Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-11-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
  • [02] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΜΕΤΡΑ
  • [03] ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ - ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ - ΚΑΤΑΔΙΚΗ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ - ΤΡΟΜΩΔΗΣ ΝΟΣΟΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

    ``Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τις συνομιλίες για να φτάσουμε σε λύση του Κυπριακού`` δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζοντας ταυτόχρονα ότι στόχος είναι να λύσουμε το πρόβλημα και όχι να καταγγείλουμε με αυταρέσκεια, για μια ακόμα φορά, την Τουρκία ως υπαίτιο ενός ενδεχόμενου νέου αδιεξόδου.

    Σε ομιλία του στην Αντικατοχική εκδήλωση του ΑΚΕΛ για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους στο οδόφραγμα Ορφέα στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ΓΓ του κόμματος, Δημήτρης Χριστόφιας ανέφερε ότι θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να επιτύχει η παρούσα προσπάθεια, που άρχισε ως αποτέλεσμα κύρια των δικών μας πρωτοβουλιών. ``Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τις συνομιλίες επειδή συναντούμε δυσκολίες, ή επειδή διαπιστώνουμε ότι στην παρούσα στιγμή ορισμένες θέσεις της άλλης πλευράς παραμένουν αρνητικές``.

    Ταυτόχρονα, είπε, κρατούμε συνεχώς ενήμερο το διεθνή παράγοντα και ιδιαίτερα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και την ΕΕ στους οποίους υποδεικνύει συνεχώς την ανάγκη να στρέψουν την προσοχή και την επιρροή τους πάνω στην Αγκυρα. ``Η δική μας σωστή πολιτική, οι νουνεχείς χειρισμοί και οι λογικές προτάσεις που καταθέτουμε στο τραπέζι των συνομιλιών, η πολιτική μας βούληση που δεν αμφισβητείται από κανένα, όλα αυτά ανατρέπουν την τουρκική προπαγάνδα ότι τάχα βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά, και βοηθούν ακριβώς το διεθνή παράγοντα να στραφεί προς την Αγκυρα``.

    Αναφερόμενος στην εκδήλωση ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι διαδηλώνουμε και σήμερα την αντίθεσή μας στην κατοχή, την άρνησή μας να συμβιβαστούμε με τη διχοτόμηση, γιατί διχοτόμηση σημαίνει καταστροφή. ``Διαδηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να εργαζόμαστε για να πετύχουμε λύση στο Κυπριακό που να επανενώνει την Κύπρο μας. Να επανενώνει το λαό μας, Ε/κ και Τ/κ``.

    Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους από την Τουρκία, είναι παράνομη και μη γενόμενη. Αυτή είναι η θέση της διεθνούς κοινότητας, πρόσθεσε, έτσι όπως διατυπώνεται σε σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, τα οποία καταδικάζουν την αποσχιστική ενέργεια της Τουρκίας. Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους ήταν η προέκταση της εισβολής του Αττίλα και όσων επακολούθησαν το τραγικό εκείνο καλοκαίρι του 1974, ανέφερε.

    ``Καταδικάζουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας την εισβολή, την κατοχή, τη διαίρεση και το ψευδοκράτος. Και θα εξακολουθήσουμε να καταγγέλλουμε και να καταδικάζουμε το έγκλημα σε βάρος της Κύπρου μέχρι να επιτύχουμε απαλλαγή της πατρίδας μας από την ξένη κατοχή και την επανένωση της χώρας και του λαού μας``.

    Ανεξάρτητα από τις αφορμές που εκμεταλλεύτηκε για να εισβάλει στην Κύπρο, αναντίλεκτο παραμένει το γεγονός ότι η Τουρκία παράνομα εισέβαλε με το στρατό της στην πατρίδα μας, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. ``Με τη φωτιά και το σίδερο επέβαλε τη διαίρεση και την εθνοκάθαρση. Με τον εποικισμό, που συνιστά έγκλημα πολέμου, αλλοίωσε τη δημογραφική σύνθεση του κυπριακού πληθυσμού. Με πράξεις ή παραλείψεις κατέστρεψε ένα σημαντικό μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς``. Και μέχρι σήμερα, πρόσθεσε, εξακολουθεί να κατέχει στρατιωτικά ένα μεγάλο μέρος της χώρας μας. Το έγκλημα του πραξικοπήματος δεν δικαιολογεί, σε καμιά περίπτωση, το ακόμα μεγαλύτερο έγκλημα της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής.

    ``Ας μην κακοφαίνεται λοιπόν στην τουρκική ηγεσία και στην ηγεσία των Τ/κ όταν καταγγέλλουμε την Τουρκία. Ειδικά η τ/κ ηγεσία γνωρίζει ότι πολλοί Τ/κ συμπατριώτες μας δεν αισθάνονται ευτυχείς με το σφιχταγκάλιασμα της Αγκυρας. Αισθάνονται να ασφυκτιούν με την απόλυτη εξάρτηση από την Τουρκία, με τον εποικισμό και όλα τα επακόλουθά του``.

    Απέναντι στο διεθνές δίκαιο, απέναντι στη συνείδηση του κάθε ελεύθερου ανθρώπου σε αυτό τον πλανήτη η Τουρκία είναι ένοχη, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεισημαίνοντας ότι ο μόνος τρόπος να εξιλεωθεί είναι να συνεργαστεί για δίκαιη επίλυση του Κυπριακού. Η Τουρκία, είπε, δεν έχει καμιά θέση στην Κύπρο. ``Πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από το νησί, να τερματίσει τον εποικισμό και να σεβαστεί έμπρακτα την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας``.

    Ο ίδιος ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με δημόσιες δηλώσεις του έχει παραδεχθεί ότι χωρίς να το θελήσει η Τουρκία δεν μπορεί να εξευρεθεί λύση του Κυπριακού, επεσήμανε. Η Αγκυρα, πρόσθεσε, δεν είναι δυνατόν να εξαντλεί την υποχρέωση που ανάλαβε απέναντι στη διεθνή κοινότητα, να συμβάλει δηλαδή στην επίλυση του Κυπριακού, με διαβεβαιώσεις ότι στηρίζει τον κ. Ταλάτ και με αόριστες δηλώσεις ότι τάσσεται υπέρ της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη. ``Δεν αρκεί να δηλώνει ότι είναι υπέρ της εξεύρεσης λύσης και την ίδια ώρα να υποστηρίζει λύση συνομοσπονδίας δύο κρατών. Οι διαβεβαιώσεις της Άγκυρας πρέπει να μεταφραστούν σε συγκεκριμένη πολιτική πράξη υποστήριξης λύσης δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, υποστήριξης του πλαισίου λύσης που έχει συμφωνηθεί``.

    Εμείς, είπε, θέλουμε να λυθεί το Κυπριακό και να υπάρξουν σχέσεις καλής γειτονίας ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και τη Τουρκική Δημοκρατία. Εμείς, συνέχισε, δεν θέλουμε να κρατούμε την Τουρκία, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι, όμηρο της Κύπρου. Στην πραγματικότητα, ανέφερε, είναι η Τουρκία που κρατά όμηρο την Κύπρο, δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και το χειρότερο, διαμηνύει με τη στάση της ότι επιδιώκει να εξακολουθήσει να ελέγχει την Κύπρο και μετά τη λύση.

    Η επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου, του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και στο πλαίσιο των αρχών που έχουν συμφωνηθεί θα είναι προς όφελος του κυπριακού λαού στο σύνολό του, Ε/κ και Τ/κ, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. ``Θα είναι προς όφελος της Κύπρου, αλλά και προς όφελος και της Τουρκίας και της Ελλάδας και της ειρήνης στην περιοχή μας. Αυτή την αλήθεια πρέπει επιτέλους να την κατανοήσουν οι ιθύνοντες στην Αγκυρα``.

    Αναφερόμενος στις απευθείας συνομιλίες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθεί σύντομα η συζήτηση για το θέμα της διακυβέρνησης, εννοώντας - όπως διευκρίνησε - ότι θα έχουν συζητηθεί όλες οι πτυχές αυτού του θέματος και θα υπάρχει μια σαφή εικόνα για τις συγκλίσεις, τις αποκλίσεις και τα περιθώρια περαιτέρω διαπραγμάτευσης. ``Τίποτε δεν πρόκειται να θεωρηθεί συμφωνημένο αν δεν υπάρξει συνολική συμφωνία επί όλων των θεμάτων και όλων των πτυχών που συνθέτουν το κυπριακό πρόβλημα``.

    Κατά συνέπεια, είπε, βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή μιας διαδικασίας που, όπως είχαμε προβλέψει, θα είναι και δύσκολη και επίπονη. Χρειάζεται λοιπόν ψυχραιμία, σύνεση, υπομονή. Χρειάζεται επιμονή σε βασικές αρχές, αποφασιστικότητα και ευελιξία στους χειρισμούς, πρόσθεσε.

    Θα ήταν λάθος, είπε, να βιαστούμε να εξαγάγουμε οριστικά συμπεράσματα για την πορεία των συνομιλιών και πολύ περισσότερο να προβλέψουμε οριστικό ναυάγιο. ``Δεν διακατεχόμαστε από απαισιοδοξία, ούτε βέβαια και επιτρέπουμε στον εαυτό μας αυταπάτες και ευσεβοποθισμούς. Πατούμε γερά στη γη και εξακολουθούμε να δηλώνουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι``.

    Για να μπορέσουν οι συνομιλίες να δώσουν θετικό αποτέλεσμα δεν φτάνει μόνο η δική μας πολιτική βούληση και καλή θέληση, αλλά να υπάρξει η ανάλογη ανταπόκριση και από την άλλη πλευρά, επεσήμανε. ``Με τον κ. Ταλάτ έχουμε συμφωνήσει ότι η λύση θα είναι λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα των ΗΕ. Εχουμε συμφωνήσει, ως θέμα αρχής, ότι η επανενωμένη Κύπρος θα είναι ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια. Εκτιμούμε το γεγονός ότι η τ/κ ηγεσία συμφώνησε σε αυτά τα κρίσιμα θέματα αρχής``.

    Από εκεί και πέρα, βέβαια, αναμένουμε οι προτάσεις που κατατίθενται στο τραπέζι των συνομιλιών να συνάδουν με το περιεχόμενο των αρχών που έχουμε συμφωνήσει, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι όταν συζητούμε για ομοσπονδία, να εννοούμε πραγματικά ομοσπονδία. ``Οταν μιλούμε για ενωμένο κράτος αυτό να είναι πραγματικά ενωμένο και λειτουργικό. Οταν μιλούμε για μια διεθνή προσωπικότητα αυτή πραγματικά να υπάρχει και να εκφράζεται συγκεκριμένα. Αναμένουμε ακόμα να υπάρξει σωστή αντίληψη περί πολιτικής ισότητας``.

    Διότι,εξήγησε, όπως καταγράφεται και στα ψηφίσματα των ΗΕ, πολιτική ισότητα δεν σημαίνει αριθμητική ισότητα, αλλά αποτελεσματική συμμετοχή και των δυο κοινοτήτων στη διακυβέρνηση της χώρας. ``Εμείς σεβόμαστε πλήρως αυτή την αρχή. Γι αυτό και οι δικές μας προτάσεις είναι λογικές, εποικοδομητικές και συνάδουν πλήρως με το συμφωνημένο πλαίσιο της λύσης``.

    Ανεμένει, επίσης, από την τ/κ πλευρά ότι θα υπάρξει κατανόηση για την ανάγκη η λύση να σέβεται και να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων. ``Καμία λύση δεν μπορεί να είναι βιώσιμη, καμία λύση δεν πρόκειται να λειτουργήσει στην πράξη αν θα παραγνωρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και αφήνει μια πικρή γεύση αδικίας στο λαό``.

    Οσον αφορά τις δηλώσεις από τ/κ πλευράς γίνονται για την ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι οι πρώτοι που επειγόμαστε να λυθεί το Κυπριακό είμαστε εμείς που βλέπουμε ότι το πέρασμα του χρόνου παγιώνει τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής και εδραιώνει τη διαίρεση. ``Αρα θεωρούμε αχρείαστες τις παραινέσεις από οπουδήποτε και αν προέρχονται για επιτάχυνση της διαδικασίας``.

    Το δεύτερο που θέλω να παρατηρήσω, συνέχισε, είναι ότι η παρούσα διαδικασία, όπως έχει συμφωνηθεί, μπορεί κάλλιστα να αποδώσει καρπούς και μάλιστα γρήγορα όταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατατίθενται προτάσεις λογικές, προτάσεις που συνάδουν και υπηρετούν το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης.

    ``Θέλω να κάνω ακόμα μια φορά, ξεκάθαρο ότι αν αυτοί που μιλούν για επιτάχυνση της διαδικασίας εννοούν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αυτοαναιρεθεί, απεμπολώντας τις άλλες του υποχρεώσεις και μάλιστα τις διεθνείς του υποχρεώσεις, να γνωρίζουν ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Αλλωστε ένα μεγάλο μέρος αυτών των υποχρεώσεων σχετίζεται άμεσα με την προώθηση λύσης του Κυπριακού και υπηρετεί την υπόθεση της επανένωσης της Κύπρου``.

    Δεν είναι δυνατό, τόνισε, εμείς που εκπροσωπούμε το νόμιμο κράτος να μένουμε μόνιμα εντός Κύπρου και ο κ. Αβτζί και άλλοι εκπρόσωποι της παράνομης οντότητας να αλωνίζουν την Ευρώπη και τον κόσμο και να προπαγανδίζουν την αναβάθμιση και την αναγνώριση δεύτερου κράτους στην Κύπρο, την ώρα μάλιστα που γίνεται διάλογος για λύση του Κυπριακού.

    Χαρακτήρισε επίσης αχρείαστες και αντιπαραγωγικές τις συνεχείς δηλώσεις που γίνονται από τ/κ πλευράς με έντονο το στοιχείο των προσωπικών αναφορών και ευελπιστεί - όπως είπε -ότι στο μέλλον θα αποφεύγονται.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα ενισχύει την υπόθεσή μας, την διαπραγματευτική μας θέση, το αίσθημα σιγουριάς μέσα στο λαό και την αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να εργαστούμε για να έρθουν καλύτερες μέρες. Αντίθετα, είπε, οι δημόσιες αντιπαραθέσεις και μάλιστα η μεταξύ μας διαπραγμάτευση από αέρος διαφόρων πτυχών του Κυπριακού και αχρείαστες είναι και ζημιογόνες.

    ``Δεν ζητούμε την ισοπέδωση των απόψεων και των διαφορών. Ο καθένας έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να διατυπώνει τις απόψεις και τις διαφωνίες του ακόμα και δημόσια. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε όμως ότι ο κατεξοχήν χώρος συζήτησης και διαχείρισης του Κυπριακού είναι το Εθνικό Συμβούλιο. Ο λαός περιμένει από όλους μας, σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, να επιδεικνύουμε συνεχώς αίσθημα ευθύνης στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό``.

    Επαναβεβαίωσε την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει να εργάζεται για την επαναπροσέγγιση και για την καλλιέργεια κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης. ``Θα συνεχίσουμε να αντιπαλεύουμε τον εθνικισμό-σοβινισμό από όπου και αν προέρχεται και όποια προσχήματα και αν επιστρατεύει. Θα συνεχίσουμε να ξεγυμνώνουμε τα λόγια τα μεγάλα που εύκολα καπηλεύονται ιερές έννοιες όπως είναι η πατρίδα και η ελευθερία. Ο εθνικισμός-σοβινισμός, μαζί με τις ξένες επεμβάσεις, αποδείχθηκε ο κακός δαίμονας της Κύπρου. Και δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε αυτό τον κακό δαίμονα να προξενήσει και άλλη ζημιά στην πατρίδα μας``.

    Μαζί με την καταδίκη όλων των τετελεσμένων της κατοχής επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να εργαστούμε σκληρά για τη σωτηρία της Κύπρου, για την επανένωση της χώρας και του λαού μας, είπε και έτεινε χέρι φιλίας και συνεργασίας προς την τ/κ ηγεσία και τους απλούς Τ/κ.

    ``Εκφράζουμε την πεποίθηση πως, αν όλοι θέσουμε πάνω απ όλα και πριν απ όλα το συμφέρον της Κύπρου, μπορούμε να επιτύχουμε λύση του Κυπριακού που να καταστήσει την Κύπρο γη της ειρήνης, γη της ελευθερίας, γη της δημοκρατίας, γη της ασφάλειας για όλα τα παιδιά της, τόπο ευημερίας και προόδου``. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε σκληρά ώστε αυτό το όραμα να γίνει πραγματικότητα, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας καλώντας όλους, Ε/κ, Τ/κ, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους να συστρατευτούμε για να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Κύπρο μας.

    [02] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΜΕΤΡΑ

    Δέσμη προληπτικών μέτρων ύψους 52 εκατομμυρίων ευρώ για στήριξη του κατασκευαστικού και του τουριστικού τομέα, προκειμένου να μην επηρεαστούν από την παγκόσμια οικονομική κρίση, ανακοίνωσε η Κυβέρνηση. Ανακοινώνοντας τα μέτρα, ύστερα τη δεύτερη σύσκεψη για την οικονομία παρουσία των Υπουργών Οικονομικών, Εμπορίου, Εργασίας και Συγκοινωνιών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας έστειλε εκ νέου καθησυχαστικά μηνύματα όσον αφορά την πορεία της οικονομίας, ενώ εξήγγειλε την πρόθεσή του για συναντήσεις με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, τον Υπουργό Οικονομικών και τους επικεφαλής των Τραπεζών για εξέταση ενδεχόμενου προβλήματος ρευστότητας.

    Ειδικότερα, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνουν κονδύλι ύψους 40 εκ. ευρώ για στόχευση για πλήρη υλοποίηση του αναπτυξιακού προϋπολογισμού του κράτους, επίσπευση μεγάλων αναπτυξιακών έργων και έμφαση στην ενίσχυση των κυβερνητικών στεγαστικών προγραμμάτων, παροχή πρόσθετων κονδυλίων, πέραν των προϋπολογισμένων, προς τους Δήμους και τις κοινότητες για υλοποίηση τοπικών έργων και απλοποίηση των διοικητικών μέτρων και των διαδικασιών για υπερπήδηση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων. Οσον αφορά τον τουρισμό, ανακοινώθηκε η λήψη άμεσων μέτρων για απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης αδειών εισόδου από τρίτες χώρες, η δημιουργία αριθμού προξενείων σε χώρες υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος για την Κύπρο και η αύξηση κατά 12 εκ. ευρώ της κρατικής χορηγίας προς τον ΚΟΤ, πέραν της ήδη αυξημένης χορηγίας στον προϋπολογισμό.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξήγησε πως τα περισσότερα από αυτά τα μέτρα είναι προϋπολογισμένα και τώρα προωθείται η επίσπευσή τους. Πρόσθεσε πως στη βάση της νομιμότητας, η Κυβέρνηση θα προσπαθήσει να υλοποιήσει τα μέτρα ακόμη και πριν τη έγκριση του προϋπολογισμού για το 2009 έτσι ώστε με τον νέο χρόνο να προχωρήσει η υλοποίησή τους. Ερωτηθείς για τις ανησυχίες που εκφράζονται αναφορικά με ενδεχόμενο πρόβλημα ρευστότητας στις εμπορικές τράπεζες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως με το ξέσπασμα της κρίσης ο ίδιος είχε ζητήσει ενημέρωση τόσο από τον ΥΠΟΙΚ όσο και τον Διοικητή της ΚΤ για την κατάσταση των κυπριακών τραπεζών, αλλά και για την ρευστότητά τους. Υπογράμμισε όμως ότι η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει και να πάρει ``πρόσθετα μέτρα`` αν υπάρξει ανάγκη, αλλά συνέστησε προσοχή, προκειμένου να μην επηρεαστεί η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης η οποία, όπως είπε, ``δεν αλλάζει``.

    Κληθείς να σχολιάσει τοποθετήσεις ότι αν δεν ληφθούν μέτρα σύντομα ίσως να μην έχουν οι Τράπεζες να δώσουν δάνεια ακόμη και στα νοικοκυριά και θα υπάρξουν απολύσεις, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως εξετάζεται η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων, αλλά έθεσε θέμα ``συναίσθησης ευθύνης απέναντι στο λαό μας, απέναντι στον εαυτό μας, απέναντι στον οικογενειάρχη αν θέλετε``.

    [03] ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ - ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ - ΚΑΤΑΔΙΚΗ

    Γεννήθηκαν όλοι μετά την εισβολή το 1974, που επέφερε εννέα χρόνια μετά την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Ωστόσο φοιτητές και μαθητές σε ολόκληρη την Κύπρο καταδίκασαν την παράνομη αυτή ενέργεια και τόνισαν ότι «Η ειρήνη στην Κύπρο δεν μπορεί να εμποδιστεί» και πως «Η Κύπρος ανήκει στο λαό της». Η εκδήλωση καταδίκης της ανακήρυξης του ψευδοκράτους στη Λευκωσία έγινε σε κλειστό στάδιο με τους μαθητές να κρατούν σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελληνικής καθώς και σημαίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενώ η νεολαία της Λευκωσίας τάχθηκε και υπέρ της επαναπροσέγγισης με τους Τ/κ καθώς και μιας Κύπρου Ενωμένης και Ομοσπονδιακής.

    Αξίωσαν, επίσης, «Ανεξαρτησία, Λευτεριά, Δημοκρατία», επαναβεβαιώνοντας πως στόχος τους είναι να φθάσουν μέχρι και την κατεχόμενη Κερύνεια, σύμβολο του αγώνα του κυπριακού ελληνισμού για την επίτευξη λύσης. Ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα φοιτητών και μαθητών, το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης, κάλυψε η Ελληνίδα ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη, η οποία μεταξύ άλλων επέλεξε να τραγουδήσει το «Καρτέρεμα» από τα 18 Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και στίχους Γιάννη Ρίτσου καθώς και το τραγούδι «Ο Μετανάστης» του Τούρκου συνθέτη Ζιλφού Λιβανελί σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου.

    Την ανακήρυξη του ψευδοκράτους καταδίκασαν με εκδηλώσεις τους και οι μαθητές της Πάφου. Η κύρια αντικατοχική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία 28ης Οκτωβρίου μπροστά από το Δημοτικό Μέγαρο. Μαθητές από όλα τα σχολεία της Επαρχίας μαζεύτηκαν στην πλατεία κρατώντας πλακάτ με αντικατοχικά συνθήματα. Σε δηλώσεις στα ΜΜΕ, οι μαθητές έστειλαν το μήνυμα ότι ως νέοι της Κύπρου δεν αναγνωρίζουν ούτε την κατοχή, αλλά ούτε και το παράνομο καθεστώς των κατεχομένων.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ - ΤΡΟΜΩΔΗΣ ΝΟΣΟΣ

    Εν αναμονή της τελικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την τρομώδη νόσο, η Κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες, ώστε να εξασφαλίσει παράταση χρόνου, με στόχο να πείσει τη Γαλλία να άρει τη θέση της, για απαγόρευση της εμπορίας κρέατος και προϊόντων γάλακτος, που φέρουν την τρομώδη νόσο, σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η νέα συνεδρία της Μόνιμης Κτηνιατρικής Επιτροπής της ΕΕ έχει προγραμματιστεί για τις 26 του τρέχοντος μήνα, ωστόσο η Κύπρος ζητεί παράταση μέχρι το Γενάρη, ώστε να μπορέσει να αναπτύξει τα επιχειρήματα της στην ΕΕ και στις υπόλοιπες 17 χώρες μέλη της, με απώτερο στόχο την αποφυγή της τεράστιας οικονομικής καταστροφής, που έπεται σε περίπτωση που υιοθετηθεί η απόφαση της Γαλλίας.

    Σε δηλώσεις του, μετά από σύσκεψη με κρατικές υπηρεσίες και αγροτικές οργανώσεις για το θέμα , ο Υπουργός Γεωργίας Μιχάλης Πολυνείκης είπε πως «γίνεται προσπάθεια, είμαστε σε επικοινωνία με την ΕΕ, αν είναι δυνατόν να παραταθεί ο χρόνος λήψης της απόφασης, με στόχο να υπάρξει πιο σωστή ενημέρωση, τόσο προς τη Γαλλία, όσο και προς την ΕΕ, αλλά ταυτόχρονα να μπορέσουμε να αναπτύξουμε αυτά τα επιχειρήματα και στις υπόλοιπες χώρες, που θα βοηθήσουν προς την κατεύθυνση υλοποίησης μιας πιο σωστή κατά την άποψη μας απόφασης». Ωστόσο, ανεξαρτήτως των μέτρων που θα ληφθούν και την όποια απόφαση της ΕΕ, ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι το θέμα που λέγεται τρομώδης νόσος «πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, με βάση τα σχέδια που επεξεργάζεται το Υπουργείο του, ώστε να μην υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στον κοινωνικοοικονομικό τομέα.

    Σε ό,τι αφορά την αντικατάσταση των ζώων με ανθεκτικά, ο κ. Πολυνείκης είπε ότι η Κύπρος ήδη έχει υποβάλει προς την ΕΕ τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε αναφορικά με το γονότυπο, που προτείνουν να εφαρμοστεί και στην περίπτωση των αιγών. Είπε πως η Κυβέρνηση αναμένει να εγκριθεί η πρόταση της, με βάση την τεκμηρίωση, αλλά και την έρευνα που έχει διεξαχθεί, σημειώνοντας ότι αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο αριθμός των 80 χιλιάδων αιγών, που χαρακτηρίζεται μολυσμένος, θα μειωθεί και θα υπάρξει δυνατότητα να αφαιρέσουμε τα ζώα εκείνα, τα οποία είναι ανθεκτικά ή μη ανθεκτικά στη νόσο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 14 November 2008 - 18:29:22 UTC