Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-10-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΟΗΕ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΑ ΟΗΕ
  • [03] ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΟΗΕ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε πως η εκλογή της Τουρκίας σε μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ δεν ευχαριστεί την Κύπρο, προσθέτοντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία ενεργεί προς διάφορες κατευθύνσεις ώστε να αντιμετωπίσει τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε επίσης «παράξενη, παράδοξη και απαράδεκτη τη δήλωση του εκπροσώπου του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Χασάν Ερτσακιτζά, ότι ο κ. Ταλάτ δεν επιθυμεί να τον αποκαλεί σύντροφο ο Πρόεδρος Χριστόφιας, καλώντας «να είναι κύριος στις θέσεις του».

    Σε δήλωση του σήμερα στο περιθώριο γεύματος που παρέθεσε με τη σύζυγο του σε παιδιά με ειδικές ανάγκες στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον Ραδιομαραθώνιο 2008, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ασφαλώς δεν μας ευχαριστεί το γεγονός ότι μια χώρα που κατέχει μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέλους των Ηνωμένων Εθνών, που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα του κυπριακού λαού, εξελέγη μέλος του ΣΑ».

    Επισημαίνοντας πως η εκλογή της Τουρκίας στο ΣΑ, «είναι πλέον μια πραγματικότητα», ανέφερε ότι «πρέπει να δούμε πως και πόσο παρεμβαίνουμε». Πρόσθεσε ότι «οι παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν προς διάφορες κατευθύνσεις ώστε η Τουρκία να μην αποβαίνει εμπόδιο στην έγκριση των οποιωνδήποτε ορθών, βασισμένων σε αρχές ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των οποιωνδήποτε αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών».

    «Θα δραστηριοποιηθούμε περισσότερο, υποδείξαμε προς διάφορες κατευθύνσεις ότι η Τουρκία δεν έπρεπε να γίνει μέλος του ΣΑ, δεν έγινε κατορθωτό να αποσοβηθεί, βλέπουμε μπροστά για να αντιμετωπίσουμε τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ερωτηθείς εάν η Τουρκία έχοντας το πλεονέκτημα του μέλους του ΣΑ θα σκληρύνει περισσότερο τη θέση της στο περιεχόμενο της λύσης ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν είναι τόσο απλό για την Τουρκία, τώρα που είναι μέλος του ΣΑ, να σκληρύνει περισσότερο τη θέση της.

    Επεσήμανε πως τα μέλη του ΣΑ και ιδιαίτερα τα μόνιμα μέλη κατά τη γνώμη του θα απαιτήσουν από την Τουρκία, ως μη μόνιμο μέλος του ΣΑ να τιμήσει αυτή την ιδιότητα και άρα να τιμήσει και υποχρεώσεις.

    Αυτή είναι η δική μου η πεποίθηση, είπε προσθέτοντας πως η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν μπορεί να προδιαγραφεί. «Εμείς θα μελετήσουμε την όλη κατάσταση, ήδη έχουμε κάνει μια αρχική μελέτη και επαναλαμβάνω θα δραστηριοποιηθούμε προς διάφορες κατευθύνσεις ώστε να αποσοβηθεί η όποια σκλήρυνση της θέσης της», επανέλαβε.

    Ταυτόχρονα ο κ. Χριστόφιας διερωτήθηκε πόσο περισσότερο μπορεί η Τουρκία να σκληρύνει τη θέση.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως ζήτησε εμπειρογνωμοσύνη και σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα της Τουρκίας να επηρεάζει προεδρικές δηλώσεις του ΣΑ. Ανέφερε πως κατά την άποψη του η Τουρκία δεν θα έχει αυτή τη δυνατότητα, προσθέτοντας πως «δεν πρέπει να βιαζόμαστε να πούμε ότι η Τουρκία θα αποτελεί τροχοπέδη στην έγκριση ακόμα και προεδρικών δηλώσεων του ΣΑ».

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του εκπροσώπου του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Χασάν Ερτσακιτζά ότι ο Τ/κ ηγέτης δεν επιθυμεί να τον αποκαλεί «σύντροφο» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως η κατάσταση είναι θλιβερή.

    «Πολλές φορές ο ίδιος (ο κ. Ταλάτ) με αποκαλεί σύντροφο», συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσθέτοντας πως η συμπεριφορά του Τ/κ ηγέτη είναι «παράξενη, παράδοξη και απαράδεκτη».

    Διερωτώμενος «εάν η ουσία είναι να σε αποκαλεί ή να τον αποκαλείς σύντροφο ή κύριο», ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως «εάν ο κ. Ταλάτ θέλει να τον αποκαλώ κύριο, θα τον αποκαλώ κύριο, αλλά να είναι κύριος και στις θέσεις του», προσθέτοντας πως «εδώ είναι το θέμα και εδώ είναι το πρόβλημα».

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ακόμα πως ουδέποτε ο κ. Ταλάτ αντέδρασε όταν σε συνάντηση τους τον αποκάλεσε σύντροφο και δήλωσε πως δεν μπορεί να κάνει το μάγο και να υποθέσει γιατί ο κ. Ερτσακιτζά προέβη «στην παράξενη και παράδοξη αυτή κίνηση».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέφυγε να αναφέρει αν στην επόμενη συνάντηση του με τον Τ/κ αναμένεται νέα πρόοδος, τονίζοντας πως δεν μπορεί να τοποθετείται εκ των προτέρων.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΑ ΟΗΕ

    Την απογοήτευση και απαρέσκεια του για την εκλογή της Τουρκίας σε μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, κάνοντας λόγο για μια παράδοξη απόφαση και ένα πισωγύρισμα του ΟΗΕ.

    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο ημερίδας του ΔΗΚΟ στη Λεμεσό με θέμα την Παιδεία, ο Μάριος Καρογιάν, ανέφερε πως «είναι όντως παράδοξο, μια χώρα η οποία καταστρατηγεί τα ψηφίσματα των ΗΕ μια χώρα η οποία κατέχει ένα μέλος των ΗΕ και της ΕΕ, μια χώρα η οποία περιφρονεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και καθημερινά παραβιάζει τον καταστατικό χάρτη των ΗΕ, πώς μπορεί να εκλέγεται ως μη μόνιμο μέλος του ΣΑ».

    «Αυτή η εξέλιξη δεν θα βοηθήσει τα ΗΕ γιατί ακριβώς ένα μήνυμα που βγαίνει είναι ότι τα ΗΕ στο τέλος επικυρώνουν την υποψηφιότητα μιας χώρας η οποία πρώτη περιφρονεί, καταστρατηγεί και παραβιάζει τον καταστατικό χάρτη των ΗΕ», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής. Πρόσθεσε ότι «είναι ένα πισωγύρισμα σε ό,τι αφορά τα ΗΕ γιατί ήταν πάντα ευαίσθητα, ιδιαίτερα με κράτη που είτε παραβίαζαν τα ανθρώπινα δικαιώματα στις δικές τους χώρες, είτε με τις πολιτικές που ακολουθούσαν, καταστρατηγούσαν ή δημιουργούσαν ειρήνη στην περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια».

    Εξέφρασε επίσης την άποψη πως παρά την εξέλιξη αυτή, «δεν νομίζω να έχει αλλάξει η θέση πολλών κρατών μελών που συνεχίζουν να θεωρούν την Τουρκία ως υπαίτιο για τη δημιουργία αστάθειας και μιας συμπεριφοράς που δεν αρμόζει στον ΟΗΕ».

    [03] ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ

    Τη μείωση του συντελεστή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης για την περίοδο μεταξύ 1ης Νοεμβρίου 2008 και 31ης Μαρτίου 2009, ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Συγκεκριμένα, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση για μείωση του συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης για τη χειμερινή περίοδο στα 21 ευρώ ανά 1000 λίτρα από 124,73 ευρώ ανά 1000 λίτρα που ισχύει σήμερα.

    Ανακοινώνοντας την απόφαση μετά το τέλος της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι ο νέος συντελεστής του ειδικού φόρου κατανάλωσης 21 ευρώ ανά 1000 λίτρα «αντιστοιχεί στον ελάχιστο κοινοτικό συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 18 October 2008 - 11:29:21 UTC