Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-09-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΔΑΔ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
  • [02] ΣΤΑΥΡΟΣ ΕΠΑΝΕΙΝΩΝΔΑΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
  • [04] ΚΥΣΑΤΣ - ΠΤΥΧΙΑ ΤΕΙ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΔΑΔ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

    Σε περίπτωση πολιτικής διευθέτησης του Κυπριακού, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) θα μπορούσε να εξετάσει το διακανονισμό που θα επέλθει μεταξύ των μερών και εφόσον τον κρίνει ορθό, ενδεχομένως να διαγράψει υποθέσεις Ελληνοκυπρίων κατά της Τουρκίας που δεν θα έχουν διευθετηθεί μέχρι τότε, δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του ΕΔΑΔ Ζαν Πολ Κοστά.

    Ο κ. Κοστά είπε πάντως πως δεν είναι αισιόδοξος πως οι αποφάσεις του Δικαστηρίου που αφορούν σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία στην Κύπρο θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό το περιεχόμενο μιας πολιτικής διευθέτησης στην Κύπρο, αφού όπως σημείωσε θα υπάρξουν συμβιβασμοί μεταξύ των μερών. Τόνισε παράλληλα πως άλλο είναι η πολιτική διαδικασία επίλυσης διενέξεων και άλλο η νομική διαδικασία ενώπιον δικαστηρίου.

    Ο Πρόεδρος του ΕΔΑΔ έκρινε εξάλλου ως ικανοποιητική την κατάσταση σε ότι αφορά στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Κυπριακή Δημοκρατία ενώ για την επίσκεψή του στην Πράσινη Γραμμή, είπε ότι του θύμισε το τείχος του Βερολίνου.

    Είπε ακόμα πως η εκτέλεση των αποφάσεων του Δικαστηρίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό στην καλή θέληση των κρατών, που έχουν καταδικαστεί.

    Ερωτηθείς για τα κριτήρια επιλογής οκτώ υποθέσεων Ε/κ κατά της Τουρκίας, ως πιλοτικές υποθέσεις, ο κ. Κοστά είπε πως διάλεξαν οκτώ υποθέσεις που ήταν ελαφρώς διαφορετικές η μια από την άλλη ώστε να καλυφθούν όλα τα ζητήματα που μπορεί να επηρεάσουν το Δικαστήριο στη λήψη της απόφασής του για τη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων, κατά πόσον δηλαδή αυτή είναι ένα αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο.

    Ο Πρόεδρος του ΕΔΑΔ πιστεύει ότι, ανάλογα με το χρόνο υποβολής παρατηρήσεων από τα μέρη στο Δικαστήριο για τις υποθέσεις αυτές, το Δικαστήριο δυνατό να ανακοινώσει την απόφασή του μέχρι το τέλος του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου για το κατά πόσο αυτές οι υποθέσεις είναι παραδεκτές ή όχι.

    Αναφορικά με τις 32 υποθέσεις Ε/κ εναντίον της Τουρκίας που αφορούν το περιουσιακό, ο κ. Κοστά είπε πως αυτές θα προχωρήσουν. «Ασφαλώς ελπίζω ότι θα υπάρξει μια πολιτική διευθέτηση που να επιλύει τα μακρόχρονα και πολύ δύσκολα προβλήματα της Κύπρου από το 1974». Πρόσθεσε πως ανέφερε και στον Πρόεδρο Χριστόφια ότι αυτό «δεν σημαίνει ωστόσο ότι απλά πρέπει θα περιμένουν για αυτό» (πολιτική διευθέτηση).

    Σε ερώτηση τί θα συμβεί με υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον του Δικαστηρίου, όταν υπάρξει μια πολιτική λύση, ο κ. Κοστά είπε πως δεν είναι δυνατό να εικοτολογούμε. «Αλλά είναι δυνατό να διαβλέψουμε, και είμαι πολύ προσεκτικός όταν το λέω αυτό, ότι μια πολιτική συμφωνία μεταξύ των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ενός είδους φιλικό διακανονισμό σε πολλές υποθέσεις. Και σε αυτή την περίπτωση θα είναι δυνατό για το Δικαστήριο να ελέγξει κατά πόσον αυτές οι διευθετήσεις είναι σωστές από απόψεως ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αν αυτό ισχύει να διαγραφούν οι υποθέσεις από τον κατάλογο των υποθέσεων του Δικαστηρίου», είπε ο κ. Κοστά. Πρόσθεσε πως σε πολλές λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις αυτό συμβαίνει, εάν δηλαδή κρίνει το Δικαστήριο πως ο φιλικός διακανονισμός είναι ορθός τότε η υπόθεση διαγράφεται.

    Ερωτηθείς σε ποιο βαθμό οι αποφάσεις του Δικαστηρίου για περιπτώσεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο μπορεί να ληφθούν υπόψη στις προσπάθειες για μια πολιτική διευθέτηση του Κυπριακού, ο κ. Κοστά είπε πως δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος επί του θέματος γιατί το πρόβλημα είναι πολιτικό και οι αποφάσεις του Δικαστηρίου καθαρά νομικές. Πρόσθεσε πως εάν υπάρξει μια πολιτική λύση στη χώρα αυτό σημαίνει ότι πιθανόν ο αριθμός των υποθέσεων αυτών κατά της Τουρκίας να μειωθεί και παλιές υποθέσεις να διευθετηθούν.

    Ο κ. Κοστά σημείωσε πάντως πως όταν υπάρχουν επανειλημμένες καταδίκες κρατών για παραβίαση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από ένα κράτος αυτό το κράτος βελτιώνει την κατάσταση. Για παράδειγμα, όπως ανέφερε, στις περιπτώσεις που αφορούν την ελευθερία έκφρασης πολλά κράτη έχουν αλλάξει τη νομοθεσία τους μετά από επανειλημμένες καταδίκες τους από το Δικαστήριο «και ακόμη και η Τουρκία έχει βελτιώσει στο εσωτερικό της σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα».

    Σε ερώτηση κατά πόσο θεωρεί πως μπορεί να υπάρξουν συμβιβασμοί σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο κ. Κοστά ανέφερε πως «εξαρτάται για τι είδους παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων μιλούμε. Είναι ξεκάθαρο πως όταν πρόκειται για πολύ σοβαρά άρθρα της Συνθήκης, το Αρθρο 2, το Αρθρο 3, το Αρθρο 5 είναι δύσκολο να υπάρξει συμβιβασμός», τόνισε.

    Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, σε ό,τι αφορά στα περιουσιακά δικαιώματα αυτά είναι πολύπλοκα, διακυβεύονται πολλά χρηματικά ποσά αλλά μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός.

    Για την κατάσταση στην Κύπρο σε ό,τι αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα, ο κ. Κοστά είπε πως είναι καλή αν και υπάρχουν κάποια προβλήματα τα περισσότερα από τα οποία είναι διαδικαστικής φύσης, ενώ σημείωσε και την έλλειψη εσωτερικών ένδικων θεραπειών. Αναφέρθηκε επίσης σε κάποιες υποθέσεις κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας που εκδικάστηκαν από το Δικαστήριο όπως την υπόθεση Καυκαρή και την υπόθεση Κυπριανού, σημειώνοντας πως κανονικά η νομοθεσία στην Κύπρο θα πρέπει να τροποποιηθεί προκειμένου να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου.

    Σχολιάζοντας τις αλλαγές που επήλθαν τα τελευταία χρόνια στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Δικαστήριο και κατά πόσο έχουν βοηθήσει στην ομαλή λειτουργία του, ο κ. Κοστά τόνισε πως το Πρωτόκολλο 11 που ήταν η πιο σημαντική μεταρρύθμιση τα τελευταία δέκα χρόνια, και με το οποίο υπήρξε συνένωση της Επιτροπής και του Δικαστηρίου σε ένα μόνο Σώμα, ήταν μια πολύ καλή ιδέα. Ωστόσο, όπως εξήγησε, επειδή αφενός αποφασίστηκε όπως το δικαίωμα υποβολής ατομικής αίτησης γίνει αυτόματο και η δικαιοδοσία του Δικαστηρίου να είναι υποχρεωτική και αφετέρου τα κράτη μέλη έχουν αυξηθεί, ο όγκος εργασίας του Δικαστηρίου είναι πολύ μεγάλος και για αυτό η λειτουργία του είναι λιγότερο ομαλή από ότι ήταν και πρέπει να είναι. «Και το κυριότερό μας πρόβλημα τώρα είναι η καθυστέρηση στο χειρισμό αυτών των προσφυγών», ανέφερε.

    Σε ερώτηση για το πώς μπορεί να διευθετηθεί αυτό το θέμα, ο κ. Κοστά ανέφερε πως «έχουμε προσπαθήσει να προωθήσουμε μεταρρυθμίσεις». Μια από αυτές, όπως είπε, είναι το Πρωτόκολλο 14 για το οποίο χρειάζεται ομόφωνη επικύρωση και το οποίο έχει επικυρωθεί εδώ και δυο χρόνια από όλα τα κράτη μέλη εκτός από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Οπως είπε και η Επιτροπή των Σοφών έχει εισηγηθεί ένα αριθμό μεταρρυθμίσεων αλλά όλες είναι όπως το Πρωτόκολλο 14, δηλαδή απαιτούν ομοφωνία των κρατών μελών. «Ετσι προσπαθούμε τώρα να επιφέρουμε όσο το δυνατό περισσότερες μεταρρυθμίσεις μπορούμε χωρίς να μεταρρυθμίσουμε τη Σύμβαση επειδή η εμπειρία δείχνει ότι είναι πολύ δύσκολο και έτσι για παράδειγμα ζητούμε να υποβάλλονται καλύτερες αιτήσεις από τις εγχώριες αρχές, ζητούμε να υπάρχουν αποτελεσματικές εγχώριες θεραπείες, προκειμένου να μειωθεί λίγο η ροή αιτήσεων προς το Στρασβούργο», είπε ο κ. Κοστά.

    Ερωτηθείς αν οι πολίτες εμπιστεύονται το Δικαστήριο ή εάν η αμεροληψία του Δικαστηρίου βρίσκεται υπό αμφισβήτηση, ο κ. Κοστά ανέφερε πως ο πολίτης εμπιστεύεται την αμεροληψία του Δικαστηρίου αλλά είναι απογοητευμένος με την καθυστέρηση που παρατηρείται στο χειρισμό των υποθέσεων. «Ποτέ δεν έχω ακούσει κάποια ιδιαίτερη κριτική για την αμεροληψία του Δικαστηρίου, αλλά ασφαλώς πολλοί άνθρωποι αναμένουν μια απόφαση και απογοητεύονται. Δεν θεωρούν ότι το Δικαστήριο μεροληπτεί αλλά ότι δεν είναι αρκετά αποτελεσματικό», είπε.

    Αναφορικά με το έργο που επιτελεί η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και κατά πόσο μπορεί να τιμωρήσει τις χώρες οι οποίες καθυστερούν να εφαρμόσουν ή δεν εφαρμόζουν τις αποφάσεις του Δικαστηρίου, ο Πρόεδρος του ΕΔΑΔ ανέφερε πως το Πρωτόκολλο 14 προνοούσε για μια λύση σε αυτό το πρόβλημα γιατί δίνει ορισμένες περισσότερες εξουσίες στην Επιτροπή Υπουργών και στο Δικαστήριο. Πρόσθεσε πως επί του παρόντος η Επιτροπή Υπουργών προσπαθεί να ασκήσει πολιτική πίεση πάνω στα κράτη που είναι διστακτικά για να εφαρμόζουν τις αποφάσεις του Δικαστηρίου. Ωστόσο όπως είπε η Επιτροπή Υπουργών αντιμετωπίζει μεγάλο φόρτο εργασίας. «Δεν έχει επαρκές προσωπικό για να χειριστεί το θέμα της εκτέλεσης των αποφάσεων και αυτό είναι ένα μειονέκτημα που πρέπει να βελτιωθεί το συντομότερο δυνατό», είπε.

    Σε παρατήρηση ότι οι αιτητές μπορεί να απευθυνθούν εκ νέου στο Δικαστήριο, ζητώντας επιπρόσθετες αποζημιώσεις, εάν δεν εφαρμοστούν οι αποφάσεις, ο κ. Κοστά είπε πως η εκτέλεση των αποφάσεων του Δικαστηρίου εναπόκειται κατά πολύ στην καλή θέληση των κρατών. «Οταν απουσιάζει η καλή βούληση, είναι πολύ δύσκολο. Μπορείς για παράδειγμα να αυξήσεις τα ποσά των αποζημιώσεων που πρέπει να πληρωθούν από το κράτος. Και συνήθως τα κράτη πληρώνουν την αποζημίωση. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό», ανέφερε, προσθέτοντας πως σε μερικές πολύ σοβαρές υποθέσεις συνήθως τα θύματα λαμβάνουν οικονομική αποζημίωση αλλά, όπως επεσήμανε, «αυτό δεν είναι αρκετό για να υπάρξει πλήρης εφαρμογή της απόφασης», αφού σύμφωνα με το Αρθρο 41 της Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα η δίκαιη ικανοποίηση (just satisfaction) είναι σχετικά αποτελεσματική αλλά όχι επαρκής.

    Σε άλλη ερώτηση για τη δική του προσωπική εμπειρία ως Δικαστής και κατά πόσο υπάρχει κάποια υπόθεση που να τον έχει σοκάρει, μπερδέψει ή εντυπωσιάσει, ο κ. Κοστά είπε πως μια τέτοια υπόθεση είναι η Selmouni εναντίον της Γαλλίας γιατί, όπως είπε, ήταν η πρώτη αφορά που η χώρα του, η Γαλλία, καταδικαζόταν για βασανιστήρια. Η απόφαση, όπως είπε, ήταν ομόφωνη και αυτός ψήφισε υπέρ της καταδίκης της Γαλλίας.

    Αλλη μια πολύ σημαντική απόφαση όπως είπε είναι η Saadi εναντίον της Ιταλίας. Όπως ανέφερε ο κ. Κοστά, στην περίπτωση αυτή η Ιταλία καταδικάστηκε για την εξορία του Saadi σε μια χώρα (την Τυνησία) όπου αντιμετώπισε σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έστω και εάν αυτός ήταν ύποπτος για διασύνδεσή του με την τρομοκρατία.

    Ερωτηθείς τέλος για την επίσκεψή στου στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος του ΕΔΑΔ είπε πως του θύμισε το τείχος του Βερολίνου, σημειώνοντας πως είναι λυπηρό να βλέπει κάποιος μια χώρα διαιρεμένη η οποία θα μπορούσε να ήταν ενωμένη.

    [02] ΣΤΑΥΡΟΣ ΕΠΑΝΕΙΝΩΝΔΑΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

    Στη δημιουργία ψηφιακής βιβλιοθήκης και στην αναζήτηση χώρου για ίδρυση Μουσείου της Κυπριακής Διασποράς προχωρά η Υπηρεσία Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Σταύρος Επαμεινώνδας, στην οποία παρουσιάζει το ρόλο και τους νέους στόχους της Υπηρεσίας.

    Ο ρόλος της Υπηρεσίας, σημειώνει ο κ. Επαμεινώνδας, «είναι συντονιστικός στην Κύπρο και συμβουλευτικός και υποστηρικτικός στο εξωτερικό, ενώ συμμετέχει στη διαμόρφωση ενός προγράμματος πολιτικής και στρατηγικής στην αντιμετώπιση του θέματος της Διασποράς και των επαναπατρισθέντων αλλά, δεν έχει αποκλειστικές αρμοδιότητες και εξουσία να λαμβάνει αποφάσεις».

    Oπως ανέφερε, ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να χαρακτηριστούν ως απόδημοι Κύπριοι και οι οποίοι διαμένουν σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, ξεπερνά τις 500 χιλιάδες, προσθέτοντας ότι «η κυπριακή διασπορά είναι σημαντική, τόσο σε μέγεθος όσο και σε οικονομικό εκτόπισμα».

    Σημείωσε ότι το φαινόμενο της αποδημίας είναι πανάρχαιο, ενώ παροικίες υπήρχαν και στην αρχαιότητα, επισημαίνοντας ότι οι πρώτες σύγχρονες κυπριακές παροικίες δημιουργούνται το 19ο αιώνα σε Ελλάδα, Αίγυπτο, Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη.

    [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

    Η ρομποτική χειρουργική άρχισε να εφαρμόζεται και στην Κύπρο, καθώς σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Λευκωσίας (Ευρωπαϊκό Ουρολογικό Κέντρο Κύπρου) ξεκίνησε να λειτουργεί το σύστημα «da Vinci» με το οποίο έχουν ήδη πραγματοποιηθεί με επιτυχία πέντε επεμβάσεις ουρολογίας.

    Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, το σύστημα «da Vinci» διασφαλίζει μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας, τόσο σε ενδοσκοπικές εγχειρήσεις που πραγματοποιούνται σήμερα με συμβατικούς τρόπους, όσο και σε δύσκολες περιπτώσεις «ανοιχτών» επεμβάσεων που μετατρέπονται σε ενδοσκοπικές επεμβάσεις «ρουτίνας».

    [04] ΚΥΣΑΤΣ - ΠΤΥΧΙΑ ΤΕΙ

    Στην εξέταση των πτυχίων ΤΕΙ ως τίτλων ισότιμων και αντίστοιχων προς πτυχία πανεπιστημιακού επιπέδου στις ειδικότητες «Εργοθεραπεία», «Λογοθεραπεία» και «Φυσικοθεραπεία», αποφάσισε να προχωρήσει το Κυπριακό Συμβούλιο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών (ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ.)

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ., το Συμβούλιο κατά τη συνεδρία του στις 15-16 Σεπτεμβρίου 2008 αποφάσισε ότι μπορεί να προχωρήσει στην εξέταση των πτυχίων με αφορμή το ζήτημα που προέκυψε σε σχέση με το σχέδιο υπηρεσίας για τη θέση «Ειδικός Εκπαιδευτικός» και τους τίτλους σπουδών των ΤΕΙ της Ελλάδας και ύστερα από αιτήματα κατόχων των τίτλων ΤΕΙ στις συγκεκριμένες ειδικότητες.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 19 September 2008 - 9:29:21 UTC