Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-10-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΜΠΡΑΟΥΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΜΠΡΑΟΥΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν είχε στο ξενοδοχείο όπου διαμένει στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος ενημέρωσε τον Βρετανό Πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι προσπάθειά του είναι να κρατά τον κ. Μπράουν ενήμερο για τις εξελίξεις, τονίζοντας ότι η επίδραση που μπορεί να έχει το Λονδίνο πάνω στην τουρκική ηγεσία για λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι αξιοπρόσεκτη.

    ``Η προσπάθειά μου είναι να κρατώ ενήμερο τον Βρετανό Πρωθυπουργό για τις εξελίξεις γιατί και οι ιδιαίτερες σχέσεις της Βρετανίας με την Τουρκία και η επίδραση που μπορεί να έχει η Βρετανία πάνω στην τουρκική ηγεσία για λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι αξιοπρόσεκτη και σίγουρα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη``, σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Η συνάντηση των ηγετών της Κύπρου και της Βρετανίας διεξήχθη στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσπάθειά του είναι να ενημερώνει τον κ. Μπράουν ούτως ώστε να γνωρίζει τις θέσεις της Κύπρου όταν συναντάται με την τουρκική ηγεσία.

    ``Προσπαθώ να έχω ενήμερο τον κ. Μπράουν για τις εξελίξεις ούτως ώστε η όποια πιθανή συνάντησή του με την τουρκική ηγεσία να είναι παραγωγική, με την έννοια ότι γνωρίζει τις θέσεις μας και που βρισκόμαστε, τι θέλουμε από την τουρκική ηγεσία, την Τουρκία``, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος στο πλαίσιο της συνάντησής του με το Βρετανό Πρωθυπουργό συναντήθηκε και κατ` ιδίαν μαζί του.

    Ερωτηθείς για την κατ` ιδίαν συνάντηση που είχε με το Βρετανό Πρωθυπουργό, ανέφερε ότι αυτή αφορούσε το Κυπριακό, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

    Σε ερώτηση εάν συζητήθηκε το θέμα των εγγυήσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε σήμερα, αλλά θα εγερθεί στην ώρα του.

    ``Το θέμα των εγγυήσεων θα εγερθεί στην ώρα του. Αυτή την ώρα συζητούμε άλλα πράγματα και θέλουμε συμπαράσταση για άλλα πράγματα. Ασφαλώς είναι στην ημερήσια διάταξη το θέμα των εγγυήσεων``, είπε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι το θέμα των εγγυήσεων αποτελεί για την τουρκική πλευρά κόκκινη γραμμή, σημειώνοντας ότι το ίδιο ισχύει και για την ε/κ πλευρά.

    Δυστυχώς, συνέχισε, ``οι εγγυήσεις μέχρι τώρα δεν ωφέλησαν καθόλου την Κυπριακή Δημοκρατία, λειτούργησαν προς την αντίθετη κατεύθυνση``.

    Ο κυπριακός λαός, είπε, έχει κάθε λόγο να μην θέλει να συνεχιστούν οι εγγυήσεις ``πολύ περισσότερο όταν η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ενταχθεί εξολοκλήρου στην ΕΕ και η Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία ασφαλώς θα συνεχίσει να είναι μέλος της ΕΕ``.

    Ερωτηθείς κατά πόσον το αντιλαμβάνεται αυτό η βρετανική πλευρά, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι το θέμα δεν συζητήθηκε ``διότι δεν είναι τώρα στην ημερήσια διάταξη, είναι γενικά στην ημερήσια διάταξη αλλά δεν έχει την προτεραιότητα``, προσθέτοντας ότι ``μάλλον αυτό το θέμα θα πάει προς τα τελευταία να συζητηθεί``.

    Ενωρίτερα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας συναντήθηκε με την Ομάδα Φιλίας Βελγίου - Κύπρου της Βελγικής Γερουσίας και τον Πρόεδρο της Ομάδας της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη Γκράχαμ Γουάτσον.

    Σε όλες τις τρεις συναντήσεις, είπε, του δόθηκε η δυνατότητα να ενημερώσει τους συνομιλητές του για τις θέσεις της Κύπρου πάνω στις τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού.

    ``Ενδιαφέρονται όλοι πράγματι για την πορεία των συνομιλιών. Θέλω να πω, χωρίς καμιά πρόθεση αυτοπροβολής, ότι όλοι οι συνομιλητές και ο Πρόεδρος της Επιτροπής και οι υπόλοιποι συνομιλητές μου, εκτιμούν και συγχαίρουν για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας γενικότερα και ειδικότερα για τις συνομιλίες``, είπε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι η στάση των συνομιλητών του είναι ενθαρρυντική.

    ``Αυτό με ενθαρρύνει και μου δίνει τη δυνατότητα πιο ελεύθερα να

    ενημερώσω για την κατάσταση που επικρατεί και τη δική μας φιλοσοφία σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού. Δεν θέλω να την επαναλάβω, είναι

    καλά γνωστή, υπεράσπιση αρχών και όλα όσα πολλές φορές έχω τονίσει και επαναλάβει``, πρόσθεσε.

    Γενικά, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις επαφές που είχε μέχρι σήμερα στις Βρυξέλλες.

    Χρηματοοικονομική κρίση -----------------------

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Βρετανός Πρωθυπουργός συζήτησαν επίσης για τη χρηματοοικονομική κρίση.

    ``Συνομιλήσαμε και για τη χρηματοοικονομική κρίση νοουμένου ότι ο κ. Μπράουν είναι ένας από τους πρωταγωνιστές της λήψης συγκεκριμένων μέτρων``, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Είπε επίσης ότι τον ενημέρωσε και για την κατάσταση στην Κύπρο, τόσο για τη χρηματοοικονομική όσο και για την οικονομία.

    ``Τόνισα ότι εμείς ακόμη δεν έχουμε νοιώσει οποιεσδήποτε επιπτώσεις και ελπίζω να μην νοιώσουμε τέτοιες επιπτώσεις``, είπε, προσθέτοντας όμως ότι εάν η κρίση αυτή δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και στη ρίζα της θα επανέρχεται.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε στο Βρετανό Πρωθυπουργό ότι μια σχετική κρατική παρέμβαση είναι αναγκαία ούτως ώστε να αποφεύγονται τέτοιες κρίσεις, λέγοντας ότι ``οι κρίσεις είναι και απότοκο της ασυδοσίας της αγοράς``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 15 October 2008 - 15:29:21 UTC