Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-08-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΙΑΚΩΒΟΥ ΝΑΜΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

  • [01] ΙΑΚΩΒΟΥ ΝΑΜΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Δεν κατέληξαν τελικά επί του θέματος της διάνοιξης του οδοφράγματος του Λιμνίτη οι Γιώργος Ιακώβου και Οζντίλ Ναμί και, όπως δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας, η τ/κ πλευρά έθεσε και κατά τη συνάντησή τους, στην παρουσία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ-Μπρουκ Ζεριχούν διάφορα συναφή και μη συναφή θέματα πολλά από τα οποία «είναι προβληματικά».

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Λήδρα Πάλας και διήρκησε πέραν των δυο ωρών, ο κ. Ιακώβου είπε ότι «σε αυτή τη διαπραγμάτευση αναφύονται συνεχώς θέματα και αιτήματα τα οποία έπρεπε να συζητήσουμε και είναι και αρκετά δύσκολα θέματα», όπως π.χ. το θέμα των διευκολύνσεων για τους Τ/κ της Πύλας.

    Αυτό, είπε ο κ. Ιακώβου, «διέπεται από τον κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή που έχει ψηφίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δεσμεύει την Κυπριακή Δημοκρατία και συνεπώς πολλά από τα πράγματα τα οποία παρουσιάστηκαν δεν έχουμε τη διακριτική ευχέρεια να παραβιάσουμε τον κανονισμό της Πράσινης Γραμμής».

    Είπε ότι «έγινε μια σε βάθος ανταλλαγή απόψεων για διάφορα θέματα» και συμπλήρωσε ότι «πολλά από αυτά είναι προβληματικά. Θα τα μελετήσω με συνεργάτες μου και εάν κριθεί ότι υπάρχει δυνατότητα προσέγγισης τότε θα έχω ακόμα μια συνάντηση με τον κ. Ναμί πριν από την Τετάρτη», ανέφερε ο κ. Ιακώβου.

    Σε σχέση με το τ/κ αίτημα για διάνοιξη δρόμου από το Αρσος στην Πύλα είπε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει λύση διότι δεν είναι δίοδος. Είναι μια μεγάλης έκτασης παραβίαση της νεκρής ζώνης, για αυτό το λόγο δεν μπορεί να γίνει δεκτό. Ομως εάν υπάρχουν προβλήματα να μην ξεχνούμε ότι κάναμε και επιτροπές για να διευκολύνουμε την καθημερινότητα εκεί που μπορούμε στα πλαίσια της κυπριακής νομιμότητας, αλλά και της διεθνούς νομιμότητας, που είναι ο κανονισμός της πράσινης γραμμής», είπε ο κ. Ιακώβου.

    Ερωτηθείς εάν τελικά στις 3 Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί η απόφαση για διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη, ο κ. Ιακώβου είπε πως ο ίδιος ήλπιζε ότι θα μπορούσαν να το είχαν ανακοινώσει στις 25 Ιουλίου, αλλά το θέμα παραπέμφθηκε στους συμβούλους του Προέδρου Χριστόφια και του κ. Ταλάτ, οι οποίοι είχαν σήμερα την πρώτη τους συνάντηση, αφού δεν κατέστη δυνατό να συναντηθούν προηγουμένως για διάφορους λόγους που προβλήθηκαν από τ/κ πλευράς.

    «Η προσπάθεια είναι ακόμα να υπάρξει συμφωνία και να ανακοινωθεί στις 3 του Σεπτέμβρη όπως ήταν ανέκαθεν η ελπίδα μας», είπε ο κ. Ιακώβου.

    Οπως είπε, κατά τη σημερινή συνάντηση συζήτησαν και για τα διαδικαστικά της επίσημης έναρξης των συνομιλιών στις 3 Σεπτεμβρίου. Οπως ανέφερε δεν υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις από την πρακτική που ακολουθήθηκε στις τέσσερις προηγούμενες συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Ταλάτ. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως παρών τώρα θα είναι και ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος εκπροσωπώντας τον ΓΓ θα έχει πλέον την πρωτοκαθεδρία όσον αφορά την εκπροσώπηση των ΗΕ.

    Ο κ. Ιακώβου ανέφερε ακόμη ότι παρόλο που το γραφείο του δεν χειρίζεται τέτοια θέματα, αφού αυτά αποτελούν ευθύνη των ΗΕ και του Υπουργείου Εξωτερικών, ο ίδιος έθεσε και το θέμα του προσκυνήματος των Ε/κ στον Αγιο Μάμα.

    «Συζητήσαμε και θέματα ρουτίνας όπως προσκυνήματα τα οποία κανονικά δεν χειρίζεται το γραφείο μου. Κυρίως τα χειρίζονται τα ΗΕ και το Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά σε μια προσπάθεια να βοηθήσουμε ειδικά τους πιστούς», ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως «πιο συγκεκριμένα για το προσκύνημα στον Αγιο Μάμα στις 2 Σεπτεμβρίου» και «το εκκρεμές αίτημα των κατοίκων του κάτω Λιμνίτη για επίσκεψη στη Μόρφου και στον Αγιο Μάμα τα έθεσα σε μια προσπάθεια υποβοήθησης όλων αυτών των ομάδων για να μην πηγαίνουν ξεχωριστά απευθείας στα ΗΕ. Ελπίζω να έχουμε, ανέλαβε ο κ. Ναμί και προς τα ΗΕ και προς εμένα ότι θα τα κοιτάξει για επίσπευση της απάντησής τους».

    «Είναι μια προσπάθεια υποβοήθησης για τη λήψη μιας απόφασης εκ μέρους των κατοχικών δυνάμεων για να διευκολύνουμε τον πληθυσμό», πρόσθεσε ο κ. Ιακώβου.

    Ερωτηθείς εάν εκτιμά ότι σήμερα είμαστε πιο μακριά από ό,τι προηγουμένως από την απόφαση για τη διάνοιξη του οδοφράγματος στο Λιμνίτη, ο κ. Ιακώβου είπε πως ανέμενε ότι θα εγείρουν κάποια θέματα συναφή και μη συναφή. «Εγώ καταβάλλω μια προσπάθεια εάν υπάρχουν πραγματικά προβλήματα καθημερινότητας για κάποιους Τ/κ που είναι στη νεκρή ζώνη να βοηθήσουμε εάν μπορούμε. Δεν μπορούμε να κάνουμε παρανομίες έναντι της ΕΕ. Χρειάζεται κάποια μελέτη το θέμα. Ισως να είναι προσπελάσιμο», ανέφερε.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε πως δεν θα διαφοροποιούσε τη χθεσινή του δήλωση για το θέμα του Λιμνίτη. «Εστω και ίσως για λόγους τακτικής, δεν ξέρω, μπορώ να πω κάποιες υποψίες μου, αλλά δεν το επιθυμώ να το πράξω, υπάρχει μια συνεχής υποβολή αιτημάτων, μερικά μπορούν να ικανοποιηθούν, άλλα δεν μπορούν να ικανοποιηθούν και για αυτό το λόγο δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε σήμερα. Εάν είναι δυνατό ύστερα από τη μελέτη την οποία θα κάνουμε το ταχύτερο δυνατό να υπάρξει κάποια υποβοήθηση κάποιων Τ/κ, τότε θα το πράξουμε σε μια ελπίδα ότι θα καταλήξουμε και στο άνοιγμα του οδοφράγματος του Λιμνίτη», ανέφερε.

    Σε ερώτηση για τα προσκυνήματα Ε/κ στα κατεχόμενα, ο κ. Ιακώβου είπε πως τα αιτήματα των Ε/κ τα ΗΕ τα υποβάλλουν όχι στον κ. Ναμί αλλά σε άλλους. «Η εντύπωσή μου είναι ότι ο κ. Ναμί δεν έχει την αρμοδιότητα για να αποφασίσει και αυτό είναι ένα πρόβλημα», κατέληξε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 27 August 2008 - 13:29:19 UTC