Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-07-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ
  • [02] ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ - ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
  • [03] ΣΕΡΒΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΚΥΠΕΛΛΟ ΝΤΕΙΒΙΣ - ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εξήγγειλε την έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων αλλά είπε ευθαρσώς ότι σε τελική ανάλυση τα πάντα είναι υπό την αίρεση της ανασκόπησης που θα γίνει στις 25 του Ιούλη σε σχέση με το έργο των ομάδων εργασίας, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις μετά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Στεφάνου είπε πως οι ομάδες εργασίας δεν έχουν στόχο να λύσουν το Κυπριακό αλλά να προετοιμάσουν το έδαφος όπως ήταν και η διαδικασία που συμφωνήθηκε στις 21 Μαρτίου και ήταν και το πνεύμα της συμφωνίας της 8ης του Ιούλη.

    Υπενθύμισε επίσης την ανακοίνωση που έγινε μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ότι δηλαδή μέχρι τις 25 Ιουλίου συνεχίσουν την εργασία τους οι ομάδες εργασίας ειδικά που ασχολούνται με ζητήματα ουσίας του Κυπριακού, και μάλιστα με εντατικοποιημένο ρυθμό και ότι οι δυο ηγέτες θα ανασκοπήσουν τα αποτελέσματα και στη βάση αυτών των αποτελεσμάτων θα κρίνουν. Σημείωσε επίσης πως πριν πάει ο Πρόεδρος στη συνάντηση της 25ης του Ιούλη θα διαβουλευθεί και με τα κόμματα, έχοντας υπόψη την πρόοδο στις ομάδες εργασίας για τι δέον γενέσθαι.

    «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εξήγγειλε καμιά έναρξης καμιάς διαπραγμάτευσης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε πει ευθαρσώς ότι σε τελική ανάλυση τα πάντα είναι υπό την αίρεση της ανασκόπησης που θα γίνει της εργασίας των ομάδων εργασίας στις 25 του Ιούλη. Από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του και να κάνει τις δικές τους τις ερμηνείες.», ανέφερε και πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος καμία εξαγγελία έναρξης απευθείας διαπραγματεύσεων δεν έχει κάνει και οι αποφάσεις θα ληφθούν στη συνάντηση της 25ης του Ιούλη», ανέφερε.

    Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ακόμη πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε και χθες ότι η βάση έχει ξεκαθαριστεί. «Στις αποφάσεις που θα παρθούν θα συνυπολογιστούν όλα τα δεδομένα διότι μιλούμε για μιαν απόφαση έναρξης απευθείας διαπραγματεύσεων άρα θα πρέπει να τα συνυπολογίσεις όλα, να προβληματιστείς. Αυτό θα είναι και αντικείμενο της διαβούλευσης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα κόμματα, όπως προβλέπει και το τελευταίο ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου και ανάλογα θα πράξει», πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση για τη συχνότητα των συνεδριάσεων των ομάδων εργασίας, ο κ. Στεφάνου είπε πως έχει ομάδες εργασίας που ακόμα και την ημέρα που γινόταν η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Ταλάτ ήταν σε συνεδρία και συνεδρίασαν και την επόμενη και την μεθεπόμενη. «Αρα υπάρχει εντατικοποίηση της εργασίας που δεν εκφράζεται μόνο στο πόσες φορές συναντώνται αλλά και στην εργασία που γίνεται», ανέφερε.

    [02] ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ - ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

    Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος την ενέργεια των κατοχικών αρχών να αναγκάζουν τους χριστιανούς να πληρώνουν είσοδο προκειμένου να επισκεφθούν το κατεχόμενο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα. Η Εκκλησία, είπε, θα διαμαρτυρηθεί τόσο στα Ηνωμένα Εθνη όσο και στην Ευρώπη. Εξήγησε ότι όταν ο Χωρεπίσκοπος Καρπασίας πήγε την Τρίτη να επισκεφθεί τη Μονή ευρέθη προ εκπλήξεως αφού το κάγκελο της Μονής ήταν κλειστό και για να ανοίξει έπρεπε να πληρώσει είσοδο ένα ευρώ.

    Ο Θεοφιλέστατος διαμαρτυρήθηκε, συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος, και πρόσθεσε πως οι Τούρκοι επέμειναν ότι για να εισέλθει στη Μονή έπρεπε να πληρώσει είσοδο και ``δικαιολογήθηκαν ότι η είσοδος μπαίνει για να μπορούν να συντηρούν τον βιότοπο της περιοχής του Αποστόλου Ανδρέα».

    Απαράδεκτο χαρακτήρισε η κυβέρνηση το γεγονός και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου τόνισε ότι «μιλούμε για χώρους λατρείας και αυτά τα θέματα με τους χώρους λατρείας είναι πολύ ευαίσθητα. Σε τελική ανάλυση αυτό είναι και μια ακόμα παρενέργεια από το γεγονός ότι υπάρχει κατοχή».

    [03] ΣΕΡΒΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Την ελπίδα για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, η οποία θα είναι δίκαιη, βιώσιμη και να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε ο Πρεσβευτής της Σερβίας στην Κύπρο Μίρκο Γέλιτς. Ο Σέρβος διπλωμάτης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, με τον οποίον συναντήσθηκε, για το σχηματισμό Κυβέρνησης στη Σερβία έπειτα από τις πρόωρες γενικές εκλογές της 11ης Μαΐου.

    Από την πλευρά του, ο κ. Γέλιτς μίλησε για τις προσδοκίες της Σερβίας για ``μια πιο δραστήρια πορεία προς την ΕΕ, που είναι μια από τις προτεραιότητες της καινούργιας Κυβέρνησης`` στη χώρα. Είπε ακόμη ότι η νέα σερβική Κυβέρνηση θα κάνει προσπάθειες για προστασία της εδαφικής της ακεραιότητας αναφορικά με το θέμα του Κοσσυφοπεδίου και υπενθύμισε ότι σε αυτό το θέμα η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη και δεν αναγνωρίζει την μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας αυτής της επαρχίας της Σερβίας``.

    Για το Κυπριακό, ο κ. Γέλιτς είπε πως ``η στήριξη της χώρας μου προς την Κυπριακή Δημοκρατία όσον αφορά το Κυπριακό υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει, δυνατή ειλικρινής και βασισμένη στις αρχές του διεθνούς δικαίου``. ``Νομίζω και ελπίζω ότι σύντομα θα επιτευχθεί μια λύση, η οποία θα είναι δίκαιη, να είναι βιώσιμη και να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της ΚΔ``, κατέληξε.

    [04] ΚΥΠΕΛΛΟ ΝΤΕΙΒΙΣ - ΚΥΠΡΟΣ

    Παρά την απουσία του Μάρκου Παγδατή, η Εθνική Ομάδα αντισφαίρισης θα δώσει τον καλύτερο της εαυτό για ένα θετικό αποτέλεσμα στην επικείμενη συνάντηση μεταξύ Κύπρου και Πορτογαλίας στο πλαίσιο του 2ου ομίλου του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ντέιβις που θα διεξαχθεί στο Πόρτο της Πορτογαλίας μεταξύ 18 και 20 Ιουλίου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης Κύπρου (ΟΑΚ), Φίλιος Χριστοδούλου.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παρέθεσε η ΟΑΚ για το θέμα, ο κ. Χριστοδούλου σημείωσε πως η Εθνική Ομάδα έχοντας εξασφαλίσει την παραμονή της στο 2ο όμιλο του Κυπέλλου Ντέιβις, «θα αγωνιστεί με στόχο την πρόκριση στον τελικό όπου και θα κριθεί η άνοδος στον 1ο όμιλο του Κυπέλλου Ντέιβις».

    Η Εθνική Κύπρου, από την οποία όπως είναι γνωστό θα απουσιάσει ο Μάρκος Παγδατής, αποτελείται από τους Φώτο Καλλία, Γιώργο Καλλή, Δημήτρη Λεοντή και Λευτέρη Χρίστου. Αρχηγός της ομάδας είναι ο ομοσπονδιακός προπονητής Γιάννος Χατζηγεωργίου. Με βάση το πρόγραμμα των αγώνων την Παρασκευή 18 Ιουλίου θα διεξαχθούν δυο αγώνες στο απλό, το Σάββατο 19 Ιουλίου ένας αγώνας στο διπλό ενώ η συνάντηση θα κλείσει την Κυριακή 20 Ιουλίου με άλλους δυο αγώνες στο απλό. Νικήτρια της συνάντησης θα αναδειχτεί η ομάδα που θα πετύχει τουλάχιστο 3 νίκες. Κάθε αγώνας θα κρίνεται στα 3 νικηφόρα σετ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 9 July 2008 - 13:29:27 UTC