Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-09-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΔΑΔ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
  • [03] EUROSTAT - ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΔΑΔ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

    Oι απευθείας διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού είναι ένα θέμα και οι προσφυγές Ελληνοκυπρίων εναντίον της Τουρκίας, που εκκρεμούν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), άλλο θέμα, δήλωσε την Τρίτη ο Πρόεδρος του ΕΔΑΔ, Ζαν Πολ Κόστα.

    Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Πέτρο Αρτέμη και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κόστα ανέφερε ότι το ΕΔΑΔ δεν θέλει να συγχέει την πολιτική διευθέτηση προβλημάτων με νομικά ζητήματα που εγείρονται ενώπιον του ΕΔΑΔ. «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος όσον αφορά το διαχωρισμό ανάμεσα στο ότι συνάδει με την πολιτική - και βεβαίως δεν εμπίπτει στη δικαιοδοσία του ΕΔΑΔ - και στα δικαστικά και νομικά ζητήματα», τόνισε.

    Ο Πρόεδρος του ΕΔΑΔ εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι μια μελλοντική λύση στο Κυπριακό «θα φέρει όχι μόνο ικανοποίηση αλλά και ανακούφιση» λόγω των πολλών υποθέσεων που σχετίζονται με το Κυπριακό και βρίσκονται ενώπιον του ΕΔΑΔ. Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο και Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο κ. Κόστα είπε ότι ήταν πολύ χρήσιμη η συζήτηση αναφορικά με την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι η συνάντηση «συμβολίζει και ενδυναμώνει τη συνεργασία μεταξύ των ανώτατων δικαστηρίων των χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΕΔΑΔ».

    Ερωτηθείς για το κατά πόσο η πολιτική κατάσταση στην Κύπρο δυσχεραίνει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ που σχετίζονται με την Κύπρο, ο Πρόεδρος του ΕΔΑΔ επεσήμανε ότι «μερικές φορές οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ είναι δύσκολες όχι μόνο στην περίπτωση της Κύπρου αλλά και σε άλλες περιπτώσεις». Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Πέτρος Αρτέμης υπογράμμισε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα εφαρμόζονται στην Κύπρο «με θρησκευτική ευλάβεια».

    Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΔΑΔ, είπε ότι ο ίδιος αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία όχι μόνο στα θέματα τα οποία συζητούνται «αλλά στις προσωπικές σχέσεις που δημιουργούμε με ανθρώπους, όπως ο Πρόεδρος του ΕΔΑΔ» οι οποίοι έρχονται και γνωρίζουν από κοντά την πραγματικότητα στην Κύπρο. Πρόσθεσε δε ότι νωρίτερα σήμερα συνόδευσε τον Πρόεδρο του ΕΔΑΔ σε μια βόλτα κατά μήκος της πράσινης γραμμής εξηγώντας την κατάσταση και πως με αυτόν τον τρόπο «αντιλαμβάνεται κάποιος ξένος καλύτερα την πραγματικότητα». Τον Πρόεδρο του ΕΔΑΔ συνόδευε και ο Κύπριος Δικαστής στο ΕΔΑΔ, Γιώργος Νικολάου.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

    Η φετινή σχολική χρονιά ξεκινά ομαλά και με λιγότερα προβλήματα από προηγούμενες χρονιές αναφορικά με τους τρεις βασικούς άξονες που επηρεάζουν την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, δηλαδή, τη στελέχωση, τα βιβλία και την κτιριακή υποδομή, τόνισε ο Υπουργός Παιδείας Ανδρέας Δημητρίου, σημειώνοντας ότι ένας από τους στόχους της φετινής χρονιάς θα είναι η καλλιέργεια κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Ο κ. Δημητρίου μιλούσε στο πλαίσιο στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης με θέμα το έτος της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης 2008-2009, που έγινε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο στο χώρο του Μουσείου, στην παρουσία του Προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής για τη διαμόρφωση νέων αναλυτικών προγραμμάτων, Καθηγητή Γιώργου Τσάκαλου και του Προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, Αθανάσιου Γαγάτση.

    Πρόσθεσε ότι «περιθώρια βελτιώσεων υπάρχουν και πάντοτε θα υπάρχουν, γι΄αυτό το λόγο», συνέχισε, «το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ήδη επεξεργάζεται προτάσεις για την περαιτέρω βελτίωση των διαδικασιών που επηρεάζουν την εύρυθμη έναρξη της σχολικής χρονιάς, ιδιαίτερα όσον αφορά στην έγκαιρη στελέχωση των σχολικών μονάδων με εκπαιδευτικό προσωπικό». «Οι προτάσεις αυτές θα υποβληθούν σύντομα στους εμπλεκόμενους φορείς για συζήτηση», σημείωσε. Τόνισε ότι «στοχεύουμε στην επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, την οποία δεσμευτήκαμε να επεκτείνουμε και να εμβαθύνουμε», αναφέροντας ότι «η επίσπευση της αποτελεί σήμερα γενικό κοινωνικό αίτημα». «Οι συνθήκες», πρόσθεσε, «για την υλοποίηση της έχουν πλέον ωριμάσει και η κοινωνία αναμένει την πραγματοποίηση του μεγάλου ποιοτικού άλματος στη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση».

    [03] EUROSTAT - ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ

    Στο 5,1% διαμορφώθηκε ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Κύπρο τον Αύγουστο, καταγράφοντας μείωση σε σχέση με τον Ιούλιο (5,3%). Την ίδια περίοδο, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη σημείωσε κάμψη στο 3,8% (4,0% τον Ιούλιο), όπως και στο σύνολο της ΕΕ (4,2% από 4,4%). Μικρή μείωση παρατηρήθηκε και στην Ελλάδα με 4,8% έναντι 4,9% τον Ιούλιο. Η υποχώρηση του πληθωρισμού οφείλεται στην μείωση των πετρελαϊκών τιμών, οι οποίες ανέβηκαν σε κορυφαία επίπεδα τον Ιούλιο και στη συνέχεια υποχώρησαν δραστικά.

    Παρά τη θετική εξέλιξη, η ανησυχία για το επόμενο διάστημα εξακολουθεί να κυριαρχεί στους κόλπους των κοινοτικών αξιωματούχων. Από τα στοιχεία της Eurostat προκύπτει ότι σε διάστημα 12 μηνών (Αύγουστος 2008 και σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2007), οι τιμές πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκαν κατά 39,1%, καυσίμων κίνησης 14,9%, γάλα, τυρί και αυγά 12,2%, φυσικό αέριο 14,6%, αεροπορικές μεταφορές 17,2%, ψωμί-δημητριακά 10,1%. Αντίθετα υποχώρησαν οι τιμές ηλεκτρονικών υπολογιστών 14,3% και οπτικοακουστικών κατά 10,4%. Η εξέλιξη του ετήσιου εναρμονισμένου πληθωρισμού τον Αύγουστο του 2008 σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ, ήταν η εξής: Ολλανδία 3,0%,Πορτογαλία 3,1%, Ιρλανδία 3,2%, Γερμανία 3,3%, Γαλλία 3,5%, Αυστρία 3,6%, Σουηδία 4,1%, Ιταλία 4,2%, Πολωνία 4,4%, Σλοβακία 4,4%, Φινλανδία 4,6%, Ελλάδα 4,8%, Δανία 4,8%, Λουξεμβούργο 4,8%, Ισπανία 4,9%, Κύπρος 5,1%, Βέλγιο 5,4%, Μάλτα 5,4%, Σλοβενία 6,0%, Τσεχία 6,2%, Ουγγαρία 6,4%, Ρουμανία 8,1%, Ρουμανία 8,1%, Εσθονία 11,1%, Βουλγαρία 11,8%, Λιθουανία 12,2%, Λετονία 15,6%.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 16 September 2008 - 17:29:18 UTC