Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-08-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ - ΓΑΖΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Εστω και αν η Τουρκία επιμένει στις αδιάλλακτες θέσεις της, η ε/κ πλευρά θα επιμείνει στην υπεράσπιση των βασικών αρχών για μια βιώσιμη, δίκαιη υπό τις περιστάσεις και συμφωνημένη λύση του Κυπριακού, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε δηλώσεις του στο Θρονί της Παναγιάς του Κύκκου, μετά το τέλος του τρισάγιου στον τάφο του Εθνάρχη Μακάριου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι μπορεί η τουρκική πλευρά να επιμένει στις αδιάλλακτες θέσεις της, όμως «θα επιμείνουμε κι εμείς με όλη την επιχειρηματολογία την οποία έχουμε στη φαρέτρα μας να υπερασπιστούμε τις βασικές αρχές για μια λύση που να είναι βιώσιμη, δίκαιη υπό τις συνθήκες και συμφωνημένη για να μπορεί να εγκριθεί από το σύνολο του κυπριακού λαού».

    «Η προσπάθεια είναι δύσκολη», πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, σημειώνοντας πως στην πορεία «θα συναντήσουμε σκοπέλους και επιμονές από πλευράς Τουρκίας», ωστόσο, «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική οδός από την ειρηνευτική διαδικασία αλλά και τη δική μας επιμονή σε αρχές».

    Ερωτηθείς κατά πόσο οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία θα λειτουργήσουν θετικά στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία δεν είναι κάτι το στιγμιαίο, αλλά κάτι το μεταβαλλόμενο και εξέφρασε την ελπίδα οι μεταβαλλόμενες αυτές εξελίξεις «να οδηγήσουν τελικά στη νίκη της δημοκρατίας επί των δυνάμεων οι οποίες βλέπουν πίσω και καθοδηγούνται από το παρελθόν για να δει και ο τουρκικός λαός μπροστά και μαζί του να δει και ο κυπριακός λαός μπροστά».

    Ανέφερε ακόμη πως νοουμένου ότι η σημερινή τουρκική ηγεσία θέλει και προσπαθεί να οδηγήσει την Τουρκία στην ΕΕ, «αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να οδηγήσει τη χώρα σε εκσυγχρονισμό, σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και ασφαλώς μακριά από αναχρονιστικές αντιλήψεις και επεκτατικές βλέψεις» και πως η δική μας πλευρά παρακολουθεί και αναλύει τις εξελίξεις.

    Εξέφρασε δε την ελπίδα να επικρατήσει τελικά η Δημοκρατία στην Τουρκία, διαφορετικά, όπως είπε, «θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι τη δικαίωση».

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε πως για την ε/κ πλευρά η διάνοιξη του Λιμνίτη θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι καταβάλλεται προσπάθεια μέσω των Ηνωμένων Εθνών να ξεπεραστούν «κάποιοι σκόπελοι, οι οποίοι τίθενται μπροστά μας και που δεν είναι σωστοί και δίκαιοι», αλλά ούτε και τεχνικής φύσεως.

    Σχολιάζοντας το θέμα που προέκυψε με τη διακοπή της λειτουργίας στο κατεχόμενο μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε πως «αυτά τα πράγματα είναι απότοκα της κατοχής», ενώ ανέφερε πως για το όλο θέμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος του είχε υποσχεθεί, όπως είπε, «πως εφόσον υπήρχε άδεια από τους ιερωμένους μέσω των Ηνωμένων Εθνών», θα διευθετούσε το θέμα.

    «Φαίνεται ότι δεν μπόρεσε ούτε ο κ. Ταλάτ να το διευθετήσει, χωρίς μεγάλα σχόλια και χωρίς μεγάλες προεκτάσεις», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και πρόσθεσε ότι «θα αντιμετωπίζουμε δυσκολίες και θα αγωνιζόμαστε για να τις ξεπερνούμε».

    Αναφερόμενος στον Εθνάρχη Μακάριο και στις υποθήκες που άφησε στον κυπριακό λαό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε πως οι υποθήκες του Μακαρίου δεν είναι άλλες από τον τερματισμό της κατοχής, τον τερματισμό του εποικισμού και την επανένωση της πατρίδας μας στα πλαίσια διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία να διασφαλίζει τις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα ολόκληρου του κυπριακού λαού.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρόεδρος στο δημοσιογράφο Δημήτρη Ανδρέου, συνδέοντας τη μνήμη του Μακαρίου με το έργο του Δημήτρη Ανδρέου.

    «Η μνήμη μου σήμερα ταξίδεψε πίσω στο 1977, όταν συνόδευε την πομπή της κηδείας του Μακαρίου από μέρους του ΡΙΚ ο Δημήτρης Ανδρέου, ο οποίος εξέφραζε με τον τρόπο του το σπαραγμό του κυπριακού λαού, αλλά και τις υποθήκες του Μακαρίου», είπε σχετικά ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Ο Πρόεδρος κλήθηκε να σχολιάσει και σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ο Φιλελεύθερος», αναφορικά με τη διοχέτευση αμερικανικών κονδυλίων μέσω των Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση του Σχεδίου Ανάν, ωστόσο αρνήθηκε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση για το θέμα παραπέμποντας «στον αρμόδιο Υπουργό και στις αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας».

    [02] ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

    Τελέστηκε στην Ιερά Μονή της Παναγιάς του Κύκκου, το 31ο ετήσιο μνημόσυνο του Εθνάρχη Μακαρίου Γ, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Στο μνημόσυνο, το οποίο τελέστηκε χωροστατούντος του Μητροπολίτη Κύκκου και Τυλληρίας Νικηφόρου, παρευρέθηκαν ακόμη ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης, εκπρόσωποι κομμάτων, μεταξύ των οποίων ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης και ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης .

    Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Υπουργός Παιδείας, ενώ στη συνέχεια τελέστηκε τρισάγιο στο τάφο του Εθνάρχη Μακαρίου στο Θρονί κατά το οποίο κατέθεσαν στεφάνια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής, τα κόμματα και η οικογένεια του Εθνάρχη Μακαρίου.

    [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ - ΓΑΖΑ

    Δύο σκάφη με συνολικά σαράντα ακτιβιστές της Κίνησης Ελεύθερη Γάζα θα σαλπάρουν από την Κύπρο περί τα τέλη της εβδομάδας για τη Γάζα, με στόχο να σπάσουν την πολιορκία της Γάζας και να διαβεβαιώσουν τους Παλαιστίνιους εκεί ότι ο κόσμος δεν τους έχει ξεχάσει.

    Τα πλοία βρίσκονται καθ` οδόν προς την Κύπρο για να πάρουν τους ακτιβιστές, στους οποίους περιλαμβάνονται και Ισραηλινοί, και δεν μεταφέρουν τίποτα πιο επικίνδυνο από 5.000 μπαλόνια με το σύνθημα ``Ελευθερώστε την Παλαιστίνη``.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στη Λευκωσία, η συνιδρυτής της Κίνησης Ελεύθερη Γάζα Γκρέτα Μπερλίν είπε ότι η πρωτοβουλία άρχισε πριν από δύο χρόνια με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου για την κατάσταση στη Γάζα, προσθέτοντας ότι αυτή ήταν η πρώτη απόπειρα να προσεγγίσουν τη Γάζα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 4 August 2008 - 11:29:16 UTC