Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-09-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ - ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ - ΡΕΝ
  • [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
  • [03] ΣΑΡΚΟΦΑΓΟΙ - ΛΑΡΝΑΚΑ - ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ

  • [01] ΕΕ - ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ - ΡΕΝ

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό ήταν το βασικό θέμα της ιδιαίτερης συνάντησης που είχαν στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και ο αρμόδιος Επίτροπος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν. Η συνάντηση που έγινε στην έδρα της Κομισιόν είχε διάρκεια 45 λεπτών.

    Οπως δήλωσε ο κ. Κυπριανού, η συνάντηση αυτή ήταν προκαθορισμένη, διότι την τελευταία φορά, που βρέθηκε με τον κ. Ρεν την περασμένη βδομάδα στην άτυπη συνάντηση των Yπουργών Eξωτερικών της ΕΕ στη Γαλλία δεν υπήρχε αρκετός χρόνος λόγω της μακράς συζήτησης (στο Συμβούλιο) για την κατάσταση στη Γεωργία.

    Στη διάρκεια της συνάντησης, είπε, ενημέρωσε τον κ. Ρεν για την έναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, "του εξήγησα τις δυσκολίες που υπάρχουν και τη διαδικασία που ακολουθείται. Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, ο Φιλανδός Επίτροπος του επανέλαβε ότι η Κομισιόν στηρίζει τη διαδικασία που άρχισε και είναι έτοιμη να συνδράμει με τεχνική υποστήριξη εφόσον της ζητηθεί, προσθέτοντας παράλληλα ότι η λύση θα πρέπει να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις βασικές αρχές της ΕΕ και το κοινοτικό κεκτημένο.

    Αναφορικά με τη συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων, η κατάσταση στη Γεωργία και οι σχέσεις της ΕΕ με τη Σερβία ήταν τα βασικά θέματα.

    Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε ισορροπημένα τα συμπεράσματα του 6ου Συμβουλίου για τη Γεωργία, τονίζοντας ότι αυτό που ενδιαφέρει την Κύπρο είναι η εφαρμογή της συμφωνίας των 6 σημείων και της συμφωνία της 8ης Σεπτεμβρίου μεταξύ της Γαλλικής Προεδρίας και της Ρωσίας.

    Το Συμβούλιο ενέκρινε την αποστολή των 200 παρατηρητών της ΕΕ στη Γεωργία. Ερωτηθείς σχετικά με το αν συμμετάσχει η Κύπρος, ο κ. Κυπριανού είπε ότι θα εξεταστούν οι δυνατότητες. Ωστόσο, όπως είπε, υπάρχει πίεση χρόνου δεδομένου ότι οι παρατηρητές θα πρέπει να αναπτυχθούν στην περιοχή μέχρι την 1η Οκτωβρίου, ενώ επί του παρόντος οι ανάγκες έχουν καλυφθεί από χώρες μέλη. Μπορεί να μην συμβάλουμε με έμψυχο υλικό, αλλά με άλλου είδους συνεισφορά, τόνισε, προσθέτοντας ότι από τη στιγμή που η αποστολή δεν είναι στρατιωτική η Κύπρος δεν έχει ένσταση επί της αρχής.

    Για το θέμα των σχέσεων με τη Σερβία, που συζητήθηκε στο γεύμα, η βασική θέση της Κύπρου είναι, σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, ότι η σερβική Κυβέρνηση έχει αποδείξει τη συνεργασία της με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με τη σύλληψη του Ράντοβαν Καρατζιτς, ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει αναγνωρίσει εμπράκτως αυτή της συνεργασία. Εμείς θεωρούμε, συνέχισε, ότι η σερβική Κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση για στενή συνεργασία με το Διεθνές Δικαστήριο και ότι μπορούμε σ αυτή τη φάση να προχωρήσουμε στην εφαρμογή της ενδιάμεσης συμφωνίας με την ΕΕ, παρόλο που η θέση της Κύπρου είναι ότι μπορούμε προχωρήσουμε και με τη βασική συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης, κατέληξε ο Υπουργός Εξωτερικών.

    [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

    Τη διαβεβαίωση ότι η κυπριακή οικονομία παραμένει σε αρκετά ικανοποιητική πορεία, με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και συνθήκες πλήρους απασχόλησης, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, στο πλαίσιο δηλώσεων του για τις αρνητικές οικονομικές εξελίξεις που σημειώνονται στις ΗΠΑ, μετά την κατάρρευση της τέταρτης μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών, Lehman Brothers.

    Παρά το ``σοβαρό πρόβλημα στο χρηματοοικονομικό σύστημα της Αμερικής, που επηρεάζει και τις ευρωπαϊκές οικονομίες``, η κυπριακή οικονομία ``πάει, προς το παρόν, ενάντια στο ρεύμα και παρουσιάζει μια από τις καλύτερες πορείες στην Ευρώπη``, διαβεβαίωσε ο κ. Σταυράκης, σε δημοσιογραφική διάσκεψη. ``Σε περίπτωση που η παγκόσμια οικονομική κρίση διαρκέσει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, οπωσδήποτε και η κυπριακή οικονομία θα επηρεαστεί. Αυτό είναι σίγουρο και αναπόφευκτο``, ανέφερε ο κ. Σταυράκης, ο οποίος χαρακτήρισε ``πολύ δύσκολη`` τη χθεσινή ημέρα για τα διεθνή χρηματιστήρια, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, η οποία ακολουθεί την χρεοκοπία ή και την κρατικοποίηση άλλων μεγάλων αμερικανικών χρηματοοικονομικών οργανισμών όπως των Bear Sterns, Fannie Mae και Freddie Mac.

    [03] ΣΑΡΚΟΦΑΓΟΙ - ΛΑΡΝΑΚΑ - ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ

    Στη μετακίνηση των τριών σαρκοφάγων, οι οποίες ανακαλύφθηκαν την περασμένη εβδομάδα από εκσκαφέα, που ασχολείτο με την ανόρυξη θεμελίων για την ανέγερση πολυκατοικίας, από το οικόπεδο της οδού Δημήτρη Λιπέρτη στη Λάρνακα, προχώρησε το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Οι σαρκοφάγοι μεταφέρθηκαν στο Επαρχιακό Αρχαιολογικό Μουσείο της Λάρνακας.

    Οι τρεις συνολικά σαρκοφάγοι, εκ των οποίων οι δύο είναι μεγάλης αρχαιολογικής αξίας, ανάγονται στο 500 π.χ. Η μια σαρκοφάγος είναι ανθρωπόμορφη, διατηρεί ίχνη χρωμάτων και έχει μορφή γυναίκας, έχει μια πολύ ελληνική κλασσική επίδραση και είναι κατασκευασμένη από μάρμαρο την προέλευση του οποίου θα δείξει η περαιτέρω επιστημονική μελέτη του τάφου.

    Η δεύτερη σαρκοφάγος είναι αρκετά σπάνια, επίσης κατασκευασμένη από μάρμαρο και πρόκειται για μια ναόσχιμη σαρκοφάγο, η οποία φέρει τα αρχιτεκτονικά του ναού και είναι πολύ πλούσια διακοσμημένη. Η τρίτη σαρκοφάγος είναι κοινότυπου αρχαίου τύπου, που οι αρχαιολόγοι βρίσκουν σε τάφους στη Λάρνακα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 16 September 2008 - 9:29:35 UTC