Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-10-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ

    Είναι αφύσικο να υπάρχουν εγγυήσεις - δηλαδή να έχουμε κηδεμόνες - για μια σύγχρονη χώρα, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ερωτηθείς για τη θέση του σε σχέση με το θέμα των εγγυήσεων. Παράλληλα υπογράμμισε πως ποτέ δεν θα τεθεί από τον ίδιο θέμα αποχώρησης από τις συνομιλίες, σημειώνοντας παράλληλα πως ο ίδιος δεν είναι καλός δέκτης πιέσεων και πως «αυτοί που θα πιέσουν, θα κάνουν το αντίθετο από αυτό που επιδιώκουν».

    Σε σχέση εξάλλου με την εκλογή της Τουρκίας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως «αυτοί που γράφουν και που λεν για αποτυχία μεγάλη από εμάς, είναι καλά να ενδιατρίψουν στις διεθνείς σχέσεις καλύτερα και προπάντων να μην τα ρίχνουν σε αυτή την Κυβέρνηση».

    «Η απόφαση από τις διάφορες χώρες να στηρίξουν την Τουρκία δεν ελήφθη χθες. Είναι δουλειά μερικών ετών από πλευράς της Τουρκίας, με πολλή συνέπεια και με πολλά έξοδα αν με ρωτάτε και γι αυτό και έχει πετύχει. Θλίβομαι γι αυτό αλλά ας μην μεμφόμαστε τον εαυτό μας. Εμείς προσπαθήσαμε τους τελευταίους αυτούς μήνες αλλά δυστυχώς τα πράγματα διαπιστώσαμε ότι ήταν προδιαγεγραμμένα σε ό,τι αφορά στη στήριξη της Τουρκίας για να γίνει μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας», επεσήμανε.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη πως η ε/κ πλευρά δεν έχει πολιτική βούληση για λύση και του λεγόμενου πρωθυπουργού ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι δέσμιος της πολιτικής μη λύσης των συνεταίρων του στην Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως «και μόνο από τις δηλώσεις νομίζω οι φίλοι μας, αν έγιναν τέτοιες δηλώσεις, προδίδουν εαυτούς, ποιός έχει και ποιός δεν έχει πολιτική βούληση για λύση στο Κυπριακό. Εγώ αποφεύγω να κάνω δηλώσεις. Οι φίλοι μας άλλη δουλειά δεν κάνουν. Μέχρι που τους ενοχλεί και η λέξη σύντροφος. Από εκεί και πέρα όλα στο τραπέζι θα τα πούμε δεν λέω όλα στο τραπέζι με την παλιά έννοια αλλά θα τα πούμε εκεί», ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως «είναι λυπηρό να κουβεντιάζουμε μέσα και να βγαίνουμε να κατηγορούμε ο ένας τον άλλο έξω, ενώ στις κατ ιδίαν συναντήσεις υπάρχει ένα φιλικό πνεύμα».

    Σε παρατήρηση πως υπάρχει ένας αντίλογος από ε/κ πλευράς πως επένδυσε υπέρ του δέοντος στη φιλία με τον κ. Ταλάτ, ο κ. Χριστόφιας διερωτήθηκε εάν εισηγούνται ότι έπρεπε να επενδύσει στην εχθρότητα και στο μίσος.

    «Και βεβαίως επενδύω στη φιλία. Από εκεί και πέρα, εάν θα φανεί συνεπής ο ένας ή ο άλλος από εμάς στη φιλία είναι κάτι που θα αποδειχτεί στην πράξη», σημείωσε.

    Ερωτηθείς εάν η θέση του Προέδρου του ΔΗΣΥ για διεύρυνση των εγγυήσεων είναι επιζήμια σε αυτή τη φάση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως δεν σχολιάζει δηλώσεις ηγετών των πολιτικών κομμάτων.

    «Εγώ θέλω εκεί στο Εθνικό Συμβούλιο άμα έχουν θέσεις οι πολιτικοί αρχηγοί να τις θέσουν και να πάρουν απαντήσεις και από τον Πρόεδρο. Οταν αρχίσουμε και ο Πρόεδρος με όλους τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων κονταροκτυπήματα και διάλογο σκληρό, νομίζω είναι ζήτω που καήκαμε», όπως είπε χαρακτηριστικά.

    «Εγώ τάσσομαι υπέρ της ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο, εργάζομαι γι αυτή την ενότητα και εργάζομαι ούτως ώστε μέσα από το Εθνικό Συμβούλιο να υπάρχει σύμπνοια και αυτό θα συνεχίσω», πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Ερωτηθείς ποιά είναι η θέση του για το θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Χριστόφιας είπε πως «για μια χώρα σύγχρονη είναι αφύσικο να υπάρχουν εγγυήσεις, να έχουμε δηλαδή κηδεμόνες. Από εκεί και πέρα αυτό το θέμα συζητείται εδώ και 34 τόσα χρόνια ή 30 χρόνια στο τραπέζι των συνομιλιών».

    Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να τεθεί και θέμα Βρετανικών Βάσεων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε πως «δεν μπαίνει αυτή την ώρα τέτοιο θέμα. Να μην κάνουμε τη ζωή μας ακόμα πιο δύσκολη και ακόμα πιο σύνθετη. Δεν είναι στην ημερήσια διάταξη το θέμα αυτό. Δεν θα το συζητήσουμε με τον κ. Ταλάτ. Μακάρι να καταφέρουμε με τον κ. Ταλάτ να φτάσουμε σε συμφωνία για την επανένωση του νησιού μας, για τον τερματισμό της κατοχής, για τον τερματισμό του εποικισμού και το θέμα αυτό είναι θέμα το οποίο, αν θα εγερθεί, θα εγερθεί από τα παιδιά μας στην πορεία».

    Ερωτηθείς πότε θα τεθεί ενδεχομένως από τον ίδιο θέμα αποχώρησης από τις συνομιλίες με τον κ. Ταλατ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε πως «ποτέ από εμένα δεν θα τεθεί θέμα αποχώρησης από τις συνομιλίες».

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Κομισιόν η εμπλοκή της ΕΕ να γίνει στη βάση του Πρωτοκόλλου 10, διότι σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει κάποιους φόβους για το ρόλο του Επιτρόπου Διεύρυνσης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αφού σημείωσε πως το δεύτερο σκέλος δεν το σχολιάσει και δεν επιβεβαιώνει ότι φοβάται τον Ολι Ρεν, πρόσθεσε πως εκείνο που θέλει να επιβεβαιώσει είναι ότι «η όποια παρέμβαση της ΕΕ πρέπει να γίνει στη βάση του Πρωτοκόλλου 10 και των αρχών και των αξιών της ΕΕ».

    Είπε πως ο ίδιος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους ηγέτες της ΕΕ, με τον κ. Μπαρόζο, με τον κ. Πέτεριγκ και με όλους τους ηγέτες και τις ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ανελλιπώς τους ενημερώνει για την πορεία των συνομιλιών.

    «Επειδή ακούονται ψίθυροι ή και τοποθετήσεις φίλων ηγετών που λένε ότι πρέπει να ενημερώνουμε ως απαίτηση των κομμάτων κλπ κλπ , αυτό δεν χρειαζόταν να λεχθεί από τους ηγέτες διότι είναι στα πλαίσια της καθημερινής μου στρατηγικής τακτικής και δράσης αυτό», ανέφερε.

    Ερωτηθείς για τη σημασία της επίσκεψής του στη Μόσχα τον ερχόμενο μήνα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως «έχει τεράστια σημασία όπως και η αυριανή μου αναχώρηση για το Πεκίνο».

    «Η Τουρκία έχει γίνει, δυστυχώς εγώ λέω, μέλος μη μόνιμο του Συμβουλίου Ασφαλείας. Χρειάζεται περισσότερη και πιο στενή επαφή με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και υπογράμμισε πως «η Ρωσία αποτελεί έναν από τα βασικότερα στηρίγματα του αγώνα της Κύπρου, με φοβερή συνέπεια και σίγουρα θα κτίσουμε περαιτέρω πάνω στη φιλία και στη συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών μας, πάνω σε όλους τους τομείς και στον πολιτικό και στον πολιτιστικό και στον οικονομικό, σε όλους ανεξαίρετα τους τομείς».

    Ερωτηθείς εάν η εξέλιξη αυτή στο Συμβούλιο Ασφαλείας θεωρείται μεγάλη αποτυχία για εμάς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «αυτοί που γράφουν και που λεν για αποτυχία μεγάλη από εμάς, είναι καλά να ενδιατρίψουν στις διεθνείς σχέσεις καλύτερα και προπάντων να μην τα ρίχνουν σε αυτή την Κυβέρνηση».

    «Η απόφαση από τις διάφορες χώρες να στηρίξουν την Τουρκία δεν ελήφθη χθες. Είναι δουλειά μερικών ετών από πλευράς της Τουρκίας, με πολλή συνέπεια και με πολλά έξοδα αν με ρωτάτε και γι αυτό και έχει πετύχει. Θλίβομαι γι αυτό αλλά ας μην μεμφόμαστε τον εαυτό μας. Εμείς προσπαθήσαμε τους τελευταίους αυτούς μήνες αλλά δυστυχώς τα πράγματα διαπιστώσαμε ότι ήταν προδιαγεγραμμένα σε ό,τι αφορά στη στήριξη της Τουρκίας για να γίνει μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας», είπε.

    Σε παρατήρηση πως στην Αθήνα υπάρχουν αντιφατικά δημοσιεύματα σε ό,τι αφορά την κατάληξη των συνομιλιών, που μιλούν για Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο και ερωτηθείς εάν στο βάθος του ορίζοντα υπάρχει γι αυτόν μια κατάληξη των συνομιλιών και ένα χρονοδιάγραμμα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «όχι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Οι συνομιλίες μπορούν να καταλήξουν πολύ σύντομα, εάν υπάρχει αλληλοκατανόηση και καλή θέληση και από τις δυο πλευρές, μπορεί και να μην υπάρξει κατάληξη εάν ο καθένας λέει τα δικά του και είναι εντελώς αντίθετα».

    Ερωτηθείς εάν θα συνεχιστούν οι συνομιλίες από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως «η ίδια η διεθνής κοινότητα κάποια στιγμή θα κάνει τις διαπιστώσεις της. Εμείς προσπαθούμε να έχουμε λύση ει δυνατόν αύριο. Εμείς καιγόμαστε μέσα στο καζάνι της κατοχής και όχι η Τουρκία. Η Τουρκία είναι η κατοχική δύναμη. Εχει τις ανάγκες της και τις πιέσεις της η Τουρκία, προσπαθούμε να τις αξιοποιήσουμε».

    «Από εκεί και πέρα θέλω να σας πω ότι με ρώτησαν Γερμανοί βουλευτές φίλοι της Κύπρου σήμερα εάν υπάρξουν πιέσεις. Κάνω ξεκάθαρο ότι προσωπικά δεν προσφέρομαι, δεν είμαι καλός δέκτης πιέσεων. Αυτοί που θα πιέσουν θα κάνουν το αντίθετο από αυτό που επιδιώκουν», κατέληξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 21 October 2008 - 13:29:22 UTC