Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-08-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΟΜΑΚ - ΠΣΕΚΑ ΝΕΠΟΜΑΚ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΥΠΟΥ
  • [02] ΥΠ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ - ΑΦΛΑΤΟΞΙΝΕΣ - ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΚΑΥΣΙΜΑ
  • [04] ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΧΙΛΛΕΑ ΛΥΜΠΟΥΡΙΔΗ ΚΗΔΕΙΑ

  • [01] ΠΟΜΑΚ - ΠΣΕΚΑ ΝΕΠΟΜΑΚ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΥΠΟΥ

    Την ανάγκη εντατικοποίησης της διαφωτιστικής προσπάθειας για το Κυπριακό, ιδιαίτερα ενόψει της έναρξης των απευθείας διαπραγματεύσεων, επεσήμαναν οι ηγεσίες των ομογενειακών οργανώσεων, σε διάσκεψη Τύπου που πραγματοποίησαν με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της ΚΒ Συνεδρίας του Κεντρικού Συμβουλίου ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ και του Δ Παγκόσμιου Συνεδρίου της ΝΕΠΟΜΑΚ.

    Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), Φίλιπ Κρίστοφερ, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) Χάρης Σοφοκλείδης, και ο Πρόεδρος της Νεολαίας ΠΟΜΑΚ Χρίστος Καραολής ευχαρίστησαν την Υπηρεσία Αποδήμων για τη διοργάνωση του Συνεδρίου και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών για τη βοήθεια που παρέχει στη διαφωτιστική τους προσπάθεια, αλλά σημείωσαν ότι η διαφωτιστική προσπάθεια πρέπει να ενισχυθεί.

    Ο κ. Σοφοκλείδης εξέφρασε πλήρη ικανοποίηση από την ενημέρωση που έλαβαν οι απόδημοι για τις εξελίξεις στο Κυπριακό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Επίτροπο Προεδρίας, τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, τους Προέδρους των Επιτροπών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής και γενικότερα την πολιτική ηγεσία του τόπου, σημειώνοντας ότι φέτος δόθηκε προτεραιότητα στο κυπριακό πρόβλημα, ενόψει της έναρξης των απευθείας διαπραγματεύσεων.

    Σε ερώτηση αναφορικά με τη διαφώτιση, ο κ. Σοφοκλείδης είπε ότι κατά το φετινό συνέδριο οι οργανώσεις των αποδήμων έλαβαν ενθαρρυντικά μηνύματα ότι είναι κατανοητό από την Κυβέρνηση πως χρειάζεται να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στο εξωτερικό με τη διάθεση χρημάτων και μια αρκετά καλή οργάνωση.

    Αναφερόμενος στο θέμα που προέκυψε μεταξύ Εκκλησίας και Κυβέρνησης κατά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ τόνισε ότι κοινή θέση των αποδήμων είναι η στήριξη της δημοκρατικά εκλελεγμένης Κυβέρνησης της Κύπρου, ακολουθώντας τη θέληση του κυπριακού λαού.

    Από πλευράς του ο κ. Κρίστοφερ σημείωσε την ανάγκη εντατικοποίησης της διαφωτιστικής προσπάθειας, ενόψει της έναρξης των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, εκφράζοντας ικανοποίηση για τη θετική ανταπόκριση της Κυβέρνησης στις εισηγήσεις των αποδήμων.

    Σε ερώτηση εάν θα επιδιώξει συνάντηση με τον υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο κ. Κρίστοφερ είπε ότι ο κ. Ομπάμα ήδη παρευρέθηκε και μίλησε στο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ στην Ουάσιγκτον, ενώ ο ίδιος θα παραστεί στο συνέδριο των Δημοκρατικών.

    Πρόσθεσε ότι θα γίνουν και άλλες συζητήσεις, ενώ οι προσπάθειες καθορισμού κάποιων αρχών σε σχέση με το Κυπριακό κατευθύνονται και προς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

    Κληθείς να σχολιάσει τα μαγνητοσκοπημένα μηνύματα από αμερικανούς πολιτικούς που προβλήθηκαν κατά την έναρξη των εργασιών της ΠΣΕΚΑ, ο κ. Κρίστοφερ είπε ότι ήταν μια ένδειξη για το πώς μπορούν οι σύνεδροι να εργαστούν, προκειμένου να επιφέρουν κάποιες αλλαγές στη στάση των ξένων, ώστε να κατανοήσουν και να στηρίξουν τις θέσεις μας.

    Επ αυτού, ο κ. Κρίστοφερ είπε ότι κάλεσε τους Κύπριους επιχειρηματίες να συμβάλουν χρηματικά στις διαφωτιστικές προσπάθειες των αποδήμων και πρότεινε τη σύσταση ενός μη κυβερνητικού ταμείου για το σκοπό αυτό, υποδεικνύοντας ότι πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Γιώργου Παρασκευαϊδη, ο οποίος πάντα βοηθούσε τους αγώνες τους στο εξωτερικό.

    Επεσήμανε, δε, ότι οι άνθρωποι ξεχνούν και εμείς πρέπει να υπενθυμίζουμε διαρκώς ότι το πρόβλημα της Κύπρου είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής, εποικισμού και προσφύγων.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Καραολής αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται από τη ΝΕΠΟΜΑΚ για την προσέγγιση της δεύτερης και τρίτης γενιάς αποδήμων, ώστε να έρθουν πιο κοντά στην Κύπρο και να συμβάλουν μαζί με την ΠΟΜΑΚ και την ΠΣΕΚΑ στη στήριξη των προσπαθειών της Κυβέρνησης για επίλυση του Κυπριακού.

    [02] ΥΠ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ - ΑΦΛΑΤΟΞΙΝΕΣ - ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

    Καταστράφηκε ποσότητα νωπού γάλακτος και δεσμεύθηκαν ζωοτροφές που περιείχαν αφλατοξίνες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας, το οποίο διαβεβαιώνει ότι λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για προστασία της δημόσιας υγείας.

    Το Υπουργείο Γεωργίας αναφέρει ότι στο πλαίσιο του αναβαθμισμένου προγράμματος ελέγχου των αφλατοξινών στο γάλα, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κυπριακής Γαλακτοκομικής Βιομηχανίας, διαπίστωσαν την παρουσία αφλατοξίνης Μ1 πέραν των επιτρεπτών ορίων σε τρεις κτηνοτροφικές μονάδες.

    Προσθέτει ότι ευθύς αμέσως οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες προχώρησαν στην κατάσχεση και καταστροφή των νωπού γάλακτος.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΚΑΥΣΙΜΑ

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης αποφάσισε ότι δεν απαιτείται στο παρόν στάδιο έκδοση διατάγματος με το οποίο να καθορίζονται ανώτατες τιμές λιανικής πώλησης για όλα ή μερικά από τα πετρελαιοειδή.

    Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός ανέφερε ότι βάσισε την απόφασή του αυτή στις εισηγήσεις και τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η αρμόδια Συμβουλευτική Επιτροπή Παρακολούθησης Πετρελαιοειδών, που χθες συνεδρίασε για να μελετήσει τις διεθνείς και τις λιανικές τιμές καυσίμων στην Κύπρο.

    Ανακοίνωσε επίσης την απόφασή του να καλέσει πολύ σύντομα τις εταιρείες πετρελαιοειδών και όλους τους εμπλεκομένους για να βρεθεί μια κοινή διαδικασία που θα ακολουθείται πιστά τόσο στην άνοδο όσο και στην κάθοδο των τιμών.

    [04] ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΧΙΛΛΕΑ ΛΥΜΠΟΥΡΙΔΗ ΚΗΔΕΙΑ

    Τελέστηκε από τον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης,στη Λευκωσία, δημοσία δαπάνη, η κηδεία του μουσικοσυνθέτη και δημιουργού του έντεχνου κυπριακού λαϊκού τραγουδιού, Αχιλλέα Λυμπουρίδη, ο οποίος απεβίωσε την Τετάρτη σε ηλικία 91 ετών.

    Το ύστατο χαίρε στον εκλιπών Αχιλλέα Λυμπουρίδη είπαν στενοί συγγενείς, φίλοι, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών και εκτιμητές του έργου του Κύπριου μουσικοσυνθέτη. Την κυπριακή πολιτεία εκπροσώπησε στην κηδεία ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Ανδρέας Δημητρίου.

    Στον επικήδειο του λόγο, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου είπε ότι «με μεγάλη θλίψη και βαρύ πένθος αποχαιρετούμε σήμερα τον πατέρα του νεότερου κυπριακού τραγουδιού, σπουδαίο συνθέτη, μουσικό, δημοσιογράφο και θεατρικό δημιουργό Αχιλλέα Λυμπουρίδη. Η κυπριακή λαϊκή μουσική παράδοση θρηνεί το θάνατο του κυριότερου σύγχρονου τροφοδότη της», σημείωσε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 23 August 2008 - 11:29:14 UTC