Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-10-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΚΡΙΣΗ
  • [03] ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΕΛΟΡΑΣΗ
  • [04] ΚΙΝΕΖΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

  • [01] ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε ενδελεχώς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου μετά τη λήξη της συνεδρίας του σώματος που διήρκεσε περίπου 4 ώρες.

    Διαβάζοντας σχετική ανακοίνωση, ο κ. Στεφάνου πρόσθεσε ότι τα κόμματα κατέθεσαν τις απόψεις τους και μέσα σε ένα δημιουργικό κλίμα έγινε γόνιμη συζήτηση.

    Ερωτηθείς για τη συζήτηση της λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ήταν το δεύτερο θέμα στην ατζέντα και ``ο λόγος που δεν συζητήθηκε είναι ότι πήρε πάρα πολύ χρόνο η ενημέρωση και η συζήτηση γύρω από το κυπριακό. Θα συζητηθεί σε προσεχή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου``. Ηδη πρόσθεσε, τα κόμματα έχουν καταθέσει τις εισηγήσεις τους γι αυτό το θέμα, το οποίο θα συζητηθεί σε προσεχή συνεδρία του σώματος.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για παρέμβαση του κ. Ζεριχούν με στόχο να προωθηθούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι τέτοιου είδους πληροφορίες δεν τις σχολιάζει η κυβέρνηση. ``Εμείς επικεντρωνόμαστε ασφαλώς στη συζήτηση της ουσίας του κυπριακού προβλήματος, γιατί το Κυπριακό δεν επιλύεται με ΜΟΕ αλλά με συμφωνία επί των θεμάτων ουσίας. Ασφαλώς υπάρχει και συμφωνία για ΜΟΕ που έχουν επεξεργαστεί και συμφωνηθεί σε επίπεδο Τεχνικών Επιτροπών και είναι ένα ζητούμενο η υλοποίηση αυτών των μέτρων``.

    Κληθείς επίσης να σχολιάσει ρεπορτάζ ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού, σύμφωνα με το οποίο η τ/κ πλευρά εργοδοτεί ένα διεθνή οίκο ο οποίος ``ειδικεύεται σε αποσχίσεις``, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι δεν έχει διασταυρωθεί η πληροφορία. ``Αυτό που γνωρίζουμε εμείς, είναι το τί εμείς θέλουμε να κάνουμε και αυτό είναι, μέσα από τη λύση να επανενώσουμε τον τόπο μας. Και πιστεύουμε ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα διαφανεί τί πραγματικά θέλει και επιδιώκει ο καθένας. Ο στόχος είναι βεβαίως η λύση και η επανένωση του τόπου``.

    Κατεχόμενα Λιβερά Καταστροφή --------------------------------

    Κληθείς να σχολιάσει ρεπορτάζ ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού για οικολογική καταστροφή στα κατεχόμενα Λιβερά, όπου καταστρέφονται εκτάσεις για να ανεγερθούν σπίτια για αξιωματικούς του κατοχικού στρατού, ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι η εκκρεμότητα στο Κυπριακό και οι συνέπειες της κατοχής έχει παρενέργειες και προβλήματα σε πολλές, αν όχι σε όλες τις πτυχές της ζωής. ``Η περιβαλλοντική καταστροφή είναι ένας από τους πολύ σημαντικούς τομείς και από τη στιγμή που η χώρα είναι διχοτομημένη, υπάρχει κατοχή και το νόμιμο κράτος δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να ασκήσει την εξουσία του και στο κατεχόμενο μέρος, συμβαίνουν δυστυχώς αυτά τα πράγματα που δυστυχώς δεν μπορείς να ελέγξεις``.

    Ψήφισμα ΚΣΣΕ - Τουρκία - Αντιδράσεις

    Οσον αφορά την ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ με την οποία αντιδρά στο πρόσφατο ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Κύπρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος παρέπεμψε στις χθεσινές του δηλώσεις ότι το ψήφισμα αυτό, σε σχέση με το προηγούμενο, είναι ένα άλμα προς τα μπροστά.

    Αναφέρεται - επεσήμανε - η κατοχή, οι αρχές του ΣτΕ για επίλυση του κυπριακού, άλλες αναφορές και είναι γνωστό - συνέχισε - ότι κάθε ψήφισμα, κάθε απόφαση και διεθνές έρεισμα που διέπεται από σωστές θέσεις στο κυπριακό, είναι ένα βήμα για μας και μια έπαλξη αγώνα για προώθηση της λύσης του κυπριακού.

    ``Θεωρούμε ότι αυτό το ψήφισμα είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι μέσα από πρωτοβουλίες έχει αλλάξει το κλίμα διεθνώς``. Σήμερα, πρόσθεσε, η διεθνής κοινότητα με κατανόηση και αποδοχή βλέπει τις θέσεις της ε/κ πλευράς και παραδέχεται ότι έχει διάθεση και βούληση για να φτάσουμε σε μια λύση δίκαιη και βιώσιμη, αμοιβαία αποδεκτή και συμφωνημένη.

    ``Από κει και πέρα νομίζω ότι όταν κάποιος διαβάσει το ψήφισμα μπορεί να κατανοήσει και γιατί αντιδρά η Τουρκία σε αυτό το ψήφισμα. Είναι γιατί οι θέσεις που εκφράζονται σε αυτό ``κονταροχτυπιούνται`` με θέσεις που εκφράζει η τουρκική πλευρά και που απέχουν από θέσεις ψηφισμάτων του διεθνούς οργανισμού.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΚΡΙΣΗ

    Στην εκτίμηση, ότι και η Κύπρος, ``αναπόφευκτα``, θα επηρεασθεί από την παγκόσμια οικονομική κρίση, εάν αυτή συνεχισθεί, προέβη σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, λόγω του ότι, όπως είπε, ``η Κύπρος έχει μία ανοικτή οικονομία, που βασίζεται σε ξένες επενδύσεις, στον τουρισμό και στο εμπόριο``. Για το λόγο αυτόν, ``είναι καθήκον όλων μας, συναινετικά, να καταρτίσουμε εκείνα τα σχέδια και να προβούμε σε εκείνες τις ενέργειες για να διατηρηθεί η ευρωστία και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας``, τόνισε ο κ. Σταυράκης, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της σύσκεψης στα γραφείο του με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και το οικονομικό επιτελείο του κόμματος.

    Σίγουρα, τόνισε ο Υπουργός, ``η Κύπρος έχει μίαν ανοικτή οικονομία, που βασίζεται σε ξένες επενδύσεις, στον τουρισμό και στο εμπόριο και αναπόφευκτα θα επηρεασθεί εάν αυτή η κρίση συνεχισθεί``. Ο κ. Σταυράκης δήλωσε ότι είναι σημαντικό να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα που θα διασφαλίσουν την ``ευρωστία και ανταγωνιστικότητα`` της κυπριακής οικονομίας, προσθέτοντας πως ``υπήρξαν διάφορες σκέψεις για τόνωση της κατασκευαστικής βιομηχανίας, για πιθανή μείωση της φορολογίας στα ακίνητα και στη γη και άλλες πάρα πολύ καλές ιδέες και έχουμε αναλάβει δέσμευση αυτές όλες οι ιδέες και σκέψεις να μελετηθούν σε βάθος σε τεχνοκρατικό επίπεδο και, αν διαφανεί πως είναι προς το συμφέρον της οικονομίας, σίγουρα θα εφαρμοσθούν``.

    [03] ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΕΛΟΡΑΣΗ

    Την εισαγωγή της Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης (ΕΨΤ) η οποία μέχρι το 2011 θα έχει αντικαταστήσει πλήρως τις εκπομπές αναλογικών προγραμμάτων, εξήγγειλαν οι Υπουργοί Συγκοινωνιών και Έργων, Νίκος Νικολαΐδης και Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη στο Υπουργείο Συγκοινωνιών. Οπως ανέφερε ο Υπουργός Συγκοινωνιών, μέχρι το τέλος του 2012 οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να σταματήσουν την προβολή των αναλογικών τηλεοπτικών προγραμμάτων κάτι που προβλέπεται να γίνει στην Κύπρο το 2011.

    Ο κ. Νικολαΐδης, παρουσιάζοντας την εισαγωγή της ΕΨΤ, επεσήμανε ότι η εισαγωγή της ψηφιακής τηλεόρασης θα προσφέρει βελτιωμένες ραδιοτηλεοπτικές υπηρεσίες όπως άριστη ποιότητα εικόνας και ήχου, αυξημένο αριθμό ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων και προηγμένες υπηρεσίες ενημέρωσης, όπως είναι η ετεροχρονισμένη παρακολούθηση προγραμμάτων. Με απόφαση της ΕΕ, είπε, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να σταματήσουν την προβολή αναλογικών προγραμμάτων μέχρι το τέλος του 2012.

    Από τη μεριά του ο Υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε πως η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης θα αντικατασταθεί από την Αρχή Ελέγχου Υπηρεσιών Οπτικοακουστικών Μέσων, της οποίας οι αρμοδιότητες, όπως είπε, θα επεκταθούν πέρα από τον έλεγχο των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών και σε υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων είτε αυτές είναι συνδρομητικές είτε όχι. Ο κ. Συλικιώτης επεσήμανε πως στη νέα ψηφιακή εποχή, θα δοθεί κάθε τεχνική και άλλου είδους στήριξη προς το ΡΙΚ έτσι ώστε να μπορέσει να συνεχίσει την προσφορά του προς τους πολίτες στα πλαίσια πάντα των προνοιών του ευρωπαϊκού δικαίου.

    [04] ΚΙΝΕΖΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Με στόχο τη σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων Κύπρου Κίνας και ιδιαίτερα την προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων στην Κύπρο, ο Υπουργός Οικονομικών, ο Υπουργός Εμπορίου και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ), υποδέχτηκαν αντιπροσωπεία του Παγκινεζικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Βιομηχανίας. Την Παρασκευή το πρωί οι Κινέζοι επιχειρηματίες είχαν συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη, ο οποίος τους εξήγησε τα πλεονεκτήματα της κυπριακής οικονομίας, κυρίως για τους επενδυτές.

    Μετά τη συνάντηση ο κ. Σταυράκης ανέφερε ότι η Κίνα είναι μια τεράστια αγορά δύο δισεκατομμυρίων κατοίκων, η οποία αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, που πλησιάζουν το 10%. Σημείωσε ότι είναι η δεύτερη επίσκεψη ομάδας Κινέζων επιχειρηματιών στην Κύπρο, με τις οποίες ξεκίνησε μια προσπάθεια να αναπτυχθούν οι οικονομικές σχέσεις Κύπρου και Κίνας.

    Ττο Παγκινεζικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Βιομηχανίας είναι το μεγαλύτερο και πιο αντιπροσωπευτικό επιμελητήριο και αριθμεί δύο εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες ιδιωτικές επιχειρήσεις ως μέλη. Ο Πρέσβης της Κίνας στην Κύπρο Τζιάο Για Λι τόνισε ότι "είναι ένα δύσκολο εγχείρημα επειδή είναι μακριά. Αλλά σε μια καινούρια παγκόσμια οικονομική κατάσταση - η οποία τώρα βέβαια περνά από μια πολύ σοβαρή κρίση - βρισκόμαστε σε ένα παγκοσμιοποιημένο χωριό. Είναι μακριά αλλά δεν είναι και μακριά. Γι αυτό θέλουμε να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν εδώ στην Κύπρο, λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουμε εξαιρετικά καλές σχέσεις".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 3 October 2008 - 17:29:22 UTC