Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-11-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΑΘΗΝΑ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
  • [04] ΑΝΟΡΘΩΣΗ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΕΥΧΕΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΑΘΗΝΑ

    Τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και τις σχέσεις μεταξύ Κύπρου - Τουρκίας και Ελλάδας - Τουρκίας θα ανασκοπήσουν στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας με τον Ελληνα ομόλογό του Κάρολο Παπούλια.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για την Αθήνα για την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του ως Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Δημήτρης Χριστόφιας ανέφερε ότι θα προσπαθήσει να έχει «το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, και θα το έχουμε είμαι σίγουρος κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Ελλάδα».

    Πρόσθεσε πως θα έχει «τη χαρά» να έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια τόσο «ως διαπραγματευτικές ομάδες, ως αντιπροσωπείες των δύο χωρών» όσο και συνάντηση με τις συζύγους τους.

    Το βράδυ ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας «θα γίνει η επίσημη υποδοχή. Θα έχω την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και με αντιπροσωπεία της Κυβέρνησης και θα ανασκοπήσουμε τις τρέχουσες εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό και όχι μόνο», δήλωσε και πρόσθεσε πως θα συζητηθούν, επίσης, «η κατάσταση στα Βαλκάνια, οι σχέσεις Κύπρου - Τουρκίας και Ελλάδας - Τουρκίας και οι διμερείς μας σχέσεις με την Ελλάδα, οι οποίες αναπτύσσονται ραγδαία».

    «Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Παπούλια για την πρόσκληση για αυτή την επίσημη επίσκεψη και να ευχηθώ κάθε καλό στον ίδιο και στον ελληνικό λαό», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

    Στη 2η Υπουργική Διάσκεψη ΕΕ-Αφρικής για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη, συμμετείχε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Η Διάσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι στις 24-25 Νοεμβρίου, υπό την προεδρία του αρμοδίου Υπουργού Μετανάστευσης της Γαλλίας Brice Hortefeux. Επικεντρώθηκε σε συγκεκριμένη μεταναστευτική οδό, η οποία περιλαμβάνει χώρες προέλευσης, διέλευσης και προορισμού από την Ευρώπη και από τη Βόρεια, τη Δυτική και την Κεντρική Αφρική.

    Η Υπουργική Διάσκεψη των Παρισίων κατέληξε σε Δήλωση, η οποία έχει τη μορφή προγράμματος τριετούς διάρκειας (2009-2011), το «Πρόγραμμα Συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Αφρικής», το οποίο περιλαμβάνει δράσεις στους τομείς της νόμιμης μετανάστευσης, παράνομης μετανάστευσης και μετανάστευσης και ανάπτυξης, που θα μπορούν να αναληφθούν από όλους τους φορείς που συμμετέχουν στη συνεργασία αυτή. Η εν λόγω Δήλωση περιλαμβάνει, επίσης, τον κατάλληλο μηχανισμό χρηματοδότησης των δράσεων του «Προγράμματος Συνεργασίας» και της διασφάλισης της παρακολούθησης και αξιολόγησης της Ευρω-Αφρικανικής διαδικασίας.

    Σε παρέμβασή του, ο κ. Χρυσοστομίδης εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Κύπρου για τη Δήλωση και το συνημμένο «Πρόγραμμα Συνεργασίας» και τόνισε ότι η Κύπρος υποστηρίζει την εμβάθυνση εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ ΕΕ και των χωρών που βρίσκονται κατά μήκος της Δυτικοαφρικανικής μεταναστευτικής οδού και όχι μόνον. «Η μετανάστευση δεν θα πρέπει να θεωρείται ως απειλή ή ως παράγοντας αποσταθεροποίησης, αλλά ως φαινόμενο που πρέπει να ρυθμιστεί», είπε και πρόσθεσε πως «αν η μετανάστευση υποστηρίζεται από τις σωστές πολιτικές μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη τόσο των χωρών προορισμού, όσο και των χωρών προέλευσης των μεταναστών».

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

    Εχουμε καθήκον και υποχρέωση να προστατεύσουμε αυτά τα κυριαρχικά δικαιώματα(της Κυπριακής Δημοκρατίας) και να τα ενισχύσουμε και είναι αυτό που πράττει η Κυπριακή Δημοκρατία», δήλωσε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, ερωτηθείς για το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει κάτι νεότερο σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Καρογιάν είπε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οτιδήποτε. «Χθες δεν υπήρξε οποιαδήποτε παρενόχληση. Υπήρξαν διαβήματα προς την Τουρκία. Η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει κάνει όλο τον κύκλο των διαβημάτων της και συνεχίζει να βρίσκεται σε εγρήγορση», ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως «όπως πολύ σωστά είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εκχωρούμε κυριαρχικά δικαιώματα. Εχουμε καθήκον και υποχρέωση να προστατεύσουμε αυτά τα κυριαρχικά δικαιώματα και να τα ενισχύσουμε και είναι αυτό που πράττει η Κυπριακή Δημοκρατία», κατέληξε.

    [04] ΑΝΟΡΘΩΣΗ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΕΥΧΕΣ

    O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ευχήθηκε στην Ανόρθωση κάθε καλό, «το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» για τον αγώνα που θα διεξάγει απόψε στο ΓΣΠ με την γερμανική Βέρντερ Βρέμης. Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κλήθηκε να σχολιάσει τον αποψινό αγώνα.

    «Αντιλαμβάνεστε ότι η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αθήνα δεν θα μπορούσε να αναβληθεί ένεκα του σπουδαίου παιγνιδιού της Ανόρθωσης», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και πρόσθεσε θα ήθελα να ευχηθώ στην Ανόρθωση κάθε καλό, το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

    Σε ερώτηση κατά πόσον σκοπεύει να μεταβεί ξανά στην Ελλάδα για να παρακολουθήσει τον αγώνα μεταξύ Παναθηναϊκός - Ανόρθωσης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε πως παρακολουθεί τους αγώνες της Ανόρθωσης «στο εσωτερικό με έδρα το ΓΣΠ». Ερωτηθείς κατά πόσον θα παρακολουθήσει από την Αθήνα τον αποψινό αγώνα Ανόρθωσης - Βέρντερ Βρέμης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε πως εάν έχει τη δυνατότητα θα το κάνει.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 26 November 2008 - 12:29:26 UTC