Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-08-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ - ΛΗΞΗ - ΚΥΠΡΟΣ
  • [02] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΣ

  • [01] ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ - ΛΗΞΗ - ΚΥΠΡΟΣ

    Οι 29οι Ολυμπιακοί Αγώνες ανήκουν πλέον στην ιστορία και αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για το Λονδίνο το 2012, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΚΟΕ).

    Με ένα παραδοσιακό λονδρέζικο λεωφορείο, της γραμμής «Λονδίνο Πεκίνο Λονδίνο» άλλαξε χέρια η Ολυμπιακή Σημαία και το Λονδίνο παρέλαβε τη σκυτάλη για τη διοργάνωση των 30ων Ολυμπιακών Αγώνων το 2012.

    Την παρέλαβαν ο Δήμαρχος Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, ο κιθαρίστας των Led Zeppelin Τζίμι Πέιτζ, η τραγουδίστρια Λεόνα Λιούις και ο Ντέιβιντ Μπέκαμ που σε άλλη μια πολύ σημαντική στιγμή της καριέρας του έκανε μια στραβοκλωτσιά.

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου είναι ιστορικοί και για την Κύπρο, σύμφωνα με την ανακοίνωση ΚΟΕ, σημειώνοντας πως η κυπριακή σημαία μπήκε στη Φωλιά του Πουλιού στα χέρια της Αντρης Ελευθερίου που εξασφάλισε την 7η θέση στον τελικό του σκητ.

    Οι αδιάψευστοι αριθμοί λένε ότι η κυπριακή αποστολή έκανε την καλύτερη παρουσία της από την αναβίωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

    Από το 1896 όταν ο Ιωάννης Φραγκούδης (αγωνίστηκε με τα χρώματα της Ελλάδας όπως όλοι οι Κύπριοι αθλητές μέχρι το 1980), κέρδισε ένα χρυσό κι ένα αργυρό μετάλλιο, για πρώτη φορά η Κύπρος άγγιξε το ολυμπιακό μετάλλιο, ενώ τρεις συνολικά Κύπριοι αθλητές αναδείχθηκαν Ολυμπιονίκες (εξασφάλισαν θέση στην πρώτη 8άδα).

    Ταυτόχρονα αρκετοί νέοι αθλητές και αθλήτριες της Κύπρου έπεισαν για το ταλέντο τους και πιστεύεται ότι σε τέσσερα χρόνια στο Λονδίνο θα είναι πολύ καλύτεροι, αναφέρει η ΚΟΕ.

    Με τη χθεσινή τελετή λήξης, το Πεκίνο αποχαιρέτησε τους 11 χιλιάδες περίπου αθλητές από 204 χώρες, που συμμετείχαν στη διοργάνωση, όπως επίσης και δεκάδες χιλιάδες άλλους επισκέπτες που βρέθηκαν τις τελευταίες μέρες στην κινεζική πρωτεύουσα.

    Μια διοργάνωση ιδιαίτερα πετυχημένη αφού άφησε ικανοποιημένους ακόμη και τους πιο απαιτητικούς στο Ολυμπιακό Κίνημα.

    Ολοκληρώθηκαν οι Αγώνες όπου έβαλαν τη σφραγίδα τους, ο Μάικλ Φελπς με τα οκτώ χρυσά μετάλλια, ο Ουσέιν Μπολτ με τα τρία χρυσά μετάλλια σε 100μ, 200μ και 4Χ100μ που συνοδεύτηκαν με ισάριθμα παγκόσμια ρεκόρ, η ομάδα της Κίνας που σάρωσε στον πίνακα μεταλλίων, η ομάδα μπάσκετ των ΗΠΑ που ανέβηκε και πάλι στην κορυφή, η ομάδα ποδοσφαίρου της Αργεντινής, η ομάδα βόλεϊ των ΗΠΑ που ξανακέρδισε χρυσό μετάλλιο μετά από 20 χρόνια, η ομάδα πόλο της Ουγγαρίας, η κολυμβήτρια Νάταλι Κάφλιν που κέρδισε έξι συνολικά μετάλλια και η Αμερικανίδα γυμνάστρια Νάστια Λιούκιν που εξασφάλισε πέντε μετάλλια.

    Εβαλαν βέβαια τη σφραγίδα τους και κάποιοι αθλητές που δεν κέρδισαν μετάλλια. Οπως η Νοτιοαφρικάνα Νάταλι Ντου Τουά, η πρώτη αθλήτρια με αναπηρία που συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες και εξασφάλισε τη 16η θέση και ο Αμερικανός σκοπευτής Μάθιου Εμονς που κατάφερε να χάσει το χρυσό για δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση.

    Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ κήρυξε τη λήξη των Αγώνων του Πεκίνου και όπως πάντοτε κάλεσε ``τη νεολαία του κόσμου να συγκεντρωθεί σε τέσσερα χρόνια στο Λονδίνο, για να εορτάσει μαζί μας τους 30ους Ολυμπιακούς Αγώνες``, ενώ ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Πεκίνο 2008 Χου Τζιντάο τόνισε ότι ο κινεζικός λαός είχε τον ενθουσιασμό και τη θέληση να διοργανώσει ``πράσινους Αγώνες``, ``Υψηλής τεχνολογίας Αγώνες`` και ``Αγώνες των Ανθρώπων``.

    Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ συγχάρηκε τους Κινέζους, αφού χαρακτήρισε ``πραγματικά εξαιρετική`` τη διοργάνωση και εξέφρασε το θαυμασμό του για τις εγκαταστάσεις.

    Η τελετή ξεκίνησε με καλλιτεχνικό μέρος που είχε τίτλο ``come together``, κατά την οποία αποθεώθηκαν οι νικητές του μαραθωνίου που τερμάτισαν το πρωί.

    Μια από τις κορυφαίες στιγμές της εκδήλωσης ήταν η τιμή που έγινε προς τους εθελοντές.

    Μια αντιπροσωπευτική ομάδα εθελοντών ανέβηκε στην κεντρική σκηνή και καταχειροκροτήθηκε για λογαριασμό 500 περίπου χιλιάδων εθελοντών που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στους Αγώνες.

    Με τις αναμνήσεις των αθλητών σε αναπαράσταση, την ώρα που έπαιρναν το αεροπλάνο για την επιστροφή στην πατρίδα τους, έσβησε η Ολυμπιακή Φλόγα.

    Ηταν ίσως ο αδύναμος κρίκος της εκδήλωσης αφού ούτε οι θεατές, αλλά ούτε και οι τηλεθεατές δεν ακολούθησαν την έμπνευση του σκηνοθέτη Ζαν Γινμού.

    Στη συνέχεια, οι αθλητές και αθλήτριες ξεφάντωσαν για λίγο με χορούς, τραγούδια και πυροτεχνήματα και σιγά σιγά τα φώτα άρχισαν να χαμηλώνουν.

    [02] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΣ

    Με ευλάβεια έκλινε το γόνυ ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ενώπιον του σεπτού και αφθάρτου λειψάνου του Θαυματουργού Αγίου Διονυσίου, πολιούχου της Ζακύνθου, από τον οποίο, όπως τόνισε σε ομιλία του, ζήτησε τη βοήθεια του για να οδηγήσουν οι επικείμενες συνομιλίες μεταξύ του προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού που θα επανενώσει την Κύπρο και το λαό της.

    `` Παρακαλούμε τον πνευματοφόρο πατέρα Διονύσιο, τον άγιο της αγάπης και της συγνώμης, να φωτίσει τους ισχυρούς της γης να απονείμουν δικαιοσύνη στον δεινά δοκιμαζόμενο λαό της Κύπρου``, ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, μιλώντας στον κατάμεστο ναό του πολιούχου της Ζακύνθου στο τέλος του πανηγυρικού εσπερινού της εορτής του.

    Ο Κύπρου Χρυσόστομος κατάγγειλε ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ ``παραμένουν ανάλγητες απέναντι στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κυπριακού λαού, στη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή και στην καταστροφή των Ορθοδόξων εκκλησιαστικών μνημείων στο βόρειο τμήμα του νησιού».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 25 August 2008 - 9:29:24 UTC