Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-10-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [02] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
  • [03] ΥΠ. ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΡΟΟΔΟΣ - ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αυτή την περίοδο το Κυπριακό βρίσκεται σε ιδιαίτερα λεπτή και κρίσιμη φάση, δήλωσε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάριος Καρογιάν, τονίζοντας ότι το βασικό ζητούμενο είναι να διαπιστωθεί αν η Τουρκία έχει τη βούληση για λύση του Κυπριακού.

    Μιλώντας στο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων Ανδρέα Πατσαλίδη και Χαράλαμπου Πεττεμερίδη, στα Καννάβια, ο κ. Καρογιάν είπε ότι «το βασικό ζητούμενο είναι να διαπιστωθεί αν η Τουρκία έχει τη βούληση για λύση του Κυπριακού, στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου, των αρχών και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, των συμφωνιών υψηλού επιπέδου και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κανόνων της διεθνούς νομιμότητας».

    Πρόσθεσε ακόμα ότι με την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων, η τουρκική πλευρά έχει εντείνει την αδιαλλαξία της και έχει σκληρύνει τη στάση της και είναι προφανές ότι στόχος της Τουρκίας είναι η επίτευξη λύσης δύο κρατών.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνέχισε ο κ. Καρογιάν, προσήλθε στις πρώτες συναντήσεις των απευθείας διαπραγματεύσεων με ξεκάθαρη πολιτική βούληση για λύση του Κυπριακού στη βάση των αρχών και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, των συμφωνιών υψηλού επιπέδου και των αρχών και των αξιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κατέθεσε με σαφήνεια θέσεις που βρίσκονται στο πλαίσιο των αρχών λύσης του Κυπριακού που προκύπτουν από τις αποφάσεις και τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Σαφής ήταν, επίσης, η καλή του θέληση να εργαστεί για την επιτυχία των απευθείας διαπραγματεύσεων.

    Αναφερόμενος στις αδιάλλακτες και απαράδεκτες θέσεις της τουρκικής πλευράς, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε «ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν επέδειξε ανάλογη πολιτική βούληση και ανάλογη καλή θέληση και ότι συνεχίζει να μιλά απροκάλυπτα για συνεταιρισμό δύο συστατικών κρατών και για τουρκικές εγγυήσεις».

    Ακόμα και από τα πλέον επίσημα διεθνή βήματα, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλλάχ Γκιουλ, και από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, επαναλαμβάνουν κατά τρόπο προκλητικό και απροκάλυπτο ότι η λύση που επιδιώκουν είναι λύση δύο κρατών που θα προκύψει μέσα από διαδικασία παρθενογένεσης.

    Είναι προφανές, τόνισε, «ότι η Άγκυρα δεν έχει τη βούληση για λύση του Κυπριακού. Είναι, επίσης, προφανές και πρόδηλο, είπε, ότι η τουρκική πλευρά επιχειρεί να υπονομεύσει και να νοθεύσει τη βάση των διαπραγματεύσεων και το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού».

    Ο κ. Καρογιάν κάλεσε τα Ηνωμένα Εθνη να ασκήσουν την επιρροή τους στην Αγκυρα για να την επαναφέρουν στη βάση και το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και στη βάση λύσης του Κυπριακού, όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου.

    Αναφερόμενος στις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, είπε ότι «η πλευρά μας παραμένει σταθερή στις θέσεις της και στις αρχές λύσης του κυπριακού προβλήματος, αποδέχεται τη λύση της γνήσιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και στηρίζει τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή».

    Πρόσθεσε ακόμα ότι μια γνήσια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία πρέπει να αποκλείει τις ξένες επεμβάσεις, να τερματίζει τη στρατιωτική κατοχή και τον εποικισμό και να επανενώνει την Κύπρο και το λαό της, την οικονομία και τους θεσμούς της και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων.

    «Πρέπει, επίσης, να διασφαλίζει τη μια και μόνη κυριαρχία, τη μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα και τη μία και μόνη ιθαγένεια», είπε.

    Ευχήθηκε όπως οι απευθείας διαπραγματεύσεις οδηγήσουν στην επίτευξη συμφωνίας για μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, ώστε να επικρατήσουν επιτέλους στην πατρίδα μας συνθήκες μόνιμης ειρήνης και ασφάλειας που θα επιτρέψουν στον κυπριακό λαό να προσβλέπει σε καλύτερες μέρες, σε περαιτέρω πρόοδο και ευημερία.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνέχισε, έχει την καθολική σχεδόν στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου και τις ευχές του κυπριακού λαού.

    Καταλήγοντας, και αναφερόμενος στη θυσία των δύο ηρωομαρτύρων του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα 1955-59, ο κ. Καρογιάν, τόνισε ότι με τη θυσία τους έδειξαν το δρόμο του αγώνα, της τιμής και του καθήκοντος και ότι οφείλουμε να παραδειγματιστούμε από τη θυσία τους και να εργαστούμε για τη δικαίωση τους.

    [02] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

    Η σημερινή τραγική για μας κατάσταση δεν οφείλεται σε θρησκευτικούς λόγους, αλλά στην επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β`, προσθέτοντας ότι το εθνικό ξεκαθάρισμα που επέβαλε στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου η Τουρκία και ο εποικισμός των κατεχομένων αποτελούν τη χείριστη πτυχή του κυπριακού προβλήματος.

    Σε προσφώνηση του προς τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αναστάσιο, κατά το Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, στη Λευκωσία, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε: ``Πέραν των 500 Εκκλησιών μας, στα κατεχόμενα μέρη μας, σιγούν από το 1974. Ξεπεράσαμε ως προς αυτό το σημείο τη χρονική διάρκεια του κλεισίματος των δικών σας Εκκλησιών. Επιπλέον, όλες οι Εκκλησίες μας στα κατεχόμενα έχουν συληθεί. Πολλές από αυτές καταστράφηκαν, άλλες μετατράπηκαν σε μάντρες αλόγων, ζώων, άλλες σε μουσουλμανικά τεμένη, σε αποθήκες, σε στρατόπεδα. Μερικές αφέθησαν απλώς στη φθορά του χρόνου``.

    ``Ζητήσαμε επανειλημμένως να μας επιτραπεί με δικά μας έξοδα να επιδιορθώσουμε αυτούς τους ναούς, οι οποίοι και να αποδοθούν στη λατρεία του Θεού χωρίς μέχρι σήμερα να πάρουμε κάποια απάντηση. Η σύληση και η καταστροφή της θρησκευτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς αποτελεί μόνο μία πτυχή του πολυώδυνου δράματος της πατρίδας μας. Το εθνικό ξεκαθάρισμα που επέβαλε στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου η Τουρκία και ο εποικισμός των κατεχομένων αποτελούν τη χείριστη πτυχή του προβλήματος μας``, πρόσθεσε. ``Ζητούμε Αγιε αδελφέ τη βοήθεια σας. Με την παγκόσμια φήμη της προσωπικότητας σας είμαστε σίγουροι ότι μπορείτε να συμβάλετε στην απάμβλυνση των δεινών μας και στην επικράτηση της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον τόπο μας. Δεν έχουμε αμφιβολία ότι θα πράξετε ότι μπορείτε προς αυτή την κατεύθυνση γι αυτό και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων. Εχουμε την ακράδαντη πεποίθηση ότι και ο Θεός θα έρθει αρωγός``, σημείωσε.

    Στην αντιφώνησή του προς τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας είπε: ``Με συγκίνηση και θερμή προσευχή έχουμε παρακολουθήσει τις θλίψεις που έχει υποφέρει ο ορθόδοξος κυπριακός λαός από τις αδικίες και στυγνές επεμβάσεις ξένων δυνάμεων. Και με θαυμασμό βλέπουμε τις άοκνες προσπάθειες που η Εκκλησία της Κύπρου, υπό τη δυναμική ηγεσία σας, Μακαριώτατε, καταβάλλει για την ενίσχυση και την παρηγοριά του λαού, τη δημιουργική ανάπτυξη όλων των εκκλησιαστικών τομέων και για την τελική δικαίωση των ηρωικών αγώνων του``.

    [03] ΥΠ. ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΡΟΟΔΟΣ - ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

    Στην ανάγκη για εντονότερη προβολή και αναγνωρισιμότητα της Κύπρου παγκόσμια ως προορισμού που προσφέρει μεν τον ήλιο και τη θάλασσα αλλά και πέραν αυτών όλες τις ειδικές μορφές τουρισμού, αναφέρθηκε την Κυριακή ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης.

    Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση για το Δίκτυο Ποδηλατικών Διαδρομών Τροόδους, στις Πλάτρες, ο κ. Υπουργός είπε ότι «ο ποδηλατικός τουρισμός στην προέκτασή του είναι συνυφασμένος με την προσπάθεια για αναζωογόνηση της υπαίθρου, την επάνοδο στα εγκαταλελειμμένα χωριά, την αναχαίτιση της αστυφιλίας, τη διατήρηση και συνέχιση της ζωής και της δραστηριότητας σε απομακρυσμένες περιοχές που τείνουν να φθίνουν».

    Σχετικά με το Δίκτυο Ποδηλατικών Διαδρομών Τροόδους, είπε ότι το έργο αυτό συγχρηματοδοτήθηκε κατά 50% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και 50% από τον ΚΟΤ, και το χαρακτήρισε «ένα αξιόλογο έργο που αναδεικνύει όχι μόνο τις δυνατότητες των ποδηλατικών διαδρομών, αλλά και όλης της ευρύτερης περιοχής Τροόδους».

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

    Η πλευρά μας έχει προσέλθει στις απευθείας διαπραγματεύσεις με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, ταυτόχρονα, όμως, με ένα πνεύμα αισιοδοξίας και σταθερότητας στο στόχο της λύσης, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

    Σε επιμνημόσυνο λόγο της στο μνημόσυνο των εφτά ηρώων της κοινότητας Χολετριών την Κυριακή, η κ. Υπουργός είπε ότι «είμαστε έτοιμοι με την αναγκαία προσήλωση, επιμονή και ευελιξία να φτάσουμε σ ένα έντιμο συμβιβασμό, μια δίκαιη υπό τις περιστάσεις, βιώσιμη και λειτουργική λύση που θα αντικατοπτρίζει τα συμφέροντα εμάς των Κυπρίων και θα επανενώνει τον τόπο, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία, στοιχεία απαραίτητα για τη σταθερότητα και την επιτυχία της λύσης».

    Αναφερόμενη στην λύση του Κυπριακού, είπε ότι «αναζητούμε λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, όπως έχει συμφωνηθεί στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου. Η ομοσπονδιακή Κύπρος θα έχει μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια. Η δε ομοσπονδία θα προνοεί την ύπαρξη πολιτικής ισότητας, όπως αυτή έχει καθοριστεί από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 5 October 2008 - 11:29:22 UTC