Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 3 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-09-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΜΠΑΤΖΑΝ ΓΓ ΟΗΕ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΕΩΡΓΟ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε πως «προσδοκούμε ότι οι απευθείας συνομιλίες υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα οδηγήσουν στην εξεύρεση λύσης του κυπριακού προβλήματος που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα επανενώνει το έδαφος, τον λαό, τους θεσμούς και την οικονομία της χώρας μας».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι προσδοκούμε σε μια λύση του Κυπριακού που ``θα αποκαθιστά και θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του κυπριακού λαού» και που πρέπει να προέλθει «από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους».

    Δήλωσε ακόμη ότι «το έχουμε επανειλημμένα διακηρύξει, ότι το δικοινοτικό, διζωνικό ομοσπονδιακό κράτος που θα προκύψει θα είναι μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, που εγκαθιδρύθηκε το 1960».

    «Δεν θα είναι ούτε προέκταση της Ανατολίας αλλά και ούτε ένα δεύτερο ελληνικό κράτος. Δεν θα είναι επίσης προϊόν παρθενογένεσης», σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Σε χαιρετισμό του στο 4ο Τακτικό και Εκλογικό Συνέδριο των Ενωμένων Δημοκρατών, τον οποίο διάβασε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «από τις 3 Σεπτεμβρίου εγκαινιάστηκε μια νέα διαδικασία, η οποία είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών πράξεων και πρωτοβουλιών, τις οποίες αναλάβαμε από κοινού με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, από την πρώτη ημέρα της εκλογής μας».

    Πρόσθεσε ότι «αυτές οι πρωτοβουλίες, πρώτον οδήγησαν στο ξεκαθάρισμα της βάσης λύσης στο Κυπριακό και δεύτερον οδήγησαν στη διαπίστωση ότι επιτεύχθηκε πρόοδος σε μερικές Ομάδες Εργασίας και Τεχνικές Επιτροπές».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως «κατανοούμε πλήρως ότι η διαπραγματευτική διαδικασία δεν θα είναι εύκολη υπόθεση αλλά, παρά ταύτα, παραμένουμε σταθεροί στην πορεία μας, υπερασπιζόμαστε τις βασικές αρχές επίλυσης του Κυπριακού και, πιστοί σε αυτές, προσδοκούμε ότι η πορεία αυτή είναι δυνατό να μας οδηγήσει σε συνολική, συμφωνημένη και αμοιβαία αποδεκτή λύση».

    Την ίδια στιγμή όμως, συνέχισε, «είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα όλα τα πιθανά εμπόδια που θα βρούμε στον δρόμο μας».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «σε αυτή μας την προσπάθεια, αναμένουμε από όλους να ενεργήσουν στο ίδιο πνεύμα καλής θέλησης και συμβιβασμού» και για αυτό ακριβώς τον λόγο «πιστώνουμε την τ/κ πλευρά με ανάλογη καλή θέληση και ευελπιστούμε ότι προσέρχεται στις συνομιλίες με πολιτική βούληση, ώστε αυτές να έχουν αίσιο τέλος».

    «Ευελπιστούμε ότι το προτεταμένο δικό μας χέρι καλής θέλησης θα συναντήσει το χέρι της άλλης πλευράς με την ίδια πολιτική βούληση για έναν έντιμο συμβιβασμό», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Δήλωσε ικανοποίηση για το γεγονός ότι ``υπάρχει στο εσωτερικό μας μέτωπο ψηλός βαθμός αποδοχής των ενεργειών μας, τόσο στο επίπεδο του κοινωνικού συνόλου όσο και στο επίπεδο των πολιτικών κομμάτων».

    Οπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «αυτή η αποδοχή στερεώνει ένα αίσθημα ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο που, από τη δική του μεριά, αποτελεί εχέγγυο για τη συνέχιση και την επιτυχία των συνομιλιών και δημιουργεί ένα ισχυρό αίσθημα εγκαρδίωσης για συνέχιση των προσπαθειών μας».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας στον χαιρετισμό του σημείωσε ότι «ο κύριος πολιτικός στόχος όλων μας είναι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος το συντομότερο δυνατό», υποδεικνύοντας ότι «ο χρόνος σίγουρα δεν εργάζεται υπέρ της λύσης, αλλά από την άλλη πλευρά και η αξιολόγηση του περιεχομένου της λύσης δεν μπορεί παρά να έχει ουσιαστική σημασία για όλους μας».

    Επανέλαβε ότι «προσερχόμαστε στις συνομιλίες με κάθε καλή θέληση, ευελιξία στις προσεγγίσεις μας και απέραντη διάθεση για έναν εποικοδομητικό και παραγωγικό διάλογο, την ίδια όμως ώρα δηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τις βασικές αρχές για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του προβλήματός μας».

    Σημείωσε πως «είναι για τούτο που αναλάβαμε από την αρχή πρωτοβουλίες ώστε να σπάσει το αδιέξοδο και να ανοίξει ο δρόμος προς τη λύση».

    «Με πίστη στο όραμα για επανένωση της πατρίδας μας και τηρώντας τις δεσμεύσεις μας ενώπιον ολόκληρου του κυπριακού λαού, στραφήκαμε τόσο προς την κατεύθυνση των συμπατριωτών μας Τουρκοκυπρίων, ώστε μαζί να εργαστούμε για τον κοινό στόχο της λύσης, όσο και προς την κατεύθυνση της διεθνούς κοινότητας, για να αναθερμάνουμε το ενδιαφέρον για λύση του Κυπριακού και επανένωση της Κύπρου», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Πρόσθεσε ότι «οι πρωτοβουλίες αυτές έφεραν αποτελέσματα και τους τελευταίους μήνες γίναμε όλοι μάρτυρες της αλλαγής προς το καλύτερο του συνολικού πολιτικού κλίματος τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «στηριζόμαστε στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου 1977 και 1979, στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, και διεκδικούμε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, που να διασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα του κράτους, χωρίς ξένες εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα».

    ``Διεκδικούμε λύση του Κυπριακού, η οποία θα εγγυάται μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα και πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται και καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και, βεβαίως, λύση σύμφωνη με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    [02] ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΜΠΑΤΖΑΝ ΓΓ ΟΗΕ

    Το Κυπριακό συζήτησε στη Νέα Υόρκη η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη σε δύο χωριστές συναντήσεις με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν και τον Τούρκο ομόλογό της Αλί Μπαμπατζάν.

    Η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι υπενθύμισε στον ΓΓ του ΟΗΕ τις ελληνικές θέσεις στο Κυπριακό.

    Εξάλλου, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών, Μπακογιάννη και Μπαμπατζάν εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο για λύση του Κυπριακού.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΕΩΡΓΟ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ

    Εκκληση προς τους γεωργοκτηνοτρόφους να κάνουν δεύτερες σκέψεις αναφορικά με τις κινητοποιήσεις στις οποίες αναμένεται να προβούν τη Δευτέρα, απηύθυνε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Μιχάλης Πολυνείκης, χαρακτηρίζοντας αχρείαστες τις οποιεσδήποτε μετακινήσεις.

    Ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε πιθανότητα αλλοίωσης του ποσού των 67,5 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα δοθούν στους γεωργοκτηνοτρόφους ως κρατική ενίσχυση.

    Σε δηλώσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, ο Υπουργός ανέφερε ότι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι και ``το αίτημα της κυπριακής Κυβέρνησης να εγκριθεί το ποσό των 67,5 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να έχουμε τη δυνατότητα της κρατικής ενίσχυσης στους γεωργοκτηνοτρόφους``.

    [04] ΚΥΠΡΟΣ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ

    Συνεχίζονται στο σκοπευτήριο του Σπόρτιγκ Κλαπ στο Μινσκ της Λευκορωσίας οι τελικοί του Παγκοσμίου Κυπέλλου Σκοποβολής 2008, στους οποίους συμμετέχουν οι 12 κορυφαίοι σκοπευτές και σκοπεύτριες από κάθε άθλημα.

    Από κυπριακής πλευράς, οι πρωταθλητές και επίλεκτοι για την κορυφαία αυτή διοργάνωση, Γιώργος Αχιλλέως και Αντρη Ελευθερίου, θα αντιμετωπίσουν τη Δευτέρα τους κορυφαίους αντιπάλους τους, μεταξύ των οποίων και οι κάτοχοι των τριών μεταλλίων των τελευταίων Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

    Για την Αντρη Ελευθερίου είναι η δεύτερη συμμετοχή σε τελικούς Παγκοσμίου Κυπέλλου (η προηγούμενη ήταν στη Γρανάδα το 2006). Για τον Γιώργο Αχιλλέως αυτή είναι η πέμπτη. Από τις προηγούμενες τέσσερεις, ο Γιώργος μετρά ένα χρυσό (πέρσι στο Βελιγράδι) και ένα χάλκινο (το 2005 στο Ντουμπάι). Οι άλλες δυο ήταν στη Λευκωσία το 2000 και στη Ρώμη το 2003.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 28 September 2008 - 11:29:14 UTC