Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-07-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [03] ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ - ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - ΕΝΑΡΞΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Είμαστε έτοιμοι για ένα έντιμο και δίκαιο συμβιβασμό, όμως, δεν αποδεχόμαστε νόθες λύσεις και ένα κλείσιμο του Κυπριακού που δεν θα αποδίδει δικαιοσύνη, δεν θα τερματίζει την κατοχή, δεν θα αποκαθιστά την ενότητα του κράτους, του λαού και των θεσμών και δεν θα τερματίζει τον εποικισμό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάριος Καρογιάν.

    Μιλώντας στο μνημόσυνο πεσόντων εθνοφρουρών κατά την τουρκική εισβολή που τελέστηκε στην Εκκλησία Αγίου Νεκταρίου στην Ποταμιά, ο κ. Καρογιάν είπε ότι αυτές τις μέρες το Κυπριακό βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση.

    Η νέα διαδικασία, συνέχισε, για επίτευξη συμφωνίας που θα οδηγήσει σε λύση του προβλήματος, βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο``.

    ``Παρά την καλή θέληση της δικής μας πλευράς, παρ όλες τις ευέλικτες προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας, η τουρκική πλευρά εμμένει στις αδιάλλακτες θέσεις της. Στις 25 Ιουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα προβούν σε μια τελική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της μέχρι τώρα διαδικασίας. Τα παρόντα δεδομένα, τα αποτελέσματα των ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών καθώς και η όλη στάση και συμπεριφορά της τουρκικής πλευράς, δεν οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές απευθείας διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε μια συμφωνία για λύση του Κυπριακού``, είπε.

    Αναμένουμε, συνέχισε ο κ. Καρογιάν, ότι μέχρι τις 25 Ιουλίου οι ομάδες εργασίες και οι τεχνικές επιτροπές θα εντατικοποιήσουν την εργασία τους ώστε κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών να υπάρχουν ουσιαστικά αποτελέσματα προς αξιολόγηση και μια σαφής πρόοδος.

    ``Στο μεταξύ πρέπει να επιδιώξουμε μια ενεργότερη και πιο αποφασιστική παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γενικά του διεθνούς παράγοντα προς την Τουρκία, στην οποία, όπως συχνά τονίζουμε, βρίσκεται το κλειδί της λύσης του κυπριακού προβλήματος``, πρόσθεσε.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Η επανένωση της Κύπρου μπορεί να επιτευχθεί στα πλαίσια μιας

    διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, στην οποία να υπάρχει πολιτική ισότητα,

    έτσι όπως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου,

    εκφράζοντας την ελπίδα να επιτευχθεί επαρκής πρόοδος για να προχωρήσει η διαδικασία λύσης του Κυπριακού.

    Σε ομιλία του στο μνημόσυνο του Δημήτρη Πέτρου Απαισιώτη στην εκκλησία Αγίου Επιφανίου στην Αψιού, ο κ. Στεφάνου, αφού αναφέρθηκε στο πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, είπε ότι ``έκτοτε οι πληγές της πατρίδας μας δεν έχουν επουλωθεί, παραμένουν ανοικτές και δεν πρόκειται να επουλωθούν ενόσω το Κυπριακό παραμένει άλυτο και η διαχωριστική γραμμή ματώνει το κορμί της πατρίδας μας``.

    Ο κ. Στεφάνου επεσήμανε την ανάγκη ``να είμαστε όσο ποτέ άλλοτε σταθεροί στους στόχους του αγώνα μας και ρεαλιστές στις διεκδικήσεις μας, χωρίς ασφαλώς να απεμπολούμε αναφαίρετα δικαιώματα και αρχές``, προσθέτοντας ότι ``η συνέπεια σε αρχές, η ανάληψη πρωτοβουλιών με αποφασιστικότητα και ευελιξία είναι η πολιτική στο Κυπριακό που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε με την ανάληψη της προεδρίας τον περασμένο Φεβρουάριο, με βασικό στόχο το ξεπέρασμα της στασιμότητας και των αδιεξόδων, τα οποία παγιώνουν τη διχοτόμηση και εξυπηρετούν την πολιτική όλων εκείνων που επιθυμούν τη διαίρεση της Κύπρου και του λαού της``.

    Αναφερόμενος στη διαδικασία που έχει αρχίσει για λύση του Κυπριακού, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``στόχος του διαλόγου είναι η προετοιμασία του εδάφους για απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τ/κ ηγέτη για επίτευξη συνολικής λύσης στην Κύπρο, που να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, να επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία του τόπου μας``.

    Πρόσθεσε ότι στην επόμενη συνάντησή τους, στις 25 Ιουλίου, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα προβούν στην τελική ανασκόπηση της εργασίας των ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών και θα αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν στην έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων.

    [03] ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ - ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - ΕΝΑΡΞΗ

    Πραγματοποιείται στο Ολυμπιακό Σκοπευτήριο, στα Λατσιά, η τελετή έναρξη των Πανευρωπαϊκών Αγώνων Σκοποβολής 2008, στους οποίους θα συμμετάσχουν 388 αθλητές και αθλήτριες από 40 χώρες, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας.

    Την επίσημη τελετή έναρξης των Αγώνων θα κηρύξουν μαζί η Πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Σκοποβολής Ούννι Νικολάινσεν και εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης.

    Από τις συμμετοχές, ξεχωρίζουν οι πολυάριθμες αποστολές της Ρωσίας (44 μέλη), της Μεγάλης Βρετανίας (37 άτομα), της Ιταλίας (33), της Γερμανίας με 30, ενώ πιο μικρές είναι οι αποστολές της Ανδόρας, Σερβίας και Ελβετίας. Η Τουρκία θα συμμετέχει με 20-μελή αποστολή.

    Η Κύπρος θα συμμετάσχει στους Αγώνες με 11 αθλητές και αθλήτριες, περιλαμβανομένου και του Τ/κ Νιχάτ Αρκτουρζί στο τραπ εφήβων.

    Τη Δευτέρα, 7 Ιουλίου θα διεξαχθεί ο τελικός διπλού τραπ εφήβων, ο τελικός διπλού τραπ ανδρών και θα ακολουθήσει η απονομή επάθλων.

    Την Τετάρτη 9 Ιουλίου θα διεξαχθεί ο τελικός σκητ νεανίδων και ο τελικός σκητ γυναικών, ενώ την Πέμπτη, 10 Ιουλίου, θα διεξαχθούν οι τελικοί στο τραπ εφήβων και τραπ ανδρών.

    Το Σάββατο, 11 Ιουλίου, διεξάγεται ο τελικός σκητ νεανίδων και το σκητ γυναικών και την Κυριακή ο τελικός σκητ εφήβων και τελικός σκητ ανδρών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 6 July 2008 - 9:29:14 UTC