Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-09-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΤΑΛΑΤ ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
  • [02] ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΔΑΔ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [04] ΧΩΡΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΡΣΙΝΟΗΣ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΤΑΛΑΤ ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

    Τη δέσμευσή τους να εργαστούν για τη λύση του Κυπριακού και την επανένωση της Κύπρου επανέλαβαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ενώπιον εκατοντάδων Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων νέων στο πλαίσιο δικοινοτικής εκδήλωσης που διοργάνωσαν οι ε/κ και τ/κ πολιτικές οργανώσεις νεολαίας στο Λήδρα Πάλας επ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ειρήνη και υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σλοβακίας.

    «Θέλω να επαναλάβω τη δέσμευσή μου ενώπιον των νέων και από τις δυο κοινότητες, ότι θα εργαστώ στο μέγιστο έτσι ώστε να βρούμε μαζί με το φίλο μου τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και με τη βοήθεια των ΗΕ, την κοινή γλώσσα την οποία χρειαζόμαστε», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαιρετίζοντας την εκδήλωση.

    «Χρειαζόμαστε ειρήνη σε αυτό το νησί», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέροντας πως "είναι ωραίο να οργανώνονται τέτοιου είδους πολιτιστικές εκδηλώσεις οι οποίες βέβαια έχουν και μεγάλη πολιτική σημασία ειδικότερα στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ειρήνη".

    «Δεν ξέρω αν συμφωνεί μαζί μου και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, όμως εύχομαι και ελπίζω να διοργανώσουμε τέτοιες εκδηλώσεις σε μια αποστρατικοποιημένη Ενωμένη Ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία», πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι του χρόνου την ίδια μέρα θα διοργανωθούν παρόμοιες εκδηλώσεις «απ άκρη σ άκρη σε μια επανενωμένη Κύπρο».

    «Πρέπει να ενώσουμε τις προασπάθειές μας έτσι ώστε να μπορέσουμε να υποδεχτούμε στην Κύπρο τους ανθρώπους των ΗΕ ως επισκέπτες και χωρίς να φορούν τις στολές τους», ανέφερε, δηλώνοντας πως αυτό αποτελεί και την υπόσχεσή του προς τους νέους.

    «Ας φέρουμε την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη σε αυτό το νησί, για τον κόσμο και από τις δυο κοινότητες που υπέφερε στο παρελθόν, αλλά κυρίως για τους νέους», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας καταλήγοντας.

    Ταλάτ -----

    Από την πλευρά του, ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αναφέροντας πως πολλές γενιές Κυπρίων υπέφεραν από τη μη επίλυση του Κυπριακού και την απουσία της ειρήνης, είπε πως «η νεολαία προσδοκεί να δει μια ειρηνική χώρα, μια επανενωμένη χώρα, μια ομόσπονδη χώρα».

    Είπε πως «μαζί με το φίλο μου τον Δημήτρη», όπως αποκάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «δεσμευόμαστε ότι θα εργαστούμε για να πετύχουμε αυτό το στόχο» και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως σε αυτή την προσπάθεια θα «έχουμε την υποστήριξη από το λαό μας».

    «Αυτό είναι πολύ ξεκάθαρο», πρόσθεσε ο Τ/κ ηγέτης, λέγοντας πως για την ώρα «το αισθανόμαστε αυτό στις καθημερινές μας επαφές, στην καθημερινή μας δουλειά» και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα υπάρξει στήριξη από το λαό.

    Αναφερόμενος στην ειρήνη που θα επέλθει με τη λύση του Κυπριακού, ο Μεχμέτ Αλί ταλάτ είπε ότι «φυσικά η λύση θα προετοιμάσει τη βάση για οικοδόμηση της ειρήνης», ξεκαθαρίζοντας ότι η ειρήνη προϋποθέτει τη συμβίωση Ε/κ και Τ/κ σε ένα ειρηνικό περιβάλλον, όπου ο ένας θα σέβεται τον πολιτισμό του άλλου και σε συνθήκες πλήρους συνεργασίας, σημειώνοντας πως «αυτό αποτελεί και τον απόλυτο μας στόχο».

    «Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει πρώτα να προετοιμάσουμε το έδαφος μαζί με το φίλο μου τον Δημήτρη, φτάνοντας σε μια συμφωνία, διευθετόντας το Κυπριακό», είπε και απευθύνθηκε στους νέους αναφέροντας πως «οι νέοι θα έχουν τη μεγάλη ευθύνη, ειδικότερα στη νέα φάση που θα ακολουθήσει τη συμφωνία» καθώς, όπως παρατήρησε, «είναι οι νέοι που θα βιώσουν το μέλλον. Οι νέοι πρέπει να οικοδομήσουν την ειρήνη στην Κύπρο» πρόσθεσε.

    Ο Τ/κ ηγέτης δήλωσε ότι αναμένει μεγαλύτερες εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο, «σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό Τ/κ και Ε/κ μαζί με πλήρη συνεργασία να οικοδομούν από κοινού το μέλλον».

    «Γι` αυτό πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας, πρέπει να εργαστούμε με σοβαρότητα», ανέφερε, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του, «100%», όπως είπε, ότι με τη στήριξη του λαού αυτό θα επιτευχθεί.

    «Σε διαφορετική περίπτωση», επεσήμανε, καθώς υπάρχουν πολλές δυσκολίες και πολλά ακανθώδη ζητήματα, «αυτό θα είναι πολύ δύσκολο».

    «Πρέπει να συμβιβαστούμε, πρέπει να δώσουμε και να πάρουμε», είπε ο κ. Ταλάτ, προσθέτοντας πως «χωρίς αυτό η λύση δεν είναι εφικτή και το γνωρίζουμε» και πως για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται οι ηγέτες να έχουν την ενθάρρυνση του λαού και ιδιαίτερα των νέων.

    Ο Τ/κ ηγέτης έδωσε την υπόσχεση πως θα καταβάλει τα μέγιστα για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό μέσω ενός συμβιβασμού, για την ευημερία των νέων και εξέφρασε την ελπίδα ότι στο πολύ κοντινό μέλλον θα υπάρξουν μεγαλύτερες εκδηλώσεις, ειδικότερα μετά τη λύση, "γι αυτό πρέπει να εργαστούμε άμεσα για να λύσουμε το πρόβλημα το συντομότερο δυνατό».

    «Αυτή είναι η έκκλησήξ μου, αυτή είναι η δέσμευσή μου, αυτή είναι η υπόσχεσή μου», κατέληξε ο ηγέτης της τ/κ κοινότητας.

    Ζεριχούν -------- Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ανέφερε ως από μόνες τους οι δικοινοτικές πρωτοβουλίες και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις δεν μπορούν να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και ότι οι ηγέτες και ο λαός έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη «για να στεφθεί με επιτυχία μια καθαρά δύσκολη προσπάθεια».

    Σημείωσε πως για να οικοδομηθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δυο πλευρές έτσι ώστε να καταστεί αυτό το νησί «ένα κοινό σπίτι για όλους τους πολίτες του» χρειάζονται πράξεις οι οποίες να είναι «λιγότερο θεαματικές και περισσότερο ουσιώδεις».

    Τουρενίκοβα ----------- Από τη μεριά της η οικοδέσποινα της εκδήλωσης, Πρέσβειρα της Σλοβακίας Ανα Τουρενίκοβα, αναφέροντας ότι η ειρήνη αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόοδο και την ανάπτυξη σε μια χώρα, είπε ότι «απόψε μας δίνεται η ευκαιρία να πούμε ο ένας στον άλλο αδέρφια ας ζήσουμε με ειρήνη».

    Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τ/κ ηγέτη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου, οι Υπουργοί Παιδείας, Εργασίας, Εμπορίου και Δικαιοσύνης, αρχηγοί κομμάτων και κομματικών νεολαιών, Βουλευτές και αρκετοί Πρέσβεις και μέλη διπλωματικών αποστολών.

    Από τ/κ πλευράς παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο λεγόμενος πρωθυπουργός Φερντί Σαμπίτ Σογέρ, ο ΓΓ του ΡΤΚ Ομέρ Καλιοντζού, ο λεγόμενος δήμαρχος της κατεχόμενης Λευκωσίας Τζεμάλ Μπουλουτογλουλαρί και ο Κουτλάι Ερκ.

    Στο πολιτιστικό μέρος της εκδήλωσης έγιναν απαγγελίες ποιημάτων Ε/κ και Τ/κ ποιητών, ενώ ε/κ και τ/κ ροκ συγκροτήματα και η δικοινοτική χορωδία τραγούδησαν τραγούδια της ειρήνης.

    [02] ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού δήλωσε ότι πρέπει να δείξουμε σοβαρότητα στη διαδικασία που έχει αρχίσει για λύση του Κυπριακού και να ελπίζουμε ότι και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα δείξει την ίδια σοβαρότητα.

    Πρόσθεσε πως ό,τι έχουμε να πούμε θα το πούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και σημείωσε πως θα πρέπει να αντισταθούμε στον πειρασμό και να μην απαντούμε σε κάθε δήλωση που κάνει ο κ. Ταλάτ.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο κ. Κυπριανού κλήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, σύμφωνα με τις οποίες οι Βρυξέλλες βλέπουν με θετικό μάτι τις παρεκκλίσεις σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    «Δεν νομίζω ότι ο κ. Ταλάτ είναι ο αρμόδιος για να μιλά εκ μέρους της ΕΕ. Αν υπάρχει κάτι θα το ανακοινώσουν οι ίδιες οι Βρυξέλλες», είπε ο κ. Κυπριανού και πρόσθεσε πως «δεν νομίζω πλέον να είναι καλή τακτική να σχολιάζουμε ό,τι λέει ο κ. Ταλάτ ο οποίος τον τελευταίο καιρό έχει γίνει λαλίστατος και συνέχεια προβαίνει σε δηλώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ειδικά τη στιγμή που έχουν αρχίσει οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Πιστεύω ότι εμείς θα πρέπει να αντισταθούμε στον πειρασμό και να απαντούμε σε κάθε δήλωση ή κάθε τοποθέτηση που κάνει», συνέχισε ο ΥΠΕΞ.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΔΑΔ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο άρχισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) Jean Paul Costa, μετά από πρόσκληση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

    Τον κ. Costa, που συνοδεύεται από το Δικαστή της Κύπρου στο ΕΔΑΔ Γιώργο Νικολάου και τον Πρωτοκολλητή του εν λόγω Δικαστηρίου, υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Πέτρος Αρτέμη.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Costa εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη του στην Κύπρο για δύο λόγους όπως είπε: «πρώτον για να ενδυναμωθεί η συνεργασία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Δικαστηρίου στην Κύπρο, ειδικά του Ανωτάτου Δικαστηρίου» και επειδή, όπως είπε, θα γίνει δεκτός από πολιτικούς ηγέτες στην Κύπρο μεταξύ αυτών και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Πρόσθεσε ότι θα είναι πολύ καλό να έχει κάποιου είδους υποστήριξη από το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου για το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    [04] ΧΩΡΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΡΣΙΝΟΗΣ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ

    Χειροτονήθηκε στην Εκκλησία Παναγίας Ευαγγελίστριας στην Παλλουριώτισσα, ο νέος Χωρεπίσκοπος Αρσινόης Νεκτάριος.

    Ο Νεκτάριος εξελέγη Χωρεπίσκοπος Αρσινόης ομόφωνα από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, κατά την τέταρτη τακτική συνεδρία του έτους, μετά από εισήγηση του Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου.

    O Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄στην ομιλία του μετά τη χειροτονία του Χωρεπισκόπου Αρσινόης Νεκταρίου, ανέφερε ότι με την άνοδο του Νεκταρίου στο Θρόνο της Χωρεπισκοπής Αρσινόης ολοκληρώνει έναν από τους υψηλόφρονες εκκλησιαστικούς του οραματισμούς, τους όποιους έθεσε κατά τους μακρούς χρόνους της ιερατικής του διακονίας.

    Ο Χωρεπίσκοπος Αρσινόης είπε ότι σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα ο ρόλος της Εκκλησίας, ως θεματοφύλακα της πίστεως και της φυλής αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, προσθέτοντας: «Αφουγκραζόμαστε Μακαριότατε την αγωνία σας για το μέλλον αυτού του τόπου και συμπαριστάμεθα ευχόμενοι μαζί σας για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το πρόβλημα του νησιού μας».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 15 September 2008 - 9:29:23 UTC