Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-10-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΙΑΚΩΒΟΥ - ΝΑΜΙ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ - ΛΗΞΗ
  • [02] ΥΠΕΞ ΣΥΡΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ - ΚΑΤΑΔΙΚΗ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ

  • [01] ΙΑΚΩΒΟΥ - ΝΑΜΙ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ - ΛΗΞΗ

    Τρεις ώρες διήρκεσε η συνάντηση του Προεδρικού Επιτρόπου, Γιώργου Ιακώβου με τον σύμβουλο του Τ/κ ηγέτη, Οζντίλ Ναμί.

    Η συνάντηση άρχισε στις 3 μετά το μεσημέρι στα γραφεία των ΗΕ στο αεροδρόμιο Λευκωσίας. Ο κ. Ιακώβου επέστρεψε στο Προεδρικό Μέγαρο γύρω στις 18.20 και δεν προέβη σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενόψει της νέας συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τ/κ ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ την ερχόμενη Δευτέρα.

    [02] ΥΠΕΞ ΣΥΡΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ - ΚΑΤΑΔΙΚΗ

    Τα πλέον ειλικρινή συλλυπητήριά της στις οικογένειες των αθώων θυμάτων της επίθεσης αμερικανικών ελικοπτέρων εναντίον ενός αγροκτήματος στο Abu Kamal της Συρίας στις 26 Οκτωβρίου 2008, εξέφρασε η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σημερινή επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρει ότι «οποιεσδήποτε ενέργειες κατά της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών στη Μέση Ανατολή είναι καταδικαστέες και εμποδίζουν την προοπτική για ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».

    «Η Κύπρος υπογραμμίζει τη σημασία της προσήλωσης στις παγκόσμιες αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος προστατεύει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών του ΟΗΕ», καταλήγει η ανακοίνωση.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

    Ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης αναχώρησε για την Τουρκία όπου θα προσφωνήσει και θα συμμετάσχει στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Συνεδρίου Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας 2008 (World Economic Forum on Europe and Central Asia 2008), που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ της 30ης Οκτωβρίου και της 1ης Νοεμβρίου. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, θέμα του Συνέδριου είναι η «διαχείριση των προκλήσεων από την συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας» (Controlling Challenges in Defining a Collaborative Future) και σ αυτό θα συμμετάσχουν Πρόεδροι, Πρωθυπουργοί, Υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομικών από χώρες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας.

    Ακολούθως, ο Υπουργός Οικονομικών θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στην Συνεδρία των Υπουργών Οικονομικών του Eurogroup και τη Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ(ECOFIN), που θα πραγματοποιηθούν στις 3 και 4 Νοεμβρίου, 2008. Στις 5 Νοεμβρίου, ο Υπουργός Οικονομικών θα μεταβεί στην Μόσχα όπου θα συμπροεδρεύσει με τον Υφυπουργό Εμπορίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Stanislav S. Voskresenskiy της Διακυβερνητικής Επιτροπής για Οικονομική Συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας. Στη συνάντηση θα συζητηθούν θέματα που εξετάζει η Διακυβερνητική Επιτροπή και θα υπογραφεί από τους δυο Υπουργούς το «Πρωτόκολλο της 5ης Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής Κύπρου - Ρωσίας για Οικονομική Συνεργασία».

    Κατά την παραμονή του στη ρωσική πρωτεύουσα ο Υπουργός Οικονομικών θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Οικονομικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Alexei Kudrin. Στη συνάντηση των δυο ανδρών θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την περαιτέρω σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου κάτω και από τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η κρίση στις διεθνείς χρηματαγορές και η ύφεση που παρατηρείται στην παγκόσμια οικονομία. Ο Υπουργός Οικονομικών επιστρέφει στην Κύπρο στις 8 Νοεμβρίου.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ

    Υπάρχει δυνατότητα διάθεσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο από την Αίγυπτο το 2013. Αυτό διαπιστώθηκε κατά τις επαφές που είχε μεταξύ 27 και 30 Οκτωβρίου, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδη και άλλοι αξιωματούχοι στην Αίγυπτο. Κατά τις επαφές αυτές διερευνήθηκε το θέμα της προμήθειας φυσικού αερίου στην Κύπρο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, κατά τις επαφές αποφασίστηκε όπως ορισθούν από τις δύο πλευρές, ομάδες δράσης, οι οποίες θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις για περαιτέρω και λεπτομερέστερη συζήτηση του θέματος της προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Αίγυπτο. Η εναρκτήρια συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του δεύτερου δεκαπενθήμερου Δεκεμβρίου. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου της 18ης Ιουνίου 2008, σχετικά με την αγορά και προμήθεια φυσικού αερίου στην Κύπρο, κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργού Πετρελαίων της Αιγύπτου και είχε ως σκοπό τη διερεύνηση της προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο, από την Αίγυπτο.

    Κατά τη συνάντηση του με τον Υπουργό Πετρελαίων της Αιγύπτου, ο κ. Πασχαλίδης αναφέρθηκε στις πολύ καλές και φιλικές σχέσεις που διατηρούν οι δύο χώρες, καθώς και στην αγαστή συνεργασία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας πάνω σε διάφορους τομείς. Αναφερόμενος στις πρόσφατες αποφάσεις της Κυβέρνησης για το έργο του Ενεργειακού Κέντρου, εξήρε τη σημαντικότητα της έλευσης φυσικού αερίου στην Κύπρο. Ακολούθησαν συναντήσεις του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και της συνοδείας του με τον Πρόεδρο και αξιωματούχους της κρατικής εταιρείας αερίου της Αιγύπτου, EGAS (Egyptian Holding Company for Natural Gas). Κατά τις εν λόγω επαφές παρουσιάστηκαν από την πλευρά της EGAS οι δραστηριότητες της, ενώ από την πλευρά της κυπριακής αποστολής παρουσιάστηκαν το έργο του Ενεργειακού Κέντρου και η ανάγκη έλευσης του φυσικού αερίου στην Κύπρο, από το Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας, καθώς και οι κύριες δραστηριότητες της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, από το Διευθυντή Λειτουργίας και Συντήρησης Παραγωγής της Αρχής.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 30 October 2008 - 18:29:29 UTC