Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-07-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΗΠΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ - ΙΡΑΝΟΣ ΥΠΕΞ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • [01] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ δήλωσε ενθαρρυμένος από τις επαφές που είχε με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, προσθέτοντας ότι διαπίστωσε την ειλικρινή τους δέσμευση να φθάσουν σε συνολική λύση του Κυπριακού.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Λήδρα Πάλας ύστερα από την ολοκλήρωση σύντομης επίσκεψής του στο νησί, ο κ. Ντάουνερ επεσήμανε ότι οι εξελίξεις κατά τους τελευταίους μήνες έχουν καλλιεργήσει την αίσθηση ότι οι προοπτικές για λύση ίσως να μην υπήρξαν ποτέ τόσο ευοίωνες, προσθέτοντας ότι υπάρχει σύγκλιση σε αρκετά ζητήματα και ότι η διαδικασία θα πρέπει να προωθηθεί με εποικοδομητικό τρόπο.

    Ο κ. Ντάουνερ διαβεβαίωσε ότι η απόφαση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν να διορίσει Ειδικό Σύμβουλο ``αντικατοπτρίζει το υψηλό επίπεδο δέσμευσης του Γενικού Γραμματέα να υποβοηθήσει την Κύπρο``.

    Ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νησί ενημερώθηκε από αξιωματούχους του ΟΗΕ για την κατάσταση και ότι συναντήθηκε με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων για να ακούσει ``τις εκτιμήσεις τους για τη διαδικασία μέχρι τώρα και το πώς θα ήθελαν να τους βοηθήσουν τα Ηνωμένα Εθνη να προωθήσουν τη διαδικασία``.

    Ο κ. Ντάουνερ είπε ότι είναι ``ενθαρρυμένος`` από αυτά που άκουσε. ``Είναι ξεκάθαρο ότι έχετε δύο ηγέτες που είναι ειλικρινείς στη δέσμευσή τους να προχωρήσουν μαζί προς μία συνολική λύση, και αυτή η δέσμευση, που είναι εμφανής μέσω των κοινών τους δηλώσεων ύστερα από τις πρόσφατες συναντήσεις τους, έχει καθορίσει τις παραμέτρους της λύσης και τους όρους του παιγνιδιού, και έχει δώσει στη διαδικασία αρκετή ώθηση``, πρόσθεσε.

    Σημείωσε ότι ``ο Γενικός Γραμματέας ο ίδιος ενθουσιάστηκε με την ανακοίνωση των ηγετών στις 25 Ιουλίου ότι θα αρχίσουν πλήρεις διαπραγματεύσεις στις 3 Σεπτεμβρίου``.

    ``Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών έχουν καλλιεργήσει ένα γνήσιο αίσθημα ότι οι προοπτικές ίσως να μην ήταν ποτέ καλύτερες για να επιτευχθεί μια συνολική διευθέτηση, ευνοϊκή για όλους τους Κύπριους``, είπε.

    Ανέφερε ότι προσδοκεί να εργαστεί με τις δύο πλευρές και θα επιστρέψει στο νησί στις αρχές Σεπτεμβρίου ``για την επίσημη έναρξη των συνομιλιών``.

    Σε ερώτηση ποιος θα είναι ο ρόλος του ΟΗΕ αφού υπήρξαν δηλώσεις για λύση από τους Κύπριους για τους Κύπριους, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι ``αυτή η διαδικασία βρίσκεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αλλά ο ρόλος του ΟΗΕ είναι να παράσχει βοήθεια όσο καλύτερα μπορούμε και προσδοκούμε να το πράξουμε``.

    ``Οι βοηθοί στις ομάδες εργασίας και τις τεχνικές επιτροπές νομίζω κάνουν πολύ καλή δουλειά``, είπε ο κ. Ντάουνερ, προσθέτοντας ότι ο ρόλος του βοηθού ``είναι ένας φυσικός ρόλος για τον ΟΗΕ`` και ``προσδοκούμε να βοηθήσουμε όσο το δυνατό περισσότερο``.

    Ερωτηθείς εάν συζήτησε τη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι ``είχαμε αρκετά εκτεταμένες συζητήσεις κατά τη διάρκεια του πρωινού για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων``, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συζητήσεων.

    ``Φαίνεται αρκετά υποσχόμενη, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία για αυτούς``, επεσήμανε.

    Σε ερώτηση για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι ``ένα από τα πράγματα που με εντυπωσίασε είναι ο τρόπος με τον οποίο υπάρχει σύγκλιση σε αρκετά μεγάλο αριθμό θεμάτων, αλλά φυσικά υπάρχουν ακόμα πολλά άλυτα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν``, προσθέτοντας ότι ``η διαδικασία ξεκίνησε καλά``.

    Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι ``οι ηγέτες δεν έχουν καθορίσει οποιανδήποτε προθεσμία, αλλά από την άλλη πλευρά αυτή δεν είναι μία διαδικασία που θα πρέπει να συνεχιστεί επ` αόριστον``.

    ``Είναι μια διαδικασία που χρειάζεται να προχωρήσει εποικοδομητικά, τόσο γρήγορα όσο είναι πρακτικά δυνατό, και νομίζω γίνεται πολύ καλός χειρισμός``, πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση εάν θα έχει ως βάση του την Κύπρο, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι θα ταξιδεύει στην Κύπρο όποτε χρειαστεί, προσθέτοντας ότι θα ξανάρθει στο νησί πριν την έναρξη των συνομιλιών.

    ``Θα πηγαίνω πίσω στην Αυστραλία από καιρού εις καιρό και είναι ξεκάθαρο ότι θα βρίσκομαι και εδώ για αρκετό χρόνο. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύπτουν``, κατέληξε.

    [02] ΗΠΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες ευελπιστούν ότι οι δύο πλευρές στην Κύπρο θα προχωρήσουν σε μια από κοινού αποδεκτή συμφωνία κατά τη διάρκεια των απευθείας διαπραγματεύσεών τους που αρχίζουν στις 3 Σεπτεμβρίου.

    Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στις 25 Ιουλίου, όπως αρχίσουν το Σεπτέμβριο απευθείας συνομιλίες, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Γκονζάλο Γκαλέγκος δήλωσε ότι «έχουμε την πεποίθηση ότι είναι κάτι το καλό, το γεγονός ότι οι δύο πλευρές προχωρούν σε μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση».

    [03] ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ - ΙΡΑΝΟΣ ΥΠΕΞ

    Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενημέρωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού τον Ιρανό ομόλογό του Manouchehr Mottaki.

    Ο κ. Κυπριανού, που συμμετέχει στη 15η Υπουργική Διάσκεψη του Κινήματος των Αδεσμεύτων, η οποία πραγματοποιείται στην Τεχεράνη μεταξύ 29 - 30 Ιουλίου, είχε συνάντηση με τον κ. Mottaki, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών.

    Συζητήθηκε, επίσης, εκτενώς το θέμα των σχέσεων Ιράν-ΕΕ, με έμφαση στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

    Η Κύπρος μετά την ένταξη της στην ΕΕ το 2004, έπαυσε να είναι μέλος του Κινήματος των Αδεσμεύτων, αλλά εξακολουθεί να συμμετέχει στις συναντήσεις του Κινήματος υπό την ιδιότητα του προσκεκλημένου.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Την εκτίμηση ότι παρά την «άνευ προηγουμένου», όπως τη χαρακτήρισε, κρίση που υπάρχει στη διεθνή οικονομία η κυπριακή οικονομία «εξακολουθεί να πηγαίνει αρκετά καλά» και πως παρά τα τεράστια διεθνή, αλλά και τοπικά προβλήματα που σχετίζονται κυρίως με την ανομβρία, τα δημόσια οικονομικά «εξελίσσονται αρκετά ικανοποιητικά», διατύπωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης.

    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο σημερινής συνάντησης με τον Εκτελεστικό Πρόεδρο των Κυπριακών Αερογραμμών Κίκη Λαζαρίδη, ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «η δέσμευση για ένα μικρό πλεόνασμα το 2008 θα υλοποιηθεί» και παράλληλα τη βεβαιότητα ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης «παρά την επιβράδυνση που παρουσιάζεται διεθνώς, θα ξεπεράσει το 3,5% και θα κυμανθεί γύρω στο 3,7%, ποσοστό υπερδιπλάσιο του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης του μέσου όρου των χωρών της Ευρωζώνης».

    Σημείωσε ακόμη ότι παρά την ανεργία που μαστίζει την Ευρώπη, «στην Κύπρο εξακολουθούμε να έχουμε συνθήκες πλήρους απασχόλησης με εισαγωγή εργατικού δυναμικού από το εξωτερικό».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 29 July 2008 - 15:29:22 UTC