Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-10-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΙΝΑΣ
  • [02] ΥΠΕΞ - ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΗΠΑ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΠΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ
  • [04] ΑΥΣΤΡΑΛΟΣ ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΙΝΑΣ

    Την πεποίθηση ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας θα συνεχίσει να διατηρεί την ίδια πολιτική αρχών για την αποτροπή παρεμβάσεων από πλευράς της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας προς τον Αντιπρόεδρο της Κίνας Xi Jinping σε συνάντηση που είχαν στο Πεκίνο.

    Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνάντησή του με τον Αντιπρόεδρο της Κίνας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος βρίσκεται στην Κίνα για να συμμετάσχει στην 7η Σύνοδο Κορυφής της Ευρω-ασιατικής Συνάντησης (ASEM), επεσήμανε τις εξαίρετες και συνεχώς ραγδαία αναπτυσσόμενες σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Κίνας τονίζοντας την αμοιβαία αλληλεγγύη που επικρατεί ανάμεσα στις δύο χώρες.

    Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού ενημέρωσε τον Κινέζο αξιωματούχο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, εξέφρασε την επιθυμία του «για μια Κίνα με δύο πολιτικό-οικονομικά συστήματα και για μια επανενωμένη Κύπρο», σημειώνοντας ότι «η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας αποτελεί μεγάλο στήριγμα για την Κυπριακή Δημοκρατία.

    «Οι θέσεις αρχής της Κίνας είναι υπόδειγμα και για άλλες χώρες Μόνιμα ή μη Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας επισημαίνοντας ότι οι αποφάσεις στη βάση του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας λαμβάνονται και με την ενεργό συμβολή της Κίνας.

    Αναφερόμενος στο γεγονός ότι η Τουρκία έχει καταστεί μη Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «είμαι πεπεισμένος ότι η Κίνα θα συνεχίσει την ίδια πολιτική αρχών για αποτροπή παρεμβάσεων από πλευράς της Τουρκίας, που θα βρίσκονται σε αντίθεση με τις αρχές και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαβεβαίωσε πως γίνεται ό,τι είναι δυνατόν και αναλαμβάνονται πάρα πολλές πρωτοβουλίες για την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αρχών του δικαίου και της νομιμότητας με στόχο την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου, την αποστρατιωτικοποίηση καθώς και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων.

    Αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις Κύπρου Κίνας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τις χαρακτήρισε εξαίρετες και εξέφρασε την επιθυμία για την περαιτέρω ενδυνάμωσή τους σε όλους τους τομείς υπενθυμίζοντας και τη δέσμευση των δύο χωρών για την ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεών τους.

    Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Κίνας απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο Χριστόφια αναφέρθηκε στην πάγια και ξεκάθαρη θέση της Κίνας στο Κυπριακό, προσθέτοντας ότι η χώρα του επιθυμεί την επίτευξη λύσης στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού.

    Ο Κινέζος αξιωματούχος συνεχάρη τον Πρόεδρο Χριστόφια για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει με στόχο την επίλυση του Κυπριακού μέσα από ένα ειρηνικό διάλογο και διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο μέσα από το Συμβούλιο Ασφαλείας για την προώθηση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος βασισμένης στο διεθνές δίκαιο και στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

    Ο κ. Jinping επανέλαβε τη φράση που είχε πει προς τον Πρόεδρο Χριστόφια ο Κινέζος ομόλογός του πρόσφατα, ότι «η Κίνα και η Κύπρος είναι φίλοι παντός καιρού» και σημείωσε ότι η Κίνα επιθυμεί όπως αυτή η παραδοσιακά μακρά φιλία ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο. Πρόσθεσε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βασίζονται στην αλληλοεμπιστοσύνη και στον αλληλοσεβασμό, επισημαίνοντας ότι η χώρα του εκτιμά ιδιαίτερα τις θέσεις της Κύπρου στα εθνικά θέματα της Κίνας.

    Εξάλλου στο πλαίσιο των προσπαθειών ισοσκέλισης του εμπορικού ισοζυγίου Κίνας-Κύπρου, υπάρχουν εισηγήσεις με στόχο την ενδυνάμωση της συνεργασίας στον οικονομικό και τον εμπορικό τομέα, όπως είπε ο Κινέζος αξιωματούχος.

    Σε σχέση με αυτές τις εισηγήσεις, ο Αντιπρόεδρος της Κίνας αναφέρθηκε στην πραγματοποίηση περισσότερων επαφών μεταξύ των εμπορικών επιμελητηρίων των δύο χωρών καθώς και επιχειρηματιών, στη συμμετοχή της Κύπρου σε εμπορικές εκθέσεις και διάφορα άλλα φόρουμ στην Κίνα, στην αύξηση των ποσοστώσεων των κυπριακών εξαγωγών προς τη χώρα του και στην ενθάρρυνση της εισαγωγής κυπριακών προϊόντων στην Κίνα, ενώ σημείωσε ότι διανοίγονται προοπτικές για επενδύσεις ένθεν και ένθεν. Είπε τέλος ότι στον τομέα του τουρισμού υπάρχουν πολλές προοπτικές αύξησης του τουριστικού ρεύματος μεταξύ των δύο χωρών.

    Στη συνάντηση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, από κυπριακής πλευράς, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Κίνα Μάριος Ιερωνυμίδης και η Πολιτικός Διευθυντής στο Υπουργείο Εξωτερικών, Πρέσβης Ρέα Γιορδαμλή.

    [02] ΥΠΕΞ - ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΗΠΑ

    Οι ΗΠΑ αναμένουν από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο να χαρτογραφήσουν την πορεία προς τα εμπρός και ο ρόλος των ΗΠΑ είναι να στηρίξουν τις προσπάθειες, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών Μπράιαν Χουκ, ύστερα από συνάντηση στη Λευκωσία με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού.

    Μιλώντας ύστερα από τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η Κυβέρνηση αναμένει να δει πώς θα είναι πιο χρήσιμη η συμβολή των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι η ε/κ πλευρά καλεί φίλες χώρες, που έχουν ιδιαίτερες σχέσεις με την Τουρκία, να ασκήσουν την επιρροή τους ούτως ώστε η Τουρκία να είναι θετική.

    Πρόσθεσε ότι δηλώσεις που κατά καιρούς ακούγονται από την Αγκυρα δεν έχουν αποδείξει ως τώρα ότι η Τουρκία δεσμεύεται με τη μορφή της λύσης που συζητείται σήμερα στην Κύπρο και εξέφρασε την ελπίδα η εκλογή της Τουρκίας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να μην επηρεάσει το ρόλο που διαδραματίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας στο Κυπριακό.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι η σημερινή συνάντηση με τον κ. Χουκ αποτελεί συνέχεια των συναντήσεων που είχε πρόσφατα με την Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις και τον Υφυπουργό Εξωτερικών Ντάνιελ Φριντ.

    Πρόσθεσε ότι η κύρια αρμοδιότητα του κ. Χουκ είναι οι διεθνείς οργανισμοί και για αυτό συζήτησαν το ρόλο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, τον οποίο η Κυβέρνηση βρίσκει ``πολύ θετικό, χρήσιμο και ωφέλιμο``, προσθέτοντας ότι η ειρηνευτική δύναμη ``έχει διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο όλα αυτά τα χρόνια που εκκρεμεί το Κυπριακό``.

    Ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε τον κ. Χουκ για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, όσον αφορά ``τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, τις προσδοκίες μας, τι περιμένουμε``. Συζήτησαν, επίσης, την εκλογή της Τουρκίας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ``τις ανησυχίες της Κυπριακής Δημοκρατίας`` για την εξέλιξη αυτή, όπως είπε.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΠΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ

    Τις νέες διαδικασίες για την αναθεώρηση και τροποποίηση των τοπικών σχεδίων Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου και των πολεοδομικών ζωνών των κοινοτήτων της υπαίθρου, ανέλυσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης, εξαγγέλλοντας παράλληλα την έναρξη της διαδικασίας συζήτησης των τροποποιήσεων, μεταξύ των εμπλεκόμενων και των εκπροσώπων του κοινού.

    Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι ``βασικότερο συστατικό των νέων διαδικασιών είναι η διασφάλιση της άμεσης ενημέρωσης και συμμετοχής του πολίτη, σε κάθε στάδιο και φάση μιας ιδιαίτερα απαιτητικής διαδικασίας``, προσθέτοντας ότι οι διαδικασίες περιλαμβάνουν παγκοινοτικές συγκεντρώσεις για υποβολή εισηγήσεων, εισηγήσεις από πολίτες και οργανωμένα σύνολα, δημόσιες ακροάσεις, σύσταση Κοινών Συμβουλίων και σεμινάρια για ενημέρωση των κοινοτικών συμβουλίων για τον τρόπο προετοιμασίας των εισηγήσεων που θα υποβάλουν.

    Οπως είπε, ``βασικός στόχος της αναθεώρησης των τοπικών σχεδίων είναι η παροχή ορθολογικού πλαισίου για προστασία και διαχείριση του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου των πόλεων στα πλαίσια της αειφορίας, της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και συνοχής των αστικών περιοχών, και η ικανοποίηση των αναγκών του πληθυσμού για στέγαση, εργασία και επαρκείς υποστηρικτές υπηρεσίες``.

    Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι η όλη διαδικασία, που για πρώτη φορά περιλαμβάνει την εκπόνηση στρατηγικής εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον από τις επιδιωκόμενες τροποποιήσεις του κάθε τοπικού σχεδίου, θα διαρκέσει γύρω στα δύο χρόνια και αναμένεται η δημοσίευση των νέων τοπικών σχεδίων γύρω στο καλοκαίρι του 2010, νοουμένου ότι δεν θα υπάρξει σοβαρή καθυστέρηση σε κάποιες από τις φάσεις της διαδικασίας.

    Σε σχέση με την τροποποίηση των πολεοδομικών ζωνών, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών προγραμματίζει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να επιτύχει την τροποποίηση ή την για πρώτη φορά δημοσίευση πολεοδομικών ζωνών για 340 περίπου κοινότητες της υπαίθρου.

    [04] ΑΥΣΤΡΑΛΟΣ ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΟΣ

    Ο Αυστραλός Υπουργός Εξωτερικών Στέφεν Σμιθ θα επισκεφθεί την Κύπρο στις 27 Οκτωβρίου.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση της αυστραλιανής Υπάτης Αρμοστείας στην Κύπρο, πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του κ. Σμιθ στην Κύπρο, η οποία ``αντανακλά τη σημασία που δίνει η Αυστραλία στην υποστήριξη των ανανεωμένων προσπαθειών του ΟΗΕ για επίλυσης της παρατεταμένης διένεξης στην Κύπρο``.

    Κατά την επίσκεψή στη Λευκωσία, ο κ. Σμιθ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, θα συναντηθεί με τον Κύπριο ομόλογό του Μάρκο Κυπριανού, με τους θα συζητήσει την πορεία των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού και τη δέσμευση της αυστραλιανής Κυβέρνησης να επιφέρει μια νέα εποχή στις σχέσεις μεταξύ Αυστραλίας και ΕΕ.

    Ο κ. Σμιθ θα συναντηθεί επίσης με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγέ Μπρουκ Ζεριχούν, με τον οποίο θα συζητήσουν θέματα που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο.

    Στις επαφές του κ. Σμιθ στο νησί περιλαμβάνεται επίσκεψη στο ανθρωπολογικό εργαστήρι για τους αγνοουμένους, περιοδεία στην γραμμή κατάπαυσης του πυρός, ενώ θα επισκεφθεί το αυστραλιανό σώμα που υπηρετεί στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 24 October 2008 - 17:29:22 UTC