Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-09-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2009
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΑΓΕΛΑΔΟΤΡΟΦΟΙ
  • [04] ΕΚ EuroparlTV

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2009

    Κοινωνικά ευαίσθητος, έντονα αναπτυξιακός και ισορροπημένος είναι ο Ετήσιος Κρατικός Προϋπολογισμός για το 2009, δήλωσε την Τετάρτη ο Υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, παρουσιάζοντας στους δημοσιογράφους, μαζί με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέφανο Στεφάνου, το μόλις εγκριθέντα από το Υπουργικό Συμβούλιο Προϋπολογισμό.

    Σημαντικό στίγμα του Προϋπολογισμού αυτού, όπως ανέφερε ο κ. Σταυράκης, είναι η μεγάλη αύξηση στις κοινωνικές παροχές, ενώ η Κυβέρνηση Χριστόφια τηρεί με τον Προϋπολογισμό αυτό τις υποσχέσεις της για κοινωνικό κράτος, για αύξηση των κοινωνικών παροχών κατά 27% και με έμφαση στην υγεία, στην παιδεία, στον πολιτισμό και στη στεγαστική πολιτική.

    Οπως ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2009 προβλέπει έσοδα, εξαιρουμένων των δανείων, ύψους 6.377 εκατομμυρίων ευρώ, σε σύγκριση με αναθεωρημένα έσοδα 6.088 εκατομμυρίων ευρώ το 2008 και σημειώνοντας αύξηση ύψους 4,7%.

    Ο ρυθμός αύξησης των εσόδων του 2008, όπως είπε, φθάνει το 4,2% σε σύγκριση με 20,4% το 2007, λόγω του προσωρινού χαρακτήρα σημαντικής μερίδας εσόδων.

    Το σύνολο των δαπανών του Προϋπολογισμού του 2009, εξαιρουμένων των αποπληρωμών των δανείων, προϋπολογίζεται στα 7.364 εκατομμυρίων ευρώ σε σύγκριση με προϋπολογισμό 6.642 εκατομμυρίων ευρώ το 2008.

    Η ποσοστιαία αύξηση των προϋπολογιζόμενων δαπανών του 2009 σε σχέση με το 2008 ανέρχεται στο 10,9% και κυμαίνεται περίπου στα ίδια επίπεδα με τα δύο προηγούμενα έτη.

    Οι προβλέψεις για το 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Υπουργός Οικονομικών, είναι για ρυθμό ανάπτυξης 3,7% και για πληθωρισμό 2,5 έως 3,0%, ενώ οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι για δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) και για δημόσιο χρέος 45% του ΑΕΠ.

    Το Πρόγραμμα του Προέδρου Χριστόφια, δήλωσε ο κ. Σταυράκης, άρχισε ήδη να υλοποιείται μέσα στο 2008 με στόχο ένα κοινωνικό κράτος, με παραχώρηση πασχαλινού επιδόματος συνολικής δαπάνης 35 εκατομμυρίων ευρώ, με σημαντική αύξηση κατά 12% του δημόσιου βοηθήματος που ανήλθε συνολικά στα 20,9 εκατομμύρια ευρώ, με αναθεώρηση και ενίσχυση της στεγαστικής πολιτικής που έφθασε συνολικά στο ποσό των 25 εκατομμυρίων ευρώ.

    Υπήρξε επίσης ενίσχυση εισοδημάτων των εγκλωβισμένων, μείωση της τιμής ηλεκτρικού ρεύματος από την ΑΗΚ με το συνολικό ποσόν των 10 εκατομμυρίων ευρώ και αύξηση του κατώτατου μισθού με διεύρυνση των δικαιούχων.

    Στο πλαίσιο της πολιτικής της Κυβέρνησης Χριστόφια, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι προωθείται η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας με μέτρα για προσέλκυση ξένων επενδυτών και με συμφωνία για μεταρρύθμιση του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ).

    Αναφερόμενος στις καινοτομίες του Κρατικού Προϋπολογισμού 2009, ο κ. Σταυράκης δήλωσε ότι γίνεται ``ταυτόχρονη και ολοκληρωμένη υποβολή πρότασης οικονομικής πολιτικής και όχι απλή παράθεση των δαπανών``, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει ``προγραμματισμός έργων και προγραμμάτων με τριετή ορίζοντα`` για τα έτη 2009, 2010 και 2011.

    Το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, όπως είπε ο κ. Σταυράκης, προβλέπει για ``ισχυρή και ανταγωνιστική οικονομία`` και για ``ενίσχυση του κοινωνικού κράτους``, στο πλαίσιο του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για μακροοικονομική σταθερότητα και με τη δέσμευση για διατήρηση δημοσιονομικού πλεονάσματος και μείωση του δημόσιου χρέους.

    Με τον αναπτυξιακό προσανατολισμό του Κρατικού Προϋπολογισμού 2009, είπε ο Υπουργός Οικονομικών, προβλέπεται αύξηση 16,2% των αναπτυξιακών δαπανών, οι οποίες από 948 εκατομμύρια ευρώ θα φθάσουν στο ποσό των 1.101 εκατομμυρίων ευρώ, με τα νέα μεγάλα έργα πέραν του ενός εκατομμυρίου ευρώ να ξεπερνούν τα τριάντα.

    Για το στόχο της δημοσιονομικής σταθερότητας, ο κ. Σταυράκης ανέφερε πως θα υπάρξει σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους που θα περιορισθεί κατά το 2009 στο 45% του ΑΕΠ.

    Ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση του Κρατικού προϋπολογισμού 2009 και στις προκλήσεις και κινδύνους που θα αντιμετωπίσει η κυπριακή οικονομία.

    Οι κίνδυνοι προκύπτουν, είπε, από τη συνέχιση της πτωτικής πορείας στις χρηματιστηριακές αγορές σε παγκόσμιο επίπεδο και την επιβράδυνση της οικονομικής μεγέθυνσης, από την πιθανή αύξηση της τιμής του πετρελαίου σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών των τροφίμων, που θα προκαλέσουν ενδεχομένως πληθωριστικές πιέσεις, ενώ γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή την Κύπρου θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό.

    Στις προκλήσεις, που ενδεχομένως, να αντιμετωπίσει η κυπριακή οικονομία είναι και η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της κατασκευαστικής βιομηχανίας.

    Σχετικά με τα προβλεπόμενα έσοδα, ο Υπουργός ανέφερε πως αυτά υπολογίζονται στα 6,4 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ κατά το 2009, έναντι 6,1 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2008, δηλαδή εκτιμάται ότι θα υπάρξει μία αύξηση 4,7%, έναντι αυξήσεως 4,2% το 2008.

    Από τα έσοδα αυτά, εκτιμάται ότι οι άμεσοι φόροι θα έχουν μίαν αύξηση 4,4%, ενώ οι έμμεσοι φόροι αύξηση 5,5%.

    Για τις δημόσιες δαπάνες, εξαιρουμένων των αποπληρωμών, ο κ. Σταυράκης ανέφερε ότι κατά το 2009 θα ανέλθουν σε 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 6,6 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά το 2008, δηλαδή θα υπάρξει αύξηση των δαπανών κατά 10,9%, έναντι 13% το 2008.

    Σχετικά με τα δημόσια έσοδα, ο Υπουργός είπε ότι δεν θα υπάρξει επιβολή νέων φορολογιών, εκτός των υποχρεώσεων της Δημοκρατίας που πηγάζουν από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ενώ πλείστες άλλες χώρες αυξάνουν τη φορολογία. Παράλληλα, πρόσθεσε, θα υπάρξουν σημαντικές μειώσεις σε υφιστάμενους φόρους και τέλη.

    Οπως ανέφερε ο κ. Σταυράκης, θα υπάρξει για παράδειγμα μείωση του εταιρικού φόρου των ημικρατικών οργανισμών στο 10%, καθώς και μείωση της έκτακτης εισφοράς για την άμυνα στους τόκους του ΤΚΑ από 10% σε 3%.

    Μείωση θα υπάρξει και στο φόρο κατανάλωσης επί του πετρελαίου θέρμανσης, από 0,12 ευρώ σε 0,02 ευρώ το λίτρο, από την 1η Νοεμβρίου 2008 μέχρι και την 31η Μαρτίου 2009, με παράλληλη παραχώρηση οικονομικής βοήθειας στους κατοίκους ορεινών περιοχών, συνολικού ύψους 85 ευρώ ανά άτομο για τη χειμερινή περίοδο.

    Η κατάρτιση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2009, δήλωσε ο κ. Σταυράκης, έγινε με τριετή ορίζοντα, 2009-2011, με τα αναπτυξιακά έργα να δημιουργούν μελλοντικές δεσμεύσεις και λαμβάνοντας υπόψη την ανελαστικότητα των δαπανών και κυρίως τις απολαβές προσωπικού, ενώ λήφθηκε επίσης υπόψη πρόνοια για πιθανή επιβράδυνση των εσόδων, καθώς και η διεθνής οικονομική ύφεση.

    Στο πλαίσιο του τρίπτυχου ``Ανάπτυξη, Σταθερότητα και Ευημερία``, τόνισε ο κ. Σταυράκης, η κοινωνική συνοχή ενισχύεται, με την εφαρμογή σειράς μέτρων για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ευπαθών κυρίως ομάδων του πληθυσμού.

    Το σύνολο των κοινωνικών παροχών τα τελευταία χρόνια, πρόσθεσε, παρουσίασε σημαντική άνοδο και, συγκεκριμένα, οι κοινωνικές παροχές, δηλαδή τα άμεσα χορηγήματα προς τους δικαιούχους, από τα 569 εκατομμύρια ευρώ το 2004, ανήλθαν σε 816 εκατομμύρια ευρώ το 2008``, παρουσίασαν δηλαδή αύξηση 43,4%.

    Οπως ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, κατά το 2009 οι κοινωνικές παροχές θα διευρυνθούν περαιτέρω κατά 26,5% και θα φθάσουν στα 1.032 εκατομμύρια ευρώ το 2009.

    Για το ποσοστό υλοποίησης των προϋπολογιζόμενων αναπτυξιακών δαπανών, ο κ. Σταυράκης ανέφερε πως το ποσοστό αυτό κατά το 2006 ήταν 80% ενώ το 2007 διαμορφώθηκε οριακό πιο κάτω στο 77%.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, το 2008 υπολογίζεται ότι το ποσοστό υλοποίησης των αναπτυξιακών δαπανών θα φθάσει ή και θα ξεπεράσει το 80%, λόγω κυρίως της συμπερίληψης έργων με μεγαλύτερη ωριμότητα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ κατά το 2009 προβλέπεται να διατηρηθεί περίπου στα ίδια επίπεδα.

    Στο πλαίσιο του Προϋπολογισμού για το 2009, είπε ο Υπουργός, έχει προβλεφθεί η προώθηση μεγάλων έργων, όπως το Μέγαρο Πολιτισμού, η ανέγερση κτιρίου του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ), η δημιουργία Ιατρικής Σχολής, ο δρόμος Πόλης Χρυσοχού - Πάφου, η κατασκευή κυκλικών κόμβων παρά το ΓΣΠ, η ανακατασκευή της λεωφόρου Αρχαγγέλου στη Λευκωσία, ο δρόμος σύνδεσης λιμανιού Λεμεσού με τον αυτοκινητόδρομο της πόλης και η δωρεάν μεταφορά μαθητών.

    Επίσης, προβλέπονται έργα όπως η δημιουργία Χώρων Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων (ΧΥΤΑ), η αποκατάσταση του περιβάλλοντος σε συγκεκριμένους χώρους, η διαμόρφωση Χώρου Διαχείρισης Επικινδύνων Αποβλήτων και Αμιαντούχων Υλικών και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε δημόσια κτίρια.

    Προβλέψεις υπάρχουν επίσης για ανέγερση ή επέκταση κτιρίων των Φυλακών, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, για αγορά ελικοπτέρων και για το σύστημα φωτοεπισήμανσης, ενώ προβλέπεται και αυξημένη χορηγία προς τους Δήμους και Κοινότητες κατά 20 εκατομμύρια ευρώ.

    Για την αντιμετώπιση του υδατικού προβλήματος, προβλέπεται δαπάνη 69,3 εκατομμυρίων ευρώ για κατασκευή τριών νέων μονάδων αφαλάτωσης, για νέο αγωγό υδάτων από Ανθούπολη στα Κοκκινοχώρια για σκοπούς άρδευσης και για την αγορά δύο γεωτρύπανων.

    Στο νέο Κρατικό Προϋπολογισμό υπάρχει επίσης πρόνοια, είπε ο Υπουργός, για αγορά φαρμάκων συνολικής δαπάνης 112 εκατομμυρίων ευρώ, για αγορά ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα ποσό 57,5 εκατομμύρια ευρώ, καθώς και για αναβάθμιση νοσηλευτηρίων, για την επέκταση του Νοσοκομείου Λάρνακας και για τη δημιουργία Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου στο Νοσοκομείο Λεμεσού.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Τη συνέχιση της ``ουσιαστικής διαπραγμάτευσης`` αναμένει η ελληνοκυπριακή πλευρά κατά τη συνάντηση της Πέμπτης, μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για επίλυση του Κυπριακού, όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    ``Αλλωστε``, τόνισε ο κ. Στεφάνου, ``πάντοτε η δική μας η πλευρά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με πολλή υπευθυνότητα και με πολλή σοβαρότητα αντιμετωπίζει αυτές τις διαπραγματεύσεις, με καλή προετοιμασία, με προσήλωση στις αρχές που πλείστες όσες φορές έχουμε διακηρύξει, με αποφασιστικότητα και ευελιξία, με στόχο, μέσα από δύσκολες πράγματι διαπραγματεύσεις, να μπορέσουμε τελικά να φθάσουμε στο ποθητό, που είναι η λύση του Κυπριακού, κάτι που δεν έχει επιτευχθεί εδώ και 34 χρόνια``.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου στο Υπουργείο Οικονομικών και στο περιθώριο της παρουσίασης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2009, ως προς το τι θα πρέπει να αναμένεται από τη συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ, ο κ. Στεφάνου δήλωσε ότι ``είναι η δεύτερη ουσιαστική συνάντηση, διότι είχαμε και την πρώτη συνάντηση στις 3 του Σεπτέμβρη, στην οποία έγινε το τελετουργικό``.

    ``Αναμένουμε``, πρόσθεσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ``τη συνέχιση της ουσιαστικής διαπραγμάτευσης``.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΑΓΕΛΑΔΟΤΡΟΦΟΙ

    Σε αδιέξοδο κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις της Τετάρτης μεταξύ του Παγκύπριου Οργανισμού Αγελαδοτρόφων (ΠΟΑ) και του Διευθυντή του Τμήματος Γεωργίας Χριστόδουλου Φωτίου.

    Ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, κατά τη συνάντησή τους στο Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, δεν είχε αίσια κατάληξη, με αποτέλεσμα οι αγελαδοτρόφοι να εφαρμόσουν τη χθεσινή τους απόφαση, για συγκέντρωση έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, την ώρα που συνεδρίαζε το Υπουργικό Συμβούλιο. Ο ΠΟΑ εξήγγειλε την Τρίτη επ` αόριστον κινητοποιήσεις, μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά του για στήριξη του κλάδου, λόγω απώλειας εισοδήματος από την ανομβρία με το ποσό των 17 εκατομμυρίων ευρώ.

    Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης και αφού δεν υπήρξε διευθέτηση του θέματος, τα οχήματα των αγελαδοτρόφων μαζεύτηκαν στην είσοδο της Λευκωσίας και κατευθύνθηκαν στο Προεδρικό, όπου συνεδρίαζε το Υπουργικό Συμβούλιο. Επέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους στον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Τίτο Χριστοφίδη. Ο Διευθυντής του Τμήματος Γεωργίας Χριστόδουλος Φωτίου, ο οποίος προεδρεύει τεχνικής επιτροπής που μελέτησε όλα τα αιτήματα των γεωργοκτηνοτροφικών κλάδων και αποφάσισε για κάθε τομέα χωριστά το ύψος της ζημιάς, είπε ότι «έγινε διεξοδική συζήτηση του θέματος και φαίνεται ότι υπάρχει διαφορά, όσον αφορά τη διαδικασία υπολογισμού του ύψους της ζημιάς».

    [04] ΕΚ EuroparlTV

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) Hans-Gert Poettering εγκαινίασε τη Τετάρτη το τον EuroparlTV, το διαδικτυακό σταθμό του Κοινοβουλίου.

    Ανακοίνωση του ΕΚ αναφέρει ότι κάθε πολίτης με πρόσβαση στο διαδίκτυο μπορεί πλέον να παρακολουθεί μια σειρά προγραμμάτων σχετικά με τις δραστηριότητες του ΕΚ. Στόχος του EuroparlTV, προσθέτει, είναι να φέρει το Κοινοβούλιο πιο κοντά στον πολίτη με ένα μοντέρνο και δημιουργικό τρόπο. Η διεύθυνσή του στο διαδίκτυο είναι η ακόλουθη: http://www.europarltv.europa.eu/

    Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΕΚ είπε: ``Καθώς προσεγγίζουμε τις ευρωεκλογές του 2009, ο EuroparlTV θα αποτελέσει ένα εξαιρετικό διαδικτυακό εργαλείο για τους πολίτες, ιδιαίτερα δε για τους νέους ανθρώπους, ώστε να ενημερώνονται για τις δραστηριότητες και τις αποφάσεις του άμεσα εκλεγμένου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - αποφάσεις που έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητα σχεδόν 500 εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 17 September 2008 - 17:29:20 UTC