Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-09-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΣΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΒΟΥΛΗΣ
  • [03] ΓΕΩΡΓΟ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΣΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στην Κύπρο υπό την αιγίδα των ΗΕ αποτελούν μια μεγάλη ελπίδα για το μέλλον του λαού αυτού του νησιού, που υποφέρει άδικα από τη διαίρεσή του, ανέφερε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Lluis Maria de Puig, στην ομιλία του κατά την έναρξη της φθινοπωρινής συνόδου της ΚΣΣΕ, κατά την οποία θα συζητηθεί και η κατάσταση στην Κύπρο. «Ενα θετικό αποτέλεσμα (των συνομιλιών) θα ήταν ένα παράδειγμα ειρηνικής διαχείρισης μιας διαμάχης και πραγματικά χρειαζόμαστε ένα τέτοιο παράδειγμα τώρα», επεσήμανε ο κ. de Puig.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας θα προσφωνήσει την Τρίτη την ολομέλεια της ΚΣΣΕ. Την 1η Οκτωβρίου θα διεξαχθεί συζήτηση για την κατάσταση στην Κύπρο και θα διεξαχθεί ψηφοφορία επί του ψηφίσματος που περιλαμβάνεται στη σχετική έκθεση του Γερμανού βουλευτή Γιοάχιμ Χόρστερ. Πριν τη συζήτηση θα υπάρξει δήλωση του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ενώπιον της Συνέλευσης.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα των επαφών και δημοσιογραφικών διασκέψεων στο περιθώριο της Συνόδου, που δόθηκε στη δημοσιότητα ο κ. Χριστόφιας θα έχει αύριο το πρωί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Lluis Maria de Puig. Συνάντηση με τον κ. de Puig θα έχει επίσης την 1η Οκτωβρίου και ο κ. Ταλάτ.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΒΟΥΛΗΣ

    Η δεύτερη τακτική σύνοδος της ένατης κοινοβουλευτικής περιόδου υπήρξε ιδιαίτερα παραγωγική σε όλους τους τομείς δράσης του κυπριακού κοινοβουλίου, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου για τα πεπραγμένα της υπό αναφορά κοινοβουλευτικής περιόδου.

    Ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι «οι κοινοβουλευτικές επιτροπές συνήλθαν σε 524 συνεδριάσεις. Η ολομέλεια του σώματος ψήφισε σε νόμους 222 νομοσχέδια και 19 προτάσεις νόμου και ενέκρινε 143 κανονισμούς. Επίσης, μελετήθηκαν 74 αιτιολογικά σημειώματα για την πρόσληψη ή την παράταση υπηρεσιών εκτάκτων υπαλλήλων στο δημόσιο και στον ημικρατικό τομέα».

    Την ίδια περίοδο, πρόσθεσε, «ενεγράφησαν 258 θέματα -πολλά από τα οποία εξετάστηκαν ενδελεχώς από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές- που άπτονται σοβαρών πτυχών της κοινωνικοοικονομικής ζωής του τόπου. Στα ίδια με την προηγούμενη σύνοδο επίπεδα κινήθηκαν και οι υποβαλλόμενες από τους βουλευτές, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ερωτήσεις προς τους καθ ύλην αρμόδιους Υπουργούς». Σημαντικό στοιχείο, επισήμανε, κατά την υπό επισκόπηση σύνοδο «αποτελούν και οι εργασίες της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου, η οποία συνήλθε σε 34 συνεδρίες, με στόχο τη λήψη μαρτυριών για τη διαλεύκανση των γεγονότων της περιόδου 1967-1974. Το υλικό που προέκυψε στοιχειοθετήθηκε, ταξινομήθηκε και τοποθετήθηκε στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα της Βουλής».

    [03] ΓΕΩΡΓΟ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

    Την αναστολή των κινητοποιήσεών τους μέχρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να επιστρέψει από το Στρασβούργο αποφάσισαν οι κλαδικές οργανώσεις των γεωργοκτηνοτρόφων.

    Με σχετική ανακοίνωση, οι κλαδικές οργανώσεις των παραγωγών, εκφράζοντας λύπη «γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να αποχωρήσει από την Κύπρο», επισημαίνουν πως θα βρεθούν ξανά στο Προεδρικό για να επιδιώξουν εκ νέου συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όταν επιστρέψει από το εξωτερικό.

    Οι γεωργοκτηνοτρόφοι σημειώνουν πως στην απόφαση για αναστολή των κινητοποιήσεων τους οδήγησε το γεγονός της πρόωρης, όπως αναφέρουν, αναχώρησης του Προέδρου Χριστόφια για το εξωτερικό αλλά και το «αίσθημα ευθύνης» που τους διακατέχει απέναντι στην κοινωνία αφού ήταν δυνατό οι κινητοποιήσεις να ταλαιπωρούσαν το κοινό.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 29 September 2008 - 17:29:19 UTC