εκτιμήσεις όσο και στους χειρισμούς που αφορούν το κυπριακό πρόβλημα, διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ο κ. Καραμανλής επεσήμανε πως συμφώνησαν με τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν μέχρι την εξεύρεση συνολικής, συμφωνημένης λύσης.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν υπάρχει πλάνο Β΄ στο Κυπριακό, καθώς για την ελληνοκυπριακή πλευρά υπάρχει μόνο το πλάνο Α΄.

    Αναφερόμενος στις προκλήσεις της Αγκυρας, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και στο Αιγαίο, εκτίμησε ότι πιθανόν να είναι μια προσπάθεια να εξωθήσει την ελληνοκυπριακή πλευρά σε ενέργειες φυγής από το τραπέζι του διαλόγου, ξεκαθαρίζοντας πως ``δεν θα το επιτρέψουμε``.

    Μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών, η οποία διήρκεσε διπλάσιο χρόνο από τον προγραμματισμένο, ο κ. Καραμανλής επεσήμανε ότι η διαπραγματευτική διαδικασία που έχει ξεκινήσει στις 3 Σεπτεμβρίου ήταν αποτέλεσμα πρωτοβουλιών του Προέδρου Χριστόφια, επαναλαμβάνοντας πως το πλαίσιο της εξεύρεσης λύσης είναι γνωστό και δεδομένο.

    ``Είναι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, είναι οι αρχές και οι αξίες της ΕΕ``, είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε πως ``στο πλαίσιο αυτό η συμπεφωνημένη βάση διαπραγμάτευσης είναι η διζωνική, δικοινοτική, ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, μια διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία μια ιθαγένεια``.

    Υπογράμμισε πως ``η απομάκρυνση από τις αρχές αυτές αντιβαίνει στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θέτει υπό αμφισβήτηση τα ήδη συμφωνηθέντα``, ενώ σημείωσε ότι ``παρά τις δυσκολίες, συμφωνούμε απολύτως με τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν μέχρι την εξεύρεση συνολικής, συμφωνημένης λύσης``.

    Επανέλαβε δε ότι ``δεν προβλέπονται τεχνητά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία`` και ότι ``η συμφωνημένη λύση θα υποβληθεί σε νέα δημοψηφίσματα των δύο κοινοτήτων``.

    ``Στηρίζουμε απολύτως τις πρωτοβουλίες του Προέδρου Χριστόφια, με διαρκή συνεργασία με πλήρη συντονισμό των δύο κυβερνήσεων. Ενα συντονισμό ο οποίος στις παρούσες συνθήκες γίνεται ακόμα πιο στενός`` είπε ο κ. Καραμανλής και τόνισε ότι το περιεχόμενο της λύσης αφορά την ΕΕ.

    Επανέλαβε επίσης ότι η ΕΕ λειτουργεί με βάση το κοινοτικό κεκτημένο και θεμελιώνεται πάνω σε αρχές και αξίες που είναι αδιαπραγμάτευτες και έχει πλέον άμεσο ενδιαφέρον πως η επανενωμένη Κύπρος να μπορεί να συμμετέχει απρόσκοπτα στη διαδικασία της λήψης αποφάσεων, επισημαίνοντας πως ``οι όποιες εξαιρέσεις από το κοινοτικό κεκτημένο που ενδεχομένως συμφωνηθούν θα πρέπει να είναι περιορισμένες και προσωρινές``.

    Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε ``αδιανόητο να ισχύουν σε έδαφος της ΕΕ παρωχημένα συστήματα εγγυήσεων και μονομερών επεμβάσεων άλλων εποχών``.

    Αναφερόμενος στα πρόσφατα γεγονότα και τη στάση της Τουρκίας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου καθώς και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ο κ. Καραμανλής είπε ότι ``δεν συμβάλλουν στην προσπάθεια μιας παραγωγικής ατμόσφαιρας τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην εξελισσόμενη προσπάθεια για την επίλυσης του Κυπριακού``.

    ``Αντιθέτως», είπε ο κ. Καραμανλής, ``δημιουργούν σοβαρούς προβληματισμούς``.

    Ανέφερε επίσης ότι στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια εξέτασαν ακόμα τη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της ΕΕ και ιδιαίτερα τις εξελίξεις γύρω από τη Ενωση για τη Μεσόγειο.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στο μεγάλο ενδιαφέρον του κ. Καραμανλή και της κυβέρνησης του για τις εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα, επισημαίνοντας πως ``παρ όλο που υπάρχει συνεχής και καθημερινή ενημέρωση, είχαμε τη δυνατότητα με τον Πρωθυπουργό να κουβεντιάσουμε εκτενώς, όταν έκανε την ευγενική χειρονομία να συνταξιδεύσουμε από τις Βρυξέλες στην Αθήνα, είχαμε δύο ώρες μπροστά μας, κουβεντιάσαμε εκτενώς, αλλά από τότε μέχρι σήμερα έχουμε καινούργιες εξελίξεις, οι οποίες δεν είναι ευχάριστες``.

    ``Εννοώ τις παρενοχλήσεις τόσο στο Αιγαίο, όσο και στο χώρο της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας`` εξήγησε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και τόνισε πως ``η πλήρη ταύτιση απόψεων των δύο κυβερνήσεων δεν είναι σχήμα λόγου, σας διαβεβαιώνω``. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε πως ``υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων, τόσο στις εκτιμήσεις, όσο και στους χειρισμούς που έγιναν και που προβλέπονται και ξεχωριστά και από κοινού από τις δύο κυβερνήσεις. Και εντός της ΕΕ από ζητήματα που αφορούν την ΕΕ αλλά και ιδιαίτερα ζητήματα που αφορούν το χειρισμό του κοινού, εθνικού μας προβλήματος, του Κυπριακού``.

    Επίσης εξέφρασε θερμές ευχαριστίες στον κ. Πρωθυπουργό για την απόλυτη στήριξη, που η ελληνική Κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά προσφέρουν στους χειρισμούς και στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυπριακή κυβέρνηση κάνουν.

    ``Αυτό υπογραμμίζει την καθημερινή, συντονισμένη, άμεση αλληλοενημέρωση και κοινή δράση της Ελλάδας και της Κύπρου``, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και επαναβεβαίωσε ``ότι μέσα στις δύσκολες συνθήκες που σήμερα διερχόμαστε ένεκα και των προκλήσεων από πλευράς της Τουρκίας, έχουμε συναποφασίσει να τηρήσουμε ακόμα πιο στενή και πιο καθημερινή επαφή και βεβαίως η ελληνική Κυβέρνηση είναι πανέτοιμη όποια βοήθεια ζητήσουμε, ακόμα και επιστημονική στήριξη, αν θέλετε, να μας βοηθήσει να την έχουμε αυτή τη στήριξη``.

    Υπογράμμισε επίσης ότι ``η λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι συμφωνημένη, να στηρίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου που προβλέπουν για λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, στην πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, στα πλαίσια της Ομοσπονδίας όπως αυτή περιγράφεται και έχει εγκριθεί από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο``.

    ``Η λύση θα πρέπει να εξευρεθεί από τους Κυπρίους, σε αυτό συμφωνούμε απόλυτα`` είπε και απαντώντας ``σε ορισμένους οι οποίοι ισχυρίζονται ότι αυτό απαλλάσσει δήθεν την ελληνική κυβέρνηση από ευθύνες`` είπε:`` Οταν εμείς λέμε ότι ο κ. Ταλάτ δεν είναι αυτόφωτος, δυστυχώς οδηγείται κι καθοδηγείται από την Τουρκία, η απάντηση η δική μας είναι η αγαστή, καθημερινή συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων, η αδελφική συνεργασία δύο ανεξάρτητων κυρίαρχων κρατών. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους``.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ``υπάρχει πλήρης στήριξη από πλευράς της ελληνικής Κυβέρνησης αλλά υπάρχει και πλήρης συνείδηση ότι η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος και θέλουμε αυτή την ανεξαρτησία να την τονίζουμε, γιατί θέλουμε να την ολοκληρώσουμε αυτή την ανεξαρτησία, απαλλασσόμενοι από την κατοχή, την παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων, απαλλασσόμενοι από τον εποικισμό και αποκαθιστώντας ακριβώς την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία μιας ενωμένης Ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας».

    Επανέλαβε επίσης ότι οι διμερείς σχέσεις είναι σε πολύ καλό επίπεδο, χαιρετίζοντας τη συνεχή ανάπτυξη και εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλους τους τομείς δραστηριότητας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κληθείς να απαντήσει πώς αντιμετωπίζεται το ενιαίο πρόβλημα των προκλήσεων της Τουρκίας, στις θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου και της Κύπρου και ερωτηθείς εάν υπάρχει σχεδιασμός, ο οποίος να υπερκαλύπτει όλα τα ενδεχόμενα που μπορεί να προκύψουν μέσα στο επόμενο επτάμηνο, το οποίο θεωρείται κρίσιμο όσον αφορά στις εξελίξεις στο Κυπριακό, απάντησε: «Ακούγεται και στην Κύπρο συνεχώς, άποψη περί πλάνου Β΄. Ασφαλώς δεν είναι βλέποντας και κάνοντας ».

    ``Ασφαλώς, έχουμε κοινή θέση, ότι υπάρχει πλάνο Α΄ και θα αντικαθίσταται συνεχώς από το πλάνο Α΄. Εννοώ ότι εμείς, όταν λέμε αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για λύση του Κυπριακού, το εννοούμε. Και αυτό είναι το συνεχές καθημερινό μήνυμα μας προς τη διεθνή κοινότητα`` είπε και πρόσθεσε πως ``την ίδια ώρα, καταγγέλλουμε τις κατ εμάς ανεύθυνες και προκλητικές κινήσεις και ενέργειες της Τουρκίας, τόσο στην Κύπρο, όσο και στο Αιγαίο``.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προειδοποίησε ότι ``δεν θα ανεχθούμε μείωση ή περιορισμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό είναι ξεκάθαρο, γίνονται συνεχή διαβήματα, θα δίνουμε καθημερινά τη μάχη και εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στα Ηνωμένα Εθνη και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, ούτως ώστε να ξεσκεπάζεται αυτή η πολιτική της Τουρκίας, εάν και εφόσον συνεχιστεί.``

    ``Από εκεί και πέρα, επαναλαμβάνω, το πλάνο Β΄ για εμάς είναι το πλάνο Α΄. Επιμονή στο διάλογο με καλή θέληση γιατί είναι τεράστιας σημασίας να μην ξαναμπούμε στη γωνιά. Και είναι πιθανόν, μια από τις επιλογές της Τουρκίας με τις προκλήσεις να θέλουν να μας εξωθήσουν σε ενέργειες φυγής από το τραπέζι του διαλόγου για να ξαναμπούν ένα και δύο βήματα μπροστά. Δεν θα το επιτρέψουμε. Είμαστε εμείς μπροστά αυτή τη στιγμή`` πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

    Επεσήμανε δε ότι ``αυτή είναι η διαπίστωση η κοινή και των δύο κυβερνήσεων και θα μείνουμε μπροστά`` υπενθυμίζοντας ότι ``ο κύριος στόχος είναι να λύσουμε το πρόβλημα. Εμείς δεν θέλουμε να συνεχίζεται και να διαιωνίζεται το κυπριακό πρόβλημα γιατί με τη συνέχιση και τη διαιώνιση βαθαίνουν τα τετελεσμένα και θα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη η επίλυση. Ομως δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε ορισμένα περιθώρια. Υπάρχουν ορισμένες αρχές πέραν από τις οποίες δεν μπορούμε να κινηθούμε».

    Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο κ. Καραμανλής είπε πως συμφωνεί απόλυτα με τη θέση όπως την εξέφρασε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, υπογραμμίζοντας ότι ``αισθανόμαστε ότι η πολιτική μας όχι μόνο είναι δεδομένη και ισχυρή, αλλά στηρίζεται σε πολύ ισχυρά όπλα, τα διεθνές δίκαιο, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και βέβαια το ευρωπαϊκό κεκτημένο``.

    ``Αυτή λοιπόν η πολιτική στηρίζεται και προωθείται. Από εκεί και πέρα, μονομερείς ενέργειες στη νοτιοανατολική Μεσόγειο που δεν συνάδουν με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, κάθε άλλο παρά συμβάλουν στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και σχέσεων καλής γειτονίας`` είπε και επανέλαβε πως ``σε τελική ανάλυση στοιχείων που είναι απαραίτητα για την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με τα γειτονικά της κράτη-μέλη της Ενωσης είναι απαραίτητα σε τελική ανάλυση για την ευρωπαϊκή της πορεία``.

    Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση αν «το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου Κύπρου-Ελλάδος ζει ή έχει πεθάνει» ο κ. Καραμανλής είπε με νόημα : «Βεβαίως ζει, με την έννοια ότι η συνεργασία είναι πάντα στενή, όπως ήτανε πάντα και θα συνεχίζει να είναι. Είμαστε δύο χώρες, όπως είπε ο κ. Πρόεδρος, αναμφισβήτητα ανεξάρτητες χώρες, αλλά που έχουν πάρα πολύ δεσμούς και στενή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Και αυτό ίσχυε και θα ισχύει.»

    Μετά τις κοινές δηλώσεις των δύο ανδρών ακολούθησε πρόγευμα εργασίας.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ - ΤΡΟΜΩΔΗΣ ΝΟΣΟΣ

    Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Μιχάλης Πολυνείκης αναφερόμενος στο θέμα της τρομώδους νόσου και την απόφαση της ΕΕ, είπε πως ``σίγουρα δεν μας ικανοποιεί πλήρως η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής``. Σε δηλώσεις του στο περιθώριο εργασιών της Βουλής, ο κ. Πολυνείκης ανέφερε ότι η μη ικανοποίηση της Κύπρου εκφράστηκε και με την αποχή μας και με διευκρίνηση που δώσαμε σε ό,τι αφορά το είδος της ψήφου.

    «Να πω όμως ταυτόχρονα», σημείωσε, «ότι παρά το ό,τι δεν μας ικανοποιεί ιδιαίτερα ο χρόνος μέσα στον οποίο θα διεκπεραιωθεί αυτή η θανάτωση των ζώων, εντούτοις ένα πάρα πολύ θετικό στοιχείο είναι η αποτροπή του εμπάργκο που σχεδιαζόταν, τουλάχιστον, στο επίπεδο του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Ο κ. Πολυνείκης ανέφερε ότι ``είμαστε έτοιμοι πολύ σύντομα να ξεκινήσουμε τον σχεδιασμό στα πλαίσια των προνοιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο να πετύχουμε τις λιγότερες επιπτώσεις από αυτή τη μαζική θανάτωση``.

    Είπε πως αναμένεται η επίσημη απάντηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων για να εφαρμόσουμε το γονοτυπικό έλεγχο και στα αιγοπρόβατα. Πρόσθεσε ότι θα αρχίσουν οι αιμοληψίες στα αιγοπρόβατα ούτως ώστε όταν έρθει η επίσημη απάντηση, να είναι όλα έτοιμα για να ξεχωριστούν τα ανθεκτικά ζώα που δεν θα οδηγηθούν στη θανάτωση.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Την πορεία της κυπριακής οικονομίας και τις εξελίξεις όσον αφορά τη διεθνή οικονομία συζήτησαν την Πέμπτη ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης και οι Πρεσβευτές των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κύπρο. Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη στην οικία του Γάλλου Πρεσβευτή στη Λευκωσία, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο πακέτο Μπαρόζο μέσω του οποίου, όπως είπε, οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούν να δαπανήσουν ένα ποσό το οποίο υπερβαίνει τα 20 δις ευρώ ή περίπου το 1,5% του ΑΕΠ της Ευρώπης, με στόχο να στηριχτούν οι οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών.

    Σημείωσε πως η Κύπρος βρίσκεται «σε μια πολύ καλύτερη θέση» από την υπόλοιπη Ευρώπη με ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και συνθήκες πλήρους απασχόλησης.

    «Παρόλα αυτά εμείς έχουμε ανταποκριθεί σε αυτό το κάλεσμα για αύξηση των κρατικών δαπανών στην οικονομία με το πρόσφατο πακέτο 42 εκ. ευρώ το οποίο έχει εξαγγελθεί» πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως «επιπρόσθετα έχει δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας από τους Γενικούς Διευθυντές των Υπουργείων, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει να εργάζεται για αύξηση του βαθμού υλοποίησης του αναπτυξιακού προϋπολογισμού για το 2009».

    [04] ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΓΑΛΛΙΑΣ

    Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη η επίσημη επίσκεψη, που πραγματοποιεί στη Γαλλία η Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας Κύπρου-Γαλλίας, μετά από πρόσκληση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Την αντιπροσωπία αποτελούν οι Βουλευτές Δημήτρης Συλλούρης, Τάκης Χατζηγεωργίου, Ανδρέας Αγγελίδης και Γιώργος Βαρνάβα. Οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση οι Κύπριοι Βουλευτές, συνοδευόμενοι από τον Πρεσβευτή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Γαλλία Περικλή Νεάρχου, είχαν χωριστές συναντήσεις με τον Υφυπουργό αρμόδιο για Θέματα Αμυνας και Παλαιών Πολεμιστών Jean-Marie Bockel, καθώς και με τον Αντιπρόεδρο της, υπό επανασύσταση, αντίστοιχης Ομάδας Φιλίας με την Κύπρο στη Γερουσία.

    Κατά τη συνάντηση στη Γερουσία, οι Κύπριοι Βουλευτές εξέφρασαν βαθιά εκτίμηση για τη σταθερή προσήλωση της Γαλλίας σε θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου και πανανθρώπινες αξίες που ενέπνευσε η Γαλλική Επανάσταση, καθώς και για τη σημαντική στήριξη που η χώρα αυτή παρέχει, ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και ως ισχυρή ευρωπαϊκή δύναμη, στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

    «Στη βάση, ακριβώς, αυτών των αξιών και αρχών», σημείωσαν οι Κύπριοι Βουλευτές, «πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η ΕΕ, ζητούμε να επιλυθεί το κυπριακό πρόβλημα». Σημειώνοντας τις ειλικρινείς προσπάθειες που καταβάλλονται εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για τη συνέχιση των απευθείας συνομιλιών, οι Κύπριοι Βουλευτές ανέλυσαν τις ουσιώδεις πτυχές του κυπριακού προβλήματος, για την επίλυση των οποίων, ανέφεραν, η Τουρκία φέρει κύρια την ευθύνη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 27 November 2008 - 20:29:23 UTC